Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 2364
Toplam 16681031
En Fazla 25928
Ortalama 2720
Üye Sayýsý 20878
Bugün Üye Olan 313
Online Ziyaretci
 
 

Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

Sahip olma içgüdüsü insanýn varlýðýný ve neslini sürdürebilmesi yolunda sergilediði en temel yöneliþtir. Yeryüzünde bize sunulan imkânlarýn sýnýrlýlýðý oranýnda mülk edinme mücadelesi ve rekabet de yoðunluk kazanýyor. Sadece beþerî istek ve iþtihalarýn güdümünde yürütülmesi hâlinde bu mücadelenin, ilk örneðini Kabil olgusunda gördüðümüz kýskançlýk, zulüm ve þiddete dayalý bir tabiata bürüneceði açýktýr.
23/12/2014

Bu iþtihalardan tümü ile soyutlanmasý hâlinde insanýn yaþamasý mümkün olmayacaðýna göre, bir orta yol olarak, kâinata hâkim olan nizam ilkesini beþerî hayata da uygulamak tek seçenek olarak kalmaktadýr. Ýþte vahyin, zulmün karþýsýna adaleti, þiddetin karþýsýna barýþý, aþýrýnýn karþýsýna vasatý, hýrsýn karþýsýna kanaati… koyup her bir ikilemin ortalamasýný “itidal” genellemesi ile öne çýkarmasý buraya dayanýyor. Hayatýn her alanýnda devrede tutulmasý gereken bu itidal çaðrýsý, mülk edinme arzusu söz konusu olunca daha geniþ ve derin bir önem kazanýyor. Çünkü hayatýn her alaný bir þekilde sahip olma eðilimi ile baðlantýlýdýr. Bu da fýtri bir durumdur.

Fýtrat dini olan Ýslam meþru olan her türlü kazanç yolunu teþvik eder. “Eþyada asýl olan helal oluþtur” hükmü genel geçer bir ilke olarak uygulanýr. Mülkiyet ve tasarruf hakký her türlü saldýrýdan korunmuþtur. Bununla birlikte dünyanýn imarý yolunda faal, çevre ile barýþýk, üretim ve mal edinmede dengeli bir toplum öngörür. Buna baðlý olarak, imkânlarýn sýnýrlý olduðu durumlarda sergilenecek tutum kanaattir. Kanaat, fizyolojik nitelikli olan ihtiyaçlar ile psikolojik nitelikli olan arzu ve iþtihalarýn birbirinden ayrýþtýrýldýðý, ihtiyaçlarýn karþýlanabildiði yerde arzu ve isteklerin sýnýrlandýrýlmasý hâlidir.

Ýslami bakýþ açýsýyla, mal sahibi olan kiþi gerçekte o malýn sahibi deðil, emanetçisidir. Malýn gerçek sahibi Allah’týr. (Nur, 24/33.) O sebeple emanetçi, elindeki emanet üzerinde onu verenin isteði yönünde tasarruf etmek durumundadýr. Böyle davranmadýðý hâllerde emanetçi kendini mülkiyet vehmine kaptýrmýþ olur. Hâlbuki mülk sahibi, “Onlarýn mallarýnda; isteyenler ve (isteyemeyip) mahrum kalanlar için belli bir hak vardýr.” (Zariat, 51/19; Meâric, 70/24-25.) diyor. Bu haklarýn, zekât ve sadaka adý ile ayrýlýp sahiplerine verilmesi gerekli. Þartlarýný taþýdýðý hâlde bu haklardan temizlenmeyen maddi birikim, meþruiyet kazanmamýþ servet anlamýnda özel bir kullanýmla “kenz” adý ile yaftalanmaktadýr. Bu özelliði ile kenz, dünyevi iktidar ve hâkimiyet hýrsýný tatmin etme aracýdýr. Malýn kenz olmaktan çýkmasý ancak zekâtýnýn ödenmesi ve hâkimiyet aracý olarak görülmemesi ile mümkün olmaktadýr. (bak. Buhari, Zekât, 4.) Hakký ödenen mal, vahyin kontrolünde tutulmuþ olacaðýndan, elinde bulunduraný da fiilen ayný etki alanýnda tutar ve insanýn güç ve iktidar ihtirasýný törpüler. Onu, kendi iþtihalarýnýn mahkûmu olmaktan kurtarýr. “Onlarý arýndýrmak ve temize çýkarmak için mallarýndan sadaka al” (Tevbe, 9/103.) ayeti, mali ibadetlerin sadece malý temizlemekle kalmayýp insanýn ruh dünyasýnda da ayný etkiyi gösterdiðine iþaret etmektedir.

Bir bilgi anlamýnda deðil ama kiþisel duygu ve algý olarak söyleyelim ki maddi birikimleri ifade için kullanýlan “varlýk” kelimesi, “kenz”/“servet” yanýnda daha sýcak ve insani bir anlam etkisine sahip. Hakkýný vermeyip yýðdýðýnýz mal “kenz” olurken meþru yoldan kazanýlmýþ hakký ödenerek durulanmýþ mal “varlýk” oluyor. Bir malýn Ýslam nazarýnda mal ola bilmesi için onun “mütekavvim” yani dinin bizatihi deðer atfettiði bir þey olmasý, alkollü içki, domuz ve ölü hayvan eti yahut çalýntý mal gibi elde edilmesi yasaklanmýþ bir þey olmamasý gerekir. Demek ki malýn mal oluþu, onun maddi yönünden önce dinin o þey hakkýnda getirdiði deðer yargýsý ile ilgilidir. Bunun temelinde de, boþuna yaratýlmamýþ olan insanýn (Mü’minûn, 23/115.) baþýboþ býrakýlmadýðý, eþyaya atfedilecek deðer konusunda bile ilahî ilkelerin muhatabý olduðu gerçeðinin yer aldýðýný söyleyebiliriz.

Mal sahibi olan insanýn, bu yapýcý anlamý ile “varlýk” algýsýnýn devam ettiðini gösteren önemli bir husus da harcama disiplinidir. Kazanýrken gözetilen meþruluk ilkesinin harcarken de gözetilmesi gerekir. Bu da savurganlýk ve cimrilik etme aþýrýlýklarýndan kaçýnýlmasý gereðine iþaret ediyor.

Sahip olduklarý konusunda insana yöneltilen en belirgin uyarý dünya ve dünyalýklarýn geçiciliði uyarýsýdýr. Bu uyarý, sahip olunan maddi deðerlere “araz” (Nisa, 4/94.) ve “metâ” (Nisa, 4/77.) gibi geçicilik ifade eden kelimelerle atýf yapmak þeklinde veya “Yeryüzünde bulunan her canlý/her þey yok olacaktýr” (Rahman, 55/26.) þeklinde açýk ifadelerle yapýlýr. Gerçekte bu uyarýlar insanýn, tüm geçiciliðine raðmen dünyalýklar karþýsýnda takýndýðý “kalýcý tavrý”ný besleyen gaflet hâline de iþaret eder.

Malýn “kenz”e dönüþtürülmesinin ne gibi sonuçlar doðurabileceði Karun kýssasýnda çarpýcý bir örnek olarak sunulur. (Kasas, 28/76-83.) Kýssanýn “kenz”lere sahip azgýn kahramaný olan Kârun, kudretine aldanýp Allah’ý unutan insan tipini temsil ediyor. Maddi gücünün “kenz”e dönüþmesinden sakýnan “varlýk”lý insan ise ona bu imkâný saðlayan Allah’ý hiç unutmaz. Hiçbir kazanç getirici faaliyet onu Allah’ý hatýrlamaktan, bedenî, kalbî ve mali görevlerinden alýkoymaz. (Nur, 24/37.) Mutlak malik ile emanetçi arasýna giren dünya ve maddi deðerler onun dünyasýndan kovulmuþtur.

Ýnsan deðerini bizatihi insan oluþundan alýr. Maddi imkânlar ve zenginlik diðer bütün nimetler gibi sadece, hayat mektebinin imtihan konularýdýr. (Teðâbün, 64/15.) “Kiþinin kendi deðerini bir eþyaya, sahip olduðu maddi varlýklara baðlayarak tarif etmesi en büyük yoksulluktur” Ruhi bir yoksulluktur, bir zaaftýr bu. Kur’an’ýn Mekkeli müþriklerin yaklaþýmý üzerinden reddettiði “tekâsür”/zenginlikle ve çoklukla övünme hastalýðý bu ruh zaafýnýn tipik bir örneðini oluþturur. Tam da burada Hz. Peygamber’in psikoterapi niteliðindeki þu uyarýsýný hatýrlatmak gerekiyor: “Zenginlik çok mal ile olmaz. Gerçek zenginlik gönül zenginliðidir.” (Ebû Dâvûd, Zühd, 9.) Gönül zenginleri yiyip tükettikleri, giyip eskittikleri yahut sadaka olarak verdiklerinden baþkasýna sahip olmadýklarýný (Müslim, Mukaddime, 53.) bilen insanlardýr.

Maddi deðerler sadece insanýn varlýðýný sürdürebilmesi, yine maddi olan ihtiyaçlarýný gidermesi için vardýr. (Nisa 4/5.) Bu sebeple ihtiyaçlarýn tatmin edilememesi mutsuzluk sebebidir. Fakat ihtiyaçtan fazla olan her þeyi de “ruhsal bünye” reddeder. Onun için “rahatlýk eþittir mutluluk” formülü gerçeði ifade etmiyor. Tam aksine gereðinden fazla olunca “rahatlýk insana batar.” Özellikle iç savunma mekanizmamýz hasar görür. Ruhumuzu baskýlayan harici etkenler karþýsýnda kendimizi çaresiz hissederiz. Maddi olan hiçbir þeyin bizi rahatlatmadýðý “çekilmez” bir hayata çatarýz. Böyle olunca da Kanuni Sultan Süleyman’ýn “Bütün dünya benim olsa gamým geçmez nedendir bu” þeklindeki sorusu cevap arar durur.

Sahip olduklarýmýza, vereni (Allah’ý) hatýrda tutarak baktýðýmýzda “mal” (çoluk çocuk, makam, kudret ve diðer bütün deðerlerimiz) “nimet”e dönüþür. Bu noktada þükür ve nankörlük yöneliþleri ön plana çýkar. Nimetlerden yararlanma sürecinde onlarý verenin akýlda tutulmasý insaný nimetleri inkâr konumuna düþmekten korur.

Kur’an ve sünnetin, dünyalýklar karþýsýnda takýnacaðýmýz temel tutum için ruhumuza üflediði mesaj, “var”ýn varlýðý ile yokluðunun gerçekte bir olduðu, yokluða mahkûm olan yerine mutlak var olana bel baðlamak gerektiðidir. Bu mesaj ýþýðýnda insana düþen þey, Yunus’un dediði gibi “Ne varlýða sevinirim, Ne yokluða yerinirim” diyebilecek ufku yakalamaya çalýþmak olmalýdýr. Beþerî yapýmýzýn bu noktaya ulaþtýrýlabilmesi yolunda önümüz aydýnlatýlýyor. Önemli olan o yola koyulup baþarma azmini göstermek. Bu azmin sergilenemediði durumlarda insana, kontrolsüz iþtihalarýnýn etkisiyle, hep isteyen ve asla tatmin olmayan eðilimleri hâkim olur. Sahip olduklarýný hep yok sayar; gözü sahip olmadýklarýnda kalýr. Bu ruh hâlindeki insanýn en ciddi problemi yetecek kadarýna sahip olduðunu görememektir. Nebevi uyarý yapýlacak iþi gösteriyor: “Sizden aþaðýdakilere bakýn, üstünüzde olanlara bakmayýn. Böyle yapmak Allah’ýn verdiði nimetleri küçük görememeniz için uygun olan tutumdur.” (Ebu Davud, Zühd, 9.)

Pek çoðumuz zengin olanýn mutlu olacaðýný düþünürüz. Doðru, ama gönül zengini olmak þartýyla.

 

Bu yazý 3500 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

28 Recep 1446 |  28.01.2025

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Muhakkak ki, Allah'a ve Resûlü’ne karþý savaþ açanlarýn ve yeryüzünde fesad (bozgunculuk) çýkarmaya çalýþanlarýn cezasý, ancak öldürülmeleri, asýlmalarý ya da elleriyle ayaklarýnýn çaprazlama kesilmesi veya yerlerinden sürülmeleridir.
Bu, dünyadaki rezillikleridir, (asýl) ahirette onlar için azim (büyük) bir azap vardýr.


( Mâide Sûresi - 33)

Bir Hadis

Hz. Enes'in (ra) rivayetine göre;

Hz. Peygamber (sav) þöyle buyurmuþtur:

"Sizden biri, kendi için sevdiðini kardeþi için de sevmedikçe gerçek, imana eremez."




Buhari, Ýman 6

Bir Dua

Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur:

“Ey Allah’ým! Ey Rabbimiz! Bize dünyada iyilik, güzellik ve nimet ver, ahirette de iyilik, güzellik ve nimet ver ve bizi ateþ azabýndan koru.”

(Buhârî, Deavât, 55)

Hikmetli Söz

Zalim bir idarecinin yanýnda doðruyu söylemekten daha üstün bir sadaka yoktur.

Meymun Ýbn-i Mihran) 


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com