Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 2848
Toplam 16409084
En Fazla 25928
Ortalama 2706
Üye Sayýsý 1193
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

Kur’an’da “Münafikun” diye özel bir sure bulunmasýna ve muhtelif vesilelerle münafýklara iþaret edilip dikkat çekilmesine bakýlýrsa “münafýklar” ve “nifak”ýn Ýslam toplumunun her devirde problemli bir baþ belasý olduðu anlaþýlmaktadýr.
13/02/2017

Kur’an-ý Kerim, insanlarý inanç bakýmýndan mümin, kâfir ve münafýk olmak üzere üçlü bir tasnife tabi tutmaktadýr. Bakara suresinin ilk ayetlerinde önce müminlerin özellikleri özetlenmekte (Bakara, 2/1-5.), ardýndan sadece iki ayetle kâfirler; yani kalpleri imana mühürlü inançsýzlar anlatýlmaktadýr. (Bakara, 2/6-7.) Ardýndan kalplerinde maraz olan münafýklarýn özellikleri haber verilmektedir. (Bakara, 2/10-20.)

Kur’an’da “Münafikun” diye özel bir sure bulunmasýna ve muhtelif vesilelerle münafýklara iþaret edilip dikkat çekilmesine bakýlýrsa “münafýklar” ve “nifak”ýn Ýslam toplumunun her devirde problemli bir baþ belasý olduðu anlaþýlmaktadýr.

Genelde nifaký iki derecede yorumlamak esas olmuþtur. Nifaký “büyük ve küçük” olarak adlandýranlar varsa da, aslýnda “itikadi” ve “amelî” nifak diye ikiye ayýrmak daha isabetli olabilir:

1- Ýtikadi konulardaki nifak, diplomatik iman da diyebiliriz. Dünyevi çýkar hesabýyla insanýn kalbinde hiç olmayan bir imaný var göstermesi demektir. Ýnanmadýðý hâlde Müslüman olduðunu iddia etmesidir ki Kur’an’ýn, ehlini cehennemin en alt tabakasýnda gördüðü nifak bu olsa gerektir. (Nisa, 4/145.)

2- Ameldeki nifak, insanýn amel ve davranýþlarýnda sýdk ve ihlasa dikkat etmemesi sonucu kalbinin kaymasýdýr. Bir baþka ifadeyle inandýðý gibi yaþamayanlarýn zamanla yaþadýðý gibi inanmaya baþlamasýdýr. Ýmam Ali der ki: “Ýman kalpte beyaz bir ýþýktýr. Ýman arttýkça kalbin beyazlýðý artar. Ýman kemale erince kalp bembeyaz olur. Nifak ise siyah bir ýþýktýr. Nifak arttýkça kalbin siyahlýðý da artar. Nifak kemal bulunca kalp kapkara olur.”  (Serrâc, el-Lüma’/Ýslam Tasavvufu, s. 149.)

Ameldeki nifak kiþinin farkýnda olmadan içini saracak bir hastalýktýr. Münafýklýk insanlara gizli kalan bir durumdur. Hatta çoðu zaman kiþi kendisinin bile münafýk olduðunun farkýna varmayabilir. Kiþi fesatçý olduðu hâlde kendisinin salih olduðunu sanýr. Nitekim Kur’an: “Fesatçýlýk yapmayýn” denilen münafýklarýn kendilerinin “fesatçý deðil, ýslahçý” olduklarýný söylediðini haber vermektedir. (bkz. Bakara, 2/11.)

Hz. Peygamber (s.a.s.)’in münafýklýk alameti saydýðý yalan söylemek, sözünde durmamak ve emanete hýyanet etmek gibi davranýþlar amelî nifakýn özellikleridir. (Buhari, Ýman, 24.)

Allah insanlarý sadýk ve münafýk olarak ikiye ayýrmýþ ve sadýk müminleri sadakatleri sebebiyle mükâfatlandýracaðýný, münafýklarý ise azaplandýracaðýný ya da tövbe etmelerine fýrsat verip baðýþlayacaðýný belirtmiþtir. (bkz. Ahzab, 33/24.)

Ýmanýn temeli sýdk, münafýklýðýn temeli yalandýr. Yalanla iman bir arada olmaz; bir araya gelir gelmez muharebeye tutuþur. Ýnanan bir insanda ortaya çýkabilecek nifak çizgisi bu noktada görülür.

Allah münafýklarý yaptýklarýndan dolayý baþ aþaðý etmiþtir. (Nisa, 4/88.) Kur’an’da Allah’ýn kullarýndan aldýðý ahde vefa göstermeyip onu bozmanýn kalp katýlýðýna sebep olduðu bildirilmektedir. (bkz. Maide, 6/13.)

Maraz, bedenin saðlam hâldeki alýþkanlýklarýndan sapmasýna yol açan ve görevini istenilen þekilde yapmasýna engel olan arýzadýr. Maddi olaný olduðu gibi onlarýn kalplerinde maraz vardýr (Bakara, 2/10.) ayetindeki gibi kalbî ve manevi olanlarý da vardýr. Ýnsan beden ve kalbi için aslolan sýhhattir. Kiþi bedeninin saðlýðý kadar, kalbinin saðlýðýndan da sorumludur.

Demek ki her türlü ahlaksýzlýðýn baþý, idrak ve iradenin afeti bir hastalýk var ortada. Ýþte bu hastalýk þek ve þüphe kaynaklý nifak hastalýðýdýr. Böyle bir þüphe marazýna yakalanan her þeyden þüphe eder, Allah’tan, peygamberden þüphe eder; hak tanýmaz. Onun gözünde hak namýna sadece kendisi, menfaatleri ve hayatý vardýr. Her þeyin kendisini aldattýðý vehmiyle kafasý karýþýk, zihni allak bullak, kalbi darmadaðýnýktýr.

Nifak öyle bir ateþtir ki kimin iman levhasýna isabet ederse paramparça eder. Fitne kývýlcýmlarýndan isabet alan kalp, yakýcý bir azaba düçar olur. Münafýklarýn yeryüzündeki fesat ve bozgunculuklarý pek çoktur. Ama bununla birlikte hep kendilerini ýslah edici sanýrlar (Bakara, 2/11-12.) veya öyle olduðunu söylerler. Münafýklýðýn ayrýþtýðý nokta da burasýdýr. Münafýklar, itikadi olarak inanmadýklarý hâlde kuru bir iddiada bulunurlar. Kalplerindeki maraza maðlup, kendilerini sýdk ve ihlas ilacý ile tedavi etmeyen samimiyetsiz Müslümanlar da bir süre sonra bu onulmaz derdin müptelasý olabilirler.

Münafýklar þüphe gemisine binerek karanlýk denizlerde ticaret yapmaya kalkýþan zavallýlardýr. Þüphe gemileri onlarý hayal dalgalarýndan kurtaramaz ve inkâr fýrtýnasý arttýkça þüphe gemisiyle topyekûn batmaða mahkûm olurlar. Çünkü onlar dalalete karþýlýk hidayeti vermiþlerdir. Fakat ticaretleri kazanç getirmemiþ doðru yolu da bulamamýþlardýr.

Kur’an ayetleri ve ilgili hadisler deðerlendirildiðinde münafýklarýn belli baþlý birtakým özellikleri öne çýkmaktadýr. Bunlardan baþlýcalarýný þöyle sýralamak mümkündür:

1- Riyakârdýrlar; ikiyüzlülük münafýk tarifindeki temel özelliktir: “Gördün mü din gününü yalanlayaný, yetimi itip kakan iþte odur. Yoksulu doyurmaya teþvik etmeyen de odur. Yazýklar olsun namazlarýndan gâfil olan ve onu gösteriþ ile kýlanlara, zekâtý engelleyenlere.” (Maun, 107/1-7.)

2- Allah’ýn emirlerine karþý isteksiz ve tembeldirler: “Namaza kalktýklarý zaman üþenerek kalkarlar, insanlara gösteriþ yaparlar ve Allah’ý pek az anarlar.” (Nisa, 4/142.)

3- Kararsýzdýrlar, iki sürü arasýn da kalmýþ koyun gibi iman ile küfür arasýnda gidip gelirler: “Onlar imanla küfür arasýnda bocalayan tabansýzlardýr. Ne onlara, ne bunlara bir türlü karar veremezler.” (Nisa, 4/143.)

4- Birbirinin destekçisidirler. Kötülüðü iþler ve tavsiye ederler, iyiliði yapmadýklarý gibi insanlarý ondan vazgeçirmeye çalýþýrlar: “Münafýk erkekler ve kadýnlar sizden deðil, birbirindendir. Onlar kötülüðü emreder. Ýyilikten alýkoyarlar, elleri sýkýdýrlar, Allah için harcamak hususunda cimrilik gösterirler. Onlar Allah’ý unuttu. Allah da onlarý unuttu. Çünkü münafýklar fasýklarýn ta kendisidir.” (Tevbe, 9/67.)

5- Kur’an’ýn hükmüne ve rasulün sünnetine tabi olmaktan uzaklaþýrlar: “Onlara Allah’ýn indirdiðine ve peygamberine gelin, onlara baþvuralým, denildiði zaman münafýklarýn senden iyice uzaklaþtýklarýný görürsün.” (Nisa, 4/61.)

6- Yalan söylerler ve kolayca yalan yere yemin ederler: “Yeminlerini kalkan yapýp insanlarý Allah’ýn yolundan saptýrýrlar. Onlarýn yaptýklarý ne kötüdür.” (Münafikun, 63/2.)

7- Kalýplarý güzel ve saðlýklý olsa da kalpleri bozukturlar: “Onlarý gördüðün zaman kalýplarý hoþuna gider, konuþtuklarýnda sözlerini dinlersin. Onlar sanki elbise giydirilmiþ kütüklerdir. Her gürültüyü kendi aleyhlerine sanýrlar. Onlar düþmandýr, onlardan sakýn, Allah onlarý kahretsin. Nasýl olup da dönüyorlar.” (Münafikun, 63/4.)

Pek çok ayette münafýklarýn sýfatlarý anlatýlarak insanlar bundan sakýndýrýlmaktadýr. Nifak ile malul kalp eðer mühürlü deðilse, tövbe ile imana dönüþ þansý her zaman vardýr. Dolayýsýyla tövbe kapýsý zorlanmalý ve açýlmasý için niyazdan uzak durulmamalýdýr.

Münafýðýn günahý ihlasýn zýddý olan riya olduðundan tövbesi ihlasla olmalýdýr. Nitekim münafýklar hakkýnda Kur’an’da buyrulur: “Þüphesiz münafýklar cehennemin en aþaðý tabakasýnda olacaklardýr. Onlara asla bir yardýmcý bulamazsýn. Ancak tövbe edip hâllerini düzeltenler ve Allah’a sarýlýp dinlerini Allah için hâlis kýlanlar müstesna, bunlar müminlerle beraberdir.” (Nisa, 4/145-146.)

Prof. Dr. H. Kâmil YILMAZ | Ýstanbul Ýl Müftüsü

 

Bu yazý 3155 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

19 Cemâziye'l-Evvel 1446 |  21.11.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Ve muhakkak ki Sen (Resûlüm), azîm (yüce) bir ahlâk üzeresin.


( Kalem sûresi - 4)

Bir Hadis

Resûlullah (s.a.v.) buyurdular ki:

“Âdemoðlu, Kurban Bayramý günü Allah için kan akýtmaktan (kurban kesmekten) daha sevimli bir iþ yapmýþ olamaz.”

(Sünen-i Tirmizî)

Bir Dua

Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur:

“Allah’ým! Perçeminden tuttuðun þeylerin þerrinden sana sýðýnýrým. Her türlü hayrý senden isterim ki bütün hayýrlar senin elindedir.”

(Ýbn Hibbân, Ed’ýye, No: 934)

Hikmetli Söz

Dert, insaný yokluða götüren rahvan attýr.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com