Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 4184
Toplam 16410420
En Fazla 25928
Ortalama 2706
Üye Sayýsý 1193
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Ergenlik Kâbusu: Dini Þüphe ve Tereddütler 

Her iþin bir hayýr tarafý vardýr. Ergenlik dönemine yeni girmiþ çocuklarýnýz varsa onlarda gördüðünüz dinî þüphe ve tereddütlerin tamamýyla olumsuz, zararlý bir durum olduðunu düþünüyorsanýz yanýlýyorsunuz demektir.
11/03/2009
  Ergenlik dönemi, gençlerin o ana kadar sahip olduklarý bütün inançlarýný yeni baþtan oluþturma dönemidir. Bu dönemde gençler anne-babalarýnýn öz veya üvey olup olmadýðýný bile sorgulama ihtiyacý hissettikleri gibi Ýslamiyet''le ilgili pek çok hususu da þüpheyle karþýlamakta ve onlarý araþtýrýp tam bir kanaate ulaþmayý amaçlamaktadýrlar. Nitekim bu çerçevede ergenlik dönemi gençlerinde dinî þüphe ve tereddütler yoðun olarak görülmektedir.
Dinî þüphe ve tereddüt deyince kastettiðimiz þey; dinî deðerler hakkýnda gençlerde ortaya çýkan þüphelerdir. Mesela "Acaba gerçekten Allah var mý? Din inanýlmasý zorunlu olan bir gerçek midir? Hak din Ýslamiyet deðil de baþka bir din olabilir mi? Allah''ýn bizi yarattýðýndan nasýl emin olabiliriz? Gerçekten ahiret var mý?" þeklindeki düþüncelerdir. Þüpheler bu konularla sýnýrlý kalmayýp "Allah''ýn varlýðý, birliði, sýfatlarý, melek, cin, þeytan, ruh gibi görünmez varlýklar, kitaplara ve peygamberlere iman, ölümden sonra diriliþ, kaza-kader, sevap-günah, fakirlik, zenginlik, evrenin ve insanýn yaratýlýþý" 1 gibi hususlarda yoðunluk göstermektedir.
Dini þüphelerin ortaya çýkýþý ve geliþim süreci?
Ergenlerde bu tarz þüphe ve tereddütlerin ortaya çýkýþýnda kiþisel özellikler, aþýrý akýlcý akýmlardan etkilenme ve olaylara bu doðrultuda yaklaþma meylinin etkili olduðunu söyleyebiliriz. Diðer yandan ergen gençlerin, dinî yaþamýn çok zayýf olduðu çevrede yetiþmesinin, ailede ve okulda yeterli ve saðlýklý din eðitimini alamamalarýnýn ayrýca medyanýn da onlarda dini þüphe ve tereddütlerin ortaya çýkmasýna neden olduðunu belirtmeliyiz.
Ergenlik dönemi yaklaþýrken çocuk, psikolojik yapýsýnda ortaya çýkan deðiþmelerin de etkisiyle daha önce severek, isteyerek, yaptýðý pek çok davranýþ gibi ibadetlerini de aksatmaya baþlar. Aslýnda ibadetleri yerine getirme noktasýnda görülen bu gevþeme, inanç noktasýnda ortaya çýkacak olan þüphe ve tereddütlerin bir aþamasýdýr.
Yaþ olarak belirtmek gerekirse, 10 yaþ altý çocuklar dinî þüphelere kapalý olmakla beraber bu yaþlarda zaman zaman þüphelerin görülmesi söz konusudur. 2 Dinî þüphelerin geliþimi kýzlarda daha erken baþlamaktadýr. 10-11 yaþlarýnda dinî þüphe kýzlarda ortaya çýkmakla beraber, 12-13 yaþlarýnda da bu durum dikkat çekici boyuta gelmektedir. Erkeklerde ise 14-15 yaþ aralýðýnda þüphe duyma oraný yüksek olup, 16-17 yaþlarýnda da bu þüphelerin yoðun olduðu görülmektedir. 3

Bu þüphe ve tereddütlerden korkmalý mýyýz?

Her iþin bir hayýr tarafý vardýr. Ergenlik dönemine yeni girmiþ çocuklarýnýz varsa onlarda gördüðünüz dinî þüphe ve tereddütlerin tamamýyla olumsuz, zararlý bir durum olduðunu düþünüyorsanýz yanýlýyorsunuz demektir. Çünkü bu þüpheler onlarý dini araþtýrmaya yöneltmekte böylece doðrularý öðrenmeleri ve dini deðerleri tam anlamýyla kabullenmeleri mümkün olmaktadýr. Nitekim dinî þüpheler, ergen gençlerin büyük kýsmýnýn dinî konularda daha fazla bilinçlenmesine neden olmaktadýr.
Ancak zihnindeki þüpheler bertaraf edilmeyen, doðruyu bulma imkâný olmayan, merak ettiði sorularýn saðlýklý biçimde cevabýný alamayan, kendileriyle ilgilenilmeyen gençlerin bu þüphe ve tereddütleri her zaman olumlu þekilde sonuçlanmamakta, þüpheler bazen büyüyerek inançsýzlýk hâline gelebilmektedir. Bu nedenle yetiþkinlerin, gençlerin tehlikeli bir süreçten geçtiði bu dönemi ve sorduklarý sorularý önemsemeleri, onlarla ilgilenmeleri, yaþadýklarý bu zor süreçte onlara yardýmcý olmalarý son derece önemlidir.

Böyle bir durumda nasýl bir tavýr takýnmalýyýz?
Þunu hiçbir zaman unutmamalýyýz ki gençlerin "Allah''ýn var olup olmamasý, Dinimizin hak din olup olmamasý" gibi sorularý aslýnda kanaat ve inancýn ifadesi deðil, o güne kadar doðru olarak kabul edilen bilgilerin ve inançlarýn akýl süzgecinden geçirilerek sorgulanma sürecidir. Bu süreci "geleneksel dinî kalýplarý tenkit ve deðerlendirmeye tabi tutarak þahsi bir din anlayýþýna ulaþma safhasý" 4 olarak deðerlendirmek daha doðru olacaktýr.
Dinî konular, pek çok gencin küçüklükten itibaren hayatýnýn merkezinde gördüðü, inanýlmasý mutlak zorunlu meseleler olduðu için genç, bu konularda kendisinde uyanan þüphe ve tereddütler için suçluluk ve günahkârlýk hislerine kapýlmaktadýr. Bu yüzden "Aman böyle söyleme veya böyle düþünme, o zaman sen inançsýz olur, dinden çýkarsýn" þeklinde genci inkârla itham etmek, ya da kaba kuvvet kullanmak yangýna körükle gitmektir. Bu tür davranýþ biçimleri genci tamamýyla dinden uzaklaþtýracak ve son derece olumsuz sonuçlar doðacaktýr.
Gençlerin bu tür sorularýnýn ilgi ve alaka manasýný taþýdýðý göz ardý edilmemelidir. Ergen genç, ancak merak ettiði hususu anlamak ve öðrenmek ister. Bu nedenle çocukluktan kurtulan ve yeni bir yapýlanma içine giren gençlerin düþündüklerini söylemelerini engellemek yerine; onlarý anlayýþla karþýlamak, onlarla fikir alýþveriþi içine girmek, düþüncelerini açýkça paylaþmalarýna imkân tanýmak en saðlýklý yaklaþýmdýr. Ancak gence doðrularýn doyurucu bir þekilde, aklî ve mantýkî deliller çerçevesinde, pedagojik ilkelere baðlý kalarak anlatýlmasý, son derece önemlidir.
Þunu rahatlýkla söylemek mümkün ki sistemli, ölçülü ve bilinçli yaklaþýldýðý takdirde bu þüphe döneminin sonunda genç; doðruyu bulacak, inandýklarý gelenek olmaktan çýkacak, onda tam bir iman ve inanç durumu oluþacaktýr. Bu noktadan sonra genç sarsýlmaz bir imana sahip olacaktýr. Nitekim dinî duygularýn belirginleþtiði yýllarda bazý ergen gençlerin dine sarýlmalarý da bu kanaatimizi desteklemektedir. Ancak yaþanan bu süreç içerisinde gencin zihninde uyanan, þüphe ve tereddüt ifade eden sorulara doyurucu cevaplar alabilmesi ya da yakýnýnda sorularýna cevaplar bulabileceði kimselerin olmasý önemlidir. Ergen gencin sorduðu sorulara cevap verilemiyorsa bile en azýndan onlarý araþtýrmaya ve öðrenmeye teþvik etmek, gerçekleri araþtýrmasýný saðlamak, yapýlacak en akýllý davranýþ olacaktýr.
Nihayet ergen genç artýk 20''li yaþlara geldiði zaman diðer hususlarda olduðu gibi dinî duygu ve davranýþlar açýsýndan da belli bir denge ve istikrar yapýsýný kazanacak, dine bakýþý netleþecektir. Bu aþamada artýk onlarýn þüphe ve tereddütleri kaybolmuþ veya zayýflamýþ olacaktýr.

Sevgili anne-babalar!
Evlatlarýnýzýn dini meselelerle ilgili þüphe ve tereddütlerinden dolayý korku ve paniðe kapýlmayýn. Sizler, nasýl çocuðunuz okul öncesi dönemde Allah hakkýnda ve diðer imanî deðerlerle ilgi sorular sorduðunda memnun oluyor "benim çocuðum dindar olacak, dine ilgi duyuyor" diyerek seviniyorsanýz, þimdi de sevinebilirsiniz. Zira ergenlik döneminde gençlerin sorduðu bu tür sorular inançsýzlýk veya dinden uzaklaþma tavrý deðildir. Bilakis bu, dine deðer vermek ve gerçekleri öðrenmek için çaba ve gayret sarfetmektir. Ýþin doðrusu siz çocuklarýnýzdan ergenlik döneminde bu tür sorularý duyuyorsanýz sevinmeli, çocuðunuzun dini deðerlerle ilgilenmesi ve onun hakikatini öðrenmek istemesinden dolayý mutlu olmalýsýnýz. Ancak yukarda anlatýlanlarý da göz ardý etmemeli, üzerinize düþen vazifeyi en güzel þekilde yerine getirmelisiniz. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlarla karþýlaþmak da mümkündür.

1-Abdulkerim Bahadýr, Ergenlik Döneminde Dini Þüphe ve Tereddütler, U.Ü.S.B.E., (Yayýnlanmamýþ Yüksek Lisans Tezi) Bursa 1994, s. 141.
2- Kerim Yavuz, Çocukta Dini Duygu ve Düþüncenin Geliþmesi, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Yayýnlarý, Ankara 1987, s. 236.
3-Bahadýr, age., s. 92. Dinî þüphe ve tereddüt yaþadýðýný söyleyen 137 gençte bu düþüncelerin ortaya çýkma yaþý ve oranlarý; 10-11 yaþ aralýðýnda %7, 12-13 yaþ aralýðýnda %36, 14-15 yaþ aralýðýnda %49, 16-17 yaþ aralýðýnda ise %7 þeklindedir.
4- Hayati Hökelekli, Din Psikolojisi, TDV., Ankara 1993, s. 270.
 

Bu yazý 14178 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

mehmet surt 29-09-2009, 15:50:14
Ya anne babamýzýn cevaplarýndan tatmin olmasak dahada mý uzaklaþýrýz?
 
fatma 08-01-2010, 10:50:39
yaa bir türlü kurtulamýyorum ne olur yardým edin...
 
Kübra 04-05-2016, 01:45:13
Öncelikle böyle bir paykaþým yaptýðýnýz için size çok teþekkür ederim ben artýk geceleri aðlamaktan býktým ne kadar günahkarým demekten býktým. Ondan sonra namaza vb. Ýbadetlere baþladým ama hala geçmiyordu sizin sayenizde aydýnlandým ve anneme babama sormam gerektiðini anladým Allah sizden razý olsun.
 
/* */

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

08/03/2021 - 08:16 HZ. PEYGAMBER’ÝN (S.A.S.) TERBÝYESÝNDE YETÝÞEN ÇOCUKLAR

n

02/10/2017 - 05:40 ÇOCUÐA ÝBADETÝ SEVDÝRMEK

n

06/10/2016 - 03:37 BEN OKULA   BAÞLIYORUM

n

07/05/2015 - 04:01 ÇOCUKLARIMIZA ÝBDET BÝLÝNCÝ KAZANDIRMAK

n

01/09/2014 - 03:32 ÇOÇUKTA SORUMLULUK DUYGUSUNUN GELÝÞTÝRÝLMESÝ

n

04/07/2014 - 04:11 Çocuk ve Disiplin                       

n

09/06/2014 - 11:20 ÇOCUKLA SAÐLIKLI ÝLETÝÞÝM   

n

04/10/2013 - 05:21 Çocuðun Ýbadet Hayatýna Alýþtýrýlmasý

n

02/04/2012 - 04:33 Mum ýþýðýnda televizyon seyretmek

n

31/01/2012 - 02:09 Küçük bir caný huzur iklimiyle tanýþtýrmak

n

12/10/2011 - 02:07 Çocuk Sevgisi

n

13/07/2011 - 03:33 Genç Dediðin Böyle Olur

n

24/01/2011 - 13:34 Karneler ve Tatile Merhaba

n

24/01/2011 - 13:29 Karne sendromu

n

02/12/2010 - 16:08 Anne ve Babalara 13 ÖÐÜT

n

15/10/2010 - 14:58 Çocuklarýn Dinî ve Ahlâkî Eðitimlerinde Dikkat Edilecek Bazý Hususlar

n

22/06/2010 - 14:19 Anne ve Babalara Tatil Önerileri

n

22/06/2010 - 14:15 Karneler ve Tatile Merhaba   

n

28/04/2010 - 11:11 Hz. Peygamber ve Çocuk Sevgisi

n

25/03/2010 - 14:51 Çocuk Kalbi Ve Kur'an

n

27/07/2009 - 16:33 Çocuðumuza Ramazaný Yaþatmak

n

04/05/2009 - 15:46 Çocuklarýmýzý Duaya Nasýl Alýþtýrabiliriz? 

n

04/05/2009 - 15:41 Çocuklar Neden Yalan Söyler?

n

11/03/2009 - 13:55 Öyle Çocuklar Yetiþtirmek   

n

11/03/2009 - 13:52 Çocuklarda Ýnatlaþma Ýle Baþaçýkmanýn Yollarý   

n

11/03/2009 - 13:51 Çocuklarda Alt Islatma:Bir Uyum ve Davranýþ Bozukluðu

n

11/03/2009 - 13:50 Çocuklarda Çalma: Bir Uyum ve Davranýþ Bozukluðu 

n

11/03/2009 - 13:49 Çocuklar’da Kekemelik

n

11/03/2009 - 13:48 Televizyon ve Otizm

n

11/03/2009 - 13:47 Çocuklarda Uyum ve Davranýþ Bozukluklarý   

n

11/03/2009 - 13:46 Çocuklarda “Hayýr” Dönemi   

n

11/03/2009 - 13:45 Çocuðunuzun Okul Baþarýsý Ýçin 

n

11/03/2009 - 13:43 Çocuklarda Namaz Eðitimi Nasýl Yapýlmalýdýr?   

n

11/03/2009 - 13:41 Ergenlik Kâbusu: Dini Þüphe ve Tereddütler 

n

11/03/2009 - 13:25 Çocuklara Tesir Eden Unsurlar

n

11/03/2009 - 13:24 Ýslamda Çocuk Eðitimi

n

11/03/2009 - 12:56 Manevi Beslenmesinde Babanýn Terbiye Sorumluluðu

n

15/11/2008 - 17:43 Çocuk Zihniyetinin Temel yapýlarý / a. Egosantrizm

n

15/11/2008 - 17:41 Çocuk Zihniyetinin Temel yapýlarý / b. Animizm
 

Site Ýçi Arama

19 Cemâziye'l-Evvel 1446 |  21.11.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Ýnsana bir zarar dokunduðu zaman, bize dua eder; sonra tarafýmýzdan ona bir nimet ihsan ettiðimizde, der ki: "Bu, bana ancak bir bilgi(m) dolayýsýyla verildi." Hayýr; bu bir fitne (kendisini bir deneme)dir. Ancak çoðu bilmiyorlar.

( Zumer suresi - 49)

Bir Hadis

Ebu Hureyre (r.a.)’tan rivayet edildiðine göre

Resulullah (s.a.v.) þöyle buyurmaktadýr:

“Rabbimiz tebâreke ve te’âlâ her gece, gecenin son üçte biri kaldýðýnda dünya semasýna iner ve «Dua eden yok mu, duasýna karþýlýk vereyim! Ýstekte bulunan yok mu, isteðini yerine getireyim! Baðýþlanma dileyen yok mu, baðýþlayayým.» diye seslenir. (Bu durum þafak sökene kadar devam eder.)”

Buhârî, 1145, 6321, 7494; Müslim, 758

Bir Dua

“Bizi yedirip içiren ve bizi Müslümanlardan eyleyen Allah’a hamdolsun.”

(Tirmizî, Deavât, 56)

Hikmetli Söz

Baþkalarýnýn nimetlerinde kendi rýzkýný arama. Ýsterse güneþin kaynaðýndan gelmiþ olsun hiç kimseden,
su bile isteme. Allah‘a güven ve çalýþ. Bu þerefli Ýslâm ümmetinin yüzünü utandýrma. Bir gün Hz. Ömer at üstünde giderken elinden kamçýsi düþtü. O etrafýndakilerden hiç birinden onu kendisine vermelerini istemeyip, bizzat atýndan inerek kendisi almýþtý.”

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com