Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 4030
Toplam 15287284
En Fazla 20355
Ortalama 2611
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Çocuklarda Uyum ve Davranýþ Bozukluklarý   

Aileler genellikle, çocuðun geliþim dönemine baðlý olarak yaþadýðý olaðan sorunlarla, uyum bozukluðu olarak kabul edilen davranýþlar arasýnda ayýrým yapmanýn zor olduðunu ifade eder.
11/03/2009

Çocuklar her yeni geliþim dönemine geçtiklerinde yeni beceriler kazanýrlar. Çocuðun edindiði her yeni beceri beraberinde çözülmesi gereken bir sorunu da getirir. Geliþim dönemlerinde karþýlaþýlan sorunlar olaðan ve geçicidir, ancak çocuk bu dönemlerde çevresindeki yetiþkinlerin yanlýþ tutumlarýna maruz kalýrsa veya sorunlarýný çözerken engellemelerle karþýlaþýrsa, dönemsel (olaðan) diye nitelenen bu sorunlarýn çözümü yeni geliþim dönemlerine ve çocuðun ileriki yaþlarýna ertelenir. Bu durumlarda ortaya çýkan sorunlar uyum ve davranýþ bozukluklarý olarak adlandýrýlýr. Örneðin, çocuk, sosyal-duygusal geliþimi gereði yaþýtlarýyla oyun oynamasý gereken bir yaþta, sürekli yalnýz kaldýysa, ileride içine kapanýk bir çocuk ve yetiþkin olabilir veya çocuk geliþimsel olarak kendi kendine üstünü giyinme ve yemek yeme davranýþlarýný yapabilecek becerilere sahipken, aile tarafýndan sürekli bu becerilerini sergilemesi engellendiyse, bu alandaki geliþimini fark etmesi ileriki yaþlara kalacaðý için yeni geliþim dönemlerinde ortaya çýkacak sorunlarla baþ etmesi güçleþecektir. Baskýcý, aþýrý disiplinli, aþýrý koruyucu ve alaycý, aþaðýlayýcý aile tutumlarý da uyum ve davranýþ bozukluklarýna yol açar. Uyum ve davranýþ bozukluklarý yalnýzca ailenin yanlýþ tutumlarýna baðlý olarak geliþmez, çevresel faktörlere baðlý olarak da geliþebilir. Yangýn, deprem, tüp patlamasý gibi travmatik olaylar; evdeki kavga ve huzursuzluklar, aile içi þiddet gibi aile içi sorunlar; ölüm veya boþanma nedeniyle anne-babadan uzak kalma gibi kayýp ve ayrýlýklar da uyum ve davranýþ bozukluklarýna yol açan çevresel faktörlere örnek olarak verilebilir.
Çocuklarda görülen uyum ve davranýþ bozukluklarý aþaðýdaki gibi sýralanabilir;
- Altýný ýslatma ve dýþký kaçýrma
- Psikolojik kökenli kekemelik
- Parmak emme
- Týrnak yeme
- Fobiler ve korkular
- Yeme bozukluklarý ve iþtahsýzlýk
- Uyku bozukluklarý
- Mastürbasyon (kendi kendini tatmin etme)
- Ýçe kapanýklýk
- Çalma
- Yalan söyleme
- Aþýrý hareketlilik
- Saldýrganlýk
- Saç yolma
- Uyur gezerlik
- Baðýmlýlýk
- Aþýrý inatçýlýk
   Yukarýda saydýðýmýz uyum ve davranýþ bozukluklarýný sýrasýyla gelecek sayýlarda inceleyeceðiz. Bu sayýda, anne-babalarý, bu tip bir sorunla karþýlaþtýklarýnda ilk olarak ne yapmalarý gerektiði, ne tip tutumlardan kaçýnmalarý gerektiði ve sorunun saðlýklý bir biçimde giderilebilmesi için nasýl bir yol izlemeleri gerektiði konularýnda bilgilendirmek istiyoruz.
   Uyum Bozukluðu ile Normal Davranýþý Birbirinden Ayýrt etmek
   Aileler genellikle, çocuðun geliþim dönemine baðlý olarak yaþadýðý olaðan sorunlarla, uyum bozukluðu olarak kabul edilen davranýþlar arasýnda ayýrým yapmanýn zor olduðunu ifade eder. Anne-babalar için bu ayrýmý saðlýklý biçimde yapmak çok zordur, ancak belirli kriterleri göz önünde bulundurarak en azýndan bir uzmana baþvurmalarý gerekip gerekmediðini tespit edebilirler.
   Örneðin, alt ýslatma davranýþýný ele alalým. Bir buçuk yaþýnda tuvalet eðitimi almýþ bir çocuðun, ilk 1-1,5 sene zaman zaman altýna kaçýrmasý normaldir. Ýlk zamanlar çocuk kaslarýný kontrol etmekte güçlük çekebileceði için tuvalet eðitimini takiben gece ve gündüz görülebilen alt ýslatma davranýþý normal kabul edilmelidir. Çocuk 3,5-4 yaþýndan sonra da alt ýslatma davranýþýna devam ediyorsa bu davranýþ uyum bozukluðu olarak kabul edilebilir; çünkü artýk yeni bir beceriyi (tuvalet eðitimi) kazanmak için gerekli olan adaptasyon süreci aþýlmýþtýr. Bunun gibi, bebeklik dönemindeki parmak emme davranýþý normal kabul edilirken, 1 yaþýndan sonraki parmak emme davranýþý uyum ve davranýþ bozukluðuna iþaret eder.
Anne-babalarýn çocuðun hangi yaþta karþýlaþtýðý sorunlarýn normal, kýsa süreli ve geçici olduðunu tespit edebilmesi için bu konularda bilinçli ve bilgili olmasý gerekmektedir. Çocuk geliþimi ve eðitimi konusunda çok okuyan bilinçli aileler bile bu tip sorunlarý fark etmekte güçlük çekmektedirler. Bu nedenle tüm anne-babalarý insanýn kiþilik geliþiminde çok önemli olan 0-6 yaþ döneminde 6 ayda bir bile olsa, çocuklarýnýn geliþimlerini kontrol ettirmek, anne-babanýn farkýna varamadýðý bir sorun olup olmadýðýný öðrenmek ve ortaya çýkabilecek olasý uyum ve davranýþ bozukluklarýna karþý önlem almak için bir psikologa baþvurmalarýnda yarar vardýr.
   Hatalý Anne-Baba Tutumlarý
   Uyum ve davranýþ bozukluklarý, yukarýda sözünü ettiðimiz gibi hatalý anne-baba tutumlarýna baðlý olarak ortaya çýkabilir. Bazen de, davranýþ bozukluðu baþka bir faktöre baðlý olarak ortaya çýkar, ancak hatalý anne-baba tutumlarý nedeniyle
- týrmanarak artabilir,
- yeni uyum ve davranýþ bozukluklarýnýn ortaya çýkmasýna neden olabilir,
- öz-güven eksikliði, içe kapanýklýk, aþýrý kaygýlý olma gibi sorunlarýn ortaya çýkmasýna katkýda bulunarak kiþilik geliþimini olumsuz etkileyebilir.
   Uyum ve davranýþ bozukluðu geliþtiren çocuklarýn anne-babalarýnýn hatalý tutumlarý aþaðýdaki gibi özetlenebilir;
   1. Anne-babalar çocuklarýnýn bilinçli olarak belirli davranýþlarý yaptýklarýný düþünerek sorunu görmezden gelir veya davranýþý ve çocuðu baský altýna almaya çalýþýr. Oysa, çocuklarýn çok büyük bir çoðunluðu, bilinçli olarak bu davranýþlarý sergilemez. Çevrelerine bir mesaj vermek için, yani rahatsýz olduklarý durumlarý ifade etmek için bunu yaparlar.
   2. Anne-babalar sorunu gidermek için, davranýþý yapan çocuðu küçük düþürücü, aþaðýlayýcý ve suçlayýcý tavýrlar sergilerler. Bazý aileler sorunu gidermek için çeþitli ceza yöntemlerine, hatta þiddete bile baþvurmaktadýrlar. Mastürbasyon yapan çocuða ceza vermek, parmaðýný emen çocuðun aðzýna biber sürmek ve altýný ýslatan çocuðu deþifre etmek bu tip tutumlara örnek olarak verilebilir. Ailelerin, cezadan ve suçlayýcý tavýrlardan uzak durmalarý gerekir. Bu tip baskýcý tutumlar sorunu artýrmaktan baþka bir iþe yaramaz.
   3.Bazý aileler ise, sorunu kendi haline býrakýp, kendiliðinden geçmesini beklerler. Oysa uyum ve davranýþ bozukluklarý kendiliðinden geçmez, mutlaka bu bozukluðun altýnda yatan sebepler ortadan kaldýrýldýktan sonra geçer. Zaman içinde kendiliðinden geçen inatlaþma, parmak emme, alt ýslatma vb. Sorunlar yukarýda sözünü ettiðimiz normal dönemsel sorunlardýr. Uyum bozukluðu olarak ortaya çýkan davranýþlar ise ileriki yaþlarda ortadan kalkmýþ gibi gözükse bile ya yeni bir sorun olarak, ya da tekrarlanarak karþýmýza çýkar. Örneðin, parmak emme davranýþý okul yýllarýnda týrnak yeme veya öz-güven eksikliði olarak yeniden belirebilir. Alt ýslatma davranýþý olan 3 ve 4 yaþlarýnda iki çocuðu ele alalým; 3 yaþýndaki çocuðun sorunu 6 ay içinde kendiliðinden geçebilir, çünkü bu yaþta görülen bu davranýþ normaldir; ancak 4 yaþýndaki çocuðun davranýþý kendiliðinden geçmez, çünkü bu bir uyum bozukluðudur.
   Uyum ve Davranýþ Bozukluklarýnýn Tedavisi
   Ailelerin uyum ve davranýþ bozukluklarý konusunda çok bilinçli ve dikkatli olmalarý, böyle bir sorundan þüphelendiklerinde bir uzmana baþvurmaktan çekinmemeleri gerekir. Psikologlar, anne-baba ve çocukla yapýlan ayrý ayrý görüþmelerle sorunun sebeplerini tespit ederler. Çocuðun yaþ dönemine, sorunun çeþidine ve þiddetine göre aileye gerekli önerilerde bulunur ve gerek görürlerse çocukla belirli bir süre düzenli olarak görüþerek sorunun ortadan kalkmasýný saðlarlar. Ailelerin de amacý uzmanlarýn amacýyla paralel olmalýdýr; amaç, davranýþ bozukluðunu ortadan kaldýrmaya çalýþmak deðil, bu bozukluðu ortaya çýkaran sebepleri ortadan kaldýrmaya çalýþmak olmalýdýr.

 

Bu yazý 3900 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

08/03/2021 - 08:16 HZ. PEYGAMBER’ÝN (S.A.S.) TERBÝYESÝNDE YETÝÞEN ÇOCUKLAR

n

02/10/2017 - 05:40 ÇOCUÐA ÝBADETÝ SEVDÝRMEK

n

06/10/2016 - 03:37 BEN OKULA   BAÞLIYORUM

n

07/05/2015 - 04:01 ÇOCUKLARIMIZA ÝBDET BÝLÝNCÝ KAZANDIRMAK

n

01/09/2014 - 03:32 ÇOÇUKTA SORUMLULUK DUYGUSUNUN GELÝÞTÝRÝLMESÝ

n

04/07/2014 - 04:11 Çocuk ve Disiplin                       

n

09/06/2014 - 11:20 ÇOCUKLA SAÐLIKLI ÝLETÝÞÝM   

n

04/10/2013 - 05:21 Çocuðun Ýbadet Hayatýna Alýþtýrýlmasý

n

02/04/2012 - 04:33 Mum ýþýðýnda televizyon seyretmek

n

31/01/2012 - 02:09 Küçük bir caný huzur iklimiyle tanýþtýrmak

n

12/10/2011 - 02:07 Çocuk Sevgisi

n

13/07/2011 - 03:33 Genç Dediðin Böyle Olur

n

24/01/2011 - 13:34 Karneler ve Tatile Merhaba

n

24/01/2011 - 13:29 Karne sendromu

n

02/12/2010 - 16:08 Anne ve Babalara 13 ÖÐÜT

n

15/10/2010 - 14:58 Çocuklarýn Dinî ve Ahlâkî Eðitimlerinde Dikkat Edilecek Bazý Hususlar

n

22/06/2010 - 14:19 Anne ve Babalara Tatil Önerileri

n

22/06/2010 - 14:15 Karneler ve Tatile Merhaba   

n

28/04/2010 - 11:11 Hz. Peygamber ve Çocuk Sevgisi

n

25/03/2010 - 14:51 Çocuk Kalbi Ve Kur'an

n

27/07/2009 - 16:33 Çocuðumuza Ramazaný Yaþatmak

n

04/05/2009 - 15:46 Çocuklarýmýzý Duaya Nasýl Alýþtýrabiliriz? 

n

04/05/2009 - 15:41 Çocuklar Neden Yalan Söyler?

n

11/03/2009 - 13:55 Öyle Çocuklar Yetiþtirmek   

n

11/03/2009 - 13:52 Çocuklarda Ýnatlaþma Ýle Baþaçýkmanýn Yollarý   

n

11/03/2009 - 13:51 Çocuklarda Alt Islatma:Bir Uyum ve Davranýþ Bozukluðu

n

11/03/2009 - 13:50 Çocuklarda Çalma: Bir Uyum ve Davranýþ Bozukluðu 

n

11/03/2009 - 13:49 Çocuklar’da Kekemelik

n

11/03/2009 - 13:48 Televizyon ve Otizm

n

11/03/2009 - 13:47 Çocuklarda Uyum ve Davranýþ Bozukluklarý   

n

11/03/2009 - 13:46 Çocuklarda “Hayýr” Dönemi   

n

11/03/2009 - 13:45 Çocuðunuzun Okul Baþarýsý Ýçin 

n

11/03/2009 - 13:43 Çocuklarda Namaz Eðitimi Nasýl Yapýlmalýdýr?   

n

11/03/2009 - 13:41 Ergenlik Kâbusu: Dini Þüphe ve Tereddütler 

n

11/03/2009 - 13:25 Çocuklara Tesir Eden Unsurlar

n

11/03/2009 - 13:24 Ýslamda Çocuk Eðitimi

n

11/03/2009 - 12:56 Manevi Beslenmesinde Babanýn Terbiye Sorumluluðu

n

15/11/2008 - 17:43 Çocuk Zihniyetinin Temel yapýlarý / a. Egosantrizm

n

15/11/2008 - 17:41 Çocuk Zihniyetinin Temel yapýlarý / b. Animizm
 

Site Ýçi Arama

17 Sevvâl 1445 |  26.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Andolsun, elçilerimiz Ýbrahim'e müjde ile geldikleri zaman; "Selam" dediler. O da: "Selam" dedi (ve) hemen gecikmeden kýzartýlmýþ bir buzaðý getirdi.

( Hûd sûresi - 69)

Bir Hadis

Hz. Ebû Bekir’in kýzý Esmâ radýyallahu anhümâ þöyle dedi:

Ýslâmiyet’i kabul etmemiþ olan annem Hz. Resûlullah zamanýnda yanýma gelmiþti. Hz. Resûlullah’ýn görüþünü almak için:

- Annem, beni özleyip gelmiþ.
Ona ikramda bulunabilir miyim? diye sordum.
Peygamber aleyhisselâm:
- “Evet, annene iyi davran!” buyurdu.

Buhârî, Hibe 29, Cizye 18, Edeb 8; Müslim, Zekât 50

Bir Dua

“Allah’ým! Her iþimin koruyucusu olan dinim ile beni ýslah eyle, kurtuluþa erdir. Ýçinde
yaþadýðým, geçimimi saðladýðým dünyamý benim için ýslah eyle, hayýrlý kýl.”

(Müslim, Duâ, 71)

Hikmetli Söz

Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parasý,
Dostunun yüz karasý düþmanýnýn maskarasý.


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com