Çocuğunuzun Okul Başarısı İçin 

Çocuğun kendi derslerini öğrenmesini, kendi ödevlerini yapmasını istiyorsanız siz de büyükler olarak onun yanında size düşen sorumluluklarınızı yerine getirmeye çalışmalısınız ve boş gereksiz, lüzumsuz konuşmalarla onlara kötü örnek olmamalısınız.
11/03/2009


Okullar açıldı. Elbette çocuğunuzun başarılı olmasını istiyorsunuz. Peki, anne baba olarak neler yapmalısınız öncelikle bu konuda size düşen görevler nelerdir. Önce büyüklerin yapması gerekenleri sıralayalım.

   1- Öncelikle çocuğunuzun görme, işitme problemi var mı yok mu var ise ne kadardır? Bunların test edilmesi gerekir. Çünkü gözlük kullanmayan çocuk gözlük kullanması gerektiğini bilmez. Öğretmenin tahtaya yazdığı yazıları defterine doğru olarak geçirdiğini zanneder. Eğer çocuğun defteri öğretmen ve ya herhangi birisi tarafından kontrol edilmezse çocuk yanlış yazdığını bilemez. Haliyle çocuk başarısız kabul edilir.

   2- Çocuğun okulda başarılı çalışkan ve güzel ahlaklı kişilerle arkadaş olmasını tavsiye etmek gerekir.

  3- Çocuğun sabah kahvaltısını dikkat etmelidir.

   4- Çocukların okula abdestli olarak gitmesini tavsiye ederseniz okulda öğreneceği ilimleri de abdestli öğrenmiş olur.

  5- Çocuğun öğretmenlerine karşı saygılı olması tavsiye edilmelidir. Çünkü öğretmenlerine saygılı olan bir çocuk derslerini çalışır. Eğer öğretmeniyle herhangi bir konuda iletişim problemi olursa çocuğun derslerine çalışması derslerinde başarılı olması teşvik edilmelidir.

   6- Çocuğunuzun  evinizde ödevlerini  günü gününe  yapabilmesi için televizyon radyo v.b. araçları dikkat etmek gerekir. Siz çocuğunuzun yanında dizileri, maçları seyrederken ona dersine çalış! diye emirvari konuşmak ne derece tutarlı, geçerli olacağını sizin zekanıza havale ediyorum

   7- Hiç kimse boş bir amaç için yeryüzünde çalışmaz .-Bu çocuklar için de geçerlidir. Bir gün bir İngilizce öğretmeni arkadaş -bu çocuklar İngilizceyi bir türlü öğrenmiyor! Diye dert yanıyordu.40 yaşına gelmiş bu kişiye sordum.

-Sen Almanca biliyor musun?

-Hayır. Dedi.

-Peki 40 yaşına kadar neden öğrenmedin diye sorduğumda bana gerek görmedim deyince.

Bende

-İşte çocuklarda senin dersini gerekli görmüyorlar. Diye cevap verdim.

   Bu durum sizin çocuğunuz için de geçerlidir. Çocuğunuz okulda okutulan dersleri öğrenmeye hevesli olursa, -bu dersler bana hayatımın şu ve şu alanlarında  lazım olacak diye düşünürse çocuk okuluna aşkla şevkle gider. Bir şeyler öğrenmeye çalışır.

   8- Çocuğunuza devamlı derslerini çalıştın mı? Derslerini yap. Ödevlerini yap gibisinden konuşup onun derslerini öcü olarak göstermemeniz gerekir.

 9- Ailece hafta sonunda gezme, bir yerlere gitme v.b. programlar yaparsanız ve bu programı yaparken çocuğunuzun da görüşlerini alırsanız. Çocuğunuza şu mantığı vermiş olursunuz.

Hafta sonunda ailece şuraya gezmeye gideceğiz. Bir programımız var. Dolayısıyla hafta içindeki programım ödevlerimi yapmak. Dolayısıyla çocuğunuzu planlı programlı yaşamasını da öğretmiş olursunuz. Çocuğunuz gezmeye gidilecek zaman ile iş yapılacak zamanı  şimdiden öğrenmiş olur.

   10- Evde çocuğunuzun çalışacağı ortamın yani odasının  ısı, ışık, ses, gürültü v.b. etkenlerin dikkat edilmesi gerektiğini burada yazmaya gerek yok. Sadece hatırlatmış olalım.

   11- Evinize gelen misafirlerin ve evlerine gittiğiniz yerlerde geçirilecek zamanlarda çocuğunuzun ders çalışamamasına ve ertesi gün uykusuz kalmamasına dikkat etmek gerektiğini de hatırlatmak isteriz. Yeterli uyku çocuğun başarısında bilinen bir gerçektir.

   12- Çocukların derslerdeki temel konulara dikkatini çekmek gerekir.

   13- Arzu ederseniz ve gerekli görürseniz çocuğunuza dersleri  daha kolay daha hızlı nasıl anlayabileceğine dair özel dersler aldırabilirsiniz.

   14- Dersler ders masasında çalışılır. Yatarak değil bu yüzden çocuğunuzun bir ders masası olmalı ve orada ders çalışması sağlanmalıdır.

   15- Çocuğunuz bazı dersleri anlayamayabilir. Bu onun zekâsının düşük olduğunu göstermez. Bu konuda çocuğunuza negatif kelimeler kullanmayın. artık 8 çeşit zeka vardır. Çocuğunuzun bu zekâlardan hangisine sahip olduğunu bilmek ona göre eğitim vermek gerekir.

   17- Çocuğunuza iki de bir biz senin yaşındayken bu imkânlara sahip değildik gibi cümleler kullanmayınız. Şu anda her şeyleri olabilir olmayan bir şey varsa o da çocukların amaçları olmayışıdır. Bu yüzden onlara zekâlarının anlayabileceği, ufuklarının alabildiği amaçlar, hedefler belirlemelisiniz. Bu hedefleri o belirlemelidir. Siz sadece yardımcı olmalısınız. Hedefler onun olmalı ki, o çalışsın.

   18- Çocuğunuz ders çalışırken ona -bakkala git bir şeyler al gel, manava git şunları al gel derseniz. Çocuğunuzun dikkati dağılacağını unutmamak gerekir. Hem kendinizin hem de çocuğunuzun planlı programlı yaşamasını öğrenmeniz için çocuğunuza -şu saate kadar ödevlerini yap sonra hem teneffüs yapmış olursun hem de evimize bakkaldan şunları alıp gelirsin derseniz daha uygun olur.

   19- Çocuğunuzun okula gidip gelirken hangi sokaktan gelip geçtiğine dikkat etmek gerekir.

Yol üstünde çocuğa kötü örnek olacak şeyler var mıdır? Varsa da çocuğun kendisini nasıl koruyacağına dair bilgiler verilmelidir. Fakat bu bilgiler çocuğu korkutmadan. Güzel bir şekilde verilmelidir.

   20- Çocuğun öğrenme hevesinin  kırılmaması için yaptığı en küçük bir şeyin dahi tebrik edilmesi, övülmesi gerekir. Çünkü insanın önce Allah'ımıza (c.c.) sonra da kendisine güvenmesi çok önemlidir. Tabi çocuğunuza tebrik ve övme işi fazla abartılmamalıdır.

   Her şeyin dengeli olması gerektiği de bilinen bir gerçektir.

   21- Çocuğun kendi derslerini öğrenmesini, kendi ödevlerini yapmasını istiyorsanız siz de büyükler olarak onun yanında size düşen sorumluluklarınızı yerine getirmeye çalışmalısınız ve boş gereksiz, lüzumsuz konuşmalarla onlara kötü örnek olmamalısınız. Maçlarla dizilerle çocuğunuzun kafasını meşgul etmemelisiniz.



21- Çocuğunuza okulunun rehberlik servisine uğrayıp verimli ders çalışma yöntemleri hakkında  v.b. gerekli dokümanları  almasını tavsiye ediniz. Evde beraber güzel bir plan yapmaya çalışınız.