Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 3606
Toplam 15252838
En Fazla 20355
Ortalama 2608
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

Dünyaya tertemiz, günahsýz olarak gelen insanoðlunun günaha bulaþma tehlikesi karþýsýnda en büyük sýðýnaðý tövbe kapýsýdýr. Ýnsan tüm beþeri zaaf ve yenilmiþliklerin biriktirdiði negatif enerjiden tövbe ile kurtulur.
17/12/2018

Kudret elinin þekil verdiði toprak heykel ruhla buluþunca Âdem var oldu. Ýnsanýn melekleþme ile en aþaðýlýk konumu birleþtiren çizgi üzerinde yaþadýðý iniþ çýkýþlar bu ikili yapýnýn eseridir. Ruh, insaný yüceltme gayretinde iken toprak aþaðýlara çeker gibi. Hem iyilik ve itaat hem de kötülük ve isyan edebilme kabiliyetine sahip olmak. Ýnsaný melek ve þeytandan ayýran iþte bu durumdur. “Mükerrem varlýk” niteliði insana bu özelliðin armaðanýdýr. Dünya hayatýna hâkim kýlýnan imtihan olgusunun arka planýnda da ayný þey vardýr.

Din ve vicdan gibi iki temel rehberin bütün uyarýlarýna raðmen insan yine de yanlýþ yapar ve günah iþler. Her günah Allah’a karþý sergilenmiþ bir isyan eylemidir. Ancak bu isyan eylemleri hemen cezalandýrýlmak yerine, isyankârýn önünde tövbe ve suçu telafi etme imkâný daima açýk tutulur. 

Günah ve tövbenin hikâyesi Hz. Âdem ve Havva ile baþlar. Ýlk kabul edilen tövbe de onlarýn tövbesidir. Þeytanýn yalanlarýna kanýlarak “Bu aðaca yaklaþmayýn, yoksa zalimlerden olursunuz.” uyarýsý çiðnenince olan oldu ve cennetten çýkarýldýlar. (Bakara, 2/35-36.) Suçlularda bir piþmanlýk ki tarifi imkânsýz. “Rabbimiz! Biz kedimize zulmettik. Eðer bizi baðýþlamazsan ziyana uðrayanlardan oluruz.” (Araf, 7/23.) diye seslendiler Allah’a ve tövbeleri kabul edildi. (Bakara, 2/37.)

Dünyaya tertemiz, günahsýz olarak gelen insanoðlunun günaha bulaþma tehlikesi karþýsýnda en büyük sýðýnaðý tövbe kapýsýdýr. Ýnsan tüm beþeri zaaf ve yenilmiþliklerin biriktirdiði negatif enerjiden tövbe ile kurtulur. Tövbenin özünde Allah’ýn rahmet ve affediciliðine itimat vardýr. Kul, sergilediði bütün aykýrýlýklara, bütün aþýrýlýklara ve taþkýnlýklarýna raðmen bu sonsuz kaynaktan ümidini kesmez. Azap uyarýsýna karþý yine o uyarýnýn kaynaðýna yönelip sýðýnýr. Bu  sýðýnýþ Rahman’dan aldýðý teþvikle beslenir. Çünkü ilahî davet açýk ve nettir: “… Rabbinize yönelin ve ona teslim olun.” (Zümer, 39/54.)

Affedilebilecek günah, gaflet ve nefse esir olma zaafýnýn bulunduðu günahtýr. Evet, insan günah iþler ama mümin, doðrudan Allah’a isyan amacý ile günah iþlemez. Rabb'ine imaný olmakla birlikte þeytana yenik düþtüðü, kendini nefsinin arzularýna kaptýrdýðý için günah iþlemiþ olur. Eðer isyan amacýyla kasten günah iþlemiþ olsaydý bu küfürle eþ deðer olurdu. Þeytanýn ebediyen rahmetten kovulmasý Allah’ýn emrine bile bile karþý gelmesi ve bunda inatla ýsrar etmesi sebebiyledir.

Tövbe gerçekte bir ruhi ve zihinsel dönüþümün eyleme yansýmasýný ifade eder. Tövbenin dil ile ifadesi insanýn günaha direnmesi konusunda iradeyi uyaran ve güçlendiren bir etkiye sahiptir. Ama onun asýl oluþumu kalpte baþlayýp davranýþlarla tamamlanýr. Kalp piþmanlýk duyup günahlarýn esaretinden kurtulmaya karar verince irade bu iþi hayata geçirir. Bu sebeple günahtan dönüþün özünde Allah’a karþý iþlenen suça duyulan piþmanlýk üzerine verilen bir söz yer alýr. Tövbenin kimyasý bu piþmanlýkla yoðrulmuþtur.  Ýnsanýn içini yakan, yakarken de günahlarý kül eden bir piþmanlýktýr bu. -Günahý terk edip bir daha iþlememek, kul hakký söz konusu ise helalleþmek tövbenin tamamlayýcý unsurlarýdýr.- Tüm benliði kaplayan bu piþmanlýða Kur’an, nasuh yani samimi tövbe adýný veriyor. Samimi tövbe günahlarýn affediliþinin ve cennete giriþin rehberi konumundadýr. (Þûra, 66/8.) Ayette “Allah tövbe edenleri ve (bedenen) temizlenip ak-pak olanlarý sever.” (Bakara, 2/222.) buyrulur. Bu mesajda iç dünyamýzý temizleyen tövbenin ardýndan maddi temizliðin zikredilmiþ olmasýna dikkat edelim. Ayetin söz dizimi bize þunlarý söyler gibidir: Dünyaya tertemiz olarak gelen kul, þu veya bu sebeple ruhunu ve bedenini kirletecek fiil ve ortamlarda bulunabilecektir. Allah iþte bu durumdan kurtulmak için her bakýmdan temizlenen ve fýtratýn verdiði asli yapýya doðru yol alan kullarýný sever. Bu temizlenme iþleminde öncelik manevi temizlenmeye verilmiþtir. Çünkü dýþ yapýmýz iç yapýnýn aynasýdýr. Dýþ yapý temizliði, iç yapýnýn temiz olmasý ile kývamýný bulur.

Allah Teala mümin kullarýna iman nitelikleri ile hitap ederek onlara tövbe etmelerini emreder. Tövbe edenlerin günahlarýný baðýþlayarak onlarý cennete koyacaðýný beyan eder. (Tahrim, 66/8.) Namazý, orucu, haccý, zekâtý emreden ayetler ile tövbe etmeyi emreden bu ayet arasýnda hüküm bakýmýndan hiç fark yoktur. Bu ibadetlerin her birinin kesin olarak farz olmasý gibi tövbe etmek de Müslüman için farzdýr. Mademki insanýz öyleyse her zaman tövbe etmek ihtiyacýndayýz. “Günah iþlemedim ki, niçin tövbe edeyim.” anlayýþý yanlýþ olur. Çünkü önemsemediðimiz öyle iþler vardýr ki bizi günaha sürüklemiþ olur da farkýnda bile olmayýz. Rasulüllah’ýn (s.a.s.) “Günde yetmiþ kereden fazla tövbe ve istiðfar ediyorum.” (Buhari, Daavat, 3.) þeklindeki beyaný bize bu konuda yöneltilmiþ bir uyarý içermektedir. Yapýp ettiklerimiz, kulluk bilincimizin ve imanýmýzýn kuvvet derecesini gösterir. Ýþlenen her günah bu noktalarda aþýnmalara sebep olur. Bu hasarýn telafisinin tek yolu tövbe etmektir. Bizi tövbeye yönelten piþmanlýk hâli gerçekte yeniden kulluk bilincine dönüþün ifadesidir. Tövbe ile affedilme ümidi yeni bir enerji kaynaðý olarak imaný güçlendirir. Bu hareketlenmenin arkasýnda, iþlenen günahlarý Allah’ýn tövbe ile affedip sevaba dönüþtüreceði müjdesi vardýr. (Furkan, 25/70-71.)

Bilerek veya bilmeyerek her gün büyük ya da küçük bir ya da birkaç günah iþlemekten hiçbirimiz güvende deðiliz. Bu sebeple tövbe etmekte geç kalýnmamalýdýr. Bir an önce hatadan dönmek ve manevi kayýplarý telafi etmek gerekir. Böyle davranmak müminin yararýnadýr. Abdurrahim-i Rûmî (ö. 850 /1446) bize yol gösteriyor: “Tövbe yarabbi hata râhýna gittiklerime, Bilip ettiklerime bilmeyip ettiklerime.”

Allah’ýn rahmaniyet sýfatý tövbe eden kullarý hakkýnda âdeta özel bir yapýya bürünür. Haddi aþarak emrine karþý gelen kullarýný cezalandýrmak yerine affederek cennete koymayý ister. Bu, rahmet sýfatýnýn adalet sýfatýna öncelenmesi demektir. Ancak kulun bir adým atarak bu öncelemeye zemin hazýrlamasý beklenmektedir. Yapýlmasý gereken ise tövbe etmektir. Bu sebeple tövbe etmek Kur’an ve sünnette daima teþvik görmüþtür. Þu müjdeye bakýnýz: “Her Âdemoðlu günah iþler. Günah iþleyenlerin en hayýrlýsý tövbe edenlerdir.” (Tirmizi, Zühd, 30.)

Kulun isyandan itaate yöneliþi Allah’ý razý ve hoþnut kýlmaktadýr. Hz. Peygamber Allah’ýn bu hoþnutluðunu çok güzel bir benzetme ile dikkatlere sunmuþtur. Buyurur ki Rasulüllah, “Kulun tövbe etmesi sebebiyle Allah’ýn sevinmesi çölde bineðini kaybettikten sonra onu bulan kiþinin sevincinden daha fazladýr.” (Müslim, Tevbe, 2674.) Rabb'imizin bize olan merhamet ve þefkati böylesine çok ve kapsamlýdýr. “Allah Teala gündüz günah iþleyen kul gece tövbe etsin diye gece sabaha kadar; geceleyin günah iþleyen de tövbe etsin diye gündüz akþama kadar rahmet elini uzatýp bekler.” (Müslim, Tövbe, hadis no. 29.)

Bu noktada, “Eðer siz hiç günah iþlemeseydiniz Allah, sizin yerinize günah iþleyen ve tövbe eden bir topluluk yaratýr ve onlarý baðýþlardý.” (Müslim, Tevbe, 10.) hadisini nasýl anlayacaðýz? Hadiste günah iþlemeye deðil, günah iþlemekten kaçýnmanýn zorluðuna iþaret ederek tövbeye teþvik vardýr. Sanki þöyle buyrulmuþtur: Þu veya bu þekilde günah iþlersiniz. Günah iþleyince de Allah’ýn rahmetinden uzaklaþýrýz zannýna kapýlmayýn. Aksine tövbeye yönelin. Tövbe sonuçta inanana Rabb'ini hatýrlatarak ona yönelmesini saðlar. Belki de insanýn iman vasfý yanýnda günah da iþleyebilme niteliðine sahip kýlýnmasýnýn hikmetlerinden biridir bu.

Acaba her þeye raðmen tövbe etmeyi hep erteleyen insanýn durumu nedir? Ne zamana kadar tövbe ederse geç kalmýþ olmaz? Bunun için temel ölçü insanýn iradesini kullanarak bir þeyleri deðiþtirme imkân ve vaktinin bulunmasýdýr. Bu þartlar altýnda usulüne göre yapýlacak tövbeler inþallah geçerlilik kazanýr. Kiþinin hayattan ümidini kesmesi, artýk son nefeslerini yaþadýðý ana gelmesi ile bu imkân ortadan kalkar. Rasulüllah, “Caný boðazýna gelmedikçe Allah tövbeyi kabul eder.” (Tirmizi, Daavat, 103.)  buyuruyor. Kâinatýn ömrünün sona ermesi yani kýyametin büyük alametlerinin belirmesi ile bütün insanlar tövbe etme imkânýný yitirmiþ olurlar.  “Güneþ batýdan doðmadan önce tövbe edenin tövbesini Allah kabul eder.” (Müslim, Ýman, 12.) hadisi bu gerçeði ifade ediyor.

Önemli bir mesele de tövbe ederek ortaya konulacak deðiþimin göreceði negatif tepkiyi karþýlayacak bilinç ve kararlýlýk göstermektir. Allah’a karþý görevleri karþýsýnda hayatýna yeni bir yön veren kiþi önceki yakýn çevresinin ya da rastgele bir kiþinin olumsuz bir tavýr ya da sözüne muhatap olabilir. Ýþte bu noktada güçlü ve bilinçli olmak gerekir. Aksi takdirde þeytanýn da desteði ile tekrar baþa dönülebilir. Bir tanýdýðým, yakýn iliþki içinde olduðu bir genci ikna ederek camiye götürmüþtü. Namazdan çýkarken cemaatten birisi daha önce hiç namaz kýlmadýðýný bildiði bu gence, “Senin burada ne iþin var?” diye sorar. Bu namaz gencin kýldýðý ilk ve son namaz oldu. O hâlâ namaz kýlmýyor. 

Doç. Dr. Halil ALTUNTAÞ / Diyanet Aylýk Dergi

 

Bu yazý 4087 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

10 Sevvâl 1445 |  19.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

(Týpký) Bu durum Firavun ailesinin ve onlardan öncekilerin durumu gibi. Âyetlerimizi yalanladýlar. Böylece Allah da günahlarý dolayýsýyla onlarý yakaladý. Allah azabý çok þiddetli olandýr.

( Âl-i Ýmrân sûresi - 11)

Bir Hadis

Ebû Ya’lâ Þeddâd Ýbni Evs radýyallahu anh’den rivayet edildiðine göre;

Hz. Nebî sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu:

“Akýllý kiþi, nefsine hâkim olan ve ölüm sonrasý için çalýþandýr. Âciz kiþi de, nefsini duygularýna tâbi kýlan ve Allah’tan dileklerde bulunup duran (bunu yeterli gören) dýr”


Tirmizî, Kýyâmet 25

Bir Dua

“Allah’ým! Rahmetinin gereklerini, maðfiretinin sürekliliðini, her türlü günahtan uzak ve salim olmayý, her türlü iyilik ve nimetleri, cennete girerek felaha ermeyi, yardýmýnla cehennem ateþinden kurtulmayý istiyorum.”

(Hâkim, Deavât, No: 1925)

Hikmetli Söz

Geldi ölümle yalan gitti ölümsüz gerçek. Siz hayat süren leþler,
sizi kim diriltecek?...



Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com