Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 3033
Toplam 16409269
En Fazla 25928
Ortalama 2706
Üye Sayýsý 1193
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

TAKLÝDÝ ÝMANDAN TAHKÝKÝ ÝMANA:

GELÝN RABBÝMÝZÝ DOÐRU TANIYALIM

“Onlar Allah'ý hakkýyla tanýyýp bilemediler...” (Zümer, 39/67.)
10/11/2017

Öldükten sonra bize ilk sorulacak þey, “Rabbin kimdir?” sorusudur. Çünkü Ýslam’a göre kiþi, dünya hayatýnda neye veya kime inanmýþsa, ahiret âleminde bütün düþünce, eylem ve tutumu ona göre deðer kazanacaktýr. Niyet ve gayesi dünya hayatý olanlar, bunun karþýlýðýný bir þekilde saðlýklarýnda dünyevi menfaat olarak alýrlar. Öte âlemde verilecek karþýlýk ise, niyet ve gayesi Allah rýzasý olan ameller içindir: “Kim dünya nimetini isterse ona ondan veririz ve kim ahiret nimetini isterse ona ondan veririz. Þükredenlerin mükâfatýný vereceðiz.” (Âl-i Ýmran, 3/145.)

“Rabbin kimdir?” sorusunun geçerli tam cevabý, kâl diliyle yani dilimizin ucuyla vereceðimiz sözlü “Allah” ifadesi deðildir. Þayet öyle olsaydý, bütün müþrikler, hatta sýkýþtýðýnda Allah’ý hatýrlayan bütün inkârcýlar, bu soruyu doðru cevaplardý. Hâlbuki Kur’an’da, Allah Teala, onlarýn cevabýný reddetmektedir: “Dikkat edin, halis din Allah'ýndýr; O'nu býrakýp da putlardan dostlar edinenler: ‘Onlara, bizi Allah'a yaklaþtýrsýnlar diye kulluk ediyoruz.’ derler. Doðrusu Allah ayrýlýða düþtükleri þeylerde aralarýnda hüküm verecektir. Allah þüphesiz yalancý ve inkârcý kimseyi doðru yola eriþtirmez.” (Zümer, 39/3.)

“Rabbin kimdir?” sorusunun geçerli tam cevabý, hâl diliyle; yani aklýmýz, kalbimiz ve diðer cümle azalarýmýzla vereceðimiz fiili “Allah Teala” onayýdýr. Zira bütün gerçeklerin açýða çýkacaðý o dehþetli günde, muhtemelen dilimiz, dünya hayatýndaki alýþkanlýðý üzere hemen yalana baþvurmaya çalýþacaktýr. Ýþte böyle bir durumda, diðer bütün uzuvlar dile gelerek onun aleyhine þahitlik edecek ve sahibinin gerçekte neye ve kime kulluk ettiðini haykýracaktýr: “O gün dilleri, elleri ve ayaklarý kendi aleyhlerine olmak üzere bütün yaptýklarýna þahitlik edecektir.” (Nur, 24/24.)

Ýnanç, fýtri bir ihtiyaçtýr; dolayýsýyla ister kabul etsin ister etmesin her insanýn mutlaka bir veya birden fazla kutsalý; yani ilahý vardýr. Ve her insan, bilerek bilmeyerek neyi veya kimi kutsuyorsa bütün düþünce, eylem ve tutumunu ona göre belirler ve þekillendirir: “Heva ve hevesini tanrý edinen, bilgisi olduðu hâlde Allah'ýn þaþýrttýðý, kulaðýný ve kalbini mühürlediði, gözünü perdelediði kimseyi gördün mü? Onu Allah'tan baþka kim doðru yola eriþtirebilir? Ey insanlar! Anlamaz mýsýnýz?” (Casiye, 45/23.)

Bu noktada Ýslam dini; “Ýlah olsun da, ne veya kim olursa olsun, fark etmez.” demez; bilakis Kur’an’da pek çok yanlýþ tanrý anlayýþý reddedilmiþtir. Çünkü kutsalý yanlýþ olan bir kimseden insaný insan yapan doðru düþünce, düzgün eylem ve güzel ahlak çýkmaz: “Onlar Allah'ý gereði gibi tanýmadýlar. Çünkü «Allah hiçbir beþere bir þey indirmedi» dediler…” (En’am, 6/91.)

Peki, Allah Teala kimdir? Acaba bizler, onu gerçek anlamda tanýyor ve kendisine gereði üzere kulluk edebiliyor muyuz?

Allah Teala, bu evreni ve diðer bütün âlemleri yöneten bir þahýs veya kral deðildir. Bizim sýnýrlý gözümüz O’nu doðrudan nasýl göremez, sýnýrlý kulaðýmýz O’nu nasýl doðrudan duyamazsa, sýnýrlý aklýmýz da O’nu doðrudan kavrayamaz. Bu nedenle Allah Teala, bizlere kendisini bizim anlayýp algýlayabileceðimiz isim ve sýfatlarýyla anlatýp tanýtmýþtýr. O hâlde bizlere düþen görev Rabbimizi, bu yüce isim ve sýfatlarýyla tanýyýp öðrenmektir: “En güzel isimler (el-esmâü'l-hüsnâ) Allah'ýndýr. O hâlde O'na o güzel isimlerle dua edin. O’nun isimleri hakkýnda eðri yola gidenleri býrakýn. Onlar yapmakta olduklarýnýn cezasýna çarptýrýlacaklardýr.” (A’raf, 7/180.)

Allah Teala’nýn yüce isim ve sýfatlarýndan her biri, ayrý üstün ahlaki bir deðere iþaret eder. Zira O, bütün aþkýn ahlaki deðerlerin kaynaðýdýr. Buna göre Allah Teala’ya inanmak, söz konusu yüce deðerlere inanmayý ifade eder. Allah’ý doðru bir þekilde tanýyýp kendisine layýk bir kul olabilmek de, ancak O’nun sahip olduðu güzel isim ve sýfatlarýn delaletlerini bilip bunlarý düzgün bir þekilde benimsemekle mümkün olur.

Allah Teala, külli irade sahibi; yani her þeyi mutlak iradesiyle dilediði þekilde yaratan ve yönetendir. Allah’a inanmak, her þeyin Onun bilgisi, dilemesi ve kudretiyle var olduðuna inanmaktýr. Allah’ýn yeryüzündeki halifesi olan insan da cüzi irade sahibidir. Buna göre Allah’a inanmanýn gereði, sahip olduðumuz cüz-î iradeye hakkýný vermek suretiyle onu Rabbimizin rýzasý doðrultunda kullanmaktýr. Þayet biz, irademizin farkýnda deðil veya ona hâkim deðilsek, bu durumda Allah’a gerçek anlamda iman etmiþ olmayýz: “Biz, bir þeyin olmasýný istediðimiz zaman, ona (söyleyecek) sözümüz sadece ‘ol’ dememizdir. Hemen oluverir.” (Nahl, 16/40.)

Allah Teala, “mutlak adalet” sahibi; yani yaratmýþ olduðu maddi-manevi bütün varlýklara haklarýný tam olarak verendir. Buna göre Allah’a inanmak, üstün ahlaki bir deðer olarak adalete inanmaktýr. Bunun gereði ise, bütün düþünce, söz, fiil ve davranýþlarýmýzda adalet üzere olmaktýr. Þayet biz, adaletten uzak zalim bir kimseysek, bu durumda bir yandan Rabbimizi doðru tanýmamýþ, diðer yandan da Ona layýk bir kul olamamýþ oluruz: “Rabbinin sözü, doðruluk ve adalet bakýmýndan tamamlanmýþtýr. O'nun sözlerini deðiþtirecek kimse yoktur. O iþitendir, bilendir.” (En’am, 6/115.)

Allah Teala “Hakîm” yani her yaptýðý iþ yerli yerinde olandýr. Bu durumda Allah’a inanmak, hikmete inanmayý gerekli kýlar. Bunun gereði ise, bizim bütün tutum ve eylemlerimizi bilinçsiz bir þekilde geliþigüzel deðil, bilakis araþtýrýp, ölçüp biçerek yerli yerinde yapmamýzý gerekli kýlar. Þayet biz, hikmetten uzak bir þekilde geliþigüzel yaþýyorsak, bu durumda Rabbimizi tanýmamýþ ve Ona layýk bir kul olamamýþ oluruz: “O mutlak güç ve hikmet sahibidir.” (Âl-i Ýmran, 3/6.)

Allah Teala “Semi’, Basir ve Alîm” yani her þeyi iþiten, gören ve mutlak ilmiyle olduðu gibi bilendir. Buna göre Allah’a inanmak, duyularýmýz, doðru kullanmak suretiyle etrafýmýzda olup bitenleri araþtýrýp gözlemlemeye ve okuyup yazmak suretiyle ilim elde etmeye inanmaktýr. Bunun gereði ise, yaþam boyu okuyup araþtýrarak daima ilim peþinde olmaktýr. Þayet biz, cahil bir kimseysek, bu durumda Rabbimizi doðru bir þekilde tanýyýp Ona layýk bir kul deðiliz demektir: “Þüphesiz Allah her þeyi iþiten ve her þeyi görendir.” (Nisa, 4/58.)

Allah Teala “Rahman, Rahîm Tevvab, Afüvv ve Rauf” yani yaratmýþ olduðu bütün varlýklara sonsuz rahmetiyle merhamet edip kol kanat geren, onlarýn hata ve günahlarýný baðýþlayan, eksik ve kusurlarýný giderendir. Buna göre Allah’a inanmak, rahmete inanýp çevremizdeki her þeye acýyýp merhamet etmektir. Þayet biz, merhametten yoksun ve affetmekten uzak bir kimseysek, bu durumda ne Rabbimizi doðru tanýmýþ, ne de Ona layýk bir kul olmuþ oluruz: “Rahman ve rahîm olan Allah'ýn adýyla.” (Fatiha, 1/1.)

Allah Teala, “Vehhab, Razzak ve Fettah” yani yaratmýþ olduðu bütün varlýklara sayýsýz nimet, rýzýk ve ferahlýk verendir. Buna göre Allah’a inanmak, iyilikte bulunmaya, muhtaçlarýn ihtiyaçlarýný müþkilde olanlarýn sorunlarýný gidermeye inanmaktýr. Bunun gereði ise, etrafýmýzdaki bütün varlýklara güzel davranýp onlarýn ihtiyaç ve sorunlarýný gidermeye çalýþmaktýr. Þayet sen, kimseye bir iyilikte bulunmuyor, açlarý doyurmuyor ve zorda olanlarýn sorunlarýný gidermiyorsan, bu durumda maalesef Rabbini doðru tanýmamýþ ve Ona layýk bir kul olamamýþsýn demektir: “Lütfu en bol olan sensin.” (Âl-i Ýmran, 3/8.)

Allah’a inanmak, bu dünyada veya ahirette ilahî adaletin tecellisine inanmak demektir. Netice itibarýyla biz insanoðluna düþen görev ve sorumluluk, öncelikle Rabbimizi onun yüce isim ve sýfatlarýyla tanýmak, ardýndan da bunlarýn bizim üzerimize düþen gerek ve sorumluluklarýný layýkýyla yerine getirmektir.

Prof. Dr. Muammer ERBAÞ / Diyanet Aylýk Dergi

 

Bu yazý 8047 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

06/10/2020 - 01:41 DÝNÎ HAYATIN ÜÇ BOYUTU: DAVRANIÞ, DUYGU VE BÝLGÝ 

n

23/04/2020 - 04:57 DOÐRUNUN YARDIMCISI ALLAH’TIR / Dr. Abdülkadir ERKUT 

n

23/04/2020 - 03:55 RAMAZANDA TAKVA EÐÝTÝMÝ / Dr. Ekrem KELEÞ 

n

30/03/2020 - 10:58 DÜNYA, ÝMTÝHAN DÜNYASIDIR / Nurcan SOLAK 

n

03/02/2020 - 10:48 PEYGAMBER EFENDÝMÝZE SALAT Ü SELAMIN MANASI  / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

14/10/2019 - 11:50 ÝNSANLIÐA ÖRNEK VE ÖNDER TOPLUM / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

16/09/2019 - 10:34 BARIÞ DÝNÝ ÝSLAM / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

17/12/2018 - 01:23 ALLAH DOSTLARI KÝMLERDÝR?

n

19/11/2018 - 10:32 Kur'an'ýn ýþýðýnda insanlýða model gençler

n

17/10/2018 - 03:33 Kur'an ile Dirilmek

n

10/04/2018 - 01:33 DÜNYA HAYATINDA  ALLAH’IN TARAFINDA OLMAK

n

30/03/2018 - 12:04 DÜNYA VE AHÝRET MUTLULUÐUNUN YOLU: AMEL-Ý SALÝH

n

30/03/2018 - 11:39 RABBÝMÝZÝN BÝZLERE KUTSAL EMANETLERÝ: TOPRAK, SU, HAVA

n

30/03/2018 - 11:31 KUR’AN’DA MUSÝBET KAVRAMI  ÜZERÝNE PSÝKO-SOSYOLOJÝK  DEÐERLENDÝRMELER

n

29/03/2018 - 01:10 ÝSLAM MEDENÝYETÝNÝN BAÞKENTLERÝ: MEKKE, MEDÝNE, KUDÜS

n

03/01/2018 - 11:26 TAKLÝDÝ ÝMANDAN TAHKÝKÝ ÝMANA; GELÝN KUTSAL KÝTABIMIZI DOÐRU OKUYALIM

n

10/11/2017 - 01:44 TAKLÝDÝ ÝMANDAN TAHKÝKÝ ÝMANA: GELÝN RABBÝMÝZÝ DOÐRU TANIYALIM

n

02/10/2017 - 04:12 YARATILIÞ GAYEMÝZ: ÝBADET/ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:43 ÝBADETLERÝN  BÝRLÝÐÝMÝZE KATKISI

n

03/07/2017 - 04:09 AHD ve MÝSAK SORUMLULUKTUR

n

13/06/2017 - 12:10 MANEVÝ BAKIM AYI: RAMAZAN

n

18/04/2017 - 09:24 ÝLAHÎ RÝSALET ELÇÝLERÝNÝN MÝSYONU: ÝNSANLIÐI ÇATIÞTIRMAK DEÐÝL BARIÞTIRMAKTIR

n

28/03/2017 - 03:11 TEFEKKÜR

n

20/03/2017 - 01:07 ÝSLAM’IN HEDEFÝNDE ÝNSAN VARDIR

n

17/02/2017 - 11:41 KUR’AN-I KERÝM’DE MÜNAFIKLARIN ÖZELLÝKLERÝ

n

29/12/2016 - 10:57 Kur’an’la Ýliþkilerimizde Týkanýklýk Var

n

19/12/2016 - 03:08 Kur’an’la Ýliþkilerimizde Týkanýklýk Var

n

07/11/2016 - 12:31   KUR’AN’DA VELÂYET KAVRAMI

n

18/10/2016 - 04:51 YÜREKLER ve YÖNELÝÞLER

n

21/09/2016 - 03:28 ÝSLAM'IN ÝSTEDÝÐÝ DÜZEYE ULAÞMAK

n

14/06/2016 - 11:19 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

10/06/2016 - 10:09 GÜNLÜK HAYATIMIZDA KUR’AN

n

07/06/2016 - 02:46 Ýnsan Dünyaya Emanet

n

02/05/2016 - 12:32 KUR’AN AÇISINDAN MESCÝD GERÇEÐÝ

n

18/01/2016 - 02:22 EÐER BÝLMÝYORSANIZ

n

01/12/2015 - 03:35 KUR’AN’A GÖRE SAHABE GERÇEÐÝ

n

20/11/2015 - 01:28 TAKVA

n

09/10/2015 - 02:44 Zaman, Ýnsan ve ziyan

n

07/09/2015 - 03:47 KUR’AN EÐÝTÝMÝ

n

08/08/2015 - 10:46 KOMÞULUKTA KUR’ANÝ ÖLÇÜ

n

06/07/2015 - 12:38 AZIKLARIN EN HAYIRLISI  VE EN SONSUZ OLANI

n

11/05/2015 - 02:51 HEPÝNÝZ ÂDEM’DENSÝNÝZ Âdem ise Topraktan

n

27/04/2015 - 12:27 Kur’an’ý, Tabiatý ve Tarihi Anlamak

n

23/12/2014 - 03:22 Þükür-Þâkir

n

27/10/2014 - 03:11 KURÂN KARÞISINDAKÝ DURUÞUMUZ

n

24/10/2014 - 03:42 KURÂNIN METÝNLEÞME TARÝHÝ

n

04/07/2014 - 04:28 Haram Lokma ve Toplumsal Kaos

n

30/06/2014 - 06:05 Oruç Kalkandýr

n

05/05/2014 - 01:01 21. YÜZYILDA KUR’AN’I HAYATA TAÞIMAK

n

09/04/2014 - 03:17 Küfür-Kâfir

n

09/04/2014 - 12:49 HALKIN KUR’AN ANLAYIÞI

n

21/03/2014 - 05:05 Sorumluyu Baþka Yerde Aramak

n

21/03/2014 - 03:35 Samimiyet: Hakikati, Fazileti ve Afetleri

n

10/02/2014 - 02:22 Her Dem Ýmtihan

n

04/10/2013 - 05:10 Kur’an’da Öfke Kontrolü

n

22/07/2013 - 03:37 Kimlik inþasýnda Kur’an öðretimi ve öðreniminin önemi

n

19/06/2013 - 04:10 Günümüz Gençliði

n

18/06/2013 - 03:35 Kur'an ve Sünnete Göre Kavmiyetçilik

n

15/05/2013 - 11:32 Þeytanýn kardeþleri kimlerdir?

n

14/03/2013 - 01:30 KUR’AN’DA KARDEÞLÝK

n

14/03/2013 - 11:10 KURÂNIN BUGÜNE SESLENÝÞÝ

n

28/01/2013 - 01:55 KUR’ÂN’IN HAYATA MÜDAHALESÝ

n

28/01/2013 - 01:51 KURANI OKUMA VE ANLAMA SORUMLULUÐU

n

28/12/2012 - 11:53 KUR’AN KENDÝNÝ NASIL TANITIYOR?

n

27/12/2012 - 04:19 KUR‘AN‘IN ANLAM DÜNYASI ÝLE BULUÞMAK

n

22/11/2012 - 11:38 Buhranlarýmýz günahlarýmýzdandýr

n

05/10/2012 - 02:30 Kur’an-ý Kerim’de hak kavramý

n

03/09/2012 - 04:28 Þeytanýn kardeþleri kimlerdir?

n

03/09/2012 - 02:28 Kur’an karþýsýnda nebevi duruþ

n

13/07/2012 - 11:07 Aðýr emanet

n

13/07/2012 - 10:59 Kur’an’ý öðrenmeyi/ öðretmeyi öðrenme üzerine

n

27/06/2012 - 11:06 Kur’an’a koþun

n

26/06/2012 - 04:04 Kendi dilinden Kur’an

n

25/04/2012 - 04:13 Hayata kulluk mührünü vurmak

n

02/04/2012 - 03:41 Ya Rabbi! Müminlere kin beslemekten bizleri koru!

n

12/03/2012 - 02:06 Duanýn Önemi

n

12/03/2012 - 01:28 Kur'an-ý Kerim'de söz

n

05/03/2012 - 01:41 Müminler ancak kardeþtir

n

23/01/2012 - 12:31 Dua Kavramýnýn Anlamý

n

16/01/2012 - 01:48 Dinin þiarý:Ezan

n

03/01/2012 - 01:29 Kur’an’da Tevbe Kavramý

n

12/10/2011 - 02:01 Allah’a Gerektiði Gibi Ýnanmak

n

12/10/2011 - 01:58 Kur’an’ýnTevhid Felsefesi

n

11/07/2011 - 03:04 Kur'an'ý sen de oku,anla ve yaþa!

n

06/06/2011 - 02:34 Kur’an’ýn deðerleri ve onlarýn sýra düzeni

n

14/02/2011 - 16:28 Sahabenin Kur'an'ý öðrenme ve öðretme gayretleri

n

17/01/2011 - 14:37 Kur’an’ýn Öngördüðü Model Mü'min

n

02/12/2010 - 17:03 Kur’an ve Hikmet Peygamberi

n

02/12/2010 - 16:10 Son Elçi ve Son Mesaj HZ.Muhammed ve Kur'an-ý Kerim

n

15/10/2010 - 18:42 Kur’an hayatýmýzýn neresinde?

n

10/08/2010 - 14:58 Düþünmek Kur'anýn Emri

n

28/04/2010 - 11:55 Ýlk muhatabýnýn dilinden Kur’an

n

21/01/2010 - 10:31 Kur’an’ýn Iþýðýnda Sorumluluk Duygusu ve Davranýþ Bilinci   

n

20/01/2010 - 10:54 Allah’a Tevekkül… AMA NASIL?

n

06/07/2009 - 15:11 Günlük Hayatýmýzda Kuran

n

06/07/2009 - 15:07 Kuran'i Kerimi Okuyanlar

n

04/05/2009 - 14:45 Kuran'i Kerimi Okuyanlar

n

04/05/2009 - 14:35 Kur'anla Baðlantý Ýçinde Olmak

n

21/03/2009 - 10:19 Kur'an'ý Nasýl Okuyalým ?

n

19/03/2009 - 15:17 Ashabýn Kur'ân'ý Ezberleme ve Yazmadaki Gayretleri
 

Site Ýçi Arama

19 Cemâziye'l-Evvel 1446 |  21.11.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

"Kim Allah yolunda hicret ederse dünyada gidecek çok yer, geniþlik ve bolluk bulur.

Kim evinden Allah'a ve Resulüne hicret niyetiyle çýkar da yolda ecel gelip kendini yakalarsa
o da mükâfatý haketmiþtir ve
onu ödüllendirme Allah'a aittir.

Allah gafurdur, rahimdir."

( Nisa Suresi - 100)

Bir Hadis

Abdullah Ýbni Amr Ýbni Âs radýyallahu anhümâ’dan rivayet edildiðine göre;

Hz. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu:

“Geçimini saðlamasý gerekenleri ihmâl etmek, insana günah olarak yeter.”


Ebû Dâvûd, Zekât 45

Bir Dua

"Rabbim, beni kutlu bir konakta indir, sen konuklayanlarýn en hayýrlýsýsýn." (Mü\'minun Suresi 29)

Hz. Nuh'un ve yapmasý istenen dua

Hikmetli Söz

Ýki kiþinin, darýldýktan sonra birbirinin ayýplarýný ortaya çýkarmasý münafýklýk alametidir.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com