Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araştırmaları   |  İlmi YAZILAR   |  Aile Eğitim Yazıları   |  Çocuk Eğitimi Yazıları   |  Yazarlar  |  İletişim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatı (s.a.v)

İnsanı Tanımak (Radyo)

Tv Programları

Seminer ve Konferans

Kısa Dersler

Özel Konular

Fıkhi Konular

Aile Eğitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Girişi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eğitimcilere ÖZEL
Gazze Duası
Gençlerle İletişim (Günışığı- Reşitpaşa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 1277
Toplam 17089509
En Fazla 25928
Ortalama 2747
Üye Sayısı 136725
Bugün Üye Olan 327
Online Ziyaretci
 
 

Dua ve Gözyaşı

Evet hacıların dilleri, ırkları ve renkleri farklı olsa bile iman, ibadet, dua,amaç, hedef ve göz yaşları aynıdır. Dünyanın dört bir yanından gelen milyonlarca insan; şu ortak parola niteliğinde olan telbiye üzerinde birleşmektedir.
15/10/2010

Hac ve İbadet

Şüphesiz ki bütün ibadetler öncelikle Allah emrettiği için yapılır ve sadece O’nun rızasını kazanmak için yerine getirilir. Böylece kişi ancak bu ibadetler aracılığıyla Allah’a yaklaşma, O’na dua etme, yalvarma, bağlılığını gösterme, duygu, düşünce ve davranış biçimlerini ortaya koyma fırsatını elde eder. Nitekim insanın yaratılış amacı da Yüce Allah’ı tanımak ve O’na ibadet etmektir. Çünkü her ibadetin kendine özgü bir güzelliği ve hazzı vardır. Onun manevi boyutu; psikolojik ve sosyolojik anlamda fert ve toplum hayatını büyük ölçüde etkilemektedir. Bu yüzden bütün Peygamberlerin ortak görevlerinden biri de insanları Allah’a ibadet etmeye davet etmektir. Kur’an bu konuyu şöyle açıklamaktadır: “Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk ediniz. Umulur ki böylece korunmuş olursunuz.”(Bakara, 21) “Muhakkak ki Allah, benim de Rabbim, sizin de Rabbinizdir. Öyle ise O’na kulluk ediniz. İşte doğru yol budur.” (Meryem, 36)

Görüldüğü gibi ibadetlerin asıl amacı; Allah’a kulluk etmek, kötülüklerden korunmak, doğru yola yönelmek, O’nu tanımak ve O’na boyun eğmektir. Ayrıca ibadetler, insanın gönül ve ahlak dünyasının zenginleşmesine, ruh eğitimine ve olgunlaşmasına katkıda bulunmaktadır. Biz bu yazımızda hac ibadeti üzerinde durmak istiyoruz. Çünkü şu günlerde bütün İslam alemi yeni bir hac mevsimine hazırlanıyor. Ülkemizde de on binlerce vatandaşımız yakınlarıyla birlikte bu kutsal yolculuğa adım adım yaklaşmanın heyecanını yaşıyor.Nefesini kesmiş büyük bir aşk, teslimiyet, tefekkür ve sükunet içinde hare-ket anını bekliyor. Diğer bir ifade ile hayatı boyunca hayalini kurduğu Kabe’yi, vahyin ilk merkezi olan Mekke’yi ve peygamberimizi bağrında koruyan Medine’yi ziyaret etmenin hasretini çekiyor. Gündüzler ve geceler adeta uzamış gibi görünüyor. Herkes hazırlık yaparak bir an önce yola çıkmanın haberini ve müjdesini duymak istiyor. Akraba, arkadaş, tanıdık ve tanımadık herkesle vedalaşıyor ve haklarını helal etmelerini istiyor. Kutsal yolculukta ve mekanda okuyacağı dualarını ezberliyor. Hac ile ilgili kendisine verilen rehber kitapları okuyor ve öğreniyor. Kısaca hacı adayı şu günlerde yakınlarıyla birlikte bir hareketlilik yaşıyor. Kalbindeki inancı, duygu ve düşüncesiyle ötelerin ötesine uzanıp gidiyor.

Hac Yolunda Rahmet ve Zahmet

Gerçekten hac ibadeti, manevi yönden heyecan ve duygu yüklü bir ibadettir. Bu ibadetin icra edildiği günler, en bereketli ve kıymetli zaman dilimi olarak hayatımıza yansıyacaktır. Çünkü hac takvimi sayılı günler olup, çok hızlı ve erken bitmektedir. Bu nedenle biz bu fırsatı yakalayan kardeşlerimizin zihinlerini ve mesailerini, aşırı ölçüde haccın seyahat, ikamet, intikal ve iaşe bölümüne yoğunlaştırmaları yerine,onun ibadet ve manevi boyutuna kilitlenmelerini tavsiye ediyoruz. Elbette genel organizasyon içinde diğer beklentiler de önem arz etmektedir. Fakat unutmayalım ki hemen bu tür fiziksel konuların standardına ve sonucuna ulaşmak çoğu zaman kolay olmamaktadır. Esasen hac hizmetini sadece bir turizm hizmeti olarak değerlendirmekde doğru değildir. Aşırı hırs ve lüks beklentisi, beraberinde duyumsuzluğu ve dünyevileşmeyi ön plana çıkarabilir. Oysa ki henüz dünyanın hiçbir yerinde milyonlarca insanın ihtiyaçlarını bir çırpıda karşılamanın deneyimi elde edilmiş değildir. Yapılan küçük ve lokal düzeydeki organizasyonlarda bile aksamalar yaşanabilmektedir. Bugüne kadar yapılan uygulamalar-da görüldüğü gibi hac organizasyonu ile ilgili İslam ülkelerinde ve Suudi Arabistan’da önemli zorluklar aşılmıştır. Ulaşım, haberleşme, sağlık, iskan ve kurban kesimi gibi konularda bazı olumlu gelişmeler olmuştur. Halen hizmet eksenli iyileştirme çalışmaları devam etmektedir. Ne var ki hem nüfusun yoğunluğu hem hac günlerinin sayılı olması bakımından bütün problemleri bir daha karşılaşmamak üzere ortadan kaldırmak mümkün olamamaktadır.

Takdir edileceği üzere hac; sadece bedenimizin seyahatı değil aynı zamanda ruhumuzun, gönlümüzün, duygu ve düşüncelerimizin de seyahatidir. Belli bir zamanda belli mekanları ziyaret etmek, buralardaki havayı teneffüs etmek, dini hayat ve İslam tarihi açısından önem arz etmektedir. İşte haccın gönül dünyamıza yeni ufuklar açmasının asıl sebebi de onun beraberinde taşıdığı birçok ibadet ve tefekkür yoğunluğundan kaynaklanmaktadır. Gerçekten hac ibadetinin bünyesinde; iman, sabır, azim, irade, namaz, tavaf, sa’y, vakfe, intikal, sadaka, kurban, dua, gözyaşı, tefekkür, istişare, yardımlaşma, disiplin, tanışma, arkadaşlık ve kardeşlik gibi insanın maddi ve manevi varlığını olgunlaştıran birçok değerler bulunmaktadır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) de haccın bu zorluğundan dolayı ihram anında, ilk niyetten itibaren her aşamada Yüce Allah’tan kolaylık dilemiştir: “Allah’ım! Haccetmek istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve benden kabul buyur.”Gerçekten diğer ibadetlerden farklı olarak, haccın gereğini yerine getirirken beklenmedik güçlük ve sıkıntılarla karşılaşmak mümkündür. Zira az önce de işaret edildiği gibi, çağımızda sahip olduğumuz teknolojik imkanlara rağmen, hac yolundaki zahmetin ve sıkıntıların tamamını yok etmek mümkün olamamaktadır. Çünkü nerede, Ne zaman ve nasıl bir sürprizle karşılaşılacağı önceden bilinmemektedir. Bazen insanın sabır, irade ve tahammül gücü olabildiğince zorlanmaktadır. Zira her hac mevsiminde dünyanın çeşitli yerlerinden gelen milyonlarca kişi; Mekke, Arafat, Müzdelife, Mina ve Medine’de bir insan selini oluşturmaktadır. Onların söz konusu mekanlara intikal ve hareketleri sanıldığı kadar kolay değildir. Aynı zaman dilimi içinde ve aynı mekanlarda büyük bir yoğunluk yaşanmaktadır. Bu heyecanlı anı mahşerin bir provası olarak değerlendirmek mümkündür. Merhum Necip Fazıl Kısakürek, yerine getirdiği hac farizasıyla ilgili hatıralarını yazarken duygularını şöyle ifade etmektedir: “Arafat, uçsuz bucaksız bir ova… Ova da ne kelime? Arafat bir meydan… Bütün insanlığın toplanmaya, ellerini semaya kaldırmaya ve aziz ve rahim Allah’tan af istemeye çağıran, her rengiyle, her çizgisiyle bu manadan haber veren bir mey-dan… Mahşer meydanından bir görüntü… İlk insan ve ilk peygamberin, İlahi af için yalvardığı ve rahmete kavuştuğu, muradına da erdiği yer. Afkasırgasının günahları yaprak gibi uçurup götürdüğü, duaların kabul edildiği, yalvarabilene kurtuluşun müjdelendiği yer… Bütün resul, nebi, veli ruhlarının Arefe günü hazır bulunduğu, ismini bu kelimeden alan ve muazzam hac ibadetine basamak olan yer… Bir kutsi hadiste “Rahmetim gazabımı aştı!” diyen Allah’ın gözle görülür, elle tutulur şekilde “işte sana rahmet zemini!” diye gösterdiği yer… (Yol Kültürü Dergisi, Ocak 2001, s. 158)

Hacda Dua, Yakarış ve Göz Yaşı

Evet hacıların dilleri, ırkları ve renkleri farklı olsa bile iman, ibadet, dua,amaç, hedef ve göz yaşları aynıdır. Dünyanın dört bir yanından gelen milyonlarca insan; şu ortak parola niteliğinde olan telbiye üzerinde birleşmektedir. “Buyur Allah’ım buyur! Buyur, senin hiçbir ortağın yoktur. Buyur, şüphesiz her türlü övgü, nimet, mülk ve hükümranlık sana mahsustur. Senin ortağın yoktur.” (Hac İlmihali, İ. Karagöz, M. Keskin, H. Altuntaş, s. 48 DİB Yay., Ankara,2004,)

Dua; Allah’ın yüceliği karşısında, kulun aczini itiraf etmesi, O’ndan lütufve yardım dilemesidir. Duada amaç, kişinin durumunu Allah’a arz etmesidir. Diğer bir ifade ile dua, kul ile Allah arasında vasıtasız bir iletişimdir. Rabbine en kısa yoldan ulaşma tarzıdır. Bu itibarla insanın Allah katındaki değeri bile dua ile orantılıdır. Nitekim şu ayetler de konumuza ışık tutmaktadır:“(Resulüm!) de ki: (kulluk ve) yalvarmanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin?” (Furkan, 77) “Rabbiniz şöyle buyurdu: Bana dua edin, kabul edeyim.” (Mümin, 60) Kur’an ve hadislere bakıldığı zaman duaların konu, hedef ve içeriğine göre yapıldığı görülmektedir. Buna göre özetlemek gerekirse hacda da duaların; en çok Allah’a iman O’nu tenzih, tekbir, takdis,t esbih, verdiği nimetlere şükretme, O’na sığınma, iltica, tövbe, af, merhamet ve bağışlanma gibi konuları içerdikleri görülmektedir. Ayrıca dualarda şekil, adab, zaman, mekan ve kişinin iç dünyası da önemlidir. İşte hac ibadetinin gerçekleştiği o kutsal zaman ve mekanlarda gönül huzuru, temiz duygu, heyecan ve gözyaşlarımızla dua ederek Allah’a yaklaşmanın ve O’na yönelmenin en uygun ve müstesna anıdır. Bu imkan ve fırsat iyi değerlendirilmelidir. Gönlümüze ve duygularımıza tercüman olması ümidiyle kısa dualardan birkaç tanesinin anlamını buraya almakta yarar vardır. 

 

Bu yazı 2848 defa okunmuştur...

Yorum Ekle

Yazdır

YORUM LİSTESİ

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 İMAN VE SAMİMİYET

n

08/08/2022 - 10:21 İSLAM’IN ASLİ KAYNAKLARINI DOĞRU ANLAMANIN YÖNTEMİ ÜZERİNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGİ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALİH VE BAKİ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENİN ÇALDIĞI İNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHİDDEN HİDAYETE  NEBEVİ RİSALET

n

12/01/2021 - 11:25 İŞTE TOPLUMUMUZUN HÂLİ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDİMİZİN HİCRET YOLCULUĞU

n

06/10/2020 - 11:27 ŞEHİTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI İTİBARIYLA İSTİĞFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLİK NEREYE GİDİYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ŞİMDİ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMİLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESİNİ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ŞEHR-İ RAMAZAN VE SORUMLULUK BİLİNCİ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAŞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLİMİZE ŞÜKREDEBİLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUĞUN EN GÜZEL KIVAMI: İHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUŞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMİNDE İLİM / Prof. Dr. Şakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HİCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZİKİR: KALPLERİ DİRİLTEN İKSİR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELİŞ BİLİNCİNİ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVİ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 İnancı kuşanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kılmak ve Takva Sahibi İmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEİZMİ VE ATEİZMİ BESLEYEN ÖNEMLİ BİR FAKTÖR İBADETSİZLİ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN İLK KIBLESİ MESCİD-İ AKSA VE MÜBAREK ŞEHİR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFİS İLE MÜCADELE CİHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DİNÎ TEBLİĞDE DİL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’İ GÜNÜMÜZ İNSANINA DOĞRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 İNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DİN AŞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DİN GÜVENLİĞİ BAĞLAMINDA DİNİN DOĞRU ANLAŞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Başından Serçe Geçen Bir Çocuktur  İSMAİL

n

12/07/2017 - 10:42 İNSANLIĞA KARŞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FİTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBİ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENİYETİ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEĞİŞEN MAHREMİYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DİNLERİ KİMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADİS İLMİ”NİN İSLÂMÎ İLİMLER ARASINDAKİ YERİ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERİNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRİKAYA DÜŞENLER GİBİ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BİR GÜVEN ABİDESİ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadın Başka Bir Versiyonu: İFTİRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMİ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz İslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VİCDANIMIZIN "Selfie"SİNİ ÇEKEBİLİR MİYİZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boş Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kişilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaşamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an İkliminde İyiliklerle Dinamik Bir Hayat İnşası

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’İN MESAJINI DOĞRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoğunlaşmış İbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NİN PEYGAMBER SEVGİSİ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLİME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huşu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alnı Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALİ (Ö: 40/660)’NİN KUR’AN-I KERİM ANLAYIŞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NİN PEYGAMBER SEVGİSİ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ı İlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 İlim, Marifet ve Hikmet İlişkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccın Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasında Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-İ FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVİH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Şeytanın Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeşlik ve Dostluğa Açılan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaşan Sinsi Düşman: Şeytan

n

12/06/2015 - 03:38 İnsanın Temel Bir Zaafı

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERİN BİR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuşanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Şiddet Karşısında rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADİSLERİN DOĞRU ANLAŞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKİP EDİLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanın Varlıkla İmtihanı

n

23/12/2014 - 04:12 İslami Bakışla Varlık ve Servet Algımız

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHİY İLİŞKİSİ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabır-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunması Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 İslam’ın Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan İklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETİ TATİL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’İN ADÂLET ANLAYIŞI

n

09/04/2014 - 02:07 BİR YÖNETİCİ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ın Korumasını Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazı

n

10/02/2014 - 02:47 Değerini Bilemediğimiz İki Eşsiz Nimet: Sağlık ve Boş Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site İçi Arama

28 Sevvâl 1446 |  26.04.2025

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Münafık erkekler ve münafık kadınlar, bazısı bazısındandır; kötülüğü emrederler, iyilikten alıkoyarlar, ellerini sımsıkı tutarlar. Onlar Allah'ı unuttular; O da onları unuttu. Şüphesiz, münafıklar fıska sapanlardır.

( Tevbe sûresi - 67)

Bir Hadis

Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

“Günahtan tövbe eden kimse, hiç günahı olmayan kimse gibidir.”

(İbn Mâce, Zühd, 30)

Bir Dua

“Allah’ım! Hatalarımı, bilerek, cahillikle ve dalgınlıkla yaptığım kusurlarımı bağışla.
Bunların hepsi bende mevcuttur.”

(Buhârî, Deavât, 60)

Hikmetli Söz

Halk içinde mu’teber
bir nesne yok
devlet gibi,

Olmaya devlet cihanda
bir nefes sıhhat gibi.
Muhibbî

Canlı yayın

İslam Ansiklopedisi

  Tasarım : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com