Ýyi aile temeli temiz, kendisi temiz ve sonucu temiz olan ailedir ki, elele tutuþularak Allah’a doðru gidilen evliliktir. Ýyi olmayan aile, ideal bir evlilik üzere kurulmamýþ, sürekli sorunlarýn olduðu ailelerdir.
Ýnsan gözünü açtýðýnda içinde yaþadýðý aileyi, olabilecek en iyi aile zanneder. Herkesin kendisine benzer bir hayat sürdüðünü düþünür. Ne var ki yaþý ilerleyip, insanlarla tanýþýp sorgulamaya baþladýðýnda durumun hiçte zannettiði gibi olmadýðýný anlar. Ýnsan bu arada doðru bilgi ve doðru düþünceyle karþýlaþýnca kendisini tanýma ve düzeltme evresi içine girer. Ýþte bu dönemlerde alacaðý ideal kararlar ilerki yýllarýnda gerçekleþtireceði ideal ailenin temellerini oluþturur.
Þunu hatýrýmýzdan hiç çýkartmamalýyýz ki, çevremizdeki az sayýdaki “ideal aile” temelleri yýllar öncesinden atýlmýþ, karalý ve kendisini yetiþtirmiþ, iki iyi insanýn oluþturduðu ailelerdir.
ÝDEAL AÝLE NASIL OLUÞTURULUR?
Ýyi insanlarýn oluþturacaðý ideal aile iki, bölümde incelebilir.
a) Evlilik Öncesi Durum b) Evlilik Sonrasý Durum
a) EVLÝLÝK ÖNCESÝ DURUM
1) KÝÞÝNÝN KENDÝSÝNÝ TEMÝT TUTMASI
Temiz kalmak, bir insanýn bu dünyada yaþarken en çok ihtiyaç duyacaðý ve en önem vermesi gereken konularýn üst sýralarýnda yer alýr. Çünkü temiz kalmanýn zýttý olan kirlenmek , Allah’ýn insanlarda görmek istemediði en olumsuz durumdur. Ýnsan maddi ve özellikle manevi kirlenmeye baþladýðý vakit, Allah’tan uzaklaþýp þeytana yaklaþacaktýr. Ýþte bu kirlenmenin önüne geçmek, ideal hale gelmek isteyen isteyen insanýn örtüsüdür. Kur’an’da bunun adý takvadýr. Ýþte takva bu yüzden bu kadar önemlidir.
Hakiki takvaya ulaþabilmek için yedi yerin temiz olmasý gerekir.
Gözlerin Temiz Olmasý :
Ýdeal bir hale gelmek için bir insanýn en önce temiz tutmasý gereken yeri gözleridir. Çünkü kirlenme ilk önce gözlerden baþlar. Bir insan gözlerini, görmemesi gereken yerlerden çektikçe, imanýn lezzetini alacaktýr. Hz. Peygamber bunu bu þekilde izah ediyor. Ýnsan gözlerine hakim olmadýðýnda ise önce zihni kirlenecektir ve sonrada kalbi kirlenecektir. Daha sonra ise artýk amelleri, yani hayatý kirlenecektir.
Kulaðýn Temiz Olmasý :
Ýnsaný kirleten ve ideal halden uzuklaþtýran diðer nokta ise dinlemektir. Ýnsan kendisini Allah’a yaklaþtýrmayan, hatta uzaklaþtýran þeyleri dinlemeye devam ettikçe kirlenir. Burada da önce zihin, daha sonra kalp kirlenir. Ve sonuçta yine insanýn hayatý kirlenir.
Ellerin (Kazancýn) Temiz Olmasý :
Bir insanýn kazancý, rýzký temiz olmaz ise ise kendiside temiz kalmayacaktýr. Ve sonunda iyi ve temiz bir aile kuramayacaktýr. O yüzden insan kazancýna çok dikkat etmeli, rýzkýný helal ve temiz yollardan temin etmelidir. Þeytanýn aç kalabilirsin fazla inceleme telkinine kulak vermeden, helal rýzýk aramalý ve bir iþ þüpheli ise ondan mutlaka uzak durmalýdýr. Çünkü rýzkýn temiz olmamasý, hayatýn temiz olmamasý demektir.
Dilin Temiz Olmasý :
Kiþinin özü doðruysa sözüde doðru olacaktýr. Ýçi, özü doðru ve temiz olmayanýn sözleride kirli ve yanlýþ olacaktýr. Ýyi bir kývama gelmek isteyen bir insan mutlaka “dürüst” olmalýdýr. Dürüst bir insanýn sözüde özüde amelide doðrudur.
Allah, mutlaka doðru olanlarý ve doðru kalanlarý sever.
Zihnin Temiz Olmasý :
Okuduðumuz, düþündüðümüz ve dinlediðimiz herþey zihnimizde toplanýr. Zihnimize ulaþan bu bilgiler eðer belli bir elemeden geçirilmezse toplandýðý yeri kirletirler. O yüzden kiþi ne okuduðuna ne düþündüðüne ve ne dinlediðine mutlaka dikat etmelidir.
Ýnsanýn davranýþlarýný ve hayatýný etkileyen en önemli yerin, zihin olduðunu unutmamalýyýz. Çünkü kirlenmiþ ve karýþýk bir zihin, kirlenmiþ ve karýþýk bir hayat demektir. Zihnin bulanýk olmasýna yol açan en önemli etkilerden bitanesi ise zihin yanýlmalarýdýr. Zihin ise birbirine benzeyen iki þeyi ayný zannedip hüküm ve karara varmasýyla yanýlýr. Bu sonucada kiþiyi, bilgi ve dikkat eksikliði ve acele karar vermek götürür.
Kalbin Temiz Olmasý :
Kalp; Ýçinde tüm duygularýn, sevgilerin, nefretlerin, en çokta imanýn barýndýðý derin bir mekandýr. Oraya birçok þey yerleþir ve onlar imanla birlikte ayný mekaný paylaþýrlar. Eðer imanýn yanýna gönderdiðimiz veriler ve kanaatler imanýmýza olumsuz etki edecek türde þeyler ise, kalbimizi ve sonuçta imanýmýzý kirletirler. Ýmanýn kirlenmesi ise, hem bu dünyanýn ve hemde ahiretimizin kirlenmesi anlamýna gelir. O yüzden kalbin mutlaka temiz tutulmasý gerekir. Bunun kýsa formülü ise; Allah için sevmek ve Allah için yaþamaktýr. Herþey Allah için olur ve kul Allah’(cc)a baðlý olursa kalpte Allah’(cc) ýn olur.
Amellerin Temiz Olmasý :
Amellerin kaynaðý kapltir, yani imandýr. Ýman azalýrsa ameler azalýr, iman güçlenirse amellerde güçlenir. Amellerin temiz ve güçlü olmasý, kalbin temiz ve güçlü olmasý ile doðru orantýlýdýr. Unutmayalým ki Allah kalplerimize bakar, ama amellerinizin karþýlýðý olarak cennetime girin der! Demek ki kalp ile amel temiz olmalýdýr. Amelleri temiz olanýn dünya hayatý (evliliði) ve ahiret hayatýda temiz olacaktýr.
Ne mutlu, her haliyle temiz kalýp Allah’a temiz varanlara...
2) KÝÞÝNÝN KUR’ANÝLEÞMESÝ :
Kur’an’ýn öngördüðü ailenin kurulabilmesi için, kiþilerin mutlaka Kur’anileþmesi gerekir. Aslýnda buraya kadar sýraladýðýmýz konular Kur’anileþmenin ön hazýrlýðýdýr. Rahman, “biz Kur’an’ý insanlar düþünüp öðüt alsýn diye indirdik” diyor. Düþünüp öðüt alýnmamýþ Kur’an, amacýna ulaþmamýþ bir kitap olarak kalýr. Bir insanýn, Kur’an’ýn amacýna ulaþmasý için, þu üç þeyi üzerinde bulundurmasý gerekir.
Doðruluk : Rahman’ýn yeryüzünde görmek istediði ideal insan þeklinin oluþabilmesi için, kiþinin önce dürüst ve doðru olmasý gerekir. Doðru olmayan bir insan düzgün olmayan bir insandýr. Ondan düzgün bir hayat ve düzgün bir nesil ortaya çýkmayacaktýr.
Güzel Ahlak : Ahlak, bu dinin oturduðu ikinci önemli noktadýr. Ýdeal insanýn üzerinde, Allah (cc) ýn görmek istediðidir. Güzel ahlak Kur’anileþmenin en güzel delilidir. Ahlaký güzel olan, kendisini tanýmýþ ve düzeltmiþ demektir. Kainatýn en güzel insaný (s.a.v.) ise; “Ben güzel ahlaký tamamlamak için gönderildim” demektedir.
Kalbileþme : Kur’anileþmenin nihayi amacý, kiþinin kalbileþmesidir. Kalbileþme, içinde bulunduðumuz nefsilik çukurundan sýyrýlmakla mümkün olur. Bu doðru bilgi, doðru düþünce, ve güzel ahlakla varýlacak bir zirvedir. Allah adý anýldýðýnda, kalbin ürpermesidir. Kalbileþmek, kendisine verilmiþleri baþkasýyla paylaþmaktýr. Kalbileþmek, hadiselere hiçbir zaman nefsi yerden deðil, sürekli kalbi pencereden bakmaktýr.
3) KÝÞÝNÝN HEDEFLERÝNÝN OLMASI :
Hedef; Kiþinin her türlü zorluðu ve engeli aþmaya niyet edip, önüne varmak istediði bir hayat projesi koymasýdýr. Hedeflerde kendi içinde üçe ayrýlýr. Kiþisel hedefler, ailevi hedefler, toplumsal hedefler
Kiþisel Hedefler; Kiþi kendisini tanýmalý, yetiþtirmeli ve ýslah etmelidir.
Ailevi Hedefler; Ýki idealist insanýn bir araya gelip iyi insanlar yetiþtirmeye niyet ve gayret etmelidir.
Toplumsal Hedefler; Toplumdaki çürüme ve bozulmaya karþý kendi gücü nispetinde dur diyebilmek ve bunun için projeler geliþtirip, toplumu ýslah çalýþmalarý içinde olmalýdýr.
4) EÞÝYLE DÝNDARLIÐI ÝÇÝN EVLENMEYÝ TERCÝH ETME :
Ýnsanlar evlenmeden önce, evlilikle ilgili hayaller kurarlar. Bu hayaller çoðu kez, kiþisel tercihlerle þekillenir. Hz. Peygamber bir kadýnla dört þey üzere nikah edilir der. Ancak sonuncu madde olan dindarlýðý için evlenmeyi tercih etmemizi ister. Bir kiþi eþini seçerken kiþisel tercihlerini bir kenara býrakýp Rahman’ýn memnuniyetini dikkate alarak, eþiyle dindarlýðý için evlenirse, hem dünyasý gülecek, hemde ahireti gülecektir.
5) EÞÝYLE, ELELE TUTUÞUP ALLAH’A YÜRÜMEYE NÝYET ETMEK :
Dindarlýðý için seçilen eþ, kiþiyi Allah’a yaklaþtýracaktýr. Ýnsan Allah’a yaklaþtýkça baþka þeylerden uzaklaþacaktýr. Dolayýsý ile Kur’an’ýn öngördüðü ideal bir aileyi oluþturmak için, eþ adaylarýnýn, elele tutuþup Allah’a yürümeyi dert ve niyet etmeleri gerekir.
Hedefi Allah olanýn varacaðý yerde Allah olacaktýr.
Yüzü, Allah’a dönük olarak yaþayanlara selam olsun...
|