Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 7008
Toplam 16413244
En Fazla 25928
Ortalama 2707
Üye Sayýsý 1193
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

KUR‘AN‘IN ANLAM DÜNYASI ÝLE BULUÞMAK

Kur’an’ýn temel amacý, insanýn Allah’a kulluk etmesi, ilahî buyruklar istikametinde yaþayarak dünya ve ahirette saadete ermesidir.
27/12/2012

Bahsedilen bu ana gayenin gerçekleþebilmesi için, Kur’an’ýn ortaya koyduðu prensipler çerçevesinde insanýn bir hayat boyu ilkeli bir yaþam tarzýna sahip olmasý gerekmektedir. Zaman zaman yanlýþlara sapsa da insanýn temel amacý ve hayat felsefesi Allah’ýn rýzasýný kazanmak olmalýdýr.

Ýnsan, hem Rabbine karþý olan kulluk görevlerinde hem de diðer insanlarla olan iliþkilerinde doðru yoldan sapmamasý için Kur’an’ýn irþat ve uyarýlarý ile daima yüz yüze bulunmalýdýr. Çünkü ancak bu þekilde vahyin hedefleri doðrultusunda kendini eðitmesi ve terbiye etmesi mümkündür. Dolayýsýyla Kur’an eðitimi hayat boyu devam eden bir süreçtir. Çünkü Kur’an’la irtibatý kopan bir aklýn ve kalbin nefsani ve þeytani dürtme ve saptýrmalara açýk olacaðý açýktýr. Yine Kur’an mihverinden kopan bir aklýn, toplumda yerleþik örf ve âdetleri, davranýþ kalýplarýný zamanla din olarak kabul etmeye baþlayacaðý çokça rastlanan bir durumdur.

Ýnsanlar, Kur’an’ý anlama ve gereklerini yerine getirme konusunda saðlýklý bir yaklaþýma sahip olmadýklarý takdirde, onunla ilgili deðiþik iliþki biçimleri geliþtirmektedirler. Bunlar, Kur’an’ýn gönderiliþ gayesi ile iliþkisi olmayan davranýþ tarzlarýdýr. Mesela göz deðmesini gidermek veya muhtemel bazý hastalýk ve musibetlerden korunmak için deðiþik ayetlerin yazýlý olduðu muskalar taþýmak, mushaflarý teberrüken arabalarda veya çalýþma ofislerinde bulundurmak bunlardan bazýlarýdýr. Oysa bunlar, Kur’an’ýn yetiþtirdiði örnek bir toplum olan ashabýn hayatýnda görmediðimiz davranýþ þekilleridir.  Çünkü onlarýn bütün amacý, nazil olan ayetleri anlamak ve yaþamaktý.

Bugün toplumumuza baktýðýmýzda Kur’an’ý anlama konusundaki çabalarýmýzýn oldukça yetersiz olduðu görülecektir. Bir ömür geçiyor, neredeyse Kur’an’ý elimize almýyoruz. Halkýmýzýn büyük çoðunluðu bu durumdadýr.

Yüzünden okuma ve ölülerimizin ruhuna göndermek üzere birkaç sureyi ezberlemeleri ile Kur’an konusunda çocuklarýmýza karþý olan sorumluluðumuzu yerine getirdiðimizi zannediyoruz. Hâlbuki birkaç sureyi manasýný özümsemeden ezberlemekle Kur’an’ýn aydýnlýk dünyasýna adým atmamýzýn mümkün olmadýðý ortadadýr.

Kur’an’ý, manasýný bilmeden, tilavet etmek elbette ki sevaptýr. Çünkü Yüce Allah’a yaklaþmamýza vesile olan hiçbir yöneliþ karþýlýksýz kalmaz. Mesela yolda insanlarýn yürümesine mani olan bir taþý kaldýrmak veya tebessümle insanlara yaklaþmak da sevap fiillerdir. Dolayýsýyla Kur’an tilaveti de, Yüce Allah’a bir yaklaþma, bir yöneliþ olduðu için geniþ manada ibadet kavramý içerisine girer. Ancak “manasý anlaþýlsa da anlaþýlmasa da Kur’an okumak ibadettir” diyerek bu iki fiilin ayný seviyede faziletli olduklarýný söylemek ne kadar doðru olur? Çünkü Kur’an’ýn temel amacý getirdiði ilahî buyruklarýn yaþanmasýdýr. Bu da anlaþýlmasýna baðlýdýr. Kur’an’ýn böyle temel bir amacý olduðuna göre, hâlâ manasýný anlamadan onu tilavet etmeyi teþvik etmek doðru bir yaklaþým deðildir.

Ayetleri anlamadan tilavet etmek, geçmiþ dönemlerin þartlarý dikkate alýndýðýnda anlaþýlabilir bir durumdur. Çünkü basýn yayýn geliþmemiþtir; bugünkü manada meal ve tefsirler rahatlýkla bulunamamaktadýr. Dolayýsýyla insanlar da Yüce Allah’a yaklaþmaya vesile olsun düþüncesi ile Kur’an’ý tilavet etmekte idiler. Kur’an’ýn muhtevasý ile ilgili bazý bilgileri de va’z ve sohbetler yoluyla elde ediyorlardý. Ancak basýn yayýnýn bu kadar geliþtiði, çeþitli türden meal ve tefsirin rahatlýkla temin edildiði günümüz þartlarýnda, hâlâ Kur’an’ý anlama çabasý içerisinde olmamak kabul edilebilecek bir durum deðildir.

Günümüzde halkýmýzýn belirli bir kýsmýnýn hayatýnda Kur’an tilavetinin önemli bir yeri vardýr. Ancak çoðunlukla Kur’an’ýn manasý dikkate alýnmadan okunmaktadýr. Kur’an’a olan sevgi ve saygýnýn bir neticesi olarak hatimler indirilmekte, ramazanlarda mukabeleler takip edilmektedir. Kur’an tilavetini hayatýnýn bir parçasý haline getiren nice Müslüman, hatimler indirmekte hatta ramazan ayýnda Kur’an’ý baþtan sona birkaç defa tekrarlamaktadýr. Bu çabalar elbette ki boþuna ve anlamsýz deðildir. Çünkü insanýmýz bunu ibadet þuuru içerisinde yapmakta ve ilahî kelamý manasýný anlamasa da tilavet etmekten manevî bir haz almaktadýr.

Ancak unutmamak gerekir ki, bu tür çabalar içerisinde bulunanlar, belki de gereðini yerine getirmedikleri bir ayeti tekrarlamakta, ne var ki ibret nazarýyla onu okuma fýrsatýný hiçbir zaman bulamamaktadýrlar. Ýbadet niyetiyle defalarca tekrarlanan bir ayetin pratikte ihmal edilmesi ve günah iþlenmeye devam edilmesi bir çeliþki deðil midir? Dolayýsýyla bu kimseler, okuduklarý ayetlerden bir iki sayfasýný açýklamalý bir meal veya tefsir eþliðinde anlamaya çalýþsalar ve buradaki ilahî uyarý ve irþatlarla kendi hayatlarýný test etseler, dindarlýklarýnýn geliþmesi açýsýndan elbette ki çok daha faydalý bir iþ yapmýþ olurlar.

Kur’an’ýn hedef kitlesi akýl sahipleridir. Ýnsanýn aklýný harekete geçirmek, onun kalbine dokunmak ilâhî kelâmýn temel hedefidir. Diðer bir ifadeyle insana ulaþmada Kur’an’ýn en büyük silahý, onun düþünce melekelerini devreye sokmaktýr. Baþlýkta verilen ayete ilave olarak þu ayetleri de bu konuda örnek olarak verebiliriz: “Anlayasýnýz diye biz onu Arapça bir Kur’an olarak indirdik.” (Yûsuf, 2.) Yine Kur’an’ýn bizzat kendisi, ayetleri anlamamayý, anlama gayreti içerisinde bulunmamayý Müslümanlarýn deðil; inanmayanlarýn bir özelliði olarak þöyle ortaya koyar.“Onlar Kur’an’ý düþünmüyorlar mý? Yoksa kalpleri kilitli mi?” (Muhammed, 24.) Ayrýca Kamer suresinde þu ayetin dört defa tekrarlandýðýný görüyoruz: “Andolsun biz Kur’an’ý öðüt alýnsýn diye kolaylaþtýrdýk. (Ondan) öðüt alan yok mu?” (Kamer, 17.)

Görüldüðü gibi, Kur’an kendisini anlamayý vurgulamakta; mesajlarýný anlayacak akýl ve gönüllere çaðrý üstüne çaðrýlar yapmaktadýr. Çünkü baþka þekilde insaný ikna etmesi ve ona birtakým davranýþ kalýplarý kazandýrmasý mümkün deðildir. Dolayýsýyla anlamadan Kur’an okumak insanýn aklýný iþlevsiz hale getirmektir. Bu da, ifade yerinde ise, Kur’an’ýn elini kolunu baðlamak ve onu pasif bir konuma düþürmektir. Bir baþka açýdan bu durum, insanýn Kur’an karþýsýnda pasif bir direniþ içerisinde bulunmasý ve ayette ifade edildiði þekilde onu mehcur / terk edilmiþ bir durumda býrakmasýdýr. (Furkan, 30.)

Netice olarak þu söylenebilir: Kur’an’la olan iliþkimizi, þekli ve salt duygu boyutundan kurtararak, Hz. Peygamberle baþlayan ve Sahabe ile devam eden dönemlerdeki gibi, bilgi boyutuna taþýmamýz gerekmektedir. Bu bilgi, hayatýn deðiþik faaliyet alanlarýnda karþýlaþacaðýmýz durumlarla alakalý olarak ilgili ayetleri hatýrlayabilecek ve yolumuzu aydýnlatabilecek bir düzeyde olmalýdýr. Çünkü akýlda tutulmayan ve kalbe nakþedilmeyen ayetlerin bizim hayatýmýzda yansýmasý ve ýþýk tutmasý mümkün deðildir. Nitekim Ýsrailoðullarý baðlamýnda, vahyi aklýmýzdan çýkarmamamýz ve sýmsýký bir þekilde ona sarýlmamýz gerektiðine iþaret edilir. (Bakara, 63.)

Bu baðlamda mesela hak hukukun söz konusu olduðu bir yerde adaletli davranmanýn ne kadar önemli olduðunu ortaya koyan ayeti hatýrlayabilmeliyiz. (Nisa, 135.) Yine baþýmýza bir musibet geldiðinde, bir denemeye tabi tutulduðumuz da, sabretmemiz halinde Mevla’nýn bizleri müjdelediðini ifade eden ayetlerle bir baðlantý kurabilmeliyiz. (Bakara, 155.) Yine kin, husumet, kibir gibi nefsani ve þeytanî dürtmeleri iç dünyamýzda hissettiðimizde, ilgili Kur’an ayetlerinin içerdiði uyarý ve ikazlarý aklýmýza getirebilmeliyiz. (Haþr, 10; Lokman, 18.) Kýsaca, Kur’an’ý hayatýmýza taþýmak ve onun aydýnlýðýnda yürümek için ayetleri akýl ve kalbimizle muhakkak buluþturmalýyýz.

 

Bu yazý 3199 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

06/10/2020 - 01:41 DÝNÎ HAYATIN ÜÇ BOYUTU: DAVRANIÞ, DUYGU VE BÝLGÝ 

n

23/04/2020 - 04:57 DOÐRUNUN YARDIMCISI ALLAH’TIR / Dr. Abdülkadir ERKUT 

n

23/04/2020 - 03:55 RAMAZANDA TAKVA EÐÝTÝMÝ / Dr. Ekrem KELEÞ 

n

30/03/2020 - 10:58 DÜNYA, ÝMTÝHAN DÜNYASIDIR / Nurcan SOLAK 

n

03/02/2020 - 10:48 PEYGAMBER EFENDÝMÝZE SALAT Ü SELAMIN MANASI  / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

14/10/2019 - 11:50 ÝNSANLIÐA ÖRNEK VE ÖNDER TOPLUM / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

16/09/2019 - 10:34 BARIÞ DÝNÝ ÝSLAM / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

17/12/2018 - 01:23 ALLAH DOSTLARI KÝMLERDÝR?

n

19/11/2018 - 10:32 Kur'an'ýn ýþýðýnda insanlýða model gençler

n

17/10/2018 - 03:33 Kur'an ile Dirilmek

n

10/04/2018 - 01:33 DÜNYA HAYATINDA  ALLAH’IN TARAFINDA OLMAK

n

30/03/2018 - 12:04 DÜNYA VE AHÝRET MUTLULUÐUNUN YOLU: AMEL-Ý SALÝH

n

30/03/2018 - 11:39 RABBÝMÝZÝN BÝZLERE KUTSAL EMANETLERÝ: TOPRAK, SU, HAVA

n

30/03/2018 - 11:31 KUR’AN’DA MUSÝBET KAVRAMI  ÜZERÝNE PSÝKO-SOSYOLOJÝK  DEÐERLENDÝRMELER

n

29/03/2018 - 01:10 ÝSLAM MEDENÝYETÝNÝN BAÞKENTLERÝ: MEKKE, MEDÝNE, KUDÜS

n

03/01/2018 - 11:26 TAKLÝDÝ ÝMANDAN TAHKÝKÝ ÝMANA; GELÝN KUTSAL KÝTABIMIZI DOÐRU OKUYALIM

n

10/11/2017 - 01:44 TAKLÝDÝ ÝMANDAN TAHKÝKÝ ÝMANA: GELÝN RABBÝMÝZÝ DOÐRU TANIYALIM

n

02/10/2017 - 04:12 YARATILIÞ GAYEMÝZ: ÝBADET/ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:43 ÝBADETLERÝN  BÝRLÝÐÝMÝZE KATKISI

n

03/07/2017 - 04:09 AHD ve MÝSAK SORUMLULUKTUR

n

13/06/2017 - 12:10 MANEVÝ BAKIM AYI: RAMAZAN

n

18/04/2017 - 09:24 ÝLAHÎ RÝSALET ELÇÝLERÝNÝN MÝSYONU: ÝNSANLIÐI ÇATIÞTIRMAK DEÐÝL BARIÞTIRMAKTIR

n

28/03/2017 - 03:11 TEFEKKÜR

n

20/03/2017 - 01:07 ÝSLAM’IN HEDEFÝNDE ÝNSAN VARDIR

n

17/02/2017 - 11:41 KUR’AN-I KERÝM’DE MÜNAFIKLARIN ÖZELLÝKLERÝ

n

29/12/2016 - 10:57 Kur’an’la Ýliþkilerimizde Týkanýklýk Var

n

19/12/2016 - 03:08 Kur’an’la Ýliþkilerimizde Týkanýklýk Var

n

07/11/2016 - 12:31   KUR’AN’DA VELÂYET KAVRAMI

n

18/10/2016 - 04:51 YÜREKLER ve YÖNELÝÞLER

n

21/09/2016 - 03:28 ÝSLAM'IN ÝSTEDÝÐÝ DÜZEYE ULAÞMAK

n

14/06/2016 - 11:19 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

10/06/2016 - 10:09 GÜNLÜK HAYATIMIZDA KUR’AN

n

07/06/2016 - 02:46 Ýnsan Dünyaya Emanet

n

02/05/2016 - 12:32 KUR’AN AÇISINDAN MESCÝD GERÇEÐÝ

n

18/01/2016 - 02:22 EÐER BÝLMÝYORSANIZ

n

01/12/2015 - 03:35 KUR’AN’A GÖRE SAHABE GERÇEÐÝ

n

20/11/2015 - 01:28 TAKVA

n

09/10/2015 - 02:44 Zaman, Ýnsan ve ziyan

n

07/09/2015 - 03:47 KUR’AN EÐÝTÝMÝ

n

08/08/2015 - 10:46 KOMÞULUKTA KUR’ANÝ ÖLÇÜ

n

06/07/2015 - 12:38 AZIKLARIN EN HAYIRLISI  VE EN SONSUZ OLANI

n

11/05/2015 - 02:51 HEPÝNÝZ ÂDEM’DENSÝNÝZ Âdem ise Topraktan

n

27/04/2015 - 12:27 Kur’an’ý, Tabiatý ve Tarihi Anlamak

n

23/12/2014 - 03:22 Þükür-Þâkir

n

27/10/2014 - 03:11 KURÂN KARÞISINDAKÝ DURUÞUMUZ

n

24/10/2014 - 03:42 KURÂNIN METÝNLEÞME TARÝHÝ

n

04/07/2014 - 04:28 Haram Lokma ve Toplumsal Kaos

n

30/06/2014 - 06:05 Oruç Kalkandýr

n

05/05/2014 - 01:01 21. YÜZYILDA KUR’AN’I HAYATA TAÞIMAK

n

09/04/2014 - 03:17 Küfür-Kâfir

n

09/04/2014 - 12:49 HALKIN KUR’AN ANLAYIÞI

n

21/03/2014 - 05:05 Sorumluyu Baþka Yerde Aramak

n

21/03/2014 - 03:35 Samimiyet: Hakikati, Fazileti ve Afetleri

n

10/02/2014 - 02:22 Her Dem Ýmtihan

n

04/10/2013 - 05:10 Kur’an’da Öfke Kontrolü

n

22/07/2013 - 03:37 Kimlik inþasýnda Kur’an öðretimi ve öðreniminin önemi

n

19/06/2013 - 04:10 Günümüz Gençliði

n

18/06/2013 - 03:35 Kur'an ve Sünnete Göre Kavmiyetçilik

n

15/05/2013 - 11:32 Þeytanýn kardeþleri kimlerdir?

n

14/03/2013 - 01:30 KUR’AN’DA KARDEÞLÝK

n

14/03/2013 - 11:10 KURÂNIN BUGÜNE SESLENÝÞÝ

n

28/01/2013 - 01:55 KUR’ÂN’IN HAYATA MÜDAHALESÝ

n

28/01/2013 - 01:51 KURANI OKUMA VE ANLAMA SORUMLULUÐU

n

28/12/2012 - 11:53 KUR’AN KENDÝNÝ NASIL TANITIYOR?

n

27/12/2012 - 04:19 KUR‘AN‘IN ANLAM DÜNYASI ÝLE BULUÞMAK

n

22/11/2012 - 11:38 Buhranlarýmýz günahlarýmýzdandýr

n

05/10/2012 - 02:30 Kur’an-ý Kerim’de hak kavramý

n

03/09/2012 - 04:28 Þeytanýn kardeþleri kimlerdir?

n

03/09/2012 - 02:28 Kur’an karþýsýnda nebevi duruþ

n

13/07/2012 - 11:07 Aðýr emanet

n

13/07/2012 - 10:59 Kur’an’ý öðrenmeyi/ öðretmeyi öðrenme üzerine

n

27/06/2012 - 11:06 Kur’an’a koþun

n

26/06/2012 - 04:04 Kendi dilinden Kur’an

n

25/04/2012 - 04:13 Hayata kulluk mührünü vurmak

n

02/04/2012 - 03:41 Ya Rabbi! Müminlere kin beslemekten bizleri koru!

n

12/03/2012 - 02:06 Duanýn Önemi

n

12/03/2012 - 01:28 Kur'an-ý Kerim'de söz

n

05/03/2012 - 01:41 Müminler ancak kardeþtir

n

23/01/2012 - 12:31 Dua Kavramýnýn Anlamý

n

16/01/2012 - 01:48 Dinin þiarý:Ezan

n

03/01/2012 - 01:29 Kur’an’da Tevbe Kavramý

n

12/10/2011 - 02:01 Allah’a Gerektiði Gibi Ýnanmak

n

12/10/2011 - 01:58 Kur’an’ýnTevhid Felsefesi

n

11/07/2011 - 03:04 Kur'an'ý sen de oku,anla ve yaþa!

n

06/06/2011 - 02:34 Kur’an’ýn deðerleri ve onlarýn sýra düzeni

n

14/02/2011 - 16:28 Sahabenin Kur'an'ý öðrenme ve öðretme gayretleri

n

17/01/2011 - 14:37 Kur’an’ýn Öngördüðü Model Mü'min

n

02/12/2010 - 17:03 Kur’an ve Hikmet Peygamberi

n

02/12/2010 - 16:10 Son Elçi ve Son Mesaj HZ.Muhammed ve Kur'an-ý Kerim

n

15/10/2010 - 18:42 Kur’an hayatýmýzýn neresinde?

n

10/08/2010 - 14:58 Düþünmek Kur'anýn Emri

n

28/04/2010 - 11:55 Ýlk muhatabýnýn dilinden Kur’an

n

21/01/2010 - 10:31 Kur’an’ýn Iþýðýnda Sorumluluk Duygusu ve Davranýþ Bilinci   

n

20/01/2010 - 10:54 Allah’a Tevekkül… AMA NASIL?

n

06/07/2009 - 15:11 Günlük Hayatýmýzda Kuran

n

06/07/2009 - 15:07 Kuran'i Kerimi Okuyanlar

n

04/05/2009 - 14:45 Kuran'i Kerimi Okuyanlar

n

04/05/2009 - 14:35 Kur'anla Baðlantý Ýçinde Olmak

n

21/03/2009 - 10:19 Kur'an'ý Nasýl Okuyalým ?

n

19/03/2009 - 15:17 Ashabýn Kur'ân'ý Ezberleme ve Yazmadaki Gayretleri
 

Site Ýçi Arama

19 Cemâziye'l-Evvel 1446 |  21.11.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Ve muhakkak ki bizden müslüman olanlar da var, haktan sapanlar da.
Artýk kim islam (müslüman) olmuþsa onlar doðru yolu (hakikati) aramýþlardýr.


( Cin Suresi - 14)

Bir Hadis

Ebû Üseyd (radýyallâhu anh) anlatýyor:

Hz. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), mescidden çýkýyordu.
Yolda kadýnlarla erkeklerin karýþmýþ vaziyette olduklarýný görünce, kadýnlara:
"Sizler geride kalýn. Yolun ortasýndan gitmeyin, kenarlarýndan gidin!" diye ferman buyurdu. Bundan sonra, kadýnlar nerdeyse duvara deðecek þekilde kenardan yürürdü. Bazen bu deðmeler sebebiyle, elbisenin duvara takýldýðý olurdu."


Ebû Dâvud, Edeb 180

Bir Dua

“Allah’ým! Bütün iþlerimdeki ölçüsüzlüðümü, cahilliðimi ve hatamý baðýþla. Sen bunlarý benden daha iyi biliyorsun.”


(Buhari, Deavât, 60)

Hikmetli Söz

Ey ademoðlu! Sen bil ki; kendinden gafil olur hazýrlanmazsan baþkasý senin yerine hazýrlanmaz. Mutlaka Allah'ýn huzuruna çýkacaksýn kendini hazýrla kendi iþlerini baþkasýna havale etme.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com