Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 4408
Toplam 16410644
En Fazla 25928
Ortalama 2706
Üye Sayýsý 1193
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

EVLÝLÝKTE AÝLE ÝÇÝ SAÐLIKLI ÝLETÝÞÝM

Bilinçli ve saðlýklý iletiþim anlamlý hayata, anlamlý hayat da sâkin ve doyuma ulaþmýþ ruh halinin geliþmesine yol açar.
03/07/2017
Anne-baba ve çocuklardan oluþan aile, insanlýðýn sosyal ve kültürel geliþmesinin her basamaðýnda yer alan ve milletin geleceðini belirleyen bir temel kurumdur. Ýnsanýn en mutlu ve en huzurlu olduðu yer aile ocaðýdýr. Hiç þüphesiz huzurlu bir ailenin temelini saðlam bir iletiþim oluþturur. Aile içi saðlýklý bir iletiþim öncelikle ana ve baba arasýnda olmalýdýr. Çünkü yuvanýn huzur ve güvenliði, çocuklarýn geliþim ve ruh saðlýklarýnýn yerinde olmasý buna baðlýdýr.
 
Ana ve babalar ailevi konular hakkýnda birbirleriyle ne kadar samimi ve açýk bir þekilde iletiþim kurarak konuþabilirlerse; çocuklar da ayný oranda düþünce ve ihtiyaçlarýný açýk bir þekilde ifade edebilirler. Böylece anne-baba ve çocuk arasýndaki olumlu iletiþim ailenin mutluluðunu artýrýr. Ayrýca çocuk, bu iletiþim tarzýný model alarak hayatý boyunca saðlýklý sosyal iliþkiler kurma becerisi ve kendini ifade etme yeteneði kazanýr. Aile içinde huzuru gerçekleþtirmede önemli bir faktör de, eþlerin ve diðer aile fertlerinin birbirlerine karþý güven duymalarýdýr.
 
Çünkü aile ortamý, psiko-sosyal yönden geliþen bireyin, özellikle çocuklarýn en çok etkileþime uðradýðý yerdir. Bu iliþkiler, bireyin kendine güvenmesini, kimlik ve kiþilik kazanmasýný, sosyal beceriler geliþtirmesini ve topluma adapte olmasýný saðlar. Eðer böyle olmaz yani aile fertleri birbirlerine güvenmez; diðerinin iþine ve mesleðine saygý duymazsa; güvenilmeyen ve saygý duyulmayan taraf, bu duygularý baþka yerlerde aramaya baþlayacaktýr.
 
Zaten günümüz ailesi; Tv, bilgisayar, ekonomik güçlükler, yoðun çalýþma þartlarý, þehir hayatý, alkol ve uyuþturucu ile gelen ferdî zaafiyet ve yalnýzlýk, kiþisel geliþim ile ön plâna çýkarýlan ferdiyetçilik gibi iletiþim problemlerine yol açan unsurlarýn tesirindedir. Bu sebeple aile fertlerini birbirinden koparan ve ailede diyalog aksamasýna yol açan bütün bu olumsuzluklarýn yaþandýðý günümüzde, aile baðlarýný kuvvetlendiren ve aileyi bir arada tutmaya yardýmcý olan aile içi iletiþim daha da önem kazanmaktadýr.
 
Aile içinde iletiþimi bozan kiþilerde; çabuk öfkelenme, hemen tepki verme, duygularýný kontrol edememe ve ben merkezli bir bakýþ açýsý gibi özellikler görülebilir. Gerek aileyi dýþtan tesir altýna alan, gerekse ferdin hatalarýndan kaynaklanan bu faktörler, aile içi münasebetlerde önemli zorluklara yol açabilmektedir. Aile yuvasýnýn huzurlu ve mutlu devam etmesi iletiþim baðýnýn güçlü olmasýyla saðlanýr. Aile bireyleri, aralarýnda iletiþim saðladýklarý oranda sevgi muhabbet artacak, huzursuzluða neden olan sebepler ortadan kalkacaktýr. Saðlýklý bireylerden oluþtuðu zaman aile, küçük sorunlarý hiçbir zaman büyütmeden aile bireyleriyle iletiþim temasýna geçecek problemleri kaynaðýn baþýnda iken çözüme kavuþturacaktýr.
 
Saðlýklý Ýletiþim Kurmanýn Yollarý
 
Bilinçli ve saðlýklý iletiþim anlamlý hayata, anlamlý hayat da sâkin ve doyuma ulaþmýþ ruh halinin geliþmesine yol açar. Bunun için de özgür ortam þarttýr. Özgür ortam içerisinde yapýlan iletiþim toplumsal sorunlarýn çözümüne olduðu kadar, kiþiler arasý, özellikle aile içi sorunlarýn çözümüne de katkýda bulunur.
 
Ailede saðlýklý iletiþimin temel þartý üçtür:
 
Muhâtaba Saygý,
Doðal Davranýþ,
Empati.
Empatinin anlamý, kendimizi karþýmýzdakinin yerine koymaktýr. Olaylara ve eþyaya bir de onun durduðu yerden bakmayý denemek, muhâtabýmýzý anlamanýn en kestirme ve kesin
 
yoludur. Mümkündür ki onun penceresinden farklý göründüðü için öyle davranmakta ya da öyle algýlamaktadýr. Eþler birbirlerini suçlayýp, yargýlayýp, mahkûm edip, infâz etmeden önce mutlaka anlaþmazlýk konusu olan þeye bir de karþý pencereden bakmayý denemeli ve kendisini muhâtabýnýn yerine koyabilmelidir.
 
Ailede saðlýklý bir iletiþim için kesinlikle þu dört soruya doðru cevap vermeniz gerekir:
 
1. Ne söyleyeceksiniz?
 
Ne zaman söyleyeceksiniz?
Nerede söyleyeceksiniz?
Nasýl söyleyeceksiniz?
Bir doðrunun sadece doðru olmasý yetmez, o doðrunun doðru bir zamanda, doðru bir yerde, doðru bir kiþiye ve doðru bir üslûpla söylenmesi gerekir. Eðer bunlardan biri yanlýþ olursa, söylediðiniz doðrunun doðru olmasý etkili olmasýna yetmediði gibi, sizin muhâtabýnýzla iliþki kurmanýza da yetmeyecektir.
 
Saðlýklý olmayan aile içi iletiþim, aileyi oluþturan üyelerin, özellikle de çocuklarýn maddî-mânevî sýkýntýlarýný artýrdýðý gibi, saðlam bir aile içi iletiþim zemininde yetiþen çocuklarýn da beden ve ruh saðlýklarý daha iyi olur.
 
Yüce Allah þöyle buyurur:
 
“Kim sâlih bir amelle (iyi iþlerde) bulunursa, kendi lehinedir, kim de kötülük (Ýslâm’a aykýrý hareket) ederse, o da kendi aleyhinedir (zararýnadýr). Senin Rabbin (Allah) kullara zulmedici deðildir” (Fussilet, 41/46) “Ýman etmiþ olarak, kadýn-erkek kim güzel davranýþlarda bulunursa ona (dünya ve âhirette) güzel (mutlu ve huzurlu) bir hayat yaþatacaðýz” (Nahl, 16/97)
 
Sevgili Peygamberimiz bizi þu þekilde uyarmaktadýr:“Þeytan insanlar arasýnda onlarý birbirlerine karþý kýþkýrtýr! (Aralarýnýn açýlmasýna uðraþýr).”1 “Þüphesiz ki, yumuþak davranmak bir þeyde bulunursa, onu güzelleþtir Bir þeyden de alýnýrsa, onu çirkinleþtirir.”
 
Yine bir hadis-i þerifte: “Yumuþaklýk ev halkýna 
 
hayýr ve menfaat (huzur) saðlar.”3 buyrularak aile içerisinde iyi geçinmenin önemi belirtilmektedir. Ev içerisinde de yumuþak olmalý; sert, kaba olmamalý. Güç mücadelesine girilmemelidir. Ufak tefek þeylerden dolayý baðýrýp, çaðýrmamalý. Sakin, yumuþak bir þekilde davranarak problemleri çözmeli.
 
Aile içi saðlýklý iletiþim için öneriler:
 
Karþýnýzdakini dinlemesini bilin,
Sabýrlý ve esnek olun,
Sizi dinleyenlerin anlayacaðý sözcükler seçin,
Muhatabýnýzý terslemeyin,
Þaka yapacaðýnýz zaman iyi düþünün,
Sorulara karþýlýk verin,
Konunuzu iyi bilin,
Düþünmeden konuþmayýn,
Kaybetme ihtimalini de göz önünde bulundurun,
Gereksiz eleþtirilerden kaçýnýn,
Sürekli dert yanan biri olmayýn,
Öðütlediðiniz þeyleri kendiniz de uygulayýn,
Adil davranýn,
Karþýnýzdakinin canýný sýkacak esprilerden kaçýnýn,
Görüþlerinizi zorla kabul ettirmeye çalýþmayýn,
Gürültü yapmayýn ancak sesinizi duyurun,
Yüz ifadenizi kontrol edin,
Gereksiz yere itiraz etmeyin,
Eþiniz sizinle konuþurken iþinizle meþgul olmayýn,
Size akýl danýþýlmadýkça öðüt vermeyin,
Olduðunuz gibi görünün, samimi olun,
Aile içi iletiþim sürecinde birbirlerinizin kiþiliklerine saygýlý davranýn,
Ne zaman susmak gerektiðini bilin,
Sözünüzü güçlü bir tonla bitirin,
Empati yapýn (kendinizi karþýnýzdaki kiþinin yerine koyun),
Eþinizin ve çocuklarýnýzýn yaptýklarý ve ürettikleri þeyleri takdir edin,
Eþinizi ve çocuklarýnýzý sevin, onlara karþý güler yüzlü, güzel sözlü olun ve onlarla iyi geçinmeye gayret edin.
Eþler arasýnda iletiþim problemleri varsa, aile içi dengeler ve düzen bozulduðu için geçimsizlik ortaya çýkar. Evlilik sürecinde aile içi iletiþim bozukluklarýnýn temelinde, eþlerden her birinin ‘ben’ yaþantýsýndan çýkýp onun yerine ‘biz’ yaþantýsýný benimseyememeleri önemli bir rol oynar. Evlilik sürecinde, eþlerin birbirilerine olan sevgi ve saygýlarýný tüketen evliliðin kendisi deðil, bu süreçte karþýlýklý yapýlan yanlýþlardýr. Kendisini sorgulamayan eþler, sürekli olarak evliliklerini suçlarlar. Her ailede az veya çok diyalog aksamalarý olabilmesine raðmen, mânevî deðerlerin ön plânda oldugu ailelerde, vahim problemler daha az yasanir.
 
Saðlýklý bir mânevî temeli olan insanlar kendisi ile barýþýk, insan iliþkileri olumlu ve kuvvetli saygýlý bireyler olarak yetiþirler ve böylece mutlu, huzurlu bir yaþantý içersinde olurlar. Ýnsanlarýn birbirleriyle iyi bir iletiþim kurmalarý için Yüce Rabbimiz þöyle buyurmaktadýr: “Kullarýma söyle: Sözün en güzelini konuþsunlar. Sonra þeytan aralarýný bozar (açar). Çünkü þeytan, insanýn apaçýk düþmanýdýr.” (Ýsrâ, 17/53)
 
Güler yüz, güzel söz, güzel davranýþ insanlarla çok iyiiletiþimkurmasebebidir.SevgiliPeygamberimiz de þöyle buyurur: “Ýnsanlarýn seviyesine göre davranýn.” 4 Ýnsanlar ile iyi iletiþim kurmak için onlarýn seviyesine göre davranmalýyýz. Onlarýn anlayacaðý þekilde, seviyelerine göre anlatmalý, kolaylaþtýrmalý, zorlaþtýrmamalý. Yine Hz. Peygamber (s.a.v.): “Kolaylaþtýrýn, zorlaþtýrmayýn; müjdeleyin, nefret ettirmeyin” 5 buyurarak saðlýklý bir iletiþim kurmanýn yolunu göstermektedir. Aile içi iletiþimin zayýfladýðý modern çaðda davranýþlarýmýzý yeniden gözden geçirip, iletiþim kanallarýmýzý güçlendirmemiz gerekmektedir. Bu da mânevî deðerler sistemimizi yeniden güncellemekle gerçekleþebilir.
 
Süleyman GÜLEK / Vuslat dergisi
 

Bu yazý 2650 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

02/10/2017 - 04:58 ANNE BABAYA  ÝHSANDA BULUNMAK

n

03/07/2017 - 03:56 EVLÝLÝKTE AÝLE ÝÇÝ SAÐLIKLI ÝLETÝÞÝM

n

19/04/2017 - 03:19 NESÝL EMNÝYETÝ

n

17/04/2017 - 03:46 ÇOCUKLARIMIZA Peygamberimizi sevdirmek 

n

07/11/2016 - 12:41 EVLÝLÝKTE GEÇÝMSÝZLÝÐÝN NEDENLERÝ

n

18/10/2016 - 02:12 EÞLER ARASINDAKÝ GÜZEL GEÇÝMÝN FORMÜLÜ

n

22/09/2016 - 11:13 DEVREDÝLEMEZ SORUMLULUK: ANNE BABA OLMAK

n

10/08/2016 - 01:08 AÝLENÝN TEMEL KURALLARI

n

14/06/2016 - 11:52 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

07/06/2016 - 03:26 AÞINDIRILAN DEÐERLERÝMÝZ: ÂÝLE MÜESSESESÝ

n

02/05/2016 - 12:28 EVLÝLÝK ÖNCESÝ VE NÝÞANLILIK

n

01/02/2016 - 11:27 EVLÝLÝK AKDÝ: NÝKÂH

n

19/01/2016 - 04:31 AÝlEDE Merhamet ve Merhametsizliðin Yansýmalarý

n

04/01/2016 - 11:53 EVLÝLÝK ANLAYIÞI VE EVLÝLÝÐÝN FAYDALARI

n

01/12/2015 - 03:19 GENÇ SAHABELER

n

20/11/2015 - 10:37 Kardeþ kýskançlýðý

n

08/08/2015 - 10:33 Çocuk Eðitiminde Anne ve Baba Nasýl Davranmalý

n

22/06/2015 - 03:09 Z E K Â T

n

19/06/2015 - 04:26 ORUÇ

n

08/06/2015 - 12:07 KUR’AN’A GÖRE HZ. PEYGAMBER’ÝN (s.a.s.) GÖNDERÝLDÝÐÝ TOPLUMDA AÝLE

n

16/12/2014 - 02:10 AÝLEDE ÇOCUÐA DÝN EÐÝTÝMÝ VERÝLMESÝ

n

24/10/2014 - 04:11 ANNE-BABANIN ÇOCUÐA YAKLAÞIMI

n

05/05/2014 - 12:46 ÝSLÂMA GÖRE ÇOCUK YETÝÞTÝRMEK

n

09/04/2014 - 12:29 ANNE-BABA-ÇOCUK ÜÇGENÝ

n

04/10/2013 - 05:33 Hz. Meryem: Mabede Adanmýþ  Bir Hayat

n

16/07/2013 - 12:58 TELEVÝZYON, BÝLGÝSAYAR VE ÝNTERNET KISKACINDA ÇOCUK

n

19/06/2013 - 03:03 Okul Öncesi Çocuklarýn Din Eðitiminde Peygamberî Metot

n

20/05/2013 - 04:03 KUR’AN ÞÝFADIR

n

28/01/2013 - 01:38 Ben seninle “Biz” olmak istiyorum

n

22/11/2012 - 10:25 Çocuk eðitiminde ailenin önemi

n

05/10/2012 - 02:43 Anne baba neyler, çocuðunu televizyon eðler

n

03/09/2012 - 04:04 Temelleri sarsýlmakta olan bir sýðýnak: Aile

n

13/07/2012 - 11:11 Oruç Tutanlar Nerede?

n

26/06/2012 - 04:07 Nezaket Dersi

n

05/06/2012 - 12:06 Evlilik ve Aile Kurumu -2-  

n

16/04/2012 - 12:10 Anne ve Babalara Üç Nasihat  

n

16/04/2012 - 12:05 Evlilik ve Aile Kurumu 1

n

02/04/2012 - 05:59 Ýslâm’da Anne hakký

n

05/09/2011 - 03:17 Kur’an-ý Kerim’den aile örnekleri

n

17/08/2011 - 01:29 Sünnet-i seniyye ve hadis-i þeriflerden kültürümüze yansýyan komþuluk öðretileri

n

13/07/2011 - 11:10 Ýletiþimin dili: Selam

n

20/06/2011 - 02:41 Adanmýþlýk Ruhu ve Gençlik

n

06/06/2011 - 02:19 Þahsiyet/kiþilik inþasý ve deðerler

n

11/04/2011 - 11:06 SEKAM: Aile S.O.S veriyor

n

28/02/2011 - 13:43 Hz Muhammed'in Aile Ýçindeki Örnek Davranýþý  

n

14/02/2011 - 13:01 Aile ve Geçimle Ýlgili Kulaklara Küpeler

n

17/01/2011 - 14:35 Toplumsal Duyarlýlýk ve Sorumluluk Anlayýþýnýn Ýslâmî Temelleri

n

06/01/2011 - 16:26 Unutulmaya yüz tutan deðerlerimizden SILA-ÝRAHÝM

n

06/01/2011 - 16:09 Evlilik ve Aile Hayatý Bir Ýbâdettir

n

02/12/2010 - 17:39 Toplumsal Çöküþte Kötü Ahlâkýn Rolü

n

25/03/2010 - 14:58 HZ. Peygamber'in Gençliðe verdiði önem

n

21/01/2010 - 09:58 Sünnet'te Nikah Mehir  Çeyiz ve Düðün

n

06/07/2009 - 14:55 Aile Ýliþkilerinde Hz. Peygamber’in Örnekliði

n

04/05/2009 - 14:12 Aile Sorumluluðu

n

09/04/2009 - 09:58 Aile Ýçi Ýletiþimde Altýn Kurallar

n

29/05/2008 - 21:37 Peygamberimizin Gençliði
 

Site Ýçi Arama

19 Cemâziye'l-Evvel 1446 |  21.11.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

"Resûlullah, nefsinin arzû ve istekleri doðrultusunda konuþmaz. Onun söyledikleri kendisine vahyedilenlerden baþka bir þey deðildir."

( Necm sûresi - 3)

Bir Hadis

Ebû Hüreyre (r.a) den rivayet edildiðine göre;

Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurdu:

Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin.

Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasýna iyilik etsin.

Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalý söz söylesin veya sussun!

Buhârî, Edeb 31, 85, Rikâk 23 Müslim, Îmân 74, 75, 77.bk. Ebû Dâvûd, Edeb 123; Tirmizî, Kýyâmet 50; Ýbni Mâce, Edeb 4

Bir Dua

“Allah’ým! Senden sana teslim olan bir kalp, doðru sözlü bir
dil ve dosdoðru bir ahlak istiyorum.”

(Hâkim, Deavât, No: 1872)

Hikmetli Söz

Ýnsan salih amel iþler, Ölünce nur olur uçar gider.
Ýnsan kötü amel iþler, Ölünce nar olur uçar gider.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com