Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 4511
Toplam 16410747
En Fazla 25928
Ortalama 2706
Üye Sayýsý 1193
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Çocuk eðitiminde ailenin önemi

Aile, anne, baba ve çocuklardan oluþan en küçük toplum birimidir. Bu bakýmdan aile toplumun temel taþý sayýlmýþtýr. Ýlk toplumlardan günümüze kadar, bütün toplumlarda aile vardýr. Ýnsanlarý diðer canlýlardan ayýran önemli özelliklerden biri, insanlarýn aile düzeni içinde yaþamalarýdýr. Anne, baba ve çocuklarýn yanýnda nine, dede, amca, hala, dayý ve teyzeler de aileden sayýlýr.
22/11/2012

Dinimize göre aile; anne, baba ve varsa çocuklardan oluþan kutsal bir yuvadýr. Birbirlerine sevgi ve saygý baðlarýyla baðlý olan; ayný inanç, ayný düþünce ve ayný duygularý paylaþan; kendilerine düþen görevleri yerine getiren bireylerden oluþan aileler, huzurlu olurlar. Kur’an-ý Kerim’de; “Allah sizlere kendinizden eþler, eþlerinizden de oðullar ve torunlar var eder.” (Nahl, 16/72.) buyrulur.

Ýslam dini aileye büyük önem vermiþtir. Çünkü aile, hem kiþinin huzur bulduðu bir ortam, hem neslin devamý için bir vesile, hem de kiþiyi dince günah sayýlan çeþitli kötülüklerden koruyan bir kurumdur. Kur’an-ý Kerim’de; “Ýçinizden kendileriyle huzura kavuþacaðýnýz eþler yaratýp aranýzda sevgi ve rahmet var etmesi Allah’ýn varlýðýnýn belgelerindendir. Bunda düþünen insanlar için dersler vardýr.” (Rum, 30/21.) buyrulur.

Toplumun özü ve temeli ailedir. Uygarlýkta ileri gitmiþ ne kadar millet varsa, aile ocaðýnda iyi eðitim görmüþ bireylerden meydana gelmiþtir. Çünkü milletler, birçok ailenin birleþmesinden meydana gelmektedir. Dinimiz, ailelere, aile kurumuna ve aile bireyleri arasýndaki iliþki ve baðlara büyük önem vermektedir. Aile, evlilik ve nikâh baðýyla kurulur. Peygamberimiz bir hadisinde; “Nikâh benim sünnetimdir. Evleniniz, ben diðer ümmetlere karþý sizin çokluðunuzla öðünürüm.” (Ýbn Mace, Nikâh, 1.) buyurmuþtur.

Ailenin düzenli, huzurlu ve mutlu olmasý, aile bireylerinin birbirlerine karþý sevgi, saygý, yardýmlaþma ve dayanýþma bilinci içinde olmalarýna baðlanmýþtýr. Aslýnda milletin bütün bireyleri, birbirleriyle sevgi, saygý ve yardýmlaþma ihtiyacýndadýrlar. Ýnsan, yaradýlýþý gereði bir baþkasýna muhtaçtýr. Üzüldüðümüz veya sevindiðimiz zaman, bu duygularýmýzý paylaþacak dostlar ararýz. Bunlarýn baþýnda da aile üyeleri gelir.

Anne ve babalar, kendileri ve çocuklarý için çalýþýrlar. Aile üyelerinin ihtiyaçlarýný helal yoldan çalýþarak temin ederler; çocuklarýnýn geleceði için çok büyük maddi ve manevi fedakârlýklar gösterirler. Çocuklarýna millî ve manevi deðerleri tanýtýrlar. Onlarýn güzel ahlâklý olmalarý için çaba harcarlar.

Anne ve babasýný seven çocuklar, içten gelen bir sevgi ve saygý duygusuyla onlara baðlanýrlar. Aile içinde düzen ve huzurun saðlanmasýna yardýmcý olurlar. Kendilerinden yaþ ve tecrübede daha büyük olan aile bireylerine saygýda, küçük olanlara ise sevgide kusur etmemeye çalýþýrlar.

Aile bireyleri kendi aralarýnda, yardýmlaþma ve dayanýþma içinde olurlar. Herkes, ailenin sevinci ile sevinir, üzüntüsüyle üzülür. Aile bireyleri kendilerine düþen görevleri aksatmadan yerine getirirler. Anne ve babasýna eziyet etmezler. Akrabalarýný, dostlarýný ve komþularýný sever, sayar ve yardýmlarýna koþarlar.

Aile, her insanýn doðup büyüdüðü kutsal bir ortamdýr. Hepimizin kaldýðý bir yer vardýr. Ýnsanlarýn kaldýklarý yerlere ev deriz. Ancak aile bireylerinin yaþadýklarý yerlere yuva denir. Aile yuvalarýna, aile ocaðý da denilmektedir. Aile yuvasý ve aile ocaðý gibi deyimler, rahatlýk ve güven duygusu veren, içinde sýcaklýðýný hissettiðimiz yerler anlamýnda kullanýlmaktadýr. O hâlde, içinde yaþadýðýmýz binalarýn maddi yapýsýna ev derken, içinde yaþadýðýmýz manevi ortama da aile yuvasý veya aile ocaðý diyoruz.

Hepimiz aile yuvamýzýn þeref ve haysiyetini zedeleyecek söz ve davranýþlardan kaçýnmalýyýz. Büyüklerimize saygý göstermeli, küçüklerimize her konuda yardýmcý olurken, þefkat ve merhametimizi onlardan esirgememeliyiz. Elimizden geldiðince aile bütçesine katkýda bulunmalýyýz. Ev iþlerinde ve dýþarý iþlerinde birbirimize yardýmcý olmalýyýz. Bunlarýn karþýlýðýnda hiçbir ücret beklememeliyiz. Çünkü aile iþlerinin ücreti sevgi ve ilgidir.

Aile bireyleri, ara sýra, birbirlerine hediye alarak sürpriz yapmalýdýrlar. Bu olay hepimizi çok heyecanlandýrýr. Aile içindeki neþemiz bir kat daha artar. Bu mutluluðu hep birlikte paylaþýrýz. Bayram, kandil ve önemli günler hediye, almak için en uygun zamanlardýr. Çünkü hediye sevgi sembolüdür. Sevgili Peygamberimiz de bazen, aile bireylerine hediye vererek onlarý sevindirirdi. Hediyeleþme konusunda da ümmetini teþvik ederdi. O, aile içerisinde en büyük hediyenin sevgi olduðunu belirtmiþtir.

Çocuk eðitiminde ailenin önemi

Aile eðitimi, ailenin çeþitli ihtiyaçlarýný karþýlamaya yönelik eðitim sürecidir. Aile eðitimi, aile kurumunun devamýný, bireylerin saðlýklý geliþimini, toplumun uyumlu ve sorumlu üyesi olmalarýný saðlamak amacýyla yapýlan her tür ve seviyedeki eðitimi kapsar.

Ýnsan eðitiminde özellikle de çocuk ve gençlerin eðitiminde en önemli kurum ailedir. Ailenin; biyolojik, ekonomik, sevgi, koruyuculuk, toplumsallaþtýrma, eðitim ve boþ zamanlarý deðerlendirme gibi iþlevleri vardýr.

Ýnsanýn ihtiyaçlarý þöyle sýralanmaktadýr:

1. Fizyolojik ihtiyaçlar: Yeme, içme, uyuma gibi.

2. Güvenlik ihtiyacý: Kiþinin kendini emniyette hissetmesi; can, mal ve namus korkusunun olmamasý.

3. Yakýnlýk ihtiyacý: Kiþinin kendisini (aile, akraba, hemþeri, millet, din vb.) bir gruba ait olduðunu hissetmesi; diðer insanlara yakýn olma, sevme, sevilme ihtiyacý.

4. Saygýnlýk ihtiyacý: Kiþinin içinde bulunduðu toplulukta varlýðýnýn onaylanmasý, ona saygý duyulmasý ihtiyacýdýr.

5. Bilme, tanýma ihtiyacý: Kiþinin öðrenmeye karþý duyduðu ihtiyaçtýr.

6. Estetik ihtiyaç: Ýnsanýn iyi ve güzel þeylere karþý duyduðu ilgi ihtiyacýdýr.

7. Kendini gerçekleþtirme: Kiþinin doðuþtan getirdiði potansiyelleri gerçekleþtirmeye duyduðu ihtiyaçtýr. Kiþi bu potansiyellerini ortaya koyamazsa, kendini engellenmiþ ve huzursuz hisseder.

Bu ihtiyaçlardan ilk dördü hayatta kalma ihtiyacýdýr; kiþi varlýðýný sürdürebilmek için bunlara sahip olmalýdýr. Ancak bu ihtiyaçlarýn önemli bir özelliði yoksun olunduklarýnda insanýn davranýþlarýný belirlemeleridir. Diðer zamanlarda neredeyse farkýna bile varýlmazlar.

Son üçü ise geliþim ihtiyaçlarýdýr. Yani, kiþinin hayatta kalmasýna deðil, geliþmesine yararlar. Bu yüzden, doyurulmadýkça ortaya çýkmazlar ve doyuruldukça kiþinin davranýþlarýný yönlendirmeye baþlarlar. Ýnsanlar, tüm ihtiyaçlarýný en iyi þekilde bir ailede karþýlar.

Aile, çocuðun doðuþtan getirdiði güzel duygularýn uyandýrýlmasý ve doðru, güzel, iyi davranýþlarýn kazandýrýlmasý yoluyla deðerler eðitimi görevini yerine getirir. Aile bu görevlerini informal bir ortamda yerine getirir. Eðitimin mekâný her yerdir (okul, aile, toplum), fakat bütün eðitimin temeli ailededir.

Çocuðun anne babadan aldýðý iki þey vardýr: Sevgi ve eðitim. Sevgi; kabullenme, koruma, kollama ve sevecenlik gibi bütün olumlu duygularý içerir. Eðitim ise öðretilen her þeyi, verilen bilgileri, becerileri, yasaklarý, kurallarý, inançlarý, deðer yargýlarýný, görgü kurallarýný ve insanýn sosyalleþmesi için gerekli olan tüm toplumsal deðerleri kapsar.

Çocuk, inançlarý ve sosyal hayata uyum saðlayacak ahlaki davranýþlarý küçük yaþlarda öðrenir ve öðrenmeler kolay sökülüp atýlamayacak kadar derin bir þekilde yerleþir. Günlük hayatta “huy” dediðimiz karakter vasýflarýnýn pek çoðunun temeli çocuklukta aile vasýtasýyla atýlýr. Çocuk sadece insanlarla deðil, yüce varlýk (Yaratýcý) ve eþya ile olan iliþkilerinin esasýný da burada öðrenir. Cömertlik, cimrilik, temizlik, düzenlilik, daðýnýklýk, çekingenlik ve sosyallik, merhamet, kýskançlýk, paylaþma, fedakârlýk, kin tutma, doðruluk, yalancýlýk gibi deðer ve alýþkanlýklarýn kazanýlmasý hep çocukluktaki eðitime baðlýdýr.

Eðitimin en iyi gerçekleþtirileceði yer ailedir. Ýnsanlar, temel inanç ve deðerlerini yeni nesillere aile aracýlýðý ile aktarýr. Birey, ilk dinî ve ahlaki bilgi ve tutumlarý ailesinden öðrenir. Çocuðun eðitimi her þeyden önce temel ruhi ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasýna baðlýdýr. Bunlar sevgi, disiplin ve özgürlüktür. Bu üç ihtiyaç, birbiriyle sýký sýkýya baðlantýlýdýr ve birlikte karþýlanýr. Bebeklikte sevgi ihtiyacý yoðundur, ileri yaþlarda ise sevgi ihtiyacýnýn yanýnda özgürlüðü saðlama ve disiplin verme gereði de ortaya çýkar.

Çocuk için ailenin önemi, sadece onun maddi ihtiyaçlarýný karþýlamaktan kaynaklanmamaktadýr. Çocuðun maddî ihtiyaçlarý þu veya bu þekilde karþýlanabilir. Ancak aile içinde saðlanan sevgi ve güven ortamýný baþka yerlerde saðlamak oldukça zordur. Çocuk için özellikle anne sevgisi çok önemlidir. Anne sevgisinden mahrum kalan çocuk, diðer ihtiyaçlarý giderilse bile, dokunma ve sevme ihtiyacý doyurulamadýðý için, psikolojik açýdan tutarsýz davranýþlar gösterebilir. Yetiþtirme yurtlarýnda yapýlan araþtýrmalar bu durumu açýkça göstermektedir. Çocuk sevgiyi ailede öðrenmektedir. Nitekim Sovyetler Birliði’nde Stalin döneminde aileyi ortadan kaldýrma giriþimleri istenilen sonuçlar doðurmamýþ, tekrar ailenin güçlendirilmesine dönülmüþtür. Türkiye’de tüm sorunlarýna raðmen, aile kurumunun çok güçlü olduðu söylenebilir.

Ailenin önemi, insanýn hayatýnýn ve eðitiminin dayandýðý temel kurum oluþundan ileri gelmektedir. Birey ve toplum arasýndaki olumlu iliþkiler aile aracýlýðýyla kurulabildiðinden, aile temel toplumsal bir kurumdur. Toplumlar, temel deðerlerini aile aracýlýðý ile yeni kuþaklara aktarýrlar. Ýçinde bulunduðumuz kültürel atmosfer bize, kiþiliðimizin geliþmesi, ahlaki karakterimizin olgunlaþmasý imkânýný saðlar.

Ailenin yani anne babanýn çocuðun eðitiminde bazý görevleri vardýr. Bu görevlerinin baþýnda çocuðun maddi ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasýndan sonra onun sosyalleþmesi gelmektedir. Sosyalleþme, toplum içinde yaþayabilmek demektir. Bunun için toplumun deðerleri ve kurallarý bilinmelidir. Toplumda insanlar arasýndaki iliþkileri düzenleyen hukukî düzenlemelerin yanýnda deðerler de önemli bir yer tutar. O hâlde aile, çocuðuna deðerleri öðretmelidir.

Eðitim denince daha çok çocuklar akla gelir. Eðitim genellikle onlarý ilgilendirir. Çocuðun eðitiminde en önemli kurum ailedir. Bunun yanýnda, yaþanýlan çevre, arkadaþ iliþkileri, okul hayatý ve kitle iletiþim araçlarý çocuðun eðitiminde rol oynamaktadýr. Eðer çocuk, iyi davranýþlara yönlendirilmezse kötü davranýþlara yönelebileceðinden çocuðun yetiþmesiyle ilgilenenlere önemli görevler düþmektedir.

 

Bu yazý 3934 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

02/10/2017 - 04:58 ANNE BABAYA  ÝHSANDA BULUNMAK

n

03/07/2017 - 03:56 EVLÝLÝKTE AÝLE ÝÇÝ SAÐLIKLI ÝLETÝÞÝM

n

19/04/2017 - 03:19 NESÝL EMNÝYETÝ

n

17/04/2017 - 03:46 ÇOCUKLARIMIZA Peygamberimizi sevdirmek 

n

07/11/2016 - 12:41 EVLÝLÝKTE GEÇÝMSÝZLÝÐÝN NEDENLERÝ

n

18/10/2016 - 02:12 EÞLER ARASINDAKÝ GÜZEL GEÇÝMÝN FORMÜLÜ

n

22/09/2016 - 11:13 DEVREDÝLEMEZ SORUMLULUK: ANNE BABA OLMAK

n

10/08/2016 - 01:08 AÝLENÝN TEMEL KURALLARI

n

14/06/2016 - 11:52 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

07/06/2016 - 03:26 AÞINDIRILAN DEÐERLERÝMÝZ: ÂÝLE MÜESSESESÝ

n

02/05/2016 - 12:28 EVLÝLÝK ÖNCESÝ VE NÝÞANLILIK

n

01/02/2016 - 11:27 EVLÝLÝK AKDÝ: NÝKÂH

n

19/01/2016 - 04:31 AÝlEDE Merhamet ve Merhametsizliðin Yansýmalarý

n

04/01/2016 - 11:53 EVLÝLÝK ANLAYIÞI VE EVLÝLÝÐÝN FAYDALARI

n

01/12/2015 - 03:19 GENÇ SAHABELER

n

20/11/2015 - 10:37 Kardeþ kýskançlýðý

n

08/08/2015 - 10:33 Çocuk Eðitiminde Anne ve Baba Nasýl Davranmalý

n

22/06/2015 - 03:09 Z E K Â T

n

19/06/2015 - 04:26 ORUÇ

n

08/06/2015 - 12:07 KUR’AN’A GÖRE HZ. PEYGAMBER’ÝN (s.a.s.) GÖNDERÝLDÝÐÝ TOPLUMDA AÝLE

n

16/12/2014 - 02:10 AÝLEDE ÇOCUÐA DÝN EÐÝTÝMÝ VERÝLMESÝ

n

24/10/2014 - 04:11 ANNE-BABANIN ÇOCUÐA YAKLAÞIMI

n

05/05/2014 - 12:46 ÝSLÂMA GÖRE ÇOCUK YETÝÞTÝRMEK

n

09/04/2014 - 12:29 ANNE-BABA-ÇOCUK ÜÇGENÝ

n

04/10/2013 - 05:33 Hz. Meryem: Mabede Adanmýþ  Bir Hayat

n

16/07/2013 - 12:58 TELEVÝZYON, BÝLGÝSAYAR VE ÝNTERNET KISKACINDA ÇOCUK

n

19/06/2013 - 03:03 Okul Öncesi Çocuklarýn Din Eðitiminde Peygamberî Metot

n

20/05/2013 - 04:03 KUR’AN ÞÝFADIR

n

28/01/2013 - 01:38 Ben seninle “Biz” olmak istiyorum

n

22/11/2012 - 10:25 Çocuk eðitiminde ailenin önemi

n

05/10/2012 - 02:43 Anne baba neyler, çocuðunu televizyon eðler

n

03/09/2012 - 04:04 Temelleri sarsýlmakta olan bir sýðýnak: Aile

n

13/07/2012 - 11:11 Oruç Tutanlar Nerede?

n

26/06/2012 - 04:07 Nezaket Dersi

n

05/06/2012 - 12:06 Evlilik ve Aile Kurumu -2-  

n

16/04/2012 - 12:10 Anne ve Babalara Üç Nasihat  

n

16/04/2012 - 12:05 Evlilik ve Aile Kurumu 1

n

02/04/2012 - 05:59 Ýslâm’da Anne hakký

n

05/09/2011 - 03:17 Kur’an-ý Kerim’den aile örnekleri

n

17/08/2011 - 01:29 Sünnet-i seniyye ve hadis-i þeriflerden kültürümüze yansýyan komþuluk öðretileri

n

13/07/2011 - 11:10 Ýletiþimin dili: Selam

n

20/06/2011 - 02:41 Adanmýþlýk Ruhu ve Gençlik

n

06/06/2011 - 02:19 Þahsiyet/kiþilik inþasý ve deðerler

n

11/04/2011 - 11:06 SEKAM: Aile S.O.S veriyor

n

28/02/2011 - 13:43 Hz Muhammed'in Aile Ýçindeki Örnek Davranýþý  

n

14/02/2011 - 13:01 Aile ve Geçimle Ýlgili Kulaklara Küpeler

n

17/01/2011 - 14:35 Toplumsal Duyarlýlýk ve Sorumluluk Anlayýþýnýn Ýslâmî Temelleri

n

06/01/2011 - 16:26 Unutulmaya yüz tutan deðerlerimizden SILA-ÝRAHÝM

n

06/01/2011 - 16:09 Evlilik ve Aile Hayatý Bir Ýbâdettir

n

02/12/2010 - 17:39 Toplumsal Çöküþte Kötü Ahlâkýn Rolü

n

25/03/2010 - 14:58 HZ. Peygamber'in Gençliðe verdiði önem

n

21/01/2010 - 09:58 Sünnet'te Nikah Mehir  Çeyiz ve Düðün

n

06/07/2009 - 14:55 Aile Ýliþkilerinde Hz. Peygamber’in Örnekliði

n

04/05/2009 - 14:12 Aile Sorumluluðu

n

09/04/2009 - 09:58 Aile Ýçi Ýletiþimde Altýn Kurallar

n

29/05/2008 - 21:37 Peygamberimizin Gençliði
 

Site Ýçi Arama

19 Cemâziye'l-Evvel 1446 |  21.11.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

"Ýþte size söylediklerimi yakýnda hatýrlayacaksýnýz. Ben de iþimi Allah'a býrakýyorum.

Þüphesiz Allah, kullarý pek iyi görendir."


( Mü’min sûresi - 44)

Bir Hadis

Ebu Ümame (radiyallâhu anh)'tan rivayet edildiðine göre Resûlullah (Sallallâhu Aleyhi Vesellem) þöyle buyurdu:

"Ýnsanlarýn Allah katýnda en makbulü ve O'na en yakýn olaný, önce selam verendir."

[Ebu Davud, Edeb: 133 (5197); Tirmizi, Ýsti´zan: 6 (2694)]

Bir Dua

“Allah’ým! Açýklarýmý ört, korkularýmý gider ve bana güven ver. Allah’ým! Ayýplarýmý
ört ve korkularýmý gider.”

(Hâkim, Deavât, No:1902, I, 517)

Hikmetli Söz

Hz. Peygamberin amcasý Abbas’a (r.a) þöyle bir soru soruldu: “Sen mi daha büyüksün, yoksa Hz. Peygamber mi?” O da þöyle cevap verdi: “Peygamber benden büyük; ancak ben ondan önce doðdum.”


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com