Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 6682
Toplam 16412918
En Fazla 25928
Ortalama 2707
Üye Sayýsý 1193
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Kur’an’ý öðrenmeyi/ öðretmeyi öðrenme üzerine

ÝLAHÎ KÝTABI ÖÐRENMEKLE KUTSAL BÝR YOLCULUÐA ÇIKAN KÝMSENÝN HER ÞEYDEN ÖNCE, BAÞLADIÐI BU TALÝMÝN EHEMMÝYETÝNÝN ÝDRAKÝ ÝÇÝNDE OLMASI GEREKÝR
13/07/2012

“Kur’an’ý Öðrenmeyi/Öðretmeyi Öðrenme”, öðrenimi verimli hâle getiren hususlardan birisi olarak oldukça önemlidir. Unutulmamalýdýr ki, öðrenmeyi öðrenen, bilgiye en kestirme yoldan ulaþmayý becerebilen, öðrendiklerini günlük hayatýnda en verimli þekilde kullanmasýný saðlayabilen, toplumda meydana gelen deðiþimlere ayak uyduran ve ayný zamanda bu deðiþimlerin kaynaðý olabilen; mevcut bilgilerin hamallýðýný yapan deðil, edindiði bilgileri kullanarak yeni durumlar için gerekli bilgiyi yeniden üretebilen kiþidir.

Bu giriþten sonra ilahî kelamý öðrenmeye talip olan bir Kur’an öðrencisi ve ona öðreticilik makamýnda bulunan Kur’an muallimi baðlamýnda konuya bakýldýðýnda hem öðrenen hem de öðreten açýsýndan konuyu iki baþlýkta ele almak mümkündür:

A. Kur’an’ý öðrenmeyi öðrenme

Ýlahî kitabý öðrenmekle kutsal bir yolculuða çýkan kimsenin her þeyden önce, baþladýðý bu talimin ehemmiyetinin idraki içinde olmasý gerekir. Bu talim, evrenin sahibinden gelen son mesaja öðrenci olma eðitimi olduðu için, kiþinin, öncelikle saðlam bir niyet bilincine sahip olmasý gerekir.

Kur’an öðrencisi, þunu da bilmelidir ki, Kur’an öðretimi, ömür boyu kýlacaðý namazýn en önemli bir rüknü olan kýraat farizasýný eda edebilmek için de zorunludur. Rabbiyle konuþmasý anlamýna gelen namaza böyle bir manayý katan da, onda (namazda) okunan Kur’an’dýr. Hasan el-Basri’nin, “Kim Rabbiyle konuþmak istiyorsa namaz kýlsýn. Kim de kendisiyle Rabbinin konuþmasýný istiyorsa o da Kur’an okusun!” ifadeleri, bunu ne güzel açýklar. Nitekim hadiste “Sizden biri Rabbi ile konuþmayý sevdiði (arzu ettiði) zaman Kur'an okusun.” (Hindî, Kenzü’l-Ummal, I. 510.) denmiþtir. Demek oluyor ki, Kur’an okumak Yaradan ile sohbet etmek gibidir. Mümin için, “Niçin okuyorum”dan daha çok “Neden bugüne kadar okuyamadým” ya da “Niçin az okuyorum” sorusu daha anlamlýdýr. Kaldý ki, Peygamberimiz’in kýyamet günü Rabbine niyazda bulunarak, “Ya Rabbi kavmim Kur’an’ý terk edilmiþ olarak býraktý.” (Furkan, 25/30.) þikâyetine muhatap olmasý gibi bir risk tüm müminler için bir uyarý mahiyetindedir.

Kur’an talebesi þunu da bilmelidir ki, çýktýðý bu kutsal tedris faaliyetinde aslýnda o, Rahman olan Allah’a bir öðrenci olmuþtur. Ayet açýktýr: “Rahman Kur'an'ý öðretti. Ýnsaný yarattý. Ona açýklamayý öðretti.” (Rahman, 55/1-4.) Ya da onun manevi sofrasýnda bir misafirdir. Bu sofradan gücü yettiði kadar istifade etmeye çalýþmalýdýr. (Darimi, Fezailü’l-Kur’an, 1.)

Öðrenmek, kuru bilgiye sahip olmak, sadece bir þeyleri bilmek de deðildir. Öðrenmek, bilgiyi almak ve iþlemektir. Bilgiyi iþlemek de; onu doðru þekilde ve doðru yerde arayýp bulmak, onun ne olduðunu düþünerek, ne iþe yaradýðýný anlamak, nerede kullanýlacaðýný kavramak, hangi bilgilerle birleþeceðini görebilmektir. Kur’an’ý öðrenme eyleminde, onu sadece okuyabilecek seviyeye gelmekle kiþinin görevi bitmiþ olmaz. Çünkü Kur’an taliminde üç aþama vardýr. Okumak, anlamak ve yaþamak…

B. Kur’an’ý öðretmeyi öðrenme

Kur’an’ý öðretmeye talip olanda da niyet ve niyette hasbilik en temel özelliktir. O, üstlendiði bu kutsal görevin manevi deðerini aklýndan hiçbir zaman çýkartmamalýdýr. Kur’an muallimi, Cibril’in Hz. Peygamber’e, Hz. Peygamber’in sahabesine yaptýðý bir görevi yaptýðýný unutmamalýdýr. Kur’an muallimi, dünyadaki var olan tüm meslek gruplarý arasýnda belki en þerefli ve manevi deðeri en büyük bir vazifeye sevk edildiðini, Sevgili Peygamberimiz’in, “Sizin en hayýrlýnýz Kur’an’ý öðrenen ve öðretenlerinizdir.” (Buhari, Fedailü’l- Kur’an, 21.) müjdesini hatýrlayarak görevde hasbi olmaya çalýþmalý, yaptýðý tüm eðitim faaliyetinin ve tatlý yorgunluklarýn bir ecir olarak kendisine bir gün döneceðini unutmamalýdýr.

Farklý öðrenme faaliyetlerinde farklý stratejiler kullanabiliriz. Öðrenmek istediðimiz bilgiye ve duruma göre en uygun stratejileri seçeriz.

Bu stratejiler temelde, tekrar etme stratejileriki Kur’an eðitiminde en sýk baþvurulan bir ilkedir- anlamlandýrma stratejileri, örgütleme stratejileri ve duyuþsal stratejiler olarak gruplandýrýlabilir. Etkili öðrenmede önemli ve genel geçer ilkeler olarak tüm bu ilkelerin gerek kýsa süreli gerekse uzun süreli Kur’an öðretiminde kullanýlmasý, kýsacasý öðretmeyi öðrenme açýsýndan önemli ilkeler olsa gerektir.

Kur’an talimi ile görevli olan muallimlerin farkýnda olacaklarý bir diðer unsur, önüne gelen her bir öðrencinin mensubu bulunduðu aile baþta olmak üzere yetiþme ortamlarýndan, çevrelerinden, yaþam þartlarýndan, içinde bulunduklarý kültürden, deðer yargýlarýndan ve aldýklarý eðitimlerden bir þekilde etkilenerek gelmiþ olduklarý gerçeðidir. Öðretmeyi öðrenen kiþinin, her öðrendiðini kanýtlý/müdellel bir þekilde öðrenmek isteyen bu öðrencilere karþý, donanýmlý ve ikna edici bir vizyona sahip olmasý gerekir. Bu da onun kendini yetiþtirmesini, bildik teknik ve yöntemleri daima yenileyerek kendini güncellemesini gerektirmektedir.

Kuru kuruya bilgi almayý hedefleyip, bilgiye ezbere sahip olanlar, sadece onun hamallarýdýr. Öðrenmeyi öðrenenler ise bilginin gerçek kullanýcýlarýdýr. Özellikle ezberin esas alýndýðý öðretim yöntemlerinde öðretilenin hikmet boyutunu, arka planýný, dua ise içeriðini, sure ve ayet ise yer ve zaman faktörünü de dikkate alarak Kur’an öðrencisine bir dantel gibi iþleyebilmelidir.

Modern çaðda, bilginin sürekli yenilenmesi ve eski bilgilerin geçerliliðini çabuk yitirmesi, insanlarý sürekli öðrenmeye ve yenilenmeye itmiþtir. Kendini yenilemeyen ve geliþmelerden uzak kalan insan, bilgi okyanusunda boðulmaya yüz tutmaktadýr. Kur’an mualliminin, Rabbimizin, "Allah içinizden inanmýþ olanlarý ve kendilerine ilim verilenleri derecelerle yükseltir." (Mücadele, 58/11.) ayeti kerimesini unutmamasý gerekir.

Öðrenmeyi anlamlý kýlan unsurlar sayýlýrken, kiþinin niçin öðreneceði, öðrenmede plan ve ortam, öðrenmeye olan istek ve þevk çok önemlidir. Benzer þekilde bir öðretim faaliyetinde öðrenci düzeyine görelik, bilinenden bilinmeyene, yaþama yakýnlýk (dönüklük), hayatilik, güncellik, uygulanabilirlik, tümdengelim ve bütünlük gibi yöntemlerin her birinin büyük önemi vardýr. Kur’an mualliminin tüm bu ilkeleri, dinin ön gördüðü, müjdeleyicilik, tedricilik, kolaylaþtýrýcýlýk gibi yöntemleri de kullanarak baþarýyý yakalamasý ve çýtasýný yükseltmesi gerekmektedir.

Yüce Rabbimiz Kur’an’ý bizlere tasvir ederken, “Bu Kur'an'ý sana meþakkate düþesin diye indirmedik.” (Taha, 20/2.) buyurur. Sure ve ayetlerin peyderpey iniþi, Kur’an talimi konusunda Hz. Peygamber ve sahabe için önemli bir kolaylýk oluþturmuþtur. Her çaðýn Kur’an mualliminin de bu minval üzere hareket etmesi, her konuda örneðimiz ve modelimiz olan Hz. Peygamber’in talimde takip ettiði üslubu dikkate alarak hareket etmesi gerekir. Burada Hz. Peygamber’in sahabeye karþý Kur’an talimindeki tutumunu gösteren bir haberle yazýmýzý noktalamak istiyoruz:

Bir adam Rasulüllah (s.a.s.)'a gelerek, “Bana câmi (özlü) bir sure öðret” talebinde bulunmuþtur. Hz. Peygamber de ona, “Zevâti'r-Ra'dan (yani R ile baþlayan sureler-ki eliflâmrâ'lý sureler kastedilmektedir-) üç tanesini öðren!” tavsiyesinde bulunur. Ancak adam: “Yaþým ilerledi, unutkanlýk galebe çaldý, ezberleme gücüm kalmadý, dilim de dönmez oldu!” diye cevap verir. Buna karþýlýk Rasulüllah: “Öyleyse Hâmîm'lilerden üç tane oku!” der. Ancak adam, önceki sözlerini tekrar ederek mazeretini bildirir. Rasulüllah (s.a.s.) bu sefer: “Müsebbihat'tan (sebbaha veya yüsebbihu ile

baþlayan sureler) üç tane öðren!” der. Adam yine ayný sözleri tekrar eder ve “Bana câmi (özlü) bir sure öðret” der. Bunun üzerine Allah Rasulü adama Zilzal suresini öðretmiþtir. (Ta'lim iþi bitince) adam, “Seni hakla gönderen Zat'a yemin olsun ki, (buradaki ameller bana yeter), buna asla baþka bir (amel) ilave etmeyeceðim.” demiþtir. Adam ayrýldýðýnda Rasulüllah (s.a.s.) “Adamcaðýz kurtuldu!” dedi ve bu sözü iki kere tekrar etti." (Ebu Davud, Salât, 326.)

 

Bu yazý 4270 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

06/10/2020 - 01:41 DÝNÎ HAYATIN ÜÇ BOYUTU: DAVRANIÞ, DUYGU VE BÝLGÝ 

n

23/04/2020 - 04:57 DOÐRUNUN YARDIMCISI ALLAH’TIR / Dr. Abdülkadir ERKUT 

n

23/04/2020 - 03:55 RAMAZANDA TAKVA EÐÝTÝMÝ / Dr. Ekrem KELEÞ 

n

30/03/2020 - 10:58 DÜNYA, ÝMTÝHAN DÜNYASIDIR / Nurcan SOLAK 

n

03/02/2020 - 10:48 PEYGAMBER EFENDÝMÝZE SALAT Ü SELAMIN MANASI  / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

14/10/2019 - 11:50 ÝNSANLIÐA ÖRNEK VE ÖNDER TOPLUM / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

16/09/2019 - 10:34 BARIÞ DÝNÝ ÝSLAM / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

17/12/2018 - 01:23 ALLAH DOSTLARI KÝMLERDÝR?

n

19/11/2018 - 10:32 Kur'an'ýn ýþýðýnda insanlýða model gençler

n

17/10/2018 - 03:33 Kur'an ile Dirilmek

n

10/04/2018 - 01:33 DÜNYA HAYATINDA  ALLAH’IN TARAFINDA OLMAK

n

30/03/2018 - 12:04 DÜNYA VE AHÝRET MUTLULUÐUNUN YOLU: AMEL-Ý SALÝH

n

30/03/2018 - 11:39 RABBÝMÝZÝN BÝZLERE KUTSAL EMANETLERÝ: TOPRAK, SU, HAVA

n

30/03/2018 - 11:31 KUR’AN’DA MUSÝBET KAVRAMI  ÜZERÝNE PSÝKO-SOSYOLOJÝK  DEÐERLENDÝRMELER

n

29/03/2018 - 01:10 ÝSLAM MEDENÝYETÝNÝN BAÞKENTLERÝ: MEKKE, MEDÝNE, KUDÜS

n

03/01/2018 - 11:26 TAKLÝDÝ ÝMANDAN TAHKÝKÝ ÝMANA; GELÝN KUTSAL KÝTABIMIZI DOÐRU OKUYALIM

n

10/11/2017 - 01:44 TAKLÝDÝ ÝMANDAN TAHKÝKÝ ÝMANA: GELÝN RABBÝMÝZÝ DOÐRU TANIYALIM

n

02/10/2017 - 04:12 YARATILIÞ GAYEMÝZ: ÝBADET/ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:43 ÝBADETLERÝN  BÝRLÝÐÝMÝZE KATKISI

n

03/07/2017 - 04:09 AHD ve MÝSAK SORUMLULUKTUR

n

13/06/2017 - 12:10 MANEVÝ BAKIM AYI: RAMAZAN

n

18/04/2017 - 09:24 ÝLAHÎ RÝSALET ELÇÝLERÝNÝN MÝSYONU: ÝNSANLIÐI ÇATIÞTIRMAK DEÐÝL BARIÞTIRMAKTIR

n

28/03/2017 - 03:11 TEFEKKÜR

n

20/03/2017 - 01:07 ÝSLAM’IN HEDEFÝNDE ÝNSAN VARDIR

n

17/02/2017 - 11:41 KUR’AN-I KERÝM’DE MÜNAFIKLARIN ÖZELLÝKLERÝ

n

29/12/2016 - 10:57 Kur’an’la Ýliþkilerimizde Týkanýklýk Var

n

19/12/2016 - 03:08 Kur’an’la Ýliþkilerimizde Týkanýklýk Var

n

07/11/2016 - 12:31   KUR’AN’DA VELÂYET KAVRAMI

n

18/10/2016 - 04:51 YÜREKLER ve YÖNELÝÞLER

n

21/09/2016 - 03:28 ÝSLAM'IN ÝSTEDÝÐÝ DÜZEYE ULAÞMAK

n

14/06/2016 - 11:19 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

10/06/2016 - 10:09 GÜNLÜK HAYATIMIZDA KUR’AN

n

07/06/2016 - 02:46 Ýnsan Dünyaya Emanet

n

02/05/2016 - 12:32 KUR’AN AÇISINDAN MESCÝD GERÇEÐÝ

n

18/01/2016 - 02:22 EÐER BÝLMÝYORSANIZ

n

01/12/2015 - 03:35 KUR’AN’A GÖRE SAHABE GERÇEÐÝ

n

20/11/2015 - 01:28 TAKVA

n

09/10/2015 - 02:44 Zaman, Ýnsan ve ziyan

n

07/09/2015 - 03:47 KUR’AN EÐÝTÝMÝ

n

08/08/2015 - 10:46 KOMÞULUKTA KUR’ANÝ ÖLÇÜ

n

06/07/2015 - 12:38 AZIKLARIN EN HAYIRLISI  VE EN SONSUZ OLANI

n

11/05/2015 - 02:51 HEPÝNÝZ ÂDEM’DENSÝNÝZ Âdem ise Topraktan

n

27/04/2015 - 12:27 Kur’an’ý, Tabiatý ve Tarihi Anlamak

n

23/12/2014 - 03:22 Þükür-Þâkir

n

27/10/2014 - 03:11 KURÂN KARÞISINDAKÝ DURUÞUMUZ

n

24/10/2014 - 03:42 KURÂNIN METÝNLEÞME TARÝHÝ

n

04/07/2014 - 04:28 Haram Lokma ve Toplumsal Kaos

n

30/06/2014 - 06:05 Oruç Kalkandýr

n

05/05/2014 - 01:01 21. YÜZYILDA KUR’AN’I HAYATA TAÞIMAK

n

09/04/2014 - 03:17 Küfür-Kâfir

n

09/04/2014 - 12:49 HALKIN KUR’AN ANLAYIÞI

n

21/03/2014 - 05:05 Sorumluyu Baþka Yerde Aramak

n

21/03/2014 - 03:35 Samimiyet: Hakikati, Fazileti ve Afetleri

n

10/02/2014 - 02:22 Her Dem Ýmtihan

n

04/10/2013 - 05:10 Kur’an’da Öfke Kontrolü

n

22/07/2013 - 03:37 Kimlik inþasýnda Kur’an öðretimi ve öðreniminin önemi

n

19/06/2013 - 04:10 Günümüz Gençliði

n

18/06/2013 - 03:35 Kur'an ve Sünnete Göre Kavmiyetçilik

n

15/05/2013 - 11:32 Þeytanýn kardeþleri kimlerdir?

n

14/03/2013 - 01:30 KUR’AN’DA KARDEÞLÝK

n

14/03/2013 - 11:10 KURÂNIN BUGÜNE SESLENÝÞÝ

n

28/01/2013 - 01:55 KUR’ÂN’IN HAYATA MÜDAHALESÝ

n

28/01/2013 - 01:51 KURANI OKUMA VE ANLAMA SORUMLULUÐU

n

28/12/2012 - 11:53 KUR’AN KENDÝNÝ NASIL TANITIYOR?

n

27/12/2012 - 04:19 KUR‘AN‘IN ANLAM DÜNYASI ÝLE BULUÞMAK

n

22/11/2012 - 11:38 Buhranlarýmýz günahlarýmýzdandýr

n

05/10/2012 - 02:30 Kur’an-ý Kerim’de hak kavramý

n

03/09/2012 - 04:28 Þeytanýn kardeþleri kimlerdir?

n

03/09/2012 - 02:28 Kur’an karþýsýnda nebevi duruþ

n

13/07/2012 - 11:07 Aðýr emanet

n

13/07/2012 - 10:59 Kur’an’ý öðrenmeyi/ öðretmeyi öðrenme üzerine

n

27/06/2012 - 11:06 Kur’an’a koþun

n

26/06/2012 - 04:04 Kendi dilinden Kur’an

n

25/04/2012 - 04:13 Hayata kulluk mührünü vurmak

n

02/04/2012 - 03:41 Ya Rabbi! Müminlere kin beslemekten bizleri koru!

n

12/03/2012 - 02:06 Duanýn Önemi

n

12/03/2012 - 01:28 Kur'an-ý Kerim'de söz

n

05/03/2012 - 01:41 Müminler ancak kardeþtir

n

23/01/2012 - 12:31 Dua Kavramýnýn Anlamý

n

16/01/2012 - 01:48 Dinin þiarý:Ezan

n

03/01/2012 - 01:29 Kur’an’da Tevbe Kavramý

n

12/10/2011 - 02:01 Allah’a Gerektiði Gibi Ýnanmak

n

12/10/2011 - 01:58 Kur’an’ýnTevhid Felsefesi

n

11/07/2011 - 03:04 Kur'an'ý sen de oku,anla ve yaþa!

n

06/06/2011 - 02:34 Kur’an’ýn deðerleri ve onlarýn sýra düzeni

n

14/02/2011 - 16:28 Sahabenin Kur'an'ý öðrenme ve öðretme gayretleri

n

17/01/2011 - 14:37 Kur’an’ýn Öngördüðü Model Mü'min

n

02/12/2010 - 17:03 Kur’an ve Hikmet Peygamberi

n

02/12/2010 - 16:10 Son Elçi ve Son Mesaj HZ.Muhammed ve Kur'an-ý Kerim

n

15/10/2010 - 18:42 Kur’an hayatýmýzýn neresinde?

n

10/08/2010 - 14:58 Düþünmek Kur'anýn Emri

n

28/04/2010 - 11:55 Ýlk muhatabýnýn dilinden Kur’an

n

21/01/2010 - 10:31 Kur’an’ýn Iþýðýnda Sorumluluk Duygusu ve Davranýþ Bilinci   

n

20/01/2010 - 10:54 Allah’a Tevekkül… AMA NASIL?

n

06/07/2009 - 15:11 Günlük Hayatýmýzda Kuran

n

06/07/2009 - 15:07 Kuran'i Kerimi Okuyanlar

n

04/05/2009 - 14:45 Kuran'i Kerimi Okuyanlar

n

04/05/2009 - 14:35 Kur'anla Baðlantý Ýçinde Olmak

n

21/03/2009 - 10:19 Kur'an'ý Nasýl Okuyalým ?

n

19/03/2009 - 15:17 Ashabýn Kur'ân'ý Ezberleme ve Yazmadaki Gayretleri
 

Site Ýçi Arama

19 Cemâziye'l-Evvel 1446 |  21.11.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

(Firavun) dedi ki: "Andolsun, benden baþka bir ilah edinecek olursan, mutlaka seni zindana atýlanlardan kýlarým."

( Þu’arâ sûresi - 29)

Bir Hadis

Ebu Hureyre (r.a.)’tan þöyle dediði rivayet edilmiþtir:

Rasulullah (s.a.v.): “Bugün hanginiz oruçlu olarak sabahý etti?” diye sordu. Ebu Bekr (r.a.): ‘Ben’ deyince, bu sefer: “Bugün hanginiz bir yoksula yemek yedirdi?” diye sordu. Ebu Bekr ‘Ben’ dedi. Bu sefer:“Bugün aranýzdan kim bir cenazenin peþinden gitti?” diye sordu. Ebu Bekr: ‘Ben’ diye cevap verdi. Bunun üzerine Allah Rasulü (s.a.v.): “Bugün hanginiz bir hasta ziyaret etti?” diye sordu. Ebu Bekr yine: ‘Ben’ deyince, Rasulullah (s.a.v.) þöyle buyurdu: “Bu özellikler bir adamda bir arada bulunursa o kiþi mutlaka cennete girer.”

Ýbn Huzeyme, Sahih, III, 304; Ýbn Hibban, Sahih, V, 177

Bir Dua

“Allah’ým! Senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliði istiyorum.”

(Müslim, Duâ, 72)

Hikmetli Söz

Budur cihanda en beðendiðim meslek; / Sözün odun olsun hakikât olsun tek.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com