AKILLI İNSANLAR
Akıl; Allah’ın insana ikram ettiği müthiş bir cevherdir. Akıl insanı diğer yaratılmışlardan ayıran en önemli etmendir.
Her İnsan yaratılışı itibariyle ortalama bir akla ve bunun sonucu olarakta düşünme kaabiliyetine sahiptir. Ancak insanlar içersinde bazılarıakıllı, bazıları ise daha az akıllıdır. Bu onların akıl sevyelerinin farklı olduğundan değil, aklını kullanma yöntemlerinin farklılığındandır. Aklını iyi kullanan insanlar, çoğunlukla aklının farkına varmış, ölçüp biçmeyi başarmış insanlardır.
18/02/2010 - 18:39

Akl-i selim, yanı saf ve temiz olarak kullanılan bir akıl, dürüst düşünebilen bir akıldır. İşte o kişi varmak istediği hedefe en sağlıklı bir şekilde ulaşan insan olacaktır.
 
       AKIL NEDİR?
       Doğruyu yanlıştan ayırabilme, ölçüp biçebilme, ileriye dönük tasarı, plan ve program yapabilme, mevcut durumu değerlendirebilme, sonuca çıkabilme ve hayal kurma, ayrıştırma, sınıflandırma ve hükmetme yetilerini içersinde barındıran müthiş bir cevherdir.

       AKILLI İNSANLARIN ÖZELLİKLERİ

      Aklını İyi Kullanırlar;
      Akıllı insanlar en temelde akıllarını oldukça iyi kullanırlar. Bu onlar için önemli bir durumdur. Yaratılış itibariyle her insanda akıl bulunur. Ancak aklı etkileyen dış ve iç etmenler mevcuttur. İşte bu etkiler kişilerin birbirlerinden farklı düşünmelerinin ana sebeplerini oluştururlar.

       Akıllarını, Duygularında ve Hislerden Arındırarak Düşünürler;
      Onlar için saf bilginin ve ilmin önemi son derece fazladır.. Her zaman doğru bilgiye göre hareket etmekisterler. Duygularını ve hislerinin tesirinde kalmamak için açzami çaba harcarlar. İçinde duygu ve hislerin karıştığı tüm bilgilere şüpheyle yaklaşırlar. Her zaman eleme yöntemini kullanırlar.

       Plan ve Program Yaparak Yaşarlar;
      Alkıllı insanlar için gelişi güzellik, plansızlık yoktur. Onlar hiçbir zaman günü birlik yaşamazlar. Sürekli haftalık, aylık ve yıllık planları vardır. Bu planları yaparken son derece gerçekçi olurlar. Gerçekleşmesi mümkün olmayan işlerle uğraşmazlar. Onlar her zaman uzun yol koşucusudurlar. Akıllı insanların çoğu idealist insanlardır. Gayelerine ulaşmak için yürürken asla yorulmaz ve yılmazlar.

       Yönetici Ruhlu İnsanlardır;
      Akıllı insanlar bulundukları ortamlarda, sürekli öne çıkarlar. Sözleri ve davranışlarıyla etki oluşturular. Çevresindeki insanları etkilemeyi başarabilen insanlardır. Yönetici ruhlu oldukları içinde insanları idare etmeyi iyi başarırlar. Yöneticilik onların tabiatlarında vardır.

      Gayretli ve Çalışkan insanlardır;
      Tembelliği ve uyuşukluğu hiç sevmeyen insanlar oldukları için sürekli çalışkan, ve üretken konumdadırlar. Boşa harcayacak bir dakikaları bile yoktur.

       Kararlı ve Sabırlı İnsanlardır;
      İdealist insanlar oldukları için, yakın, orta ve uzun vadeli kararlar alırlar. Hiç bir şart ve durumda bu kararlarından vazgeçmek istemezler. Eğer almış oldukları kararları etlileyecek çok güçlü bir etki varsa ona karşı direnmesini yanı sabretmesini bilirler.

       Dikkatli ve Özenli İnsanlardır;
      Yaptığı her işi büyük bir dikkat ve özenle yaparlar. Karşılaştığı her işin üzerine giderler. Boşvercilik, umursamamazlık onların anlayışlarında yoktur. Bakışları ve duyuşları dikkatlidir. Küçük detayları dahi kaçırmazlar.

       Öğrenmeyi ve Araştırmayı Severler;
       Akıllı insanlar belirli bir çok konuya ilgi duyarlar. Öğrenmeyi ve öğretmeyi severler. Genellikle mukayese ve hafıza yönleri güçlü olduğu için düşünmeye yatkın insanlardır. Ak sütün içersindeki ak kılı rahatlıkla görebilirler. Okumaya çok düşkün insanlar oldukları için entellektüel boyutları vardır.

      Çevresindeki İnsanları Motive Ederler;
      İnsanlarla ilgilenmeyi, onlara yardımcı olmayı, yol göstermeyi çok severler. Moral değerleri her zaman yüksek olduğu içinde insanları sürekli motive ederler.

      Az ve Öz Konuşmayı Severler;
      Onlar, çok konuşmanın boş konuşmak olduğunu bilirler. Gevezelik ve amaçsız hareket etmek onlara göre değildir. Dikkatli insanlar oldukları için nerde ne konuşacağına çok dikkat eder, kullandığı kelimleri özenle seçerler. Her doğruyu her yerde söylemenin doğru olmadığını bilirler.

      İnandığı Değerlere Göre Yaşarlar;
       Akıllı insanlar rüzgara göre yön değiştiren insanlar değillerdir. Onlar bir şeye inanırlarsa, onu doğru bilirlerse sonuna kadar giderler. Maymun iştahlı ve aceleci değillerdir. İnanmadığı ve ikna olmadığı bir şeyin arkasından gitmezler.

       Kendilerine (nefislerine) Hakim, İradeli  İnsanlardır;
      İnsan nefsi şımarıklığı ve sonçta da kötülüğü ister. Akıllı insanlar bunu çok iyi bildiği için, nefsine hakim olan insanlardır. Bir insan için nefsinin onun önüne geçmesi o kişinin felaketi olacaktır.

       Dengeli ve Şahsiyetli insanlardır;
       Karşılaştıkları ve karar verecekleri her konuda dengeli olurlar. Dengesizlik onlar için felakettir. İnsan aklı, mantıklı ve tutarlı olanı tercih eder. Akıllı insanlarda bu konuda oldukça titiz davrananlardır.
       Şahsiyet, insanın örtüsüdür. Bu örtü nekadar güzel olursa insanda okadar güzel olur. Akıllı insanlar şahsiyet terbiyesine çok önem verirler. Olgun bir şahsiyet oluşturmak onların idealleri arasındadır.

       Temkinli ve Tedbirli İnsanlardır;
        Umursamazlık ve boşvercilik o insanların yapısında olmadığı için, yaptığı her işte, on ölçer bir biçerler. Aceleci ve rahat davranmazlar. Tedbirli ve temkinli insanlardır. Her zaman üç beş hamle sonrasını düşünerek hareket ederler. Çoğu zaman soğukkanlı ve mantıklı davranırlar.

       Düşünen İnsanlardır;
       Düşünmek Allah’ın insana vermiş olduğu harkulade bir yetenektir. Akıllı insanlar bu müthiş yeteneğin farkına varmış, inceden inceye düşünen insanlardır. Doğru ve saf düşünmek onlar için her şeyin başında gelir. Çünkü düşünmeden hareket etmenin gelişi güzel davranmak olduğunu iyi bilirler. Allah’ın insana vermiş olduğu bu yeteneği, amacına uygun olarak kullanırlar.

       Hiçbirşeyin Aşırı Bağımlısı Değillerdir;
      Bağımlılık, birşeye tutkuyla bağlanmak, yönelmek adeta ona esir düşmektir. Akıllı insanlar bunu çok iyi bildikleri için hemen hiçbirşeyin aşırı bağımlısı değillerdir. Bağımlılık zayıflıktır, bağımlılık iradesizliktir aslında bağımlılık bir tür hastalıktır. Akıllı insanlar zihin ve beden sağlığına çok değer verir. Bağımlılık yapan fiziki yada zihni her türlü durumdan uzak durmaya çalışırlar.

       Eşyayı Kullanırlar Ama Eşyanın Kendilerini Kullanmasına İzin Vermezler;
       İnsan hayatta yaşarken birçok eşyaya ihtiyaç duyar. İhtiyaç duyulan bu şeyler, kişinin hayatında son derece etkilidir. Bu doğal bir fitneyi beraberinde getirecektir. Akıllı insanlar çevresindeki eşyaya hakimdir ve onu kullanırlar, ancak eşyanın onu kullanmasına asla müsade etmezler.
      Her insan yapısının olumlu ve olumsuz yönleri olduğu gibi akıllı insanlarında olumsuz yönleri vardır.
 
      AKILLI İNSANLARIN OLUMSUZ YÖNLERİ:
 
      Aklına Fazla Güvenebilirler;
       Akıllı insanlar hemen herşeyi düşünerek yaptığı için bu konularda doğal bir özgüven duygusu oluşabilir. Bu bazen akılla her şeyin çözülebileceği duygusunu doğurur ki bu son derece hatalı bir durumdur. Eğer buna dikkat edilmezse “akılcılık” ortaya çıkmış olacaktır.

       Akıllı İnsanların Bazıları Kibirli Olabilirler;
       Akıllı insanlar birçok konuda başarılı oldukları için, bazıları ne yazık ki kendini beğenmiş ve kibirli insanlar halini alabilir. Buda onların kişisel çelişkileridir.

       Akıllı İnsanların Bazılarında Ukalalık ve Çok bilmişlik Görülebilir;
       Başarı karşısında şımarmak insanın doğasına yerleştirilmiş bir “fitnedir”. Akıllı insanlar bu tuzağa zaman zaman düşebilirler. Çevresinde çok bilmiş bir edayla dolaşabilir ve insanları rahasız edebilirler.
       Akıllı İnsanların Bazısı Biraz Kuralcı Olurlar;
       Disiplinli ve ileriye dönük yaşayan insanlarda kuralcılıkta kendiliğinden başgösterir. Buda onların bir abartısı, hatta açmazıdır. Herkezi kendileri gibi kuralcı yapmaya kalkabilirler. Bu durum özü doğru, uslubu yanlış bir durumdur.

      Sonuç olarak, tüm bu olumsuz durumlara karşın akıllı, insanlar artıları eksilerinden oldukça fazla olan insanlardır. Hemen şunu belirtelimki normal bir akla sahip herkez dürüst ve disiplinli bir çalışmayla akıllı insanlar dairesine dahil olabilirler. Bu, kişinin iyi niyetli istemesi ve çabasına  bağlıdır.
     
       Allah indinde akıllı insan, tüm bu saydıklarımızla birlikte vahyi ciddiye alan ve yüzü ahirete dönük yaşayandır.
       Allah için akledenleri Allah sever...     

 

[email protected]