Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 891
Toplam 16467704
En Fazla 25928
Ortalama 2710
Üye Sayýsý 1194
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Kuran'ýn Öngördüðü Ýdeal Aile - 1

Eþlerin bir araya gelerek, toplumun en küçük birimini oluþturduðu kuruma, aile denir. Ýdeal aile,
iyi insanlarýn bir araya, gelip yine kendi gibi iyi insanlar yetiþtirdiði en köklü kurumdur. Ancak herþeyin iyisi ve iyi olmayaný olduðu gibi, aileninde iyisi ve iyi olmayaný vardýr.
10/11/2008

Ýyi aile temeli temiz, kendisi temiz ve sonucu temiz olan ailedir ki, elele tutuþularak Allah’a  doðru gidilen evliliktir. Ýyi olmayan aile, ideal bir evlilik üzere kurulmamýþ, sürekli sorunlarýn olduðu ailelerdir.
      Ýnsan gözünü açtýðýnda içinde yaþadýðý aileyi, olabilecek en iyi aile zanneder. Herkesin kendisine benzer bir hayat sürdüðünü düþünür. Ne var ki yaþý ilerleyip, insanlarla tanýþýp sorgulamaya baþladýðýnda durumun hiçte zannettiði gibi olmadýðýný anlar. Ýnsan bu arada doðru bilgi ve doðru düþünceyle karþýlaþýnca kendisini tanýma ve düzeltme evresi içine girer. Ýþte bu dönemlerde alacaðý ideal kararlar ilerki yýllarýnda gerçekleþtireceði ideal ailenin temellerini oluþturur.       
       Þunu hatýrýmýzdan hiç çýkartmamalýyýz ki, çevremizdeki az sayýdaki “ideal aile” temelleri yýllar öncesinden atýlmýþ, karalý ve kendisini yetiþtirmiþ, iki iyi insanýn oluþturduðu ailelerdir.

      ÝDEAL AÝLE NASIL OLUÞTURULUR?
      Ýyi insanlarýn oluþturacaðý ideal aile iki, bölümde incelebilir.
     a) Evlilik Öncesi Durum    b) Evlilik Sonrasý Durum

     a) EVLÝLÝK ÖNCESÝ DURUM

     1) KÝÞÝNÝN KENDÝSÝNÝ TEMÝT TUTMASI


      Temiz kalmak, bir insanýn bu dünyada yaþarken en çok ihtiyaç duyacaðý ve en  önem vermesi gereken konularýn üst sýralarýnda yer alýr. Çünkü temiz kalmanýn zýttý olan kirlenmek , Allah’ýn insanlarda görmek istemediði en olumsuz durumdur. Ýnsan maddi ve özellikle manevi kirlenmeye baþladýðý vakit, Allah’tan uzaklaþýp þeytana yaklaþacaktýr. Ýþte bu kirlenmenin önüne geçmek, ideal hale gelmek isteyen isteyen insanýn örtüsüdür. Kur’an’da bunun adý takvadýr. Ýþte takva bu yüzden bu kadar önemlidir.
       Hakiki takvaya ulaþabilmek için yedi yerin temiz olmasý gerekir.
      
       Gözlerin Temiz Olmasý :
      Ýdeal bir hale gelmek için bir insanýn en önce temiz tutmasý gereken yeri gözleridir. Çünkü kirlenme ilk önce gözlerden baþlar. Bir insan gözlerini, görmemesi gereken yerlerden çektikçe, imanýn lezzetini alacaktýr. Hz. Peygamber bunu bu þekilde izah ediyor. Ýnsan gözlerine hakim olmadýðýnda ise önce zihni kirlenecektir ve sonrada kalbi kirlenecektir. Daha sonra ise artýk amelleri, yani hayatý kirlenecektir.
      Kulaðýn Temiz Olmasý :
       Ýnsaný kirleten ve ideal halden uzuklaþtýran diðer nokta ise dinlemektir. Ýnsan kendisini Allah’a yaklaþtýrmayan, hatta uzaklaþtýran þeyleri dinlemeye devam ettikçe kirlenir. Burada da önce zihin, daha sonra kalp kirlenir. Ve sonuçta yine insanýn hayatý kirlenir.
       Ellerin (Kazancýn) Temiz Olmasý :
      Bir insanýn kazancý, rýzký temiz olmaz ise ise kendiside temiz kalmayacaktýr. Ve sonunda iyi ve temiz bir aile kuramayacaktýr. O yüzden insan kazancýna çok dikkat etmeli, rýzkýný helal ve temiz yollardan temin etmelidir. Þeytanýn aç kalabilirsin fazla inceleme telkinine kulak vermeden, helal rýzýk aramalý ve bir iþ þüpheli ise ondan mutlaka uzak durmalýdýr. Çünkü rýzkýn temiz olmamasý, hayatýn temiz olmamasý demektir.

Dilin Temiz Olmasý :
       Kiþinin özü doðruysa sözüde doðru olacaktýr. Ýçi, özü doðru ve temiz olmayanýn sözleride kirli ve yanlýþ olacaktýr. Ýyi bir kývama gelmek isteyen bir insan mutlaka “dürüst” olmalýdýr. Dürüst bir insanýn sözüde özüde amelide doðrudur.
       Allah, mutlaka doðru olanlarý ve doðru kalanlarý sever.
      Zihnin Temiz Olmasý :
      Okuduðumuz, düþündüðümüz ve dinlediðimiz herþey zihnimizde toplanýr. Zihnimize ulaþan bu bilgiler eðer belli bir elemeden geçirilmezse toplandýðý yeri kirletirler. O yüzden kiþi ne okuduðuna ne düþündüðüne ve ne dinlediðine mutlaka dikat etmelidir.        
      Ýnsanýn davranýþlarýný ve hayatýný etkileyen en önemli yerin, zihin olduðunu unutmamalýyýz. Çünkü kirlenmiþ ve karýþýk bir zihin, kirlenmiþ ve karýþýk bir hayat demektir. Zihnin bulanýk olmasýna yol açan en önemli etkilerden bitanesi ise zihin yanýlmalarýdýr. Zihin ise birbirine benzeyen iki þeyi ayný zannedip hüküm ve karara varmasýyla yanýlýr. Bu sonucada kiþiyi, bilgi ve dikkat eksikliði ve acele karar vermek götürür.
       Kalbin Temiz Olmasý :
      Kalp; Ýçinde tüm duygularýn, sevgilerin, nefretlerin, en çokta imanýn barýndýðý derin bir mekandýr. Oraya birçok þey yerleþir ve onlar imanla birlikte ayný mekaný paylaþýrlar. Eðer imanýn yanýna gönderdiðimiz veriler ve kanaatler imanýmýza olumsuz etki edecek türde þeyler ise, kalbimizi ve sonuçta imanýmýzý kirletirler. Ýmanýn kirlenmesi ise, hem bu dünyanýn ve hemde ahiretimizin kirlenmesi anlamýna gelir. O yüzden kalbin mutlaka temiz tutulmasý gerekir. Bunun kýsa formülü ise; Allah için sevmek ve Allah için yaþamaktýr. Herþey Allah için olur ve kul Allah’(cc)a baðlý olursa kalpte Allah’(cc) ýn olur.
       Amellerin Temiz Olmasý :
       Amellerin kaynaðý kapltir, yani imandýr. Ýman azalýrsa ameler azalýr, iman güçlenirse amellerde güçlenir. Amellerin temiz ve güçlü olmasý, kalbin temiz ve güçlü olmasý ile doðru orantýlýdýr. Unutmayalým ki Allah kalplerimize bakar, ama amellerinizin karþýlýðý olarak cennetime girin der! Demek ki kalp ile amel temiz olmalýdýr. Amelleri temiz olanýn dünya hayatý (evliliði) ve ahiret hayatýda temiz olacaktýr.
       Ne mutlu, her haliyle temiz kalýp Allah’a temiz varanlara...

       2) KÝÞÝNÝN KUR’ANÝLEÞMESÝ :
      Kur’an’ýn öngördüðü ailenin kurulabilmesi için, kiþilerin mutlaka Kur’anileþmesi gerekir. Aslýnda buraya kadar sýraladýðýmýz konular Kur’anileþmenin ön hazýrlýðýdýr. Rahman, “biz Kur’an’ý insanlar düþünüp öðüt alsýn diye indirdik” diyor. Düþünüp öðüt alýnmamýþ Kur’an, amacýna ulaþmamýþ bir kitap olarak kalýr. Bir insanýn, Kur’an’ýn amacýna ulaþmasý için, þu üç þeyi üzerinde bulundurmasý gerekir.
       Doðruluk : Rahman’ýn yeryüzünde görmek istediði ideal insan þeklinin oluþabilmesi için, kiþinin önce dürüst ve doðru olmasý gerekir. Doðru olmayan bir insan düzgün olmayan bir insandýr. Ondan düzgün bir hayat ve düzgün bir nesil ortaya çýkmayacaktýr.
      Güzel Ahlak : Ahlak, bu dinin oturduðu ikinci önemli noktadýr. Ýdeal insanýn üzerinde, Allah (cc) ýn görmek istediðidir. Güzel ahlak Kur’anileþmenin en güzel delilidir.  Ahlaký güzel olan, kendisini tanýmýþ ve düzeltmiþ demektir. Kainatýn en güzel insaný (s.a.v.) ise; “Ben güzel ahlaký tamamlamak için gönderildim” demektedir.
       Kalbileþme : Kur’anileþmenin nihayi amacý, kiþinin kalbileþmesidir. Kalbileþme, içinde bulunduðumuz nefsilik çukurundan sýyrýlmakla mümkün olur. Bu doðru bilgi, doðru düþünce, ve güzel ahlakla varýlacak bir zirvedir. Allah adý anýldýðýnda, kalbin ürpermesidir. Kalbileþmek, kendisine verilmiþleri baþkasýyla paylaþmaktýr. Kalbileþmek, hadiselere hiçbir zaman nefsi yerden deðil, sürekli kalbi pencereden bakmaktýr.

      3) KÝÞÝNÝN HEDEFLERÝNÝN OLMASI :
       Hedef; Kiþinin her türlü zorluðu ve engeli aþmaya niyet edip, önüne varmak istediði bir hayat projesi koymasýdýr. Hedeflerde kendi içinde üçe ayrýlýr. Kiþisel hedefler, ailevi hedefler, toplumsal hedefler
      Kiþisel Hedefler; Kiþi kendisini tanýmalý, yetiþtirmeli ve ýslah etmelidir.
     Ailevi Hedefler; Ýki idealist insanýn bir araya gelip iyi insanlar yetiþtirmeye niyet ve gayret etmelidir.
      Toplumsal Hedefler; Toplumdaki çürüme ve bozulmaya karþý kendi gücü nispetinde dur diyebilmek ve bunun için projeler geliþtirip, toplumu ýslah çalýþmalarý içinde olmalýdýr.

      4) EÞÝYLE DÝNDARLIÐI ÝÇÝN EVLENMEYÝ TERCÝH ETME :
       Ýnsanlar evlenmeden önce, evlilikle ilgili hayaller kurarlar. Bu hayaller çoðu kez, kiþisel tercihlerle þekillenir. Hz. Peygamber bir kadýnla dört þey üzere nikah edilir der. Ancak sonuncu madde olan dindarlýðý için evlenmeyi tercih etmemizi ister. Bir kiþi eþini seçerken kiþisel tercihlerini bir kenara býrakýp Rahman’ýn memnuniyetini dikkate alarak, eþiyle dindarlýðý için evlenirse, hem dünyasý gülecek, hemde ahireti gülecektir.

       5) EÞÝYLE, ELELE TUTUÞUP ALLAH’A YÜRÜMEYE NÝYET ETMEK :
       Dindarlýðý için seçilen eþ, kiþiyi Allah’a yaklaþtýracaktýr. Ýnsan Allah’a yaklaþtýkça baþka þeylerden uzaklaþacaktýr. Dolayýsý ile Kur’an’ýn öngördüðü ideal bir aileyi oluþturmak için, eþ adaylarýnýn, elele tutuþup Allah’a yürümeyi dert ve niyet  etmeleri gerekir.
       Hedefi Allah olanýn varacaðý yerde Allah olacaktýr.
       Yüzü, Allah’a dönük olarak yaþayanlara selam olsun...

 

Bu yazý 4752 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

06/10/2020 - 01:41 DÝNÎ HAYATIN ÜÇ BOYUTU: DAVRANIÞ, DUYGU VE BÝLGÝ 

n

23/04/2020 - 04:57 DOÐRUNUN YARDIMCISI ALLAH’TIR / Dr. Abdülkadir ERKUT 

n

23/04/2020 - 03:55 RAMAZANDA TAKVA EÐÝTÝMÝ / Dr. Ekrem KELEÞ 

n

30/03/2020 - 10:58 DÜNYA, ÝMTÝHAN DÜNYASIDIR / Nurcan SOLAK 

n

03/02/2020 - 10:48 PEYGAMBER EFENDÝMÝZE SALAT Ü SELAMIN MANASI  / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

14/10/2019 - 11:50 ÝNSANLIÐA ÖRNEK VE ÖNDER TOPLUM / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

16/09/2019 - 10:34 BARIÞ DÝNÝ ÝSLAM / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

17/12/2018 - 01:23 ALLAH DOSTLARI KÝMLERDÝR?

n

19/11/2018 - 10:32 Kur'an'ýn ýþýðýnda insanlýða model gençler

n

17/10/2018 - 03:33 Kur'an ile Dirilmek

n

10/04/2018 - 01:33 DÜNYA HAYATINDA  ALLAH’IN TARAFINDA OLMAK

n

30/03/2018 - 12:04 DÜNYA VE AHÝRET MUTLULUÐUNUN YOLU: AMEL-Ý SALÝH

n

30/03/2018 - 11:39 RABBÝMÝZÝN BÝZLERE KUTSAL EMANETLERÝ: TOPRAK, SU, HAVA

n

30/03/2018 - 11:31 KUR’AN’DA MUSÝBET KAVRAMI  ÜZERÝNE PSÝKO-SOSYOLOJÝK  DEÐERLENDÝRMELER

n

29/03/2018 - 01:10 ÝSLAM MEDENÝYETÝNÝN BAÞKENTLERÝ: MEKKE, MEDÝNE, KUDÜS

n

03/01/2018 - 11:26 TAKLÝDÝ ÝMANDAN TAHKÝKÝ ÝMANA; GELÝN KUTSAL KÝTABIMIZI DOÐRU OKUYALIM

n

10/11/2017 - 01:44 TAKLÝDÝ ÝMANDAN TAHKÝKÝ ÝMANA: GELÝN RABBÝMÝZÝ DOÐRU TANIYALIM

n

02/10/2017 - 04:12 YARATILIÞ GAYEMÝZ: ÝBADET/ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:43 ÝBADETLERÝN  BÝRLÝÐÝMÝZE KATKISI

n

03/07/2017 - 04:09 AHD ve MÝSAK SORUMLULUKTUR

n

13/06/2017 - 12:10 MANEVÝ BAKIM AYI: RAMAZAN

n

18/04/2017 - 09:24 ÝLAHÎ RÝSALET ELÇÝLERÝNÝN MÝSYONU: ÝNSANLIÐI ÇATIÞTIRMAK DEÐÝL BARIÞTIRMAKTIR

n

28/03/2017 - 03:11 TEFEKKÜR

n

20/03/2017 - 01:07 ÝSLAM’IN HEDEFÝNDE ÝNSAN VARDIR

n

17/02/2017 - 11:41 KUR’AN-I KERÝM’DE MÜNAFIKLARIN ÖZELLÝKLERÝ

n

29/12/2016 - 10:57 Kur’an’la Ýliþkilerimizde Týkanýklýk Var

n

19/12/2016 - 03:08 Kur’an’la Ýliþkilerimizde Týkanýklýk Var

n

07/11/2016 - 12:31   KUR’AN’DA VELÂYET KAVRAMI

n

18/10/2016 - 04:51 YÜREKLER ve YÖNELÝÞLER

n

21/09/2016 - 03:28 ÝSLAM'IN ÝSTEDÝÐÝ DÜZEYE ULAÞMAK

n

14/06/2016 - 11:19 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

10/06/2016 - 10:09 GÜNLÜK HAYATIMIZDA KUR’AN

n

07/06/2016 - 02:46 Ýnsan Dünyaya Emanet

n

02/05/2016 - 12:32 KUR’AN AÇISINDAN MESCÝD GERÇEÐÝ

n

18/01/2016 - 02:22 EÐER BÝLMÝYORSANIZ

n

01/12/2015 - 03:35 KUR’AN’A GÖRE SAHABE GERÇEÐÝ

n

20/11/2015 - 01:28 TAKVA

n

09/10/2015 - 02:44 Zaman, Ýnsan ve ziyan

n

07/09/2015 - 03:47 KUR’AN EÐÝTÝMÝ

n

08/08/2015 - 10:46 KOMÞULUKTA KUR’ANÝ ÖLÇÜ

n

06/07/2015 - 12:38 AZIKLARIN EN HAYIRLISI  VE EN SONSUZ OLANI

n

11/05/2015 - 02:51 HEPÝNÝZ ÂDEM’DENSÝNÝZ Âdem ise Topraktan

n

27/04/2015 - 12:27 Kur’an’ý, Tabiatý ve Tarihi Anlamak

n

23/12/2014 - 03:22 Þükür-Þâkir

n

27/10/2014 - 03:11 KURÂN KARÞISINDAKÝ DURUÞUMUZ

n

24/10/2014 - 03:42 KURÂNIN METÝNLEÞME TARÝHÝ

n

04/07/2014 - 04:28 Haram Lokma ve Toplumsal Kaos

n

30/06/2014 - 06:05 Oruç Kalkandýr

n

05/05/2014 - 01:01 21. YÜZYILDA KUR’AN’I HAYATA TAÞIMAK

n

09/04/2014 - 03:17 Küfür-Kâfir

n

09/04/2014 - 12:49 HALKIN KUR’AN ANLAYIÞI

n

21/03/2014 - 05:05 Sorumluyu Baþka Yerde Aramak

n

21/03/2014 - 03:35 Samimiyet: Hakikati, Fazileti ve Afetleri

n

10/02/2014 - 02:22 Her Dem Ýmtihan

n

04/10/2013 - 05:10 Kur’an’da Öfke Kontrolü

n

22/07/2013 - 03:37 Kimlik inþasýnda Kur’an öðretimi ve öðreniminin önemi

n

19/06/2013 - 04:10 Günümüz Gençliði

n

18/06/2013 - 03:35 Kur'an ve Sünnete Göre Kavmiyetçilik

n

15/05/2013 - 11:32 Þeytanýn kardeþleri kimlerdir?

n

14/03/2013 - 01:30 KUR’AN’DA KARDEÞLÝK

n

14/03/2013 - 11:10 KURÂNIN BUGÜNE SESLENÝÞÝ

n

28/01/2013 - 01:55 KUR’ÂN’IN HAYATA MÜDAHALESÝ

n

28/01/2013 - 01:51 KURANI OKUMA VE ANLAMA SORUMLULUÐU

n

28/12/2012 - 11:53 KUR’AN KENDÝNÝ NASIL TANITIYOR?

n

27/12/2012 - 04:19 KUR‘AN‘IN ANLAM DÜNYASI ÝLE BULUÞMAK

n

22/11/2012 - 11:38 Buhranlarýmýz günahlarýmýzdandýr

n

05/10/2012 - 02:30 Kur’an-ý Kerim’de hak kavramý

n

03/09/2012 - 04:28 Þeytanýn kardeþleri kimlerdir?

n

03/09/2012 - 02:28 Kur’an karþýsýnda nebevi duruþ

n

13/07/2012 - 11:07 Aðýr emanet

n

13/07/2012 - 10:59 Kur’an’ý öðrenmeyi/ öðretmeyi öðrenme üzerine

n

27/06/2012 - 11:06 Kur’an’a koþun

n

26/06/2012 - 04:04 Kendi dilinden Kur’an

n

25/04/2012 - 04:13 Hayata kulluk mührünü vurmak

n

02/04/2012 - 03:41 Ya Rabbi! Müminlere kin beslemekten bizleri koru!

n

12/03/2012 - 02:06 Duanýn Önemi

n

12/03/2012 - 01:28 Kur'an-ý Kerim'de söz

n

05/03/2012 - 01:41 Müminler ancak kardeþtir

n

23/01/2012 - 12:31 Dua Kavramýnýn Anlamý

n

16/01/2012 - 01:48 Dinin þiarý:Ezan

n

03/01/2012 - 01:29 Kur’an’da Tevbe Kavramý

n

12/10/2011 - 02:01 Allah’a Gerektiði Gibi Ýnanmak

n

12/10/2011 - 01:58 Kur’an’ýnTevhid Felsefesi

n

11/07/2011 - 03:04 Kur'an'ý sen de oku,anla ve yaþa!

n

06/06/2011 - 02:34 Kur’an’ýn deðerleri ve onlarýn sýra düzeni

n

14/02/2011 - 16:28 Sahabenin Kur'an'ý öðrenme ve öðretme gayretleri

n

17/01/2011 - 14:37 Kur’an’ýn Öngördüðü Model Mü'min

n

02/12/2010 - 17:03 Kur’an ve Hikmet Peygamberi

n

02/12/2010 - 16:10 Son Elçi ve Son Mesaj HZ.Muhammed ve Kur'an-ý Kerim

n

15/10/2010 - 18:42 Kur’an hayatýmýzýn neresinde?

n

10/08/2010 - 14:58 Düþünmek Kur'anýn Emri

n

28/04/2010 - 11:55 Ýlk muhatabýnýn dilinden Kur’an

n

21/01/2010 - 10:31 Kur’an’ýn Iþýðýnda Sorumluluk Duygusu ve Davranýþ Bilinci   

n

20/01/2010 - 10:54 Allah’a Tevekkül… AMA NASIL?

n

06/07/2009 - 15:11 Günlük Hayatýmýzda Kuran

n

06/07/2009 - 15:07 Kuran'i Kerimi Okuyanlar

n

04/05/2009 - 14:45 Kuran'i Kerimi Okuyanlar

n

04/05/2009 - 14:35 Kur'anla Baðlantý Ýçinde Olmak

n

21/03/2009 - 10:19 Kur'an'ý Nasýl Okuyalým ?

n

19/03/2009 - 15:17 Ashabýn Kur'ân'ý Ezberleme ve Yazmadaki Gayretleri
 

Site Ýçi Arama

3 Cemâziye'l-Âhir 1446 |  04.12.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Kim cihad ederse, yalnýzca kendi nefsi için cihad etmiþ olur. Þüphesiz Allah, alemlerden müstaðnidir.

( Ankebut sûresi - 6)

Bir Hadis

Hz. Peygamber (s.a.s.) þöyle buyurmuþtur:

“Ýyi komþu, uysal bir binek ve geniþ ev kiþinin saadetini saðlayan unsurlardýr.”


Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3/407-408

Bir Dua

“Ýçimden geçirdiðim ve sakýndýðým þeylerin kötülüðünden
Allah’a ve O’nun kudretine sýðýnýrým.”

(Müslim, Selâm, 67)

Hikmetli Söz

Ýlim servetten daha kýymetlidir. Çünkü serveti sen korursun, halbuki ilim seni korur.


Hz. Ali (r.a)  


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com