Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 336
Toplam 15249568
En Fazla 20355
Ortalama 2608
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 
 
KURBAN
Muayyen bir vakitte, muayyen bir hayvaný ibâdet maksadýyla usûlüne uygun olarak kesme.
07/09/2015
Sözlükte yaklaþmak anlamýna gelen kurban, Allah'a yaklaþmayý Allah yolunda mallarýn feda edilebileceðini, Allah'a teslimiyeti ve þükrü ifade eder. hicretin ikinci yýlýnda meþru kýlýnmýþtýr.
 
Kurban kesmenin meþrûiyeti Kitap, Sünnet ve icmâ-ý ümmet ile sabittir. Allah Teâlâ'nýn Kur'ân-ý Kerîm'de; "Rabbin için namaz kýl ve kurban kes" (Kevser, 108/2), Hz. Peygamber s.a.s)'in de "Ýmkâný olup da kurban kesmeyen bizim namazgâhýmýza yaklaþmasýn" (Ýbn Mâce, Edâhý, 2; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 321) þeklindeki ifadeleri konunun önemini ortaya koymaktadýr. Bu ve benzeri nasslardan hareket eden Hanefi fukahâsý kurban kesmenin vâcip olduðu görüþündedirler (Serahsî, el-Mebsût, Kahire 1324-31, XII, 8; Kâsânî, Bedâyîu's-Sanâyi', Kahire, 1327-28/1910, V, 61, 62; el-Fetâva'l Hindiyye, Bulak 1310, V, 291).
 
Kurban Allah'a yaklaþmak maksadýyla ve yalnýz O'nun rýzasýný kazanmak için kesilir. Allah'tan baþkasý adýna hayvan kesmek haramdýr ve bu yola tevessül edenleri Hz. Peygamber (s.a.s) "Allah'tan baþkasý nâmýna hayvan kesene Allah lânet etsin " (Müslim, Edâhî, 43-45; Nesâî, Dahâyâ, 34; Ahmed b. Hanbel, a.g.e., I, 108, 118, 152, 217, 309, 317) þeklindeki ifâdeleriyle uyarmýþtýr.
 
Vücûbiyetinin Þartlarý:
 
Kurban kesecek kimsenin: Müslüman, hür ve yolculuk halinde bulunmayýp mukîm olmasý, nisab miktarý mala sahip olmasý (Serahsî, a.g.e., XII, 8; Kâsânî, a.g.e., V, 63; el-Fetâva'l-Hindiyye, V, 292) gerekir. Akýllý ve bülûða ermiþ olma þartý konusunda ihtilâf vardýr. Ýmam Azam ve Ýmam Ebû Yûsuf'a göre kurban kesmekle mükellef olmak için akýllý ve bülûða ermiþ olmak þartý yoktur. Zengin olan çocuk veya delinin malýndan velîsi kurban keser. Ýmam Muhammed'e göre ise akýl ve bülûða ermek þarttýr. Fetva bu görüþe göredir (el-Fetâva'l-Hindiyye, V, 293).
 
Kâfire kurban kesme vacib olmamakla birlikte eyyâm-ý nahr (Kurban kesme günleri) da müslüman olana veya bülûða ermiþ olana kurban vacibtir ve kurban kesmesi gerekir (Kâsâný, a.g.e., V, 63; el-Fetâva'l-Hindiyye, V, 293).
 
Seferî olanlar kurban kesmekten muaftýr. Bundan dolayý seferîliði gerektirecek yoldan gelen hacýlara kurban vücûbiyeti yoktur. Ancak mukîm olan Mekkeliler için bu vücûbiyet düþmez. Eyyâm-ý nahr'da yolculuða çýkan kiþi, vakit çýkmadan mukîm olursa kurbanla mükelleftir. Eyyâm-ý nahr'ýn ilk günlerinde mukîm olduðu halde kurban kesmeyen ve son gün sefere çýkan kiþiden vücûbiyet düþer (Kâsânî, a.g.e., V, 63-64; el-Fetâva'l Hindiyye, V, 293).
 
Kurban kesmede nisab, sadaka-i fitýrla* mükellef olmaktýr. Bu durumdaki müslümana kurban kesmek vaciptir (Kâsânî, V, 64).
 
Nisabý eksilten borç, eyyâm-ý nahrda kurbanlýðýn kaybolmasý kurbanýn vücûbiyetini düþürmez. Kiþi vaktin baþlangýcýnda fakir, sonunda zenginleþirse kurban kesmesi gerekir. Kurban kesmekle mükellef olan aldýðý kurbanlýðý kaybeder ve mal varlýðý nisabýn altýna düþerse eyyâm-ý nahr'da fakir olduðundan yeni bir kurban almaya gerek yoktur. Zengin olduðu halde yerine yenisini alýp keser ve diðerini de bulursa bunu kesmesi gerekmez (Kâsâný, V, 62-64).
 
Kurbanlýk hayvanlar ve bu hayvanlarda aranan Þartlar:
 
Kurban edilecek hayvanlar, koyun, keçi, sýðýr, manda ve devedir. Vahþi hayvanlardan kurban etmek caiz deðildir. Çiftleþen hayvanlardan doðan yavrunun annesi ehlî ise erkeði vahþî'de olsa bu yavrudan kurban etmek câizdir. Çünkü hayvanlarda yavru anneye tâbidir. Koyun ve keçinin bir yýllýðý kurban edilir. Ancak altý ayýný doldurmuþ olan kuzu annesinden ayýrdedilemeyecek kadar gösteriþli ve semiz ise kurban edilebilir. Oðlak için bu durum geçerli deðildir. Sýðýr ve mandanýn iki, devenin ise beþ yaþýnda olaný kurban edilir (Serahsî, a.g.e., XII, 9-10; Kâsânî, a.g.e., V, 69-71; el-Fetâva'l-Hindiyye, V, 297). Koyun ve keçi bir kiþi adýna kurban edilebilir. Sýðýr ve deveye ise birden yediye kadar kiþiler ortak olabilir. Ancak ortaklardan her biri müslüman olmalý ve kurban niyetiyle ortaklýða girmiþ bulunmalýdýrlar. Et yeme maksadýyla ortaklýk kurulursa veya birisi et yeme maksadýyla ortaklýkta bulunursa hiç birisinin kurbaný yerine gelmiþ olmaz. Sýðýr veya deveyi kurban etmek üzere ortaklýk kuranlardan her birinin vacip olan kurban niyyetleri þart deðildir. Ortaklardan bazýsý vacip olan kurban, bazýlarý nafile, bazýlarý keffâret kurbaný, ceza kurbaný, Hacc-ý temettü veya Hacc-ý kýran kurbaný, akîka kurbaný gibi deðiþik niyetlerle oraklýkta bulunabilirler. Kurban kesildikten sonra et, tartý ile eþit þekilde paylaþýlmalýdýr (Kâsânî, a.g.e., V, 71-72; Damad, Mecmau'l-Enhur, Ýstanbul 1328, II, 521).
 
Yaradýlýþtan boynuzsuz, burma, yenini yiyebilen delirmiþ hayvan, çok zayýflamamýþ olan uyuz hayvan, yaradýlýþtan kulaklarý küçük olan hayvan, diþlerinin azýsý düþmüþ veya diþleri olmadýðý halde yemini yiyebilen ve otlayabilen hayvanlardan kurban etmek câizdir.
 
Bir veya iki gözü kör, kemiðinde ilik kalmayacak kadar zayýflamýþ, kesileceði yere gidemeyecek derecede topal, kulak veya kuyruðunun yarýdan fazlasý kesilmiþ veya kopmuþ, boynuzunun çoðu kýrýlmýþ, memesi kesilmiþ, yavrusunu emziremeyen, memesi kurumuþ veya memelerinden birisi sütten kesilmiþ olan koyun-keçi ile, ikisi sütten kesilmiþ sýðýr-deve, dört ayaðýndan biri kesilmiþ olan hayvan, burnu kesilmiþ, pislik yiyen hayvanlar etindeki pislik temizleninceye kadar tutulmamýþ ise kurban olmazlar. Bu konuda ulemadan bazýlarý þöyle bir genel kaide koymuþlardýr: "Hayvandan tam olarak, güzelce istifadeye mani olan her kusur kurbana manidir." Kusur bu durumda deðilse kurbana mani deðildir. Kurbana mani olan bu kusurlar zengin içindir. Zengin, kurban edeceði hayvaný bu kusurlardan biri bulunduðu halde satýn alýrsa veya satýn aldýktan sonra bu kusurlardan birisi meydana gelirse bu hayvanlar kurban edilemez. Fakir için ise her hâlükârda kesmek câizdir (Serahsî, a.g.e., XII, 15-18; Kâsânî, a.g.e., V, 75-77; el-Fetâva'l-Hindiyye, V, 297-299; Damad, a.g.e., II, 519-520).
 
Kurbanýn Vakti:
 
Kurban, eyyâm-ý nahr (Kurban kesme günleri) denilen Zilhicce ayýnýn onuncu, on birinci ve on ikinci günleri kesilir. Onuncu gün kesmek daha faziletlidir. Zilhiccenin onuncu günü ikinci fecir doðmadan önce kurban kesmek câiz deðildir. Ýkinci fecirden sonra Zilhiccenin on ikinci günü güneþ batýncaya kadar geçen zaman içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak geceleri kesmek mekruhtur. Bayram namazý kýlýnan yerlerde, imam bayram namazýnda iken veya teþehhüd miktarý oturmadan önce kurban kesilmesi caiz deðildir, Selâm verdikten sonra ise kurban kesilebilir. Bayram namazý kýlýnmayan yerlerde ikinci fecrin doðumundan sonra kurban kesilebilir (Serahsî, a.g.e., XII, 9; Kâsânî, a.g.e., V, 73-75; el-Fetâva'l Hindiyye, V, 295-296; Damad, a.g.e., II, 518).
 
Kurban Nasýl Kesilir?
 
Kurban kesmek için býçak önceden bilenip hazýrlanýr ve hayvanýn göremeyeceði bir yere konulur. Sonra hayvan ayaklarý ve yüzü kýbleye gelecek þekilde sol tarafýna yatýrýlýr. Hayvanýn sað arka ayaðý serbest kalmak þartýyla diðer ayaklarý baðlanýr. Bundan sonra tekbir ve tehlîl getirilir. Arkasýndan "Bismillâhi Allâhü ekber" denilerek, hayvanýn boynuna býçak vurulur. Nefes ve yemek borularý ile þahdamarý denilen iki ana damarý kesilir. Hayvan soðumaya býrakýlýr, kanýnýn akmasý beklenir ve sonra derisi yüzülür. Hayvaný elinden gelirse, kurban sahibinin kendisinin kesmesi menduptur. Kendisi kesemezse, bir müslümana kestirir (Mehmed Mevkufâtî, Mevkûfât, (sadeleþtiren: Ahmed Davudoðlu), Ýstanbul 1980, II, 331-332).
 
Kurbanlýktan Faydalanmak:
 
Kurbanlýktan tüylerinin kýrpýlmasý ve sütünün saðýlmasý suretiyle faydalanmak mekruhtur. Eðer kýrpýlmýþ ise tüyü ve sütlü ise sütü saðýlýp tasadduk edilir. Hatta karýþmasýn diye alâmet olmak üzere alman tüyleri bile tasadduk etmek gerekir. Eðer kullanýlmýþ ise parasý tasadduk edilir (Serahsý, a.g.e., XII, 14, 15; Kâsânî, a.g.e., V, 78; el-Fetâva'l-Hindiyye, V, 301). Kurban kesildikten sonra derisi satýlmýþ ise parasý tasadduk edilir. Ancak deriden mest, seccade vb. þekilde istifâde edebileceði gibi eve demirbaþ eþya almak üzere satmakta da bir sakýnca yoktur (Serahsý, a.g.e., XII, 14).
 
Kurbanýn eti konusunda en faziletli tutum üçte birini tasadduk, üçte birini dostlara ikram, üçte birini de evde alýkoymaktýr (Kâsânî, a.g.e., V, 81; el-Fetâva'l-Hindiyye, V, 300).
 
Kurbanlýk yapmak üzere satýn alýnan bir hayvan satýlýp yerine baþka bir hayvan almak câizdir. Eðer paradan arta kalan olursa tasadduk edilir (Serahsî, a.g.e., XII, 13).
 
Kurbanlýða binmek, onunla yük taþýmak veya herhangi bir iþ için ondan istifade etmek mekruhtur. Eðer hayvan kullanýlýr ve deðeri noksanlaþýrsa eksilen kýymeti tasadduk etmek gerekir. Kiraya verilmiþ ise kiradan elde edilen para da tasadduk edilir. (Kâsânî, a.g.e, V, 79).
 
Kurbanýn eti, yaðý, baþý, tüyü, sütü vb.lerinin satýþý câiz deðildir. Eðer satýlmýþ ise tasadduk etmek gerekir (Kâsanî, a.g.e, V, 81; el-Fetâva'l-Hindiyye, V, 301).
 
Kurbanlýk olan hayvan boðazlanmadan önce yavrularsa o da annesiyle beraber kesilir. Bu hüküm kendisine kurban vacip olmadýðý halde kurbanlýðý satýn alýp kendine vacip kýlan fakir hakkýndadýr. Çünkü kurban bizzat o hayvana taalluk etmiþtir ki yavrusu da kendisine tabidir. Eðer bu yavru boðazlanmayýp satýlýrsa parasýný tasadduk etmek gerekir. Þayet yavru eyyâm-ý nahr geçinceye kadar boðazlanmaz ve elde tutulursa tasadduk edilir (Serahsî, a.g.e, XII, 14). Zengin, yavruyu eyyâm-ý nahr'dan önce veya sonra kesebileceði gibi eyyâm-ý nahr'da diri olarak tasadduk da edebilir. Eðer eyyâm-ý nahr'da satýlmýþ olursa kýymeti tasadduk edilir. Yavru kesilmez ve satýlmaz ise diri olarak tasadduk edilir (Kâsânî, V, 78-79; el-Fetâva'l-Hindiyye, V, 301).
 
Kurbanda Vekâlet:
 
Bir müslüman kurbanýný kendisi kesebileceði gibi bir müslümana da kestirebilir. Ancak kendisinin kesmesi daha faziletlidir. Kurbaný kestirme konusundaki izin bizzat ifâde edilebileceði gibi, izne delâlet eden söz, fiil ve davranýþlar da izin sayýlýr. Meselâ bir müslüman kurbanlýk satýn alsa kurban bayramý günü hayvaný yatýrýp ayaklarýný baðlasa onun emri olmadan bir baþkasý gelip hayvaný boðazlasa bu kurban için yeterlidir. Baþka bir hayvan kesmek gerekmez. Ýki müslüman yanýlarak birbirlerinin kurbanlarýný kendi adlarýna kesmiþ olsalar vacibi yerine getirmiþ olurlar ve kestiklerini deðiþmek suretiyle kendi hayvanlarýný alýrlar (Kâsânî, a.g.e, V, 67-68). Eðer böyle bir durumu etler yenildikten sonra farkederlerse helâlleþirler. Aralarýnda anlaþmazlýk çýkarsa birbirlerine kurbanlýklarýn deðerini öderler. Eðer eyyâm-ý nahr geçmiþ ise bu paralan tasadduk ederler (el-Fetâva'l Hindiyye, V, 302).
 
Kurbanda müstehap olan þeyler:
 
Eyyâm-ý nahr'dan önce kurbanlýðý baðlamak. Hayvana kurbanlýk niþaný takmak, iþaretlendirmek. Kesilecek yere güzellikle, eziyet vermeden götürmek. Yemek borusu, nefes borusu ve iki þahdamarýný kesmek ve keserken acele davranmak. Boðazlamayý enseden deðil boðazdan yapmak. Kendi kurbanýný kendisi kesmek, kesemiyorsa müslümana kestirmek. Ehl-i kitab'tan birine kestirmek mekruhtur. Hayvaný kýbleye karþý kesmek. Hayvan kesilirken orada hazýr bulunmak. Dua etmek ve besmeleden önce veya sonra:
 
"Allahümme minke ve leke salatî nusukî ve mahyâye ve mematî lillahi Rabbil-Alemine lâ þerike lehu ve bizalike Umirtu ve ene mine'l-müslimîn."
 
"Ey Rabbim bu senden ve yine sanadýr. Namazým, kulluðum, kurbaným, ölümüm ve dirimim eþi benzeri olmayan âlemlerin Rabbi Allah içindir. Ben bununla emrolundum ve teslim olanlardaným" demek. Dua ile besmeleyi birbirinden ayýrmak. Besmeleden önce veya sonra dua etmek, Besmele ile beraber dua etmek mekruhtur. Kurban olacak hayvanýn imkan ölçüsünde en semizi, en büyüðü olmasý. Eyyâm-ý nahr'ýn ilk günü gündüzleyin kesmek. Kurban býçaðýnýn çok keskin olmasý. Hayvaný kesildikten sonra soðumaya ve canýn iyice çekilmeye býrakýlmasý, soðumadan ve can çekilmeden önce yüzmek mekruhtur. Kurban sahibinin kurban etinden yemesi. Çünkü bu Allah'ýn bir ziyafetidir. Etinden baþkalarýna vermek (Kâsânî, a.g.e, V, 78-81).
 
Kurban Bayramýnda kesilmek üzere satýn alýnmýþ olan hayvan kesilmez ve bayram günleri geçerse, hayvanýn tasadduk edilmesi gerekir. Bu konuda zengin ve fakir ayný hükme tabidir. Zengin olan kiþi ise kurbanlýk alsýn veya almasýn kurban kesmediði takdirde kurbanýn kýymetini tasadduk etmesi gerekir. Ertesi yýla býrakamaz (Mevkufâtî, a.g.e., II, 329).
 
Ölüye kurban keseceðini söyleyen bir kimse, kurbanýný bayram günlerinde kesmesi ona vacib olur.
 
Saffet KÖSE / ÝSLAM ANSÝKLOPEDÝSÝ
 

Bu yazý 2884 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

10 Sevvâl 1445 |  19.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Artýk iman edip salih ameller iþleyenler var ya, iþte onlar için bir baðýþlama güzel bir nimet (cennet) vardýr.



( Hacc Suresi - 50)

Bir Hadis

Câbir Ýbni Abdullah radýyallahu anh’den rivâyet edildiðine göre
Hz. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu:

“Zulüm yapmaktan sakýnýn. Çünkü zulüm kýyamet gününde zâlime zifirî karanlýk olacaktýr. Cimrilikten de sakýnýn. Zira cimrilik sizden önce yaþayan insanlarý, birbirini boðazlamaya ve dokunulmaz haklarýný çiðnemeye götürmek suretiyle periþan etmiþtir.”



Müslim, Birr 56

Bir Dua

Bismillahirrahmanirrahim

“Rabbimiz! Nurumuzu arttýr eksiltme ve bizi baðýþla. Þüphesiz senin her þeye gücün
yeter.”

Tahrim Suresi- 8

Hikmetli Söz

Dünyadaki en
saðýr edici ses, acý
çeken mazlumun
suskunluðudur.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com