Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 865
Toplam 15265697
En Fazla 20355
Ortalama 2609
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Ramazan ve iYiLiK

Ýyilik erdemi þu hakikatten hareket eder: Benim dýþýmdaki insan da benden baþka biri deðildir, çünkü onun da bir nefesi ve bir nefhasý vardýr. Huzuru ilahîde, o benden ne fazladýr ne eksiktir, ona verilen bana da verilmiþtir. O da Allah’ýn halifesidir, iyilik yapýlmaya layýk bir varlýktýr.
02/06/2016

ÝNSAN büyük bir hazinedir ve içinde her þey yazýlýdýr. Fakat karanlýklar, perdeler býrakmaz ki insan içindeki o deðerleri keþfetsin. Bu perdeler ve karanlýklar, bu dünyadaki türlü türlü meþguliyetler, insanýn dünya iþlerinde aldýðý çeþitli tedbirleri ve gönlün bitmek tükenmek bilmeyen arzu ve hevesleridir. Beþeriyetten insanlýða, insanlýktan kâmil insan olmaya doðru tekâmül etmenin sýrrý, insanýn etrafýný kuþatan bu karanlýk ve perdelerden kurtulmasýnda yatar. Sürekli bir koþuþturma ve panik içerisinde olan insan kendi iç dünyasýndaki zenginlik ve güzellikleri fark etme imkâný bulamamaktadýr. Ýnsana þah damarýndan daha yakýn olan yüce yaratýcý, ona kendisini sorgulama zaman ve mekânlarý lütfetmiþtir.

Sinesinde birçok hikmeti ve yüksek ilahî hakikatleri barýndýran ramazan ayý rabbimizin bize bahþettiði müstesna zaman dilimlerinden biridir. Ramazan ayý, gönüllerin ilahî rahmet ve maðfiret arzusu ile yýkandýðý, iradeleri eðiten ve özgürleþtiren orucun manevi hazzý ile iyilikseverlik ve hayýrseverlik duygularýnýn kabardýðý, müminlerin hayýrda ve iyilikte yarýþtýðý, tövbe ile hakka yönelme þuurunun geliþtiði af ve maðfiret ayýdýr. (Ali Bardakoðlu, 21.Yüzyýl Türkiye’sinde Din ve Diyanet I., s. 144.) Ramazan ayý Müslümanýn üç temel niteliði olan iman, Ýslam ve ihsan duygularýnýn bir harmoni içerisinde yoðrularak akit hâline geldiði rahmet ayýdýr. Ramazan ayý her yýl insana bezm-i âlemde yüce Rabbine karþý vermiþ olduðu sözü hatýrlatýr. Bu nedenle insaný diðer varlýklardan deðerli kýlan, onun iç dünyasýný zenginleþtiren manevi deðerler bu bereketli ayda doruða ulaþýr. Bu deðerlerin baþýnda ahlaki erdemlerin nüvesini oluþturan iyilik gelir.

Ýyilik erdemi þu hakikatten hareket eder: Benim dýþýmdaki insan da benden baþka biri deðildir, çünkü onun da bir nefesi ve bir nefhasý vardýr. Huzuru ilahîde, o benden ne fazladýr ne eksiktir, ona verilen bana da verilmiþtir. O da Allah’ýn halifesidir, iyilik yapýlmaya layýk bir varlýktýr. Çünkü sadece ona deðil, kendine de iyilik yapmýþ olur. Ýyilik yapmak insaný egoist kuruntulardan kurtarýr. O iyilik Allah rýzasý için yapýlýrsa, insaný bencil duygu, düþünce ve davranýþlardan bilkuvve kurtarýr. Ýyilik, insanýn kendisinden, sevdiklerinden fedakârlýkta bulunarak karþýlýk beklentisi olmadan baþkalarýnýn lehine yapmýþ olduðu takdire þayan davranýþlardýr. Ahlakýn insanda asýl geliþtirmek ve sürekli kýlmak istediði özellik budur. Ýyilik hayatýn en tatlý, en verimli ve en sevimli iþidir. Allah bilinciyle yapýlan her meþru iþ iyiliktir. Ýnsanlar iyilikle mutluluk bulur. Ýyilik; kiþiler arasýnda dostluðun, sevgi saygý ve kardeþliðin kurulmasýna sebep olur. Dostluklar sevgiyle derinleþir, Ýslam iyilikle geliþir. (Fahrettin Yýldýz, Kur’an Aydýnlýðýnda Hayatý Doðru Yaþamak, Ýst. 2008, s. 319.)

Kur’an’ýn ahlak metafiziði iyilik ilkesi üzerine kurulmuþtur. “Eðer sana yapýlan iyiliðe ve kötülüðe daha iyi olan bir iyilikle mukabelede bulunursan, seninle arasýnda düþmanlýk bulunan kiþi, sýcak bir dost oluverir.” (Fussýlet, 41/34.) ayet-i kerimesi iyiliðin insan tabiatýndaki özelliðini ortaya koyar. Ýnsan müminliðini bir iddianýn ötesine geçirip imanýna insanlarý þahit tutacak eylemlerde bulunmasýný Kur’an ihsan kavramýyla ifade eder. Bu anlamda ihsan vericilik demektir. Allah, Muhsin ismiyle ihsanda bulunarak hem varlýðý yaratmakta hem yaratýrken kendilerini gerçekleþtirebilecekleri yeteneklerle onlarý donatmakta hem de yaþamlarý sürecinde taleplerine karþýlýk vermektedir. Bu hayatta test edilme riskini göze alan insan, bütün yapýp etmelerinde Allah’ýn varlýkla kurduðu bu verici iliþki tarzýný model alan ideal insaný temsil etmektedir. Ýyi bir mümin olabilmenin temel dinamiði olan ihsan, insanýn yaptýðý iþin ahlaken en iyisini, estetik olarak en güzelini, ekonomik olarak en âdilini ve en faydalýsýný, bilgi olarak da en doðrusunu amaç edinmesi demektir. “Sizden, iyiye çaðýran doðruluðu emreden ve fenalýktan men eden bir cemaat olsun.” (Âl-i Ýmran, 3/104.), “Ýyilikte ve fenalýktan sakýnmakta yardýmlaþýn, günah iþlemek ve aþýrý gitmekte yardýmlaþmayýn.” (Maide, 5/2.), “Hayýrlý iþlerde birbirinizle yarýþýn.” (Bakara, 2/148.) Kur’an’ýn bu buyruklarýný gerçekleþtirme imkâný, insanýn hemcinslerinin yaþamlarýna katkýda bulunmaya baðlanmýþtýr. Bu nedenle, iliþki içinde olduðumuz her bir insan ve çevremizdeki her bir varlýk esasýnda kendimizi gerçekleþtirmenin ve mümin oluþ iddiamýzýn saðlamasýnýn birer imkâný olarak bize sunulmaktadýr. (Þaban Ali Düzgün, Sarp Yokuþun Eteðinde Ýnsan, Ankara 2012, s. 19.) Hz. Peygamberimiz bütün eylem söylemlerinde hep iyiyi ve güzel ahlaký teþvik etmiþtir. Þu meþhur hadisinde, “Ýyilik ve hayýr güzel ahlaktýr; kötülük ise vicdanýný rahatsýz eden ve insanlarýn bilmesini istemediðin, yani herkesten gizlediðin þeydir.” (Müslim, Þerhu’n Nevevi, cüz 16-3, Beyrut 1972.) iyinin ve kötünün rasyonel kriterini vermiþtir. Kur’an, sünnet ve bu kaynaklardan beslenen Ýslam geleneði ve tecrübesinin hayata dönük iddiasý yaþanabilir bir dünya oluþturmaktýr. Hayýrlý nesil, yaþanabilir temiz çevre, temiz hava, güvenli iletiþim, temiz gýda, temiz toplum, güvenli meskenler ve hayýrda yarýþmak gibi insanca yaþamanýn asgari unsurlarýný Kur’an bu terimler üzerinden vermektedir ve insanlarý böyle bir yaþam kurmanýn mücadelesine çaðýrmaktadýr. Bu ideali gerçekleþtirmek için Müslümanýn berrak bir ahlaki bilince sahip olmasý gerekir.

“Ýyilik (birr), yüzlerinizi doðuya ve batýya çevirmeniz deðildir. Aksine iyilik, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman edenlerin; mala olan sevgilerine raðmen, onu yakýnlarýna, yetimlere, yoksullara, yolda kalmýþa, ihtiyacýndan dolayý isteyene ve özgürlükleri için mücadele edenlere verenlerin; namazý dosdoðru kýlan, zekâtý veren, antlaþma yaptýklarýnda sözlerini yerine getirenlerin ve zorda, hastalýkta ve savaþýn kýzýþtýðý zamanlarda direnip sabredenlerin tutum ve davranýþlarýdýr. Ýþte bunlar doðru olandýr. Muttaki olanlar onlardýr. (Bakara, 2/177.)

Bu ayet-i kerime Müslümanýn üç temel niteliði olan iman, Ýslam ve ihsan gibi unsurlarý ve bunlarýn bir bütünlük içerisinde yaþanmasý gerektiðini tavsiye ederek Müslümana saðlam bir ahlak bilincini aþýlar. Ve ayný zamanda dini sadece ibadetlere indirgeyip ve onunla kurtuluþa ereceði ümidini taþýyanlar için bir uyarý niteliði taþýr. Günümüzde ciddi anlamda bireysel, toplumsal ve hatta küresel ölçekte ahlak sorunlarý yaþanmaktadýr. Bu sorunlarýn Müslüman toplumlarda daha bariz bir þekilde görülmesi kolayca izah edilebilir durum deðildir. Demek ki dinî algý ve pratiklerimizde bir þeyleri doðru yapmýyoruz ya da yapamýyoruz. Þüphesiz bunun çeþitli sebepleri vardýr. Bizim kanaatimize göre ibadetlerimizi sýradan alýþkanlýklara dönüþtürerek, onlarýn bizi ulaþtýrmak istediði ahlaki güzelliði ihmal ediyoruz. Hâlbuki ibadetler basit alýþkanlýklara dönüþmesin diye, ibadetlere bilinç ve dinamizm kazandýran “niyet” esas alýnmýþtýr. Bizim asýl alýþkanlýða ve meleke hâline dönüþtürmemiz gereken ibadetler deðil de o ibadetlerin bize kazandýrdýðý ahlaki erdemler olmalýdýr. Zaten ahlak ilkelerinin somutlaþarak erdeme dönüþmesi ancak melekeyle olur. Ýnsanýn imanýnýn ve ibadetinin kalite testine tutulduðu alan da burasýdýr. Buradaki ihlaller ve kusurlar hem suç olarak hanemize yazýlýr hem de günah olarak adlandýrýlýr. Bu anlamda içerisinde birçok ibadeti yoðun bir þekilde ifa edebileceðimiz ramazan ayýný tefekkürle zenginleþtirerek, aþýnmýþ olan deðerlerimizi onarma ve yeni ahlaki erdemler kazanma ayýna dönüþtürmek için yeni bir fýrsat ve imkân olarak görmeliyiz.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa EREN / DÝYANET AYLIK DERGÝ

 

Bu yazý 2707 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

12/02/2024 - 10:58 ÜMMET OLMAK

n

27/11/2023 - 09:29 ÝMAN VE SAMÝMÝYET

n

08/08/2022 - 10:21 ÝSLAM’IN ASLÝ KAYNAKLARINI DOÐRU ANLAMANIN YÖNTEMÝ ÜZERÝNE

n

04/10/2021 - 11:28 KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOYAN NAMAZ HANGÝ NAMAZDIR?

n

24/05/2021 - 03:53 GERÇEK KIYMET ÖLÇÜSÜ:  SALÝH VE BAKÝ AMEL

n

05/04/2021 - 08:34 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

n

08/03/2021 - 11:02 TEVHÝDDEN HÝDAYETE  NEBEVÝ RÝSALET

n

12/01/2021 - 11:25 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

n

06/10/2020 - 02:15 PEYGAMBER EFENDÝMÝZÝN HÝCRET YOLCULUÐU

n

06/10/2020 - 11:27 ÞEHÝTLER ÖLMEZ!

n

31/08/2020 - 04:09 SONUÇLARI ÝTÝBARIYLA ÝSTÝÐFAR VE TÖVBE / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

06/07/2020 - 09:49 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR? / Abdülhamit Kahraman

n

25/06/2020 - 10:51 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI / Abdülhamit Kahraman

n

18/05/2020 - 12:33 CÂMÝLER KAPATILDI  CUMALAR KALDIRILDI AMA.. / Abdülhamit Kahraman

n

23/04/2020 - 04:29 RAMAZANDA HAYATIN VE ÖLÜMÜN MUHASEBESÝNÝ YAPMAK / Dr. Muhlis AKAR 

n

23/04/2020 - 02:47 ÞEHR-Ý RAMAZAN VE SORUMLULUK BÝLÝNCÝ / Prof. Dr. Ramazan ALTINTAÞ

n

06/04/2020 - 10:26 HER HÂLÝMÝZE ÞÜKREDEBÝLMEK / Dr. Lamia LEVENT ABUL

n

30/03/2020 - 10:30 KULLUÐUN EN GÜZEL KIVAMI: ÝHSAN / Prof. Dr. Safi ARPAGUÞ

n

16/12/2019 - 10:13 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.) DÖNEMÝNDE ÝLÝM / Prof. Dr. Þakir GÖZÜTOK

n

30/08/2019 - 10:56 HARAMDAN HELALE HÝCRET ETMEK

n

29/08/2019 - 02:59 ZÝKÝR: KALPLERÝ DÝRÝLTEN ÝKSÝR

n

17/12/2018 - 01:05 ALLAH’A YÖNELÝÞ BÝLÝNCÝNÝ TAZELEME: TÖVBE

n

17/12/2018 - 12:56 MANEVÝ ARINMA: TÖVBE

n

19/11/2018 - 10:47 Ýnancý kuþanan gençler

n

19/11/2018 - 10:42 Hz. Peygamberi Gençlere Anlatabilmek

n

17/10/2018 - 03:38 Mescitlerde Namaz Kýlmak ve Takva Sahibi Ýmam Olmak

n

30/03/2018 - 12:31 DEÝZMÝ VE ATEÝZMÝ BESLEYEN ÖNEMLÝ BÝR FAKTÖR ÝBADETSÝZLÝ

n

29/03/2018 - 12:11 MÜSLÜMANLARIN ÝLK KIBLESÝ MESCÝD-Ý AKSA VE MÜBAREK ÞEHÝR KUDÜS

n

04/01/2018 - 10:52 NEFÝS ÝLE MÜCADELE CÝHAD-I EKBER

n

03/01/2018 - 11:14 DÝNÎ TEBLÝÐDE DÝL VE ÜSLUP NASIL OLMALIDIR?

n

14/11/2017 - 11:22 HZ. PEYGAMBER’Ý GÜNÜMÜZ ÝNSANINA DOÐRU ANLATMAK

n

02/10/2017 - 04:02 ÝNSAN ONURU VE ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:31 ASIL DÝN AÞIRI YORUM

n

02/10/2017 - 03:08 DÝN GÜVENLÝÐÝ BAÐLAMINDA DÝNÝN DOÐRU ANLAÞILMASI VE YORUMLANMASI

n

19/08/2017 - 09:04 Kurban ya da Baþýndan Serçe Geçen Bir Çocuktur  ÝSMAÝL

n

12/07/2017 - 10:42 ÝNSANLIÐA KARÞI EN BÜYÜK GÜNAH:  FÝTNE

n

13/06/2017 - 12:14 RAMAZAN MEKTEBÝ

n

13/06/2017 - 12:07 EMANET AHLAKI

n

13/06/2017 - 11:59 RAMAZAN MEDENÝYETÝ

n

19/04/2017 - 03:16 HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU: DARU'S-SELAM

n

28/03/2017 - 02:41 SANAL DÜNYA VE  DEÐÝÞEN MAHREMÝYET

n

17/02/2017 - 03:17 PARALEL DÝNLERÝ KÝMLER SEVER

n

17/02/2017 - 12:40 “HADÝS ÝLMÝ”NÝN ÝSLÂMÎ ÝLÝMLER ARASINDAKÝ YERÝ

n

13/02/2017 - 12:17 KALPLERÝNDE MARAZ BULUNANLAR: MÜNAFIKLAR

n

01/02/2017 - 11:12 TEFRÝKAYA DÜÞENLER GÝBÝ OLMAYIN

n

29/12/2016 - 10:25 BÝR GÜVEN ABÝDESÝ:  Muhammedü’l-Emin

n

19/12/2016 - 04:10 Fitne ve Fesadýn Baþka Bir Versiyonu: ÝFTÝRA VE SUÇLAMA

n

18/10/2016 - 11:53 Bir Mektep Olarak CAMÝ

n

26/09/2016 - 11:04 Peygambersiz Ýslam Söylemi

n

22/09/2016 - 12:08 VÝCDANIMIZIN "Selfie"SÝNÝ ÇEKEBÝLÝR MÝYÝZ ?

n

21/09/2016 - 02:57 Boþ Vakit mi Dediniz?

n

10/08/2016 - 01:00 RASULULLAH (S.A.S.) BÖYLE BUYURDU

n

10/08/2016 - 12:44 Narsisistik Kiþilik

n

14/06/2016 - 11:32 Ramazanda Gönülden Tevhidi Yaþamak

n

06/06/2016 - 02:55 Kur’an Ýkliminde Ýyiliklerle Dinamik Bir Hayat Ýnþasý

n

02/06/2016 - 04:44 Ramazan ve iYiLiK

n

02/05/2016 - 12:25 HZ. PEYGAMBER’ÝN MESAJINI DOÐRU ANLAMAK

n

08/04/2016 - 03:14 Yoðunlaþmýþ Ýbadet Mevsimi: “Üç Aylar”

n

24/03/2016 - 10:35 DUANIZ OLMASA

n

24/03/2016 - 10:31 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

01/02/2016 - 11:48 ZÂLÝME HAKKI SÖYLEMEK

n

19/01/2016 - 04:35 ZOR ZAMANDA Müslüman Olmak

n

18/01/2016 - 02:04 Huzurda Huþu ile Durmak

n

18/01/2016 - 01:22 Alný Secdeye Varan Simalar

n

14/12/2015 - 11:41 HZ. ALÝ (Ö: 40/660)’NÝN KUR’AN-I KERÝM ANLAYIÞI

n

01/12/2015 - 02:21 SAHÂBE’NÝN PEYGAMBER SEVGÝSÝ

n

26/11/2015 - 02:10 Namaz: Divan-ý Ýlahîde Durup Tevhide Ermektir

n

19/11/2015 - 03:13 Kur’an ve Sünnet Perspektifinden Bilgi AHlAKI

n

19/11/2015 - 03:11 Ýlim, Marifet ve Hikmet Ýliþkisi

n

22/10/2015 - 12:39 Söz mü Sükût mu?

n

09/10/2015 - 02:23 Haccýn Evrensel Boyutu

n

07/09/2015 - 04:20   KURBAN

n

07/09/2015 - 04:14 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

06/07/2015 - 12:25 SADAKA-Ý FITIR

n

06/07/2015 - 12:23 TERAVÝH NAMAZI

n

23/06/2015 - 03:48 Þeytanýn Telkini VESVESE

n

19/06/2015 - 04:50 RAMAZAN

n

15/06/2015 - 06:11 Kardeþlik ve Dostluða Açýlan Pencere SELAM

n

15/06/2015 - 03:24 Vücutta Dolaþan Sinsi Düþman: Þeytan

n

12/06/2015 - 03:38 Ýnsanýn Temel Bir Zaafý

n

12/06/2015 - 03:07 Mültecilere Hicret Yurdu            ya da Muhacire Ensar Olmak

n

06/05/2015 - 02:27 DERÝN BÝR MUHALEFET

n

27/04/2015 - 12:31 Merhameti Kuþanmak

n

27/04/2015 - 12:30 Þiddet Karþýsýnda rahmet Peygamberi 

n

17/01/2015 - 04:13 HADÝSLERÝN DOÐRU ANLAÞILMASINDA VE YORUMLANMASINDA TAKÝP EDÝLECEK YÖNTEM

n

23/12/2014 - 04:13 Müslümanýn Varlýkla Ýmtihaný

n

23/12/2014 - 04:12 Ýslami Bakýþla Varlýk ve Servet Algýmýz

n

16/12/2014 - 02:50 SÜNNET VAHÝY ÝLÝÞKÝSÝ

n

27/10/2014 - 03:06 Sabýr-Sâbir

n

24/10/2014 - 04:08 Hz. Peygamber ve Genç Sahabiler

n

24/10/2014 - 03:59 Okunmasý Gerekenler (12)

n

24/10/2014 - 03:53 Ýslam’ýn Gençlik Tasavvuru

n

04/07/2014 - 03:29 BORÇ ve KARZ-I HASEN

n

30/06/2014 - 04:46 Ramazan Ýklimi ve Helal Kazanç Bilinci

n

09/06/2014 - 11:33 ATÂLETÝ TATÝL ZANNETMEK

n

05/05/2014 - 02:42 HZ. PEYGAMBER (S.A.S.)’ÝN ADÂLET ANLAYIÞI

n

09/04/2014 - 02:07 BÝR YÖNETÝCÝ OLARAK RASULULLAH

n

21/03/2014 - 04:40 Allah’ýn Korumasýný Hak Etmenin Yolu: Sabah Namazý

n

10/02/2014 - 02:47 Deðerini Bilemediðimiz Ýki Eþsiz Nimet: Saðlýk ve Boþ Zaman

n

04/10/2013 - 05:02 “Hakikat”in Nihai Temsilcisi:  Hz. Muhammed (s.a.s.) 
 

Site Ýçi Arama

14 Sevvâl 1445 |  23.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirramanirrahim

"Bizim içimizden herkesin belli bir makamý vardýr. Biziz o saf saf dizilenler, biz. Biziz o tesbih edenler, biz"

( Sâffât sûresi - 164)

Bir Hadis

“…Kim Allah’a ve ahiret gününe inanýyorsa, misafirine ikram etsin…”



(Buharî, “Edeb” 31,85; Müslim, “Ýman”, 74,75)

Bir Dua

"Rabbimiz, bizi ve bizden önce iman etmiþ olan kardeþlerimizi baðýþla ve kalplerimizde iman edenlere karþý bir kin býrakma. Rabbimiz, gerçekten sen, çok þefkatlisin, çok esirgeyicisin."

Müslüman'ýn duasý (Haþr Suresi 10)

Hikmetli Söz

Sahipsiz vatanýn batmasý haktýr, / Sen sahip çýkarsan bu vatan batmayacaktýr.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com