Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 4127
Toplam 16410363
En Fazla 25928
Ortalama 2706
Üye Sayýsý 1193
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 

 
Cömertliðin önemi ve düþündürdükleri
25/04/2012 - 14:32
 
Yaþar Deðirmenci
Fukaraya vermek, Allahu Teala’ya vermek demektir. Bu gibi insanlar sebebiyle Allahu Teala insaný lütf-u keremiyle affediverir, fukaranýn eli Allahu Teala’nýn kudret elidir. Minnet hatadýr.

Toplumumuzu saran cimrilik hastalýðý ile yaptýðý iyiliði baþa kakma (minnet altýnda býrakma) hastalýðýndan kurtulma, Müslümanlar olarak çâre aramamýz gereken üzerimize terettüp eden önemli vazifelerdendir. Bütün klasik ve tasavvuf kitaplarýna baktýðýmýzda bunun çâresi; cömertlik ve amellerimizi ahirete (Rabbimize takdim ederek) Allah’ýn rýzasýný kazanmaya çalýþmamýzdýr. Bu hususla ilgili siz deðerli okuyucularýmýza bir ‘sohbet yazýsý’sunmak istiyorum.

Ýnsan, verdiðini unutup Allah’a ýsmarlamak gerekir. Zira insan, yaptýðý en küçük günahlar için bir gün gelecek ah edip gözyaþý dökecektir. Fukaraya vermek, Allahu Teala’ya vermek demektir. Bu gibi insanlar sebebiyle Allahu Teala insaný lütf-u keremiyle affediverir, fukaranýn eli Allahu Teala’nýn kudret elidir. Minnet hatadýr. Fukaraya Allahu Teala’nýn rýzasý için verileni Allah’a havale edip unutmak gerekir. Bu verilenlerin ecrü sevabý mutlak ahirette görülecektir. Cimri olmak katiyyen caiz deðildir. Mal elde iken mala malik olmak gerekir. Yoksa insan ölürken malý býrakýr gider. Mala malik olmak demek o malý Hak yoluna vermek, Hakkýn rýzasýna uygun olarak sarfetmek demektir. Ýnsan, Hak yolunda elini baðlamamalýdýr. Kötüye, günaha sarfolunan mallar ahirette ve kabirde yýlan olur. Ýnsanýn boynuna dolanýr. Ýnsaný ta tepesinden sokar. Soktuðunun acýsý geçmeden ikinci defa tekrar sokar. Azap melaikeleri ona der ki: “Sana bu eziyeti yapan senin çok sevdiðin dostundur. Cimrilik edip fakirlere bir þey göstermezdin. Seni kovalýya kovalýya tutup sokan, aðlatýp inciten, senin mallarýndýr.”

O zaman aðlayýp zarilik edersin. Hiç kimse sana imdat ve yardým elini uzatmaz. Buradaki senin dost ve ahbaplarýn orada seni tanýmamazlýktan geliverirler. Sen dünyada iken fakir fukaraya yardým elini uzatýp tasaddukta bulunsa idin bugün o verdiklerin burak olup senin elinden tutardý. Dünyada fakirlerin feryadýna yetiþenlerin ahirette feryadýna kulak verilir ve imdadýna yetiþilir.

Âyetler:

Hak Teala’nýn “Onlarýn cimrilik ettikleri þey, kýyamet günü boyunlarýna dolanacaktýr.”

(Al-i Ýmran suresi, ayet: 180), Fermaný buna iþarettir.

“Ýnsana malýndan, mülkünden, evlad ü iyalinden bir faide dokunmaz, ancak Allah-ü Teala’ya kalb-i selim ile gelenler müstesna.” (Eþ-Þuara suresi, ayet: 88)

Ýnsan vefat ettikten sonra kalanlar varislerindir. Paylaþýrlar ve istedikleri gibi tasarruf ederler. Malý, mülkü vebali ve mes’uliyyeti ile sýrtýnda taþýyan yer altýnda, mezarda yatmaktadýr, azabýný görüp çekmektedir.

Ey Azizim!

Gördün ki mal-mülk fanidir, ömür fanidir. Dünyalýðýn çokluðu ve dünyalýklar hep fanidir. Rahatlýklar gelip geçicidir. Ýnanmazsan kendinden evvelkileri göz önüne getir. Bakiyi fani olana tercih etmek lazým ve hayýrlýdýr. Bu dünyayý öbür dünyaya bezl edip ver. Bu günler ticaret günleridir. Bu kadar söylenilenlerden aklýný baþýna topla. Eðer ahirete sadakatle imanýn var ise, fukara azýcýk bir þey dilerse hemen hacetini ver.  Ýnsanlardan yaptýðýný baþa kakanlar vardýr. Bunlarýn bu yaptýklarýný kendilerine güzel gösteren þeytandýr. Cimriliði de o mel’un yaptýrýr. Cimri kimseler Allah-ü Teala’dan ve insanlarýn sevgi ve sempatilerinden ýrak olur.

Hadisler:

Efendimiz (s.a.v.) buyuruyorlar ki: “Cimri olan Allah-ü Teala’dan, insanlardan uzaktýr. Od’a ve cehennem ateþine yakýndýr. Cömert olan Allah-ü Teala’ya, insanlara yakýndýr. Cehennem ateþine uzaktýr.”

Efendimiz (s.a.v.) buyuruyorlar ki:

“Cimri, abid ve zâhid de olsa cennete giremez.”

“Cennet, cömertlerin yurdudur.”

Firavundan ve Þeytandan daha þerli kim?

Firavun þeytana dedi ki:

-Acaba! Allah’ýn seninle benden maada þerli kullarý var mý?

Þeytan cevap verdi ve dedi ki:

-Vardýr.

Firavun dedi ki:

-Kimdir?

Þeytan dedi:

-Bahil ve cimri olan kimselerdir. Baþkalarýný ihsan ve cömertlikten alýkoyan kimselerdir. Cömertlikten insanlarý men edenlerdir. Ýþte böyle kimseler senden de, benden de þerlidirler.

Ey aziz kardeþim!

 Tanrýlýk davasýný güden kimseler dahi, cimrilerden bir  bakýma aþaðý olmadýðýna göre sen niçin cimri olasýn? Cömertlik iyi ve cimrilik de yaramaz bir huy olduðu için Hak Teâlâ kullarýný cimrilikten men etmektedir. Cömertliðe ise teþvik eder.

Âyetler:

Kur’an-ý Kerîm’de buyurulur ki:

“Þeytan sizi fakir olacaksýnýz diye korkutur. Size cimrilik ve sadaka vermemeyi emreder. Allah ise lûtfundan bir maðfireti ve fazla bir vaad ediyor. Allah’ýn kudreti geniþtir. Her þeyi kemaliyle bilendir.” (2 Bakara 268)

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyuruyorlar ki:

“Malýnýzý zekat ile temizleyiniz, sadaka ile hastalarýnýzý tedavi ediniz, belalarý dua ile karþýlayýp savuþturunuz.”

Hak Teala bir ayet-i kerimesinde buyurur:

“Sevdiðiniz kýymetli þeylerinizi infak edip vermedikçe iyiliðe ve birr-ü takvaya eriþemezsiniz.” (3 Al-i Ýmran 92)

Hadisler:

Hz. Aiþe (r.a.) validemizin rivayet ettiði bir hadiste aynen þöyle deniliyor:

“Cömertlik, cennette bir aðaçtýr. O aðacýn dallarý dünyaya sarkmýþtýr. Kim o dallara yapýþýrsa o dallar, o kimseyi cennete çeker götürür. Cimrilik de cehennemde bir aðaçtýr onun dallarý da dünyaya sarkmýþtýr. Kim ki o dallara yapýþýrsa o dallar o kimseyi cehenneme sürükler.”

Efendimiz buyurdular ki:

“Hak Teala hakký için ki benim caným onun kudret elindedir, eðer bin yýl ömrün olsa, gündüzünü oruçla, geceyi sabaha kadar namazla geçirsen, tevbe etmediðin takdirde seni kýyamet gününde cehenneme yüz üzere atarlar, býrakýrlar elbette. Zira sen cimrisin. Cimrilik küfürdendir. Küfür de cehennemdendir. Cömertlik imandandýr, iman cennettendir. Sen cimrisin, sen yerinin cehennem olduðunu biliyorsun.”

Cimrilik nefs-i emmarenin sýfatlarýndandýr. Cömertlik ise, nefs-i mutmainnenin sýfatlarýndandýr ve Allahü Teala’nýn katýnda sevgilidir.

Þimdi azizim!

Cimrilik yapýp malýný fakirden esirgeme. Muhtaç olana ver! Yukarýda geçen âyetler ve hadisler gereðince cimrilik yaptýðýn takdirde senin yerin cehennemdir. Senden sonrakilerin iþine yarayacak mal için sen ne diye kendini cehenneme atarsýn. Eðer cömert olup malýný fakirlerden esirgemezsen yerin cennettir.

Cömertlik birkaç mertebedir. Zekatýný verene dahi cömert denilir.

Þimdiki cömertler çok verseler bir fakire verirler. Sonra da o fakirin kendilerine minnet duymasýný beklerler. Verdiðini daha ziyade kendinin iþine yaramayanlardan seçer de verirler.

Keþþaf tefsirinde nakledildiðine göre Hak Teala (c.c) meleklere emir veriyor:

Dünyada iken beylere paþalara verilen þeyleri bana getirin. Yine getirin dünyada iken benim için fakirlere verdiklerini.

Beylere verilen ihtiþamlý mükellef giyecekler, yiyecekler getirilir. Bir de fakirlere verilen yýrtýk yamalýklý elbiseler, artýk ekmekler vesaire...

Herkes eliyle ne verdiyse orada huzuruna gelir.

Bu arada melekler derler ki:

Ey ademoðlu!

 Reva mýdýr ki Allah-ü Teala için bunlarý, bu eski ve yaramaz, kimse tarafýndan beðenilip istenmeyen þeyleri verdin? Abes yerlere, þöhretin için, fesad yerlere, fiyaka için bunlardan çok nefis, güzel ve mükemmel þeyleri verdin, ey hayasýz!

Ýnsanýn ihsaný, iyiliði ve yardýmlarý Hak Tealanýn huzurunda insanýn karþýsýna çýkarýlacaðý için Peygamber Efendimiz (s.a.v.) fakirlere bir þey vereceði zaman vereceði þeyi iyice yýkar, temizler, güzel kokular sürer, sonra verirdi.

Sana verilen malýn hesabý sorulmayacak zannetme sakýn. Bu malý kendinin zannetmemelisin. Malýný sen ölmeden önce ahirete göndermenin çaresine bak. Þimdi gönderirsen orada karþýnda hazýr bulursun.

Ey Azizim!

Hak Teala’nýn sana verdiði mallarý batýl yerlere sakýn harcama. Þöhret için, fesat þeyler uðrunda harcadýnsa mutlak cezaný çekeceksin. Mal insana ödünç verilmiþtir. Yarýn senden alýnýr baþkasýna verilir. Nitekim senden önce baþka birinin idi. Senden sonra da baþkasýnýn olacak. Mirasçýlara kalacak. Mirasçýlar mala konar, sana sorgu suali, hesabý ve azabý kalýr. Sen niçin ibret alýp kendine gelmezsin?

Ey ademoðlu!

‘Ýnsaným, marifetim vardýr’ dersin, dâvâ edersin. Bir dað canavarýný gör ki, bir okla vururlar ve yere sererler. Sana Allahü Teala’nýn ve Peygamber Efendimizin oklarýný vuruyorlar da hiç birisi sana tesir etmiyor. Bu oklarý þeytan men eder. Ama þeytanýn oklarý sana ne güzel isabet ediyor. Onun oklarýna maðlup oluyorsun. Baþ eðiyorsun. Senden öncekileri görmüyor musun? Bir sözle doðruya geldiler. Doðruyu bulup kabul ettiler. Dünyayý terk ile ahirete teveccüh ettiler. Sen ise, dünyayý istiyor, dünyaya tapýyorsun. Belki de ahireti inkâr ediyorsun. Böyle isen iyi bil ki söylenenler sana hep bu sebeple tesir etmemektedir. O halde ahirete imanýný gözden geçir. Âyet ve hadislerin ikazýna kulak ver.

(Eþrefoðlu Rumî’nin “Müzekkin Nüfus” kitabýndan derlenmiþtir.)

 

Peygamber Efendimizin Hayatýndan

 

Konuþtuðunu yaþamayanlarýn hâlini açýklayan bir Peygamber

Zeyd bin Usame rivayet ediyor:

“Allah’ýn Resulü buyurdu.

-Kýyamet Günü’nde Allah’ýn huzuruna getirilerek (muhakeme edilecek) ve Cehennem’e atýlacak bir kiþi Cehennem’de, merkebin deðirmen çevresinde dolaþtýðý gibi dýþarýya dökülen baðýrsaklarý içinde dönüp duracak. Cehennemlikler baþýna toplanacak ve soracaklar:

-Ey kiþi! Nedir bu halin? Sen bizi Hakk’a çaðýran ve bizi bâtýllardan sakýndýran bir adam deðil miydin? (Cehennem’de ne arýyorsun?)

O da þöyle cevap verecektir:

-Evet, ben sizi Hak’ka; Allah’ýn ve Peygamber’inin emirlerini yapmaya çaðýrýrdým. Fakat kendim, yapmazdým. Sizi bâtýllardan; Allah’ýn ve Peygamber’inin yasaklarýndan sakýndýrýrdým. Fakat sakýndýrdýklarýný kendim yapardým.”


Bu Makale 5067 defa okunmuþtur

 

Yazdýr

YAZARIN DÝÐER YAZILARI

©

29/02/2016 - 10:00 Mü’minler izzet ve þerefi nerede arýyorlar?

©

07/04/2015 - 12:35 Modern dünya hepimizi yara bere içinde býraktý

©

17/03/2015 - 11:15 Ýtidal Notlarý

©

13/02/2015 - 16:15 Mü’mince bakýþa olan ihtiyaç

©

26/01/2015 - 14:07 Âlim bedel öder!

©

31/12/2014 - 15:56 Cinnet toplumunun figüraný olmayalým! Mesele yýlbaþý deðil, kimlik kiþilik meselesi

©

03/12/2014 - 16:11 Cihat eðitimi/Eðitimin cihadý

©

04/11/2014 - 19:03 Peygamberlerin yol gösterdiði hicret ve düþündürdükleri

©

13/10/2014 - 16:24 Kardeþlik zamaný!

©

02/09/2014 - 18:35 Dostane bir ikaz!

©

04/08/2014 - 13:32 Ramazan Bayramý sonrasý düþünceler

©

09/06/2014 - 13:56 Âlimler ne zaman celadet gösterecek?

©

06/05/2014 - 10:17 Dinimizi parçalayýp dünyamýza yamadýk!

©

03/04/2014 - 10:09 Mü’min bünyesinde açýlan yara!

©

04/02/2014 - 09:19 Tartýþmanýn galibi yoktur!

©

10/01/2014 - 10:18 Peygamberimize olan hasret ve düþündürdükleri

©

04/12/2013 - 13:13 Bir hadis-i þerif ve düþündürdükleri

©

06/11/2013 - 11:17 Mü’minler aman dikkat!

©

03/10/2013 - 14:06 Haccýn Þuuru

©

12/09/2013 - 12:49 Ýki Üstad Ýki Dergi Necip Fazýl KISAKÜREK Sezai KARAKOÇ Büyük Doðu ve Diriliþ

©

24/08/2013 - 14:12 Unuttuðumuz iki haslet: Dil ve Nezaket

©

08/07/2013 - 12:11 Ramazan ayýný hasret muhabbet ve hürmetle karþýlarken

©

10/06/2013 - 10:42 Üstadýn 30. Seneyi devriyesi münasebetiyle…

©

03/06/2013 - 12:05 Miraç bize ne söyler?

©

13/05/2013 - 18:28 Sessiz çýðlýk: ÖLÜM

©

18/04/2013 - 10:36 ‘Kutlu Doðum Haftasý’ Münasebetiyle

©

10/04/2013 - 11:04 Bir çýnarýn ardýndan

©

17/01/2013 - 11:37 Ümmetin Hastalýðý: Yolsuzluk

©

31/12/2012 - 13:43 Yýlbaþý deðil, kimlik, kiþilik, þahsiyet meselesi

©

20/12/2012 - 11:50 Yüksek binalar ve altýnda ezilen insanlýk!

©

20/11/2012 - 14:20 Hicret hayatýmýzýn neresinde?

©

04/10/2012 - 10:52 Ümmetin Hastalýðý: Dünyevîleþme

©

27/08/2012 - 12:49 Gönül dostlarýna kulak vermek

©

23/07/2012 - 11:44 Hepimiz yolcuyuz

©

25/06/2012 - 11:44 Âyetlerin ýþýðýnda karnemiz!

©

04/06/2012 - 11:45 Müslümanlarýn sorumluluðu ve düþündürdükleri

©

25/04/2012 - 14:32 Cömertliðin önemi ve düþündürdükleri

©

04/04/2012 - 14:27 Vahyin Dilinden
 
 

Site Ýçi Arama

19 Cemâziye'l-Evvel 1446 |  21.11.2024

Bir Ayet

Bismillahirramanirrahim

Zinaya yaklaþmayýn. Çünkü o, son derece çirkin bir iþtir ve çok kötü bir yoldur.




( Ýsra Suresi - 32)

Bir Hadis

Said Ýbnu'l-Âs (radýyallahu anh) anlatýyor:

Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdu ki:

"Bir baba çocuðuna güzel ahlâktan daha üstün bir miras býrakamaz"



Tirmizî, Birr 33, (1953)

Bir Dua

“Allah’ým! Kullarýný mahþerde topladýðýn veya mahþerde kaldýrdýðýn gün beni azabýndan koru.”

(Tirmizi, Deavât, 18)

Hikmetli Söz

Hakk þerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Âþýk âný seyreyler Mevla görelim neyler Neylerse güzel eyler


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com