Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 2720
Toplam 16408956
En Fazla 25928
Ortalama 2706
Üye Sayýsý 1193
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

Ömür sermayesini israf etmemek ve hayatý Yaratanýn rýzasýna uygun olarak yaþayabilmek için bir yandan salih amelleri arttýrýp haram olan söz ve eylemlerden sakýnmak; diðer yandan da geride kalan ömrün muhasebesini yapmak gerekir
23/04/2020

Yüce Allah hayatý da ölümü de kullarýný imtihan için yaratmýþtýr: “O (Allah), hanginizin daha güzel amel yapacaðýný sýnamak için ölümü ve hayatý yaratandýr. O, mutlak güç sahibidir. Çok baðýþlayandýr.” (Mülk, 67/2.)

Sýnav yeri dünya, sonuçlarýn deðerlendirileceði ve karþýlýðýnýn verileceði yer ise ahirettir. Ahiret süreci ölümle baþlar. Doðum gibi ölüm de yüce Allah’ýn deðiþmez kanunudur. “Her canlý ölümü tadacaktýr.” (Âl-i Ýmran, 3/185; Enbiya, 21/35.) Ölümden kaçmak ve kurtulmak mümkün deðildir. Ölüm asla bir son deðil, geçici olan dünya hayatýnýn bitmesi, ebedî olan ahiret hayatýnýn baþlamasýdýr.

Sýnavý kazanmanýn yolu ise Rabbimizin emaneti olan hayatý onun rýzasýna uygun þekilde yaþamaktan geçer. Allah’ýn (c.c.) kullarýna bahþettiði en deðerli nimetlerden biri olan hayat nimetinin kýymetini bilmeyen ve ömür sermayelerini meþru alanlarda kullanmayanlar ilahi sýnavý kaybederler.

Yüce Allah Asr suresinde, asra/ zamana yemin ederek onun insan hayatýndaki yerine ve önemine dikkat çekmekte; ömür sermayelerini, inkâr ve günahlarla tüketen ve vakitlerini faydasýz iþlerle israf edenlerin sonlarýnýn hüsran olacaðýný, inanýp salih amel iþleyen, birbirlerine hakký ve sabrý tavsiye edenlerin ise hüsranda olmayacaklarýný haber vermektedir: “Andolsun zamana ki insan gerçekten ziyan içindedir. Ancak iman edip de salih ameller iþleyenler, birbirlerine hakký tavsiye edenler, birbirlerine sabrý tavsiye edenler baþka (onlar ziyanda deðillerdir).” (Asr, 103/1-3.)

Fahreddin Razi bu surenin tefsirinde þöyle diyor: “Vakti/ömrü deðerlendirme açýsýndan insan mutlaka zarardadýr, kendisini bu zarardan kurtaramaz. Zira zarar, sermayenin kaybýdýr. Ýnsanýn sermayesi ise ömrüdür. Onun, ömrünü zayi etmediði anlar çok nadirdir. Çünkü her saniye, ömrünü alýp götürmektedir. Eðer insan, vaktini günahlarla geçiriyorsa büyük bir zarar içerisindedir. Hatta daha iyi, daha verimli, daha deðerli iþleri yapabilmesi mümkünken; bunlarý yapmayýp yalnýzca mübahlarla yetiniyorsa yine zarardadýr.” (F. Razi; Tefsirü’l-Kebir, Matbaa-i Âmire, Ýst, 1324, VIII/477.)

Seleften biri de “Asr suresinin manasýný pazarda buz satan birinden öðrendim.” diyor. O þahýs sabahleyin pazara çýkar ve þöyle seslenirdi: ‘Sermayesi eriyen bu adama acýyýn! Sermayesi eriyen bu adama acýyýn!’ Onun bu sözünü iþitince: ‘Ýþte insanýn hüsranda/zarar ve ziyan içerisinde olmasýnýn anlamý budur.’ dedim. Çünkü insana verilen ömür de buz gibi her saniye erimektedir. Eðer insan, ömrünü ziyan eder, maddi ve manevi herhangi bir þey kazanmaz veya ömrünü/zamanýný yanlýþ yerlerde tüketir ve böylece vakit israfýnda bulunursa, bu durum insanýn hüsranýna neden olur.” (F. Razi; a.g.e, VIII/476.)

Hz. Peygamber (s.a.s.) de hadis-i þeriflerinde insanlarý Allah’ýn verdiði maddi ve manevi nimetlerin kadrini bilmeye çaðýrýrken; bunlar arasýnda, vakte, ömre, hayata ve hayatýn devamý için büyük önem arz eden saðlýða özellikle dikkat çeker: “Ýki nimet vardýr ki insanlarýn birçoðu bunlarýn kýymeti hakkýnda aldanmýþtýr: Sýhhat ve boþ vakit.” (Buhari, Rikak, 1; Tirmizi, Zühd, 1.) “Beþ þey gelmeden önce beþ þeyin kýymetini bilin; ölüm gelmeden önce hayatýn, hastalýk gelmeden önce saðlýðýn, meþguliyet gelmeden önce boþ vaktin, ihtiyarlýk gelmeden önce gençliðin ve fakirlik gelmeden önce zenginliðin.” (Buhari, Rikak, 3; Tirmizi, Zühd, 25; Mýþkât, 2/651.)

“Ahirette insan þu beþ þeyden sorguya çekilmedikçe Allah’ýn huzurundan ayrýlamaz; ömrünü nerede tükettiðinden, gençliðini ne þekilde yýprattýðýndan, malýný (servetini) nereden kazandýðýrdan, onu nerelere harcadýðýndan ve bildikleriyle amel edip etmediðinden.” (Tirmizi, Kýyamet, 1.) Bu bakýmdan ömür sermayesini israf etmemek ve hayatý Yaratanýn rýzasýna uygun olarak yaþayabilmek için bir yandan salih amelleri arttýrýp haram olan söz ve eylemlerden sakýnmak; diðer yandan da geride kalan ömrün muhasebesini yapmak gerekir. Ýþte ramazan ayý bizlere bu açýdan çok önemli fýrsatlar sunmaktadýr. Zira bu ay, hayat ve ölümün muhasebesini yapýp ebedî âleme hazýrlanabileceðimiz model zamanlardan biridir. Ramazan, bize vaktin farkýna vararak Müslümanca yaþamayý öðretir. Orucun farz kýlýndýðýný bildiren ayetlerde ramazan ayýna ve dolayýsýyla bu ayýn ebedî âlemi kazanmaya vesile kýlacak þekilde deðerlendirilmesine özellikle dikkat çekilmektedir. (Bakara, 2/183-185.)

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) ramazan öncesinde yaptýðý sohbetlerle, ashabýnýn zihinlerini ve gönüllerini bu mübarek aya hazýrlar ve þöyle buyururdu: “Mübarek ramazan ayý size geldi. Yüce Allah bu ayda size oruç tutmayý farz kýldý. Bu ayda cennet kapýlarý açýlýr, cehennem kapýlarý kapanýr ve þeytanlarýn azgýnlarý baðlanýr.” (Nesâî, Siyam, 5.); “Ramazan ayý size bereketiyle geldi, Allah o ayda sizi zengin kýlar, bundan dolayý size rahmet indirir, hatalarý yok eder, o ayda dualarý kabul eder. Allah Teâlâ sizin (ramazan ayýndaki ibadet ve hayýr konusunda) birbirinizle yarýþ etmenize bakar ve meleklerine karþý sizinle övünür. O hâlde iyilik ve hayýrdan yana Allah Teâlâ’ya kendinizi gösterin. Ramazan ayýnda Allah’ýn rahmetinden kendisini mahrum eden kimse bedbaht kimsedir.” (Heysemî, Mecmeu’z-zevâid, III, 344.); “Kim faziletine inanarak ve karþýlýðýný Allah’tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa geçmiþ günahlarý baðýþlanýr.” (Buhari, Ýman, 28; Müslim, Salâtü’l-Müsafirîn, 13.)

Bununla birlikte þunu özellikle ifade edelim ki her ne kadar ramazan ayý, Allah tarafýndan mübarek kýlýnmýþsa da onun bereketinden yararlanmak Müslüman’ýn iradesine býrakýlmýþtýr. Ramazan ayýný bu bilinçle deðerlendirmeyenler onun rahmet ikliminden yararlanamazlar. Hayatlarýnýn muhasebesini yapýp ebedî âleme hazýrlýk yapanlar için ise ramazan ayý bulunmaz bir hasat mevsimi, maddi ve manevi arýnma iklimidir.

Bu nedenle ebedî âlemde “keþke” dememek ve piþman olmamak için ramazan ayýný da vesile kýlarak hayatýn ve ölümün muhasebesini burada yapmamýz gerekir. Ýnsan bazen geçmiþte yaptýðý hatalara bakar ve “Keþke yapmasaydým!” der, yapmasý gerektiði hâlde yapmadýðý iyi þeyler için de “Keþke yapsaydým!” diyerek piþmanlýðýný dile getirir. Kimisi hatasýna yanar, kimisi aklýný kullanmadýðýna, kimisi akýllý yatýrým yapmadýðýna piþman olur. Önemli olan can bedende iken, elde muhasebe ve tövbe fýrsatý varken yapýlan yanlýþlýklarýn veya iþlenen günahlarýn farkýna varýp onlardan tövbe ederek arýnmak ve temiz sayfalar açarak hayata devam edebilmektir.

Ahirette ise bu tür piþmanlýklarýn hiçbir faydasý olmayacaktýr. Orada insan, hayatta iken yaptýðý her þeyin hesabýný verecektir. Orasý tövbe ve piþmanlýk yeri deðil, hesap verme yeridir. Kiþiye ilahi bir ikram olarak salih amellerinin ödülü fazlasýyla verilecek, günahlarýnýn ve haksýzlýklarýnýn karþýlýðý da misliyle ödettirilecektir. Ýþte o gün sonucun olumsuz olduðunu gören inkârcýlar “keþke” diyerek piþmanlýklarýný þöyle dile getirecekler: “…Ah, keþke dünyaya geri döndürülsek de Rabbimizin ayetlerini yalanlamasak ve müminlerden olsak…” (Enam, 6/27.), “Keþke (dünyaya) bir dönüþümüz olsa da inananlardan olsak.” (Þuara, 26/102.), “…Keþke Allah’a ve Resul’e itaat etseydik.” (Ahzab, 33/66.), “…Rabbimiz! (Gerçeði) gördük ve iþittik. Artýk þimdi bizi (dünyaya) döndür ki salih amel iþleyelim. Biz artýk kesin olarak inanmaktayýz…” (Secde, 32/12.), “‘Ey Rabbimiz! Bizi buradan çýkar ki dünyada iken iþlemekte olduðumuzdan baþka ameller, salih ameller iþleyelim.’ diye baðrýþýrlar. (Onlara þöyle denilir:) ‘Sizi, düþünüp öðüt alacak kimsenin düþünüp öðüt alabileceði kadar yaþatmadýk mý? Size uyarýcý da gelmiþti. Öyle ise tadýn azabý. Çünkü zalimler için hiçbir yardýmcý yoktur.’” (Fatýr, 35/37.)

Böylece dünyada iken iyi iþ yaptýklarýný sandýklarý hâlde bütün çabalarý boþa çýkan (Kehf, 18/103-104.) inkârcýlar ve zalimler: “Eðer kulak vermiþ veya aklýmýzý kullanmýþ olsaydýk, þu alevli ateþtekilerden olmazdýk.” (Mülk, 67/10.); “…Keþke toprak olsaydým…” (Nebe, 78/40.) diyerek suçlarýný itiraf edecekler ancak bunun kendilerine hiçbir faydasý olmayacak.

Þunu da bilelim ki ahirette yalnýzca inkârcýlar deðil, inandýðý gibi yaþamayan kimi müminler de “Keþke bu hayatým için önceden bir þey yapsaydým!” (Fecr, 89/24.), “Keþke ibadetlerimi düzenli olarak eda etseydim, keþke rahmet ve Kur’an ayý olan ramazan ayýný daha iyi deðerlendirseydim, keþke günahlardan sakýnsaydým, keþke zekâtýmý hakkýyla verseydim, keþke daha çok hayýr yapsaydým, keþke helal ile yetinip haramlara uzanmasaydým, keþke gýybetten, dedikodudan, iftiradan, yalandan sakýnsaydým, keþke kul ve kamu haklarýný ihlal etmeseydim...” þeklinde piþmanlýklarýný dile getireceklerdir. Ancak üzülerek ifade edelim ki tövbe kapýsýnýn açýk olduðu, Rabbimizin af ve maðfiret çaðrýsýnýn devam ettiði dünya hayatýnda iken bunlar yapýlmadýðý takdirde ahiretteki bu tür piþmanlýklarýn hiçbir faydasý olmayacaktýr.

Özetle söyleyecek olursak, hayatýmýz bütün yönleriyle sýnav alanýdýr. Sonunda her birimiz yüce Mevla’nýn huzuruna varýp hesap gerçeðiyle karþýlaþacaðýz. Bu nedenle hesabýný verebileceðimiz bir hayatý yaþamak yegâne hedefimiz olmalýdýr. Dünyanýn geçiciliðine, þehvet, þöhret ve servetine aldanarak ebedî hayatýmýzý tehlikeye atmamalý, ahiret hayatýnýn en önemli basamaðý olan ölüm gerçeði ile ansýzýn karþýlaþacaðýmýzý asla unutmamalýyýz. Rabbimizin; “Ýnsanlarýn hesaba çekilmeleri yaklaþtý. Hâlbuki onlar gaflet içinde yüz çevirmekteler.” (Enbiya, 21/1.) buyurduðu gaflet ehlinden olmamak için af ve maðfiret ayý olan ramazan ayýný iyi deðerlendirmeli; “Cennet kapýlarýnýn açýldýðý, cehennem kapýlarýnýn kapandýðý ve þeytanlarýn zincire vurulduðu” (Buhari, Savm 5; Müslim, Sýyâm 1- 5.) bu ayda nefsimizi terbiye, ruhumuzu tezkiye ve þeytanlarý hayatýmýzdan tasfiye etmeliyiz.

Unutmamalýyýz ki attýðýmýz her adýmla, alýp verdiðimiz her bir nefesle ölüme hýzla yaklaþýyoruz. Bu dünyada yapýp ettiklerimizin karþýlýðýný ebedî âlemde göreceðiz. Zira “Artýk kim zerre aðýrlýðýnca bir hayýr iþlerse onun mükâfatýný görecektir. Kim de zerre aðýrlýðýnca bir kötülük iþlerse onun cezasýný görecektir.” (Zilzal, 99/7-8.) Bu bakýmdan bizlere verilen ömür sermayesini ahiret hayatýnda kazançlý çýkacak þekilde deðerlendirmeye, “Lezzetleri yok eden ölümü” (Tirmizi, Zühd, 4.) ve hesabý sýkça tefekkür ederek hayatýmýzýn her alanýnda Müslümanca yaþamaya gayret etmeliyiz.

 

Dr. Muhlis AKAR / DÝYANET AYLIK DERGÝ

 

Bu yazý 1927 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

19 Cemâziye'l-Evvel 1446 |  21.11.2024

Bir Ayet

Bismillahirramanirrahim

"Ve Âdem'e bütün isimleri öðretti. Müteakiben önce onlarý meleklere göstererek: "Ýddianýzda tutarlý iseniz haydi Bana þunlarý isimleriyle bir bildirin bakalým!" dedi. "Sübhansýn ya Rab! Senin bize bildirdiðinden baþka ne bilebiliriz ki?Her þeyi hakkýyla bilen, her þeyi hikmetle yapan Sensin" dediler."

( Bakara Suresi - 31)

Bir Hadis

Ýbnu Abbâs anlatýyor:

"Resûlullah (sav) buyurdu ki:

"Kim Müslümanlar arasýndan bir yetim alarak yiyecek ve içeceðine dâhil ederse, affedilmez bir günah (þirk) iþlememiþse, Allah onu mutlaka cennete koyacaktýr."


Tirmizî, Birr 14

Bir Dua

Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur:

“Allah’ým! Günahýmý, bilgisizliðimi(n sonucu olarak yaptýklarýmý), haddimi aþarak iþlediklerimi ve benden daha iyi bildiðin bütün kusurlarýmý baðýþla!”

(Müslim, Zikir, 70)

Hikmetli Söz

Bir kitaptan edinilen bilgi vardýr, bir de hayattan edinilen bilgi.

Olgun insan diye ikisine de sahip olana denir.


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com