Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 784
Toplam 16467597
En Fazla 25928
Ortalama 2710
Üye Sayýsý 1194
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Kuran'ýn Öngördüðü Ýdeal Aile - 2

Geçen ayki yazýmýzda hatýrlarsanýz, ideal ailenin birinci bölümünü yazmýþtýk. Þimdi o yazýnýn ikinci bölümü olan evlilik sonrasý durumu ele alacaðýz.
31/12/2008

Temelleri ve hedefleri çok erken yaþlarda alýnan kararlarla þekillenen evlilikler, her zaman olumlu ve istenen sonuçlar vermeye namzettir. Ancak geliþi güzel ve etrafýndaki insanlara bakarak ve önemli bir beklenti olmadan gerçekleþtirilen evlilikler, her zaman sorunlara ve çözümsüzlüklere namzettir. Ýdeal bir evlilik gerçekleþtirmek için önce gerçekten istemek ve niyet etmek gerekir.  

Hz. Peygamberin, ameller niyetlere göredir, hadisini unutmamalýdýr.

       Niyeti düzgün olanýn amelleride düzgün olur..

 

      ÝDEAL AÝLE ÝÇÝN EVLÝLÝK SONRASI DURUM

      Temiz Kalmaya Devam Etmek;

       Evlilik sonrasý durumda en öncelikli konu, temiz kalmaya devam etmektir. Özü, sözü ve zihni ve kalbi temiz olanýn hayatýda ve evliliðide temiz olacaktýr. Temiz olarak evlenenlerin yuvalarýda ve yavrularýda temiz olacaktýr.

       Temiz kalmanýn sýrrý yada hikmeti, Rahman’ýn ezelde bizi yaratýrken kendi ruhundan üflediði ruhumuzu, bu kirli hayatta yaþarken kirletmeden tertemiz Allah’a sunabilme çabasýdýr. Bu çaba insanýn en þerefli ve en erdemli amacýdýr. Bunu baþarabilen insanlar ideal insanlardýr.

       Ýyi bir ailede herþeyin iyi gitmesi için, göz ardý edilen bir konu vardýr, oda helal ve temiz rýzk. Eðer bir baba kazancýnýn helal olmasýna dikkat etmiyorsa, hem kendisi takvaya ulaþamayacaktýr, hemde ailesini kirletecektir. O yüzden ideal aileyi kurmak isteyen kiþiler mutlaka helal rýzka ve yediklerine içtiklerine mutlaka dikkat etmelidirler. Þüpheli þeylerden ýsrarla kaçýnmalýdýr. Kiþinin rýzýk temiz olursa zihin olur (anlama derinleþir), kalp temiz olur (iman güçlenir), hayat temiz olur (ameller güzelleþir).

       Allah, size verdiðimiz rýzýklarýn temiz(helal) olanlarýndan yiyin diyor. 

      

       KUR’ANÝ LEÞMEDE DERÝNLEÞME

      Evlilik öncesi baþlamasý gereken Kur’anileþme yani doðruluk, temiz ahlak ve kalbileþme çabasýna kiþiler evlendikten sonrada hýz vererek ve elele tutuþarak yoluna devam etmelidir. Çünkü kiþiler bekarken birçok sosyal aktiviteye katýlýr. Ancak evlendikten sonra bunlarýn bir çoðu ortadan kalkmaktadýr. Kiþiler artýk yeni bir hayata baþladýklarýný, onunda kendi içinde bazý kurallarý olduðunu ve artýk ona göre davranmak gerektiðini düþünürler. Ýþte þeytanda tam burada devreye girer.  Kiþilerin ideal bir aileyi kurmalarýný engellemek için, daha önce evlenmiþ, hayattan hiçbir beklentisi olmayan ideal bir yuvada kurmamýþ insanlarý ön plana çýkararak onlarý örnek gösterir. Kiþiler bu noktada onlara deðilde asr-ý saadete yada onun güncel uzantýsý olan hedefli ailelere yüzünü çevirirse doðruya bakmýþ olur.

       Ýyi bir alilenin temelinde, güzel bir niyet ve güzel ahlak vardýr. Ahlaký güzel olanlar, ahlaký güzel insanlar ortaya çýkamasýna vesile olurlar. Ahlakýn güzel olmasý içinse kiþilerin doðru üzere olmasý gerekir.

       Doðruluk ise dürüslüðün sonucudur.

      

       HEDEFLERE UYMADA ISRAR

       Kiþi evlenmeden önce hayatý nasýlsa, evlendikten sonrada çoðunlukla ayný devam eder. Yani bekarken çalýþmayan, gayretli olmayan, hedefleri olmayan, geliþi güzel yaþayan insanlar evlendikten sonrada ayný kalacaklardýr. O yüzden üç temel hedefimiz evlendikten sonra devam etmelidir.

       a) Kiþisel Hedefler

       Evlilik öncesi baþlayan, kendini tanýma ve ýslah etme evresi, dahada ciddileþerek hiçbir gevþekliðe kendini býrakmadan devam etmektedir.

Kiþi artýk tekbaþýna deðildir. Önemli bir hayat arkadaþý vardýr yanýnda. Davranýþlarýný, düþüncelerini eþiyle mümkün olduðunca uyumlu bir hale getirmelidir.

       Artýk ben yok, biz vardýr!

 

       b) Ailevi Hedefler:

       Nasýl bir aile kuracaðýný kiþiler daha önce iyice tanýmlamalý. Ancak bunda bir aþýrýlýða gitmemelidir. Hele ideolojik, hayattan kopuk, yada siyasi bir bakýþ açýsýyla deðil , hayatýn gerçeklerini göz önünde bulundurarak, nasýl sahabi bir evlilik yapacaðýný iyice belirlemeliler. Herþeyde olduðu gibi evliliktede denge asýldýr. Ailevi hedeflerde en büyük ideal, olgun ve düzgün insanlar yetiþtirmeye nilet etmiþ ve bu konuda gayret gösterir olmalýdýrlar.

       Ailede, eþlerin birisi bir tarafa, diðeri baþka bir tarafa bakan bir evlilik oluþturmamalýdýrlar. Aile içinde çýkabilecek sorunlara çözüm getirirken önceden konulmuþ ilkeler gözardý edilmemelidir.   Ne çok kuralcý nede tamamen boþverci olunmamalýdýr.

     

      c) Toplumsal Hedefler:

      Ýyi niyetle kurulmuþ bir aile, ileride iyi olacak, yüzü Rahman’a dönük olarak yaþayacak bir toplumun temelini/çekirdeðini oluþturur. O yüzden idealist bir ailenin toplumla ilgili ýslah projeleri olmalýdýr. Evlilik öncesi kendinden kendine yaþayan insanlar, evlilik sonrasýda ne yazýk ki pek istifini bozmamaktadýr. Bu, þeytanýn “artýk evlendin, bundan sonra herkez gibi yaþa” sözüne  aldanmýþ insanlardýr. Halbuki idealist bir çift, toplumu yakýndan takip eder ve kendisine düþen sorumlulukla, görevini layýkýyla yerine getirir.

      Ýdeal aile, her zaman toplumun içinde ve toplumun elinden tutarak yaþar.

 

      ALLAH ÝÇÝN ÇOCUK EDÝNME

      Allah, bellli bir hikmete binaen çocuk ikram etmediði çiftler hariç her evlenene çocuk verir. Bu çocuklar hiç terbiye edilmez ve müdahale edilmezler ise, geliþi güzel ve kirli büyür. Daha sonraki müdahaleler çoð kez artýk bir fayda vermez. Aslolan, daha çocuk annne karnýndayken, Hanne’nin yaptýðý gibi, daha çocuðunu görmeden, öpüp koklamadan herþeyi kendisinden aldýðýmýz Rahman’a adamaktýr. Anne karnýndayken Allah’a adanmýþ çocuklar gelecekte inþaallah, yaþadýklarý toplumu inþa edecek, ýslah edecek ve yol gösterecektir. Allah’a adanmýþ çocuklarým terbiyesi ve güzelleymesi ebeveynlere hiçbir zaman zor gelmez. Çünki onlarýn artýk Allah mürebbisidir. Ve Allah’tan daha güzel terbiye edecek kimsede yoktur.

      Unutulmamalýdýr ki Allah’a adanmýþ bir çocuðun, hem dünyasý, hem ahireti hayýrlý olur.

     

      ÇOCUKLARIN DOÐRU VE SABIRLI EÐÝTÝMÝ

      Ýdealist bir aile için çocuk eðitimi, dünyadaki tüm iþlerden daha önemlidir. Çünkü iyi yetiþmiþ bir çocuk, iyi yetiþecek bir toplumun temel taþýný oluþturur. Bunu iyi bilen idealist aileler çocuklarýnýn eðitimine çok dikkat ederler. Son yýllarda çok yaygýnlaþan çocuk eðitimi kitaplarýnýn önemli bir kýsmýnýn, batýlý insanlarýn kendi toplumlarý ve kendi hayat projelerini için hazýrladýðýný unutmaz, ihtiyatla yaklaþýrlar. O yüzden bu tür kitaplarý ilahi bir süzgeçten geçirerek okurlar. Ve en önemlisi kendi insanýn yazdýðý, saðlýklý çocuk eðitimi kitaplarýný öncelerler.

      Çocuk eðitiminde annne karný ve ilk on yaþ arasý çok önemlidir. Tüm bilinç altlarý, gelecek yýllarýn doðru þekillenmesi bu yýllarda baþlar. Ýyi bir aile çocuðuna önce paylaþmasýný öðretmelidir. O yüzden ilahi terbiyede infak ilk inen emirlerdendir. Paylaþmasýný öðrenmiþ, bencilliðini yenebilmiþ bir çocuk, iyi yetiþen bir çocuktur. Ayrýca bir yaþýndan itibaren sevgiyle ve mantýkla yapýlan izahlar, biz farketmesekte onun belleðinde derin derin izler býrakýr. Þunu hiç unutmayalým ki iyi yetiþmiþ çocuklar, uzun ve sabýrlý bir eðitimden geçmiþlerdir. Çocuk eðitiminde aceleci davranmak, olumsuz durumlarýn ortaya çýklasýna yol açacaktýr. Bu durumun daha kötüsü ise, çocuklarý kendi haline býrakarak, sevgisiz büyümesini saðlamaktýr. Ýlerki yaþlarýnda sürekli  sorun çýkaran, toplumu rahatsýz eden ve geçimsiz insanlar, hep çocukluðu iyi geçmemiþ, sevgisiz ve eðitimsiz büyümüþ çocuklardýr.

 

Yapýlan önemli bir hatayýda dile getirmeden geçmemek gerekir. Oda çocuða aþýrý sevgi yüklemesi yapýp, onun hiç aðlamamasý, hiç sýzlamamasý için her isteðini yerine getirmektir. Bu ileriki yýllarda þýmarýk, bencil, ve eðosantrik insanlarýn ortaya çýkmasýna yol açacaktýr. herþeyde olduðu gibi çocuk eðitiminde denge asýldýr.

      Çocuk eðitiminde baþarýlý olanlar, ailevi sorunlarýn üstesinden gelmeyi baþaranlar, toplumla ilgili söz söyleme hakkýnada sahip olurlar. Ailesini düzene koyamamýþ, çocuklarýný eðitmeyi saðlýklý bir yapýya getirememiþ insanlar, topluma çoðukez faydalý olamazlar. Herþeye kiþi kendisinden ve yakýný olan ailesinden baþlamalýdýr.

     Aile içi sorunlara ve çözüm yollarýna ise önümüzdeki sayýda devam edeceðiz inþaallah.

      Dünyadayken Allah’ýn yanýnda olanlar, ahirettede inþaallah O’nun yanýnda olacaklardýr.

      Yüzü Allah’a dönük olarak yaþayan ailelere selam olsun.

 

Bu yazý 4078 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

06/10/2020 - 01:41 DÝNÎ HAYATIN ÜÇ BOYUTU: DAVRANIÞ, DUYGU VE BÝLGÝ 

n

23/04/2020 - 04:57 DOÐRUNUN YARDIMCISI ALLAH’TIR / Dr. Abdülkadir ERKUT 

n

23/04/2020 - 03:55 RAMAZANDA TAKVA EÐÝTÝMÝ / Dr. Ekrem KELEÞ 

n

30/03/2020 - 10:58 DÜNYA, ÝMTÝHAN DÜNYASIDIR / Nurcan SOLAK 

n

03/02/2020 - 10:48 PEYGAMBER EFENDÝMÝZE SALAT Ü SELAMIN MANASI  / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

14/10/2019 - 11:50 ÝNSANLIÐA ÖRNEK VE ÖNDER TOPLUM / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

16/09/2019 - 10:34 BARIÞ DÝNÝ ÝSLAM / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

17/12/2018 - 01:23 ALLAH DOSTLARI KÝMLERDÝR?

n

19/11/2018 - 10:32 Kur'an'ýn ýþýðýnda insanlýða model gençler

n

17/10/2018 - 03:33 Kur'an ile Dirilmek

n

10/04/2018 - 01:33 DÜNYA HAYATINDA  ALLAH’IN TARAFINDA OLMAK

n

30/03/2018 - 12:04 DÜNYA VE AHÝRET MUTLULUÐUNUN YOLU: AMEL-Ý SALÝH

n

30/03/2018 - 11:39 RABBÝMÝZÝN BÝZLERE KUTSAL EMANETLERÝ: TOPRAK, SU, HAVA

n

30/03/2018 - 11:31 KUR’AN’DA MUSÝBET KAVRAMI  ÜZERÝNE PSÝKO-SOSYOLOJÝK  DEÐERLENDÝRMELER

n

29/03/2018 - 01:10 ÝSLAM MEDENÝYETÝNÝN BAÞKENTLERÝ: MEKKE, MEDÝNE, KUDÜS

n

03/01/2018 - 11:26 TAKLÝDÝ ÝMANDAN TAHKÝKÝ ÝMANA; GELÝN KUTSAL KÝTABIMIZI DOÐRU OKUYALIM

n

10/11/2017 - 01:44 TAKLÝDÝ ÝMANDAN TAHKÝKÝ ÝMANA: GELÝN RABBÝMÝZÝ DOÐRU TANIYALIM

n

02/10/2017 - 04:12 YARATILIÞ GAYEMÝZ: ÝBADET/ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:43 ÝBADETLERÝN  BÝRLÝÐÝMÝZE KATKISI

n

03/07/2017 - 04:09 AHD ve MÝSAK SORUMLULUKTUR

n

13/06/2017 - 12:10 MANEVÝ BAKIM AYI: RAMAZAN

n

18/04/2017 - 09:24 ÝLAHÎ RÝSALET ELÇÝLERÝNÝN MÝSYONU: ÝNSANLIÐI ÇATIÞTIRMAK DEÐÝL BARIÞTIRMAKTIR

n

28/03/2017 - 03:11 TEFEKKÜR

n

20/03/2017 - 01:07 ÝSLAM’IN HEDEFÝNDE ÝNSAN VARDIR

n

17/02/2017 - 11:41 KUR’AN-I KERÝM’DE MÜNAFIKLARIN ÖZELLÝKLERÝ

n

29/12/2016 - 10:57 Kur’an’la Ýliþkilerimizde Týkanýklýk Var

n

19/12/2016 - 03:08 Kur’an’la Ýliþkilerimizde Týkanýklýk Var

n

07/11/2016 - 12:31   KUR’AN’DA VELÂYET KAVRAMI

n

18/10/2016 - 04:51 YÜREKLER ve YÖNELÝÞLER

n

21/09/2016 - 03:28 ÝSLAM'IN ÝSTEDÝÐÝ DÜZEYE ULAÞMAK

n

14/06/2016 - 11:19 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

10/06/2016 - 10:09 GÜNLÜK HAYATIMIZDA KUR’AN

n

07/06/2016 - 02:46 Ýnsan Dünyaya Emanet

n

02/05/2016 - 12:32 KUR’AN AÇISINDAN MESCÝD GERÇEÐÝ

n

18/01/2016 - 02:22 EÐER BÝLMÝYORSANIZ

n

01/12/2015 - 03:35 KUR’AN’A GÖRE SAHABE GERÇEÐÝ

n

20/11/2015 - 01:28 TAKVA

n

09/10/2015 - 02:44 Zaman, Ýnsan ve ziyan

n

07/09/2015 - 03:47 KUR’AN EÐÝTÝMÝ

n

08/08/2015 - 10:46 KOMÞULUKTA KUR’ANÝ ÖLÇÜ

n

06/07/2015 - 12:38 AZIKLARIN EN HAYIRLISI  VE EN SONSUZ OLANI

n

11/05/2015 - 02:51 HEPÝNÝZ ÂDEM’DENSÝNÝZ Âdem ise Topraktan

n

27/04/2015 - 12:27 Kur’an’ý, Tabiatý ve Tarihi Anlamak

n

23/12/2014 - 03:22 Þükür-Þâkir

n

27/10/2014 - 03:11 KURÂN KARÞISINDAKÝ DURUÞUMUZ

n

24/10/2014 - 03:42 KURÂNIN METÝNLEÞME TARÝHÝ

n

04/07/2014 - 04:28 Haram Lokma ve Toplumsal Kaos

n

30/06/2014 - 06:05 Oruç Kalkandýr

n

05/05/2014 - 01:01 21. YÜZYILDA KUR’AN’I HAYATA TAÞIMAK

n

09/04/2014 - 03:17 Küfür-Kâfir

n

09/04/2014 - 12:49 HALKIN KUR’AN ANLAYIÞI

n

21/03/2014 - 05:05 Sorumluyu Baþka Yerde Aramak

n

21/03/2014 - 03:35 Samimiyet: Hakikati, Fazileti ve Afetleri

n

10/02/2014 - 02:22 Her Dem Ýmtihan

n

04/10/2013 - 05:10 Kur’an’da Öfke Kontrolü

n

22/07/2013 - 03:37 Kimlik inþasýnda Kur’an öðretimi ve öðreniminin önemi

n

19/06/2013 - 04:10 Günümüz Gençliði

n

18/06/2013 - 03:35 Kur'an ve Sünnete Göre Kavmiyetçilik

n

15/05/2013 - 11:32 Þeytanýn kardeþleri kimlerdir?

n

14/03/2013 - 01:30 KUR’AN’DA KARDEÞLÝK

n

14/03/2013 - 11:10 KURÂNIN BUGÜNE SESLENÝÞÝ

n

28/01/2013 - 01:55 KUR’ÂN’IN HAYATA MÜDAHALESÝ

n

28/01/2013 - 01:51 KURANI OKUMA VE ANLAMA SORUMLULUÐU

n

28/12/2012 - 11:53 KUR’AN KENDÝNÝ NASIL TANITIYOR?

n

27/12/2012 - 04:19 KUR‘AN‘IN ANLAM DÜNYASI ÝLE BULUÞMAK

n

22/11/2012 - 11:38 Buhranlarýmýz günahlarýmýzdandýr

n

05/10/2012 - 02:30 Kur’an-ý Kerim’de hak kavramý

n

03/09/2012 - 04:28 Þeytanýn kardeþleri kimlerdir?

n

03/09/2012 - 02:28 Kur’an karþýsýnda nebevi duruþ

n

13/07/2012 - 11:07 Aðýr emanet

n

13/07/2012 - 10:59 Kur’an’ý öðrenmeyi/ öðretmeyi öðrenme üzerine

n

27/06/2012 - 11:06 Kur’an’a koþun

n

26/06/2012 - 04:04 Kendi dilinden Kur’an

n

25/04/2012 - 04:13 Hayata kulluk mührünü vurmak

n

02/04/2012 - 03:41 Ya Rabbi! Müminlere kin beslemekten bizleri koru!

n

12/03/2012 - 02:06 Duanýn Önemi

n

12/03/2012 - 01:28 Kur'an-ý Kerim'de söz

n

05/03/2012 - 01:41 Müminler ancak kardeþtir

n

23/01/2012 - 12:31 Dua Kavramýnýn Anlamý

n

16/01/2012 - 01:48 Dinin þiarý:Ezan

n

03/01/2012 - 01:29 Kur’an’da Tevbe Kavramý

n

12/10/2011 - 02:01 Allah’a Gerektiði Gibi Ýnanmak

n

12/10/2011 - 01:58 Kur’an’ýnTevhid Felsefesi

n

11/07/2011 - 03:04 Kur'an'ý sen de oku,anla ve yaþa!

n

06/06/2011 - 02:34 Kur’an’ýn deðerleri ve onlarýn sýra düzeni

n

14/02/2011 - 16:28 Sahabenin Kur'an'ý öðrenme ve öðretme gayretleri

n

17/01/2011 - 14:37 Kur’an’ýn Öngördüðü Model Mü'min

n

02/12/2010 - 17:03 Kur’an ve Hikmet Peygamberi

n

02/12/2010 - 16:10 Son Elçi ve Son Mesaj HZ.Muhammed ve Kur'an-ý Kerim

n

15/10/2010 - 18:42 Kur’an hayatýmýzýn neresinde?

n

10/08/2010 - 14:58 Düþünmek Kur'anýn Emri

n

28/04/2010 - 11:55 Ýlk muhatabýnýn dilinden Kur’an

n

21/01/2010 - 10:31 Kur’an’ýn Iþýðýnda Sorumluluk Duygusu ve Davranýþ Bilinci   

n

20/01/2010 - 10:54 Allah’a Tevekkül… AMA NASIL?

n

06/07/2009 - 15:11 Günlük Hayatýmýzda Kuran

n

06/07/2009 - 15:07 Kuran'i Kerimi Okuyanlar

n

04/05/2009 - 14:45 Kuran'i Kerimi Okuyanlar

n

04/05/2009 - 14:35 Kur'anla Baðlantý Ýçinde Olmak

n

21/03/2009 - 10:19 Kur'an'ý Nasýl Okuyalým ?

n

19/03/2009 - 15:17 Ashabýn Kur'ân'ý Ezberleme ve Yazmadaki Gayretleri
 

Site Ýçi Arama

3 Cemâziye'l-Âhir 1446 |  04.12.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Ve Rabbinden sana vahyedilene tâbi ol. Muhakkak ki Allah, yaptýklarýnýzdan (hakkýyla) haberdardýr.


( Ahzab Suresi - 2)

Bir Hadis

Ebû Hüreyre radýyallahu anh’den rivâyet edildiðine göre
Hz. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu:

“Allah korkusuyla gözyaþý döken kiþi, saðýlmýþ süt memeye dönmedikce cehenneme girmez. Cihad tozu ile cehennem dumaný asla bir araya gelmez.”



Tirmizî, Fezâilu’l-cihâd 8; Zühd 9

Bir Dua

“Allah’ým! Mal, aile, çocuk olarak insanlara verdiklerinin hayýrlýsýný dilerim, sapýtan ve saptýranlarý deðil.”

(Tirmizî, Deavât, 124)

Hikmetli Söz

Geçmiþini bilmeyen,
geleceðini de bilemez.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com