Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 2857
Toplam 15271073
En Fazla 20355
Ortalama 2609
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Okunmasý Gerekenler (12)

BORCUNU ÖDEYEMEYENE KOLAYLIK GÖSTERMEK
24/10/2014

BORCUNU ÖDEYEMEYENE KOLAYLIK GÖSTERMEK

Ýslam ticaret ahlakýnýn en önemli ilkelerinden biri de müþteriye iyi davranmak, alacaklarýný tahsil ederken gerekli kolaylýðý göstermek; borçlu borcunu ödeyebilecek durumda deðilse

borcunu silmek, bir kýsmýný baðýþlamak veya ertelemektir. Yüce Rabbimiz bu konuda; “Borçlu darda ise, eli geniþleyinceye kadar beklemelidir. Bilmiþ olunuz ki, borcu baðýþlamanýz sizin

için daha hayýrlýdýr.” (Bakara, 2/280) buyurarak alacaklýnýn, gerektiðinde borçlu lehine bazý durumlarda fedakarlýkta bulunmasýný istemektedir.

Sevgili peygamberimiz de; “Satarken ve alýrken, borcunu isterken ve öderken kolaylýk gösteren kimseye Allah merhamet eylesin” (Buhârî, “Büyû”, 16) þeklinde birbirine iyi davranan alýcý ve satýcýlar için dua etmiþlerdir.

 

ALLAH’IN SEVGÝSÝNDEN MAHRUM EDEN GÜNAH

 

 “Kibirli davranarak yüzünü insanlardan çevirme, yeryüzünde çalým satarak yürüme! Çünkü Allah kibirle kasýlan, kendini beðenmiþ, övünüp duran kimseleri asla sevmez” (Lokmân, 31/18). Kibrin sembolü Þeytandýr. Çünkü o, Hz. Âdem’i küçük görmüþ; ona saygý secdesinde bulunmamýþtýr (Bakara, 2/34). Bu sebeple, kiþinin kibre kapýlmasý, þeytanlaþmaya açýlan bir kapýdýr.

Kibirli insanýn tipik örneklerinden biri Karun’dur. Zira o, bütün mal ve mülkünü Allah’ýn bir lütfu olarak deðil; kendi akli kabiliyeti ve meziyeti olarak görmüþtür (Kasas, 28/78). Ayetin

sonunda gelen ifadeler, kibrin ne büyük bir günah olduðunu açýkça ortaya koymaktadýr.

Çünkü bu kimselerin Allah’ýn sevgisinden mahrum kalacaklarý ifade edilmektedir.

 

ÝSLÂM’IN ÝLK ÞEHÝDESÝ: HZ. SÜMEYYE

 

Yasir’in hanýmý, Ammar ve Abdullah’ýn anneleri Sümeyye, Müslümanlýðýný açýklamaktan çekinmeyen ilk hanýmlardandý. Dininden döndürülmek için, yaþýna raðmen yapýlan aðýr iþkencelere katlandý. Ýslam’ýn þerefi için ölmeyi göze aldý ve müþriklerin söyletmek istediklerini asla söylemedi. Kocasý Yasir, iþkenceler altýnda can verdikten sonra, Sümeyye de iþkence

için Ebu Cehil’e teslim edildi. Ebu Cehil, Sümeyye’ye küfrederek iþkence ederdi. Bu iþkencelerden birinde, dininden dönmemekte ýsrar eden Sümeyye, Ebu Cehil’i öfkelendirdi.

Ebu Cehil, eline geçirdiði bir mýzrakla Sümeyye’yi katletti. Böylece Sümeyye, Ýslam tarihinde ilk kadýn þehit olma þerefini kazanarak Peygamberimizin müjdesine nail oldu (Hâkim, Müstedrek, III/382).

 

AFFEDÝCÝLÝK

 

Güzel ahlak esaslarýndan biri de affediciliktir. Affetmek, kiþinin kendisine haksýzlýk yapana gücü yettiði halde misilleme yapmayýp onu baðýþlamasýdýr. Bu erdeme sahip olanlar

Kur’an-ý Kerîm’de övülmüþlerdir: “Öfkelerini yenerler, insanlarý affederler. Allah iyilik edenleri sever.” (Âl-i Ýmrân, 3/ 134)

Sevgili peygamberimiz de öfkeye hâkim olmayý, gerçek kahramanlýk olarak tanýmlar: “Yiðit dediðin güreþte rakibini yenen kimse deðildir. Asýl yiðit kýzdýðý zaman öfkesini yenebilendir.” (Buhârî, “Edeb”, 76)

Bizler yalnýzca kendimize karþý yapýlan kötülükleri affedebiliriz. Buna karþýlýk dinî ve millî deðerlerimiz, birliðimiz ve dirliðimiz ile insanlýða karþý yapýlan kötülükler karþýsýnda son derece duyarlý olmak mecburiyetindeyiz.

 

CÝMRÝLÝK ETMEMEK

 

Cömertliðin zýddý olan cimrilik, dinin öngördüðü yerlere harcamaktan kaçýnmaktýr. Yüce Allah cimriler hakkýnda þöyle buyurur: “Allah’ýn lütfundan kendilerine verdiklerinde cimrice  davrananlar, bunun kendileri için hayýr olduðunu sanmasýnlar; aksine bu, onlar için kötüdür. Cimrilik ettikleri þey, kýyamet günü onlarýn boyunlarýna asýlacaktýr.” (Âl-i Ýmran, 3/180)

Sevgili Peygamberimiz de hadisleriyle ümmetini, cimriliðin fert ve toplum üzerindeki dünyevî ve uhrevî zararlarýndan sakýndýrýrdý: “Mal hýrsýndan ve cimrilikten son derece sakýnýn. Zira sizden öncekileri cimrilik helâk etmiþtir. Cimrilik onlarý kan dökmeye ve haramý helal saymaya sürüklemiþtir.” (Müslim, “Bir ve Sýla”, 56) Dolayýsýyla müslümana yaraþan, cimrilik deðil cömertliktir.

 

KULLUK BÝLÝNCÝ

 

Ýnsanýn yaratýlýþ amacý sadece Allah’a kulluktur. (Zâriyât, 51/756). Allah’a kul olmak, O’nun çaðrýsýna samimiyetle karþýlýk vererek, yasaklarýndan kaçýnmak ve emirlerini yerine getirmekle mümkün olur.

Allah’a kulluðun baþý ihlas ve samimiyettir. (A‘râf, 7/29) Kullukta esas olan ise sürekliliktir. (Mü’minûn, 23/9) Bu konuda Rabbimiz þöyle buyurur: “Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et.” (Hicr, 15/99) Kulluðun zirvesi, kiþinin Allah’ý görüyormuþçasýna ibadet etmesi (Müslim, “Îmân”, 1, 5) ve bütün varlýðýyla O’na yönelmesidir. (Müzzemmil, 73/8) Buna ihsan makamýnda kulluk denir.

Kulluk bilinci sorumluluk bilinci ile geliþir. Her þeyi bilen ve gören bir Allah inancý, kulluðun olgunlaþmasýna vesile olur.

 

 

 

SABIR VE MÜKÂFAT

 

Sabýr: Kiþinin musibetler karþýsýnda, telaþa kapýlmadan güçlü olmasý, her þeyin Allah’tan geldiðinin bilinci ile tahammül etmesi, dayanma gücü göstermesidir.

Sabýr güzel bir huy, üstün bir fazilettir. Ýnsan güzellikler karþýsýnda sevinir ve Rabbine þükreder. Sýkýntý anlarýnda ise sýkýntýyý ortadan kaldýrmanýn yollarýný ararken diðer taraftan

Rabbinden sabýr, güç ve kolaylýk ister. Ýman eden kiþinin baþýna gelen her þey bir gizli sebebin bir hikmetin gereðidir. Mü’min, karþýlaþtýðý her sýkýntýyý doðal olarak karþýlar ve sabreder. Sabýr sadece zorluklar karþýsýnda deðil, hayatýn her anýnda yaþanan bir ahlak özelliðidir.

“Sabýr acý, meyvesi tatlýdýr”. Sýkýntýlara, belalara sabýr gösteren sonunda huzura kavuþur.”

 

ABDULLAH ÝBN ABBAS

 

Tefsir ve fýkýh alanlarýnda otorite olarak kabul edilen Abdullah Ýbn. Abbas, Peygamberimizin (s.a.s.) amcasý Abbâs (r.a.)'ýn oðludur. Hicretten üç yýl kadar önce Mekke’de doðmuþtur.

Abdullah Ýbn. Abbas daha küçük yaþýndan itibaren Rasûlullah’ýn (s.a.s.) yanýnda bulunmuþ ve O’ndan feyz almýþtýr. Peygamberimizin “Allahým! Ona hikmeti ve kitabýn (Kur’an) te’vilini öðret”, (Ýbn Mâce, “Sünne”, 11) “Allahým! Onu dinde ince anlayýþlý kýl” (Buhâri, “Vudû”, 10) þeklinde özel olarak duasýna mazhar olan Ýbn-i Abbas, derin ilmiyle ashabýn önde gelenlerinden sayýlmýþtýr.

 

Ýslam tarihinde ilmi ve saðlam þahsiyeti ile tanýnan Ýbn-i

Abbas hicrî 68 yýlýnda Taif ’te vefât etmiþtir.

 

CEMAATLE NAMAZIN FAZÝLETÝ

 

Namaz tek baþýna kýlýnabilirse de cemaatle kýlýnmasý daha faziletlidir. Hz. Peygamber, cemaatle kýlýnan namazýn sevabýnýn tek baþýna kýlýnan namazdan 27 kat fazla olduðunu bildirmektedir. (Buhari, “Cemaa”, 1) Namazlar cami dýþýnda da cemaatle

kýlýnabilirse de camide kýlýnmasý asýldýr. Cemaatle namaz kýlmak için camiye gelirken atýlan her adýmda kiþinin derecesi yükseltilir, bir günahý silinir. (Buhari, a.y.) Cemaatin farz-ý

ayýn, farz-ý kifaye olduðunu söyleyenler varsa da çoðunluða göre sünnettir. Cemaatin dini faziletlerinin yaný sýra sosyolojik önemi de büyüktür.

Cemaatle Müslümanlar bir araya gelir, sýkýntýlar ve sevinçler paylaþýlýr. Ýhtiyaç sahiplerinin ihtiyacý giderilir. Ýnsanlar arasýnda sevgi ve muhabbet artar.

 

KARZ-I HASEN

 

Hiçbir maddi çýkar beklemeksizin sadece Allah'ýn rýzasýný kazanmak ve din kardeþinin sýkýntýsýný gidermek amacýyla karþýlýksýz borç vermeye karzý hasen denir.

Kur’an’da karzý hasen, ihtiyaç sahiplerine ödünç vermek anlamýnda kullanýlarak þöyle buyurulmaktadýr; “Kim Allah'a güzel bir ödünç verecek olursa, Allah da onun karþýlýðýný kat kat verir ve ayrýca onun çok deðerli bir mükâfatý da vardýr.” (Hadîd, 57/11; Bakara, 2/245) Ýhtiyacý olanlara ödünç vermek sadaka vermekten daha güzel bir davranýþ olarak kabul edilmiþtir.

 

Ödünç verme sýrf Allah rýzasý için olmalý, herhangi bir karþýlýk

beklenmemeli ve bir menfaat da þart koþulmamalýdýr. Borç

karþýlýðýnda saðlanan menfaat haramdýr.

 

Bu yazý 3401 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

15 Sevvâl 1445 |  24.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Þüphesiz ki imân edip sâlih amellerde bulunanlar (varya), iþte onlar, yaratýlmýþlarýn en hayýrlýlarýdýr.


( Beyyine sûresi - 7)

Bir Hadis

Bizi aldatan bizden deðildir.



Müslim, Îmân, 164.

Bir Dua

“Allah’ým! Bize imaný sevdir, kalplerimizi imanla süsle. Bize küfrü, itaatsizliði ve isyaný sevdirme, kerih göster, bizi doðru yolu bulanlardan eyle.”

(Hâkim, Deavât, No: 1868)

Hikmetli Söz

Ölmek deðildir ömrümüzün en feci iþi,

Müþkil budur ki ölmeden evvel ölür kiþi.


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com