Hýrçýnlýk bencillikten kaynaklanýr. Bencillikse kiþinin kendisinini merkeze oturtmasýdýr. Etrafýndaki kendisine uymayan kendisinin öngörmediði þeyleri yoketmeye, ortadan kaldýrmaya, kendi isteði gibi bir hale getirmeye meyyal olan, fazla ölçüde bir sertliði içinde bulunduran, fýrsatýný buldukça bu tazyikini hiç çekinmeden, karþýsýndaki insanýn ne düþüneceðini dikkate almadan, tamamen kendi isteði hale getirmek için sarfetmekte olduðu enerjinin tanýmýdýr da diyebiliriz.
Hýrçýn insanlarýn büyük bir kýsmý bilinçaltýnda huzursuzluk taþýrlar. Huzursuzluk ise en kýsa manasýyla iç rahatlýðý olmayan, psikolojik yapýsý daha net temellere oturmamýþ insan demektir. Yani kendi zihininde ve yüreðinde sürekli endiþe ve karamsarlýk olan ve kendisine zarar gelebildiðinden korktuðu için hiçbir zaman rahat edemeyen bir psikolojik yapýya sahiptir. Dolayýsýyla bu iki özelliðin ortadan kalmasý için insanýn bilinçaltýnda rahat bir hale geçmesi gerekir. Ýnsanýn zihin yapýsýndaki yerine oturmamýþ taþlarýn insanýn iç dünyasýnda yer almamýþ olmamýþ olmasý gerekir.
Ýnsan bir çok bilgi edinir, bir çok þeyle karþýlaþýr. Bu deðerler zihninde yada kalbinde birtakým yerlere oturur. Ýþte oturma esnasýnda problemler varsa, mizacýnda uygun deðilse çeliþkiler varsa bu onda iç huzursuzluk meydana getirecektir. Ýþte bu huzursuzluðunun dýþa vurumu da hýrçýnlýk olarak karþýmýza çýkacaktýr. Eðer o taþlar yerine çok güzel bir þekilde oturur ise kiþide iç huzur dediðimiz durum oluþacaktýr. Buda birçok problemin aslýnda kestirmeden halledilmesi anmýnda gelecektir.
Hýrçýn insanlarda ve bundan sonra sýralayacaðýmýz tüm problemli hallerden kurtulmanýn, mevcut durumu ortadan kaldýrmanýn genel bir yöntemi vardýr. Bir insanda hangi olumsuz bir durum varsa onun zýddý bir durum kiþinin yapýsýnda oluþturmaya çalýþmalýdýr. Bu belki ilk baþlarda sýkýntý verici gibi gözükecektir. Ancak her deðiþimin bir parça sancýsýnýn ve adaptasyon sürecinin hiç bir zaman akýldan uzak tutulmamalýdýr. Dolayýsýyla hedefe ulaþýrken, temizlenirken insanýn göstereceði sabrýn karþýlýðýný arýnmýþlýk ve düzelmiþlik olarak bulacaktýr. Bu ideal hale gelmek isteyen insanýn ana çizgisidir!
Hýrçýn insanlar gereðinden fazla öfkeli ve asabi insanlardýr. Kendince çok haklý olduðuna inandýðý bir duruma aþýrý bir kýzgýnlýk göstermek istetiðinde, bu durumda hemen bilinciyle kendine müdahale edip nefsine hemen þunu söylemesi gerekir.
“Bu normalde o kadarda tepti gösterilmesi gereken bir birþey deðildir. Ben bu duruma bu kadar fazla hýrçýnlýk göstermemeliyim”.
Kendi iç yapýndaki bu huzursuzluðu atabilirse çevremdeki insanlarýnda huzursuzluðuna sebep olmamýþ olur.
Ýþte bu düþünceler, bilinci ile nefsi arasýnda gidip gelmeler zaman sonra kiþiyi baþarýya dönüþecektir. Ve kiþi zamanla bu huyundan büyük ölçüde kurtulmuþ olacaktýr. Ancak hemen þunu belirtelim ki insanýn bir huyundan tamamen kurtulmasý onun birdaha hiç çýkmayacaðý anlamýna gelmeyecektir. Bu anlamda insan sürekli kendisini kontrol etmelidir. Ýnsan huylarý bazen uyuyan virüslere benzerler, ayný þartlar oluþursa tekrar hayata geçebilirler.
Zaten aksi halde insanýn tüm hayatý boyunca kendini düzeltmesi ve arýndýrmasýnýn ve olgunlaþmasýnýn da bir anlamý kalmayacaktýr!
Rahman’ ýn tüm kötü huylardan bizi arýndýrmasý dileðiyle…
[email protected]