Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 4251
Toplam 16410487
En Fazla 25928
Ortalama 2706
Üye Sayýsý 1193
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Çocuklara Tesir Eden Unsurlar

Hadisi þerifte;"Hz. Beþir Resulüllah’a çocuklarýndan birisine verdiði bir mal için þahit olmasýný isteyince Resülullah ona bütün çocuklarýna verdin mi diye sorar O da hayýr ya Resülullah der, bunun üzerine Hz. Beþir’e ,"Beni zülmüne þahit kýlma." Demiþtir.
11/03/2009

-1)Aile müessesi:
*Aile bu konuda en önemli merciidir. Bunun sebepleri ise;
a)Ana ve babanýn mesüliyet duygularý. Hadisi þerifte;“Hepiniz çobansýnýz, hepiniz emri altýndakilerden mesülsünüz.”
b)Bazý ayet ve hadisler ana ve babayý bu konuda görevlendirmiþtir. Ayeti kerimede;”Ey iman edenler; kendinizi ve çoluk çocuðunuzu ateþten koruyunuz.”Hadisi þerifte,”Çocuklarýnýza yedi yaþýndan itibaren namazý emredin. On yaþýna ulaþtýklarýnda hafifçe döverek korkutun...”
c)Çocuðun geliþme dönemini en fazla aile içerisinde tamamladýðý gibi en çok vakti da ailede geçmektedir.
*Ailenin islami terbiye müessesi olabilmesi nasýl gerçekleþir?
a)Karý ve kocanýn dindar þahsiyette olmalarý gerekir. Hadisi þerifte siz dindar kadýný seçerseniz elleriniz dert görmez.” Yine Hadisi þerifte,” Dininden ahlakýndan emin olduðunuz birisi size dünürcü olursa onu talebini olumlu karþýlayýnýz,onu evlendiriniz.”
b)Aile kurmakta maksat terbiyeli inançlý nesil yetiþtirmek olmalýdýr. Hadisi þerifte;“Siz sevimli ve doðurgan kadýnlarla evlenin, çünkü ben kýyamet gününde ümmetimin çokluðuyla övünürüm.” Yine hadisi þerifte;”Siyah bir kadýn doðurgansa doðurmayan beyaz güzelden daha hayýrlýdýr.”
c)Allahü Tealanýn emirlerini yerine getirmelidirler. Ayet ve Hadisi þeriflere göre hareket etmelidirler.
d)Karý ve Kocanýn islami terbiye metotlarýný iyi bilmeleri gerekir. Bundan maksat Peygamber (sav) örnek almalýdýrlar. çünkü Peygamber çok sabýrlýydý, yumuþaktý, kýzmazdý, acýyandý, merhametliydi ve her þeyi yerinde ve zamanýnda gerektiði þekilde yapardý.
*Terbiyede ailenin önemi nedir?
1)Doðacak çocuðu islami edep üzere doðurmak.
a)Doðduðu zaman sað kulaðýna ezan sol kulaðýna kamet okumak. Bunun sebebi þudur, doðan çocuðun dünyada iþiteceði ilk þeyin Allah’ýn isminin olmasýnýn saðlanmýþ olmasýdýr. Hadisi þerifte;“Peygamber (sav)’i Hz. Hasan doðduðunda kulaðýna ezan okurken gördük denilmektedir.”
b)Doðan çocuðun aðzýna hurma ezmesi yahut tatlý bir þey koyarak çocuðun anasýndan emmesini saðlamak.
c)Güzel bir isim koymak ve akika kurbaný kesmek. Buda yedinci günde yapýlmasý sünnet olur. Ýsim koymada haram, mekruh, helal, müstehap olanlar bulunduðu için, çocuða uygun ve müstehap, yani güzel bir isim seçilmelidir. Hadisi þerifte;“Her çocuk akika kurbanýyla rehindir.” “ Her çocukla akika vardýr, kurbaný kesin, kanýný akýtýn, çocuðu eziyetten kurtarýn.” Akika kurbaný erkek ve kýz ikisine de vardýr.
d)Çocuðu erkek ise sünnet etmek.
2)Geliþme çaðýnda çocuðun fýtratýný korumak, muhafaza etmek.
a)Çocuðu küfür çevrelerinden korumak, etkilenmesini önlemek gerekir.
b)Basýn, televizyon ve deðiþik yayýnlara karþý her zaman duyarlý olunmalýdýr.
3)Çocuða geliþme dönemlerinde istek ve ihtiyaçlarýna karþý olgunlukla yaklaþýlmalýdýr, bununla beraber olgunlaþma ile terbiye sýnýrlarý dini motifler dengelenmeli ve çözümsel olmalýdýr.
4)Çocuklar arasýnda mutlak adalet þarttýr, eþit davranmak esastýr. Hadisi þerifte;“Hz. Beþir Resulüllah’a çocuklarýndan birisine verdiði bir mal için þahit olmasýný isteyince Resülullah ona bütün çocuklarýna verdin mi diye sorar O da hayýr ya Resülullah der, bunun üzerine Hz. Beþir’e ,“Beni zülmüne þahit kýlma.” Demiþtir.
5)Zaruri ihtiyaçlarla aþýrý ihtiyaçlar arasýnda çocuk açýsýndan bir denge oluþturmak gerekir. Zaruri ihtiyaçlar; yemek, içmek, elbise, korunmak, þefkat, rahmet vb. insanýn gerekli gördüðü ihtiyaçlardýr.
6)Çocukla baba arasýnda bulunan engelleri kaldýrmak gerekir. Gençler belli dönemlerde baþkalarýna aþýrý ihtiyaç duyarlar, bu durumda babadan karþýlýk bulamayan çocuk dýþarýya kaymaya yönelecektir. Edineceði arkadaþý onun için iyi yada kötü örnek olacaktýr.
7)Terbiye ederken üslubumuza özen göstermeliyiz, kötü örnek olmamalýyýz. Hadisi þerifte;“Kadýnýn birisi çocuðunu, -gel oðlum sana hurma vereceðim þeklinde çaðýrýnca- çaðrýsýný iþiten Peygamber (sav) -ey kadýn eðer söylediðini vermez isen Allah katýnda yalancý yazýlýrsýn-” Der.
8)Terbiyede devamlýlýk çok önemlidir. Çünkü çevremiz her an gençlerimizi etkilemektedir.
9)Terbiye ile beraber eðitim birbirlerini tamamlayan unsurlardýr. Peygamberimiz (sav) terbiye ederken ayný zamanda eðitimde verirdi.
10)Çocuðu zararlý olan þeylerden engellemeli ve karþýlýðýnda faydalý olacak imkanlara teþvik etmeliyiz. Hadisi þerifte;“Kiþi arkadaþýnýn dini üzeredir.”denirken buna dikkat çekilmiþtir.
-2)Camii müessesi:
Cami eskiden olduðu gibi günümüzde de bazý ülkelerde toplumu yönetme ve yönlendirme görevini yani terbiye görevini üstlenmektedir. Tarihte pek çok ilim adamlarý, komutanlar, mücahitler hep camilerde yetiþmiþlerdir.
Peygamberimiz zamanýnda camii mana itibarýyla namaz kýlma yeri, medrese, yönetim merkezi, elçileri kabul noktasý, savaþ karargahý, konferans salonu, istiþarelerin yapýldýðý yer vb. olarak her türlü dünya ve ahiretle ilgili kullanýmý olan bir mekandý.
Camilerde birçok alimler fýkýh, feraiz, akaid, felsefe vb. dersler yapýlmaktaydý.
Kur’an’ý Kerim eðitimi de genellikle camilerde okutulur ezberlettirilirdi.
Maalesef günümüz için böyle bir görev camiler için söz konusu deðildir. Camiler bu durumda asýl manada iþlevliklerini yitirmiþ olup sadece ibadet mekanlarý haline dönmüþlerdir.
*Camilerde neler yapýlabilir;
a)K. Kerim eðitimi birinci manada yapýlmasý günümüz ortamýnca çok uygun olandýr, böylece camilerde K.Kerim’in okunmasý da saðlanýr.
b)Camiye namaza gelenler sadece namazda sýmsýký olarak saf tutmaktan ziyade birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeleri, birbirleriyle kenetlenmeleri saðlanýr.
c)Camiye gelen her vatandaþ hangi makam ve mevkiden olursa olsun eþit olarak Allah’a karþý alýnlarýný secdeye koyarak farksýzlýklarýný ifade ederler.
d)Camilerde yapýlan vaaz ve irþatlara dikkatle, itina ve özen göstererek istifade edilir.
e)Camiye giden her baba dini bir sorumluluk gereði küçük büyük her yaþtan çocuklarýný yanýna alýp camiye gitmelidir. Camilerin temizliðinden daha önemlisi camilerin cemaatla dolu olmasýdýr.
-3)Okul ve medreseler:
Tarihin akýþý içerisinde her asýrda çeþitli okul ve medreseler oluþturulmuþtur. Bunlar bazen çeþitli menfaatler için olduðu kadar insanlarýn dünya ve ahiret mutluluklarýný amaç edinmiþlerdir. Bu itibarla tarihten günümüze devam eden bu müesseselerden hakkýyla yararlanmak her insanýn hakkýdýr. 
Þunu iyice bilmek gerekir ki islam dini hiçbir zaman ilimle çatýþmadýðý gibi ilim öðrenmeði de her müslümana farz ve sorumlu tutmuþtur. Þayet bir yerde din ve ilim çatýþmýþ gibi söylenirse burada ya çatýþan ilimde bir sýkýntý vardýr ya da din adýna konuþan kimsede sýkýntý var demektir.
*Bu durumda okullardan ciddi manada yaralanmak gerekir, þöyle ki;
a)Yabancý okullarýn taþýdýðý ciddiyette eðitim verecek okullar oluþturulmalýdýr. 
b)Peygamberimiz (sav)’in baþlattýðý süffe topluluðu misali okuma imkaný olmayan fakir öðrencilere kucak açýlmalýdýr. Her müslüman genç asgari seviyede araþtýrma yapabilecek durumda eðitim almalýdýr.
c)Maddi ilimlerde olduðu gibi manevi ilimlerde de ihtisas yapmýþ elemanlar yetiþtirilmelidir. Gerekirse baþka ülkelerden ilim almak suretiyle istifade edilmelidir. Hadisi þerifte;“Ýlim Çin’de dahi olsa gidin alýn.”Gereðince
ve“Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu”?Ýlkesinden hareketle okullarýmýza ayrý bir özen göstermeliyiz.
d)Okullarda ki eðitimde, akýlla irfan, dinle vicdan, dünya ile ukba (ahiret) beraber iþlenmelidir. Aksi halde amacý olmayan hiçbir eðitimin sonucu hayýr getirmediði bir gerçektir.
e)Bugün ülkemizde ki okullarýn içerisinde bulunduðu durum maalesef esef vericidir. Maddi olanaksýzlýklar baþta olmak üzere gençlerimizin okullarda menfi manada etkilendikleri görülür. Bu etkilenmelerin baþýnda ahlak sorunu, örf ve adetlerden soyutlanma sorunu, aileden kopma sorunlarý gelmektedir. Ailelerin sorumsuzluðu, öðretmenlerin ilgilenememesi, idarelerin gevþekliði hatta etkisizliði, tarihini yitirmiþ nesil oluþturmuþtur. Nesillerin tarihiyle bütünleþtirilmesi okullarda dikkate alýnmalýdýr. 
f)Okul denilince aklýmýza ille de özel binalardan yapýlmýþ mekanlar gelmemelidir. Çocuklarýmýza eðitim verebileceðimiz her yer evimiz, sokaðýmýz, çarþýmýz, iþ yerimiz, parkýmýz dahil her yer okul olmalýdýr. Her veli mesüliyetini taþýdýðý kimselerin sorumluluklarýný kendisi üstlenmelidir, baþka nedenleri kendi eksikliðine bahane yapmamalýdýr. Her yer okul, her kes öðretmen olmalýdýr. Bütün bunlar yapýlýrken ibadet þuuru ve samimiyeti ön planda tutulmalýdýr.

 

Bu yazý 3989 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

08/03/2021 - 08:16 HZ. PEYGAMBER’ÝN (S.A.S.) TERBÝYESÝNDE YETÝÞEN ÇOCUKLAR

n

02/10/2017 - 05:40 ÇOCUÐA ÝBADETÝ SEVDÝRMEK

n

06/10/2016 - 03:37 BEN OKULA   BAÞLIYORUM

n

07/05/2015 - 04:01 ÇOCUKLARIMIZA ÝBDET BÝLÝNCÝ KAZANDIRMAK

n

01/09/2014 - 03:32 ÇOÇUKTA SORUMLULUK DUYGUSUNUN GELÝÞTÝRÝLMESÝ

n

04/07/2014 - 04:11 Çocuk ve Disiplin                       

n

09/06/2014 - 11:20 ÇOCUKLA SAÐLIKLI ÝLETÝÞÝM   

n

04/10/2013 - 05:21 Çocuðun Ýbadet Hayatýna Alýþtýrýlmasý

n

02/04/2012 - 04:33 Mum ýþýðýnda televizyon seyretmek

n

31/01/2012 - 02:09 Küçük bir caný huzur iklimiyle tanýþtýrmak

n

12/10/2011 - 02:07 Çocuk Sevgisi

n

13/07/2011 - 03:33 Genç Dediðin Böyle Olur

n

24/01/2011 - 13:34 Karneler ve Tatile Merhaba

n

24/01/2011 - 13:29 Karne sendromu

n

02/12/2010 - 16:08 Anne ve Babalara 13 ÖÐÜT

n

15/10/2010 - 14:58 Çocuklarýn Dinî ve Ahlâkî Eðitimlerinde Dikkat Edilecek Bazý Hususlar

n

22/06/2010 - 14:19 Anne ve Babalara Tatil Önerileri

n

22/06/2010 - 14:15 Karneler ve Tatile Merhaba   

n

28/04/2010 - 11:11 Hz. Peygamber ve Çocuk Sevgisi

n

25/03/2010 - 14:51 Çocuk Kalbi Ve Kur'an

n

27/07/2009 - 16:33 Çocuðumuza Ramazaný Yaþatmak

n

04/05/2009 - 15:46 Çocuklarýmýzý Duaya Nasýl Alýþtýrabiliriz? 

n

04/05/2009 - 15:41 Çocuklar Neden Yalan Söyler?

n

11/03/2009 - 13:55 Öyle Çocuklar Yetiþtirmek   

n

11/03/2009 - 13:52 Çocuklarda Ýnatlaþma Ýle Baþaçýkmanýn Yollarý   

n

11/03/2009 - 13:51 Çocuklarda Alt Islatma:Bir Uyum ve Davranýþ Bozukluðu

n

11/03/2009 - 13:50 Çocuklarda Çalma: Bir Uyum ve Davranýþ Bozukluðu 

n

11/03/2009 - 13:49 Çocuklar’da Kekemelik

n

11/03/2009 - 13:48 Televizyon ve Otizm

n

11/03/2009 - 13:47 Çocuklarda Uyum ve Davranýþ Bozukluklarý   

n

11/03/2009 - 13:46 Çocuklarda “Hayýr” Dönemi   

n

11/03/2009 - 13:45 Çocuðunuzun Okul Baþarýsý Ýçin 

n

11/03/2009 - 13:43 Çocuklarda Namaz Eðitimi Nasýl Yapýlmalýdýr?   

n

11/03/2009 - 13:41 Ergenlik Kâbusu: Dini Þüphe ve Tereddütler 

n

11/03/2009 - 13:25 Çocuklara Tesir Eden Unsurlar

n

11/03/2009 - 13:24 Ýslamda Çocuk Eðitimi

n

11/03/2009 - 12:56 Manevi Beslenmesinde Babanýn Terbiye Sorumluluðu

n

15/11/2008 - 17:43 Çocuk Zihniyetinin Temel yapýlarý / a. Egosantrizm

n

15/11/2008 - 17:41 Çocuk Zihniyetinin Temel yapýlarý / b. Animizm
 

Site Ýçi Arama

19 Cemâziye'l-Evvel 1446 |  21.11.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Hayýr, öyleyse (sâdece) Allah'a kulluk et ve þükredenlerden ol!

( Zümer sûresi - 66)

Bir Hadis

Hz. Aiþe (r.a.) anlatýyor:

“Resûlullah (s.a.v.) buyurdular ki:

«Hiç bir kul, kurban günü,
Allah indinde kan akýtmaktan daha sevimli bir iþ yapamaz.
Zîra, kesilen hayvan, kýyamet günü boynuzlarýyla, kýllarýyla, sýnnaklarýyla gelecektir.

Hayvanýn kaný yere düþmezden önce Allah indinde yüce bir mevkiye ulaþýr. Öyle ise, onu gönül hoþluðu ile ifâ edin.»

Tirmizî, Edâhî 1, (1493); Ýbnu Mâce, Edâhî 3, (3126) Kütüb-i Sitte, C. 5, s. 289

Bir Dua

Bismillahirrahmanirrahim

"Rabbimiz, ikimizi sana teslim olmuþ (müslümanlar) kýl ve soyumuzdan sana teslim olmuþ (müslüman) bir ümmet (ver). Bize ibadet yöntemlerini (yer veya ilkelerini) göster ve tevbemizi kabul et. Þüphesiz, Sen tevbeleri kabul eden ve esirgeyensin."


Bakara Suresi- 128

Hikmetli Söz

Seven o kimsedir ki, sevgilisinden ne kadar düþmanlýk görse yine dostluðunu artýrýr. Sevgilisinden baþýna binlerce sitem taþý gelse, onlardan ancak aþk binasýný
saðlamlaþtýrýr.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com