Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 2677
Toplam 15278826
En Fazla 20355
Ortalama 2610
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 

 
Lâiklik diye diye lâiklik tepelendi
05/02/2008 - 17:44
 
Bir uluslararasý haber ajansý fotoðrafýný geçmiþ: Ankara'da yapýlan türban/baþörtüsü yasaðýný kaldýrmaya karþý gösteride, gösteriye katýlanlar, üzerinde Lâiklik yoksa bilim, demokrasi, özgürlük yoktur cümlesi yazan pankartlar taþýmýþlar. Acaba bu panka
 

üzerinde “Lâiklik yoksa bilim, demokrasi, özgürlük yoktur” cümlesi yazan pankartlar taþýmýþlar. Acaba bu pankartý taþýyanlar anlamý üzerinde de düþündüler mi?

Bu soruyu boþuna sormuyorum.

Türkiye, cumhuriyet olarak 1923'te dünyaya gelmiþ sayýlsa da, kökleri çok eski bir ülke; bir imparatorluk mirasçýsý. Geçmiþi bir tarafa býraksak bile, Türkiye Cumhuriyeti'nin 85 yýllýk tarihinin yalnýz 1937 sonrasýnda 'lâiklik' bir ilke olarak anayasaya girmiþ bulunuyor. 1928'de çýkartýlana kadar, Türkiye Cumhuriyeti'nin Atatürk ve arkadaþlarý tarafýndan yazýlmýþ anayasasýnda “Devletin dini din-i Ýslâm'dýr” yazýyordu.

Lâiklik ilkesinin anayasada yazýlý olmadýðý dönemlerde bir hiç miydik biz?

Dünyada açýkça 'lâik' olarak kendini tanýmlayan demokratik ülke sayýsý sanýldýðý kadar çok deðil. Avrupa'da anayasasýnda 'lâik' sözcüðü geçmeyen bayaðý ülke var. Birçok ülke cumhuriyet bile deðil Avrupa'da. Ýngiltere'de kraliyet koltuðunda oturan kiþi (þimdi Kraliçe 2. Elizabeth) ayný zamanda Ýngiliz (Anglikan) Kilisesi'nin de baþýdýr. Ýngiliz Lordlar Kamarasý'nda kiliseye ayrýlmýþ 26 sabit koltuk olduðunu da unutmayalým.

Bu durumda “Lâik olmadýðýna göre, Ýngiltere'de bilim, demokrasi, özgürlük yoktur” mu diyeceðiz?

Lâiklik bütün dünyada görece yeni bir kavram; Fransýz Ýhtilâli'ne yol açan sebepler içerisinde zikredilen Kilise ile yerleþik düzen iþbirliði sonucu, ihtilâlciler, kiliseyi zayýflatmak için bu kavramý ortaya attýlar. Bugünün karmaþýk kimlikler dünyasýnda bir dinî eðilimin diðerlerine tahakküm etmemesine yarýyor bu ilke. Lâik ülkelerde dinin devlete müdahalesi engellenebildiði gibi devletin inanýþlara müdahalesinin de önüne geçiliyor. Anayasasýnda lâiklik ilkesine yer verilen ülkelerde, bu kavram, genellikle 'din ve vicdan özgürlüðü' olarak tanýmlanýyor.

Görüldüðü gibi, tek baþýna lâiklik ilkesi, özgürlüðün, demokrasinin ve bilimin garantisi kabul edilmiyor. Lâik sayýldýðý halde demokrasiden mahrum, özgürlükleri vatandaþlarýna çok gören, bilimden habersiz ülkeler olduðu gibi, lâiklik ilkesini benimsemediði halde demokrat, halký özgür, bilim dünyasý birinci sýnýf ülkeler de var.

Üniversitelerde türban/baþörtüsü yasaðýný savunanlarýn Türkiye'de bunu 'lâiklik' ilkesi ardýna saklanarak yapmasý ise, bu ilkeyi sahiplenen baþka ülkelerdeki uygulamalar göz önünde tutulduðunda, tam bir yanýlsama teþkil ediyor. Avrupa'da, Amerika kýtasýnda, hatta Afrika'da 'lâiklik' ilkesini benimsemiþ ülkelerin hiçbirinde, üniversiteler, kadýnlarýn kýlýk kýyafetine din temelinde sýnýrlama getirmiyorlar. Bu yönde bir kýsýtlama getirmeyi de düþünmüyor bu ülkeler. Düþünseler bile, bunu lâiklik ilkesi adýna yapamayacaklarýný biliyorlar.

Üniversitede okuma hakký kazanmýþ, reþit insanlarýn, dinsel tercihlerine müdahale edilmemesini gerektiriyor çünkü lâiklik. Öðrenci konumunda bulunanlarýn din adýna devlete tahakküm etmeye kalkýþmalarýnýn mümkün olamayacaðýnýn da farkýnda o ülkelerin insanlarý.

Bu sebeple de bizde yürütülen baþörtüsü eksenli tartýþmalarý þaþkýnlýktan açýlmýþ gözlerle izliyorlar. Yabancý ajanslarýn üzerinde “Lâiklik yoksa bilim, demokrasi ve özgürlük yoktur” yazan pankartlý fotoðraflarý dünyanýn dört bir tarafýna ulaþtýrmalarýnýn sebebi de o þaþkýnlýk zaten. Bilim, demokrasi ve özgürlük ile lâiklik arasýnda M. A. Celal Þengör'ün yansýttýðý türden “Din varsa bilim yoktur” ters iliþkisi kuran kimse pek çýkmýyor o ülkelerde; çýksa da bilim câmiasýnda kendisine yer bulamýyor.

Kendi kiþisel, zümresel ve örgütsel çýkarlarýnýz için tepe tepe kullanarak lâikliði halkýn gözünde kötü bir yere yerleþtirdiniz ya, bu bile, lâik olma iddiasýný sizin elinizden almaya yeter.

Yeni Þafak


Bu Makale 4219 defa okunmuþtur

 

Yazdýr

YAZARIN DÝÐER YAZILARI

©

05/02/2008 - 17:44 Lâiklik diye diye lâiklik tepelendi
 
 

Site Ýçi Arama

16 Sevvâl 1445 |  25.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

"Kendi hevasýný (nefsini ve kanaatlerini) ilah edineni
gördün mü?

Þimdi ona karþý sen mi vekil olacaksýn?".


( Furkân sûresi - 43)

Bir Hadis

Hz. Ömer (r.a.)’tan rivayet edildiðine göre
Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurdu:
“Kim bir mescidde ilk rekatini dahi kaçýrmadan kýrk gece cemaatle yatsý namazýný kýlarsa, Allah ona bundan dolayý cehennemden bir kurtuluþ yazar.”



Ýbn Mâce, I, 261

Bir Dua

“Allah’ým! Bana doðru olaný ilham et ve beni nefsimin þerrinden koru.”

(Tirmizî, Deavât, 70)

Hikmetli Söz

Ey insan! Sen küçük bir
cisim olduðunu iddia
edersin, ama en büyük
âlem senin içinde
gizlidir.

Cimrilerin hâli ne
gariptir. Fakirler gibi
yaþarlar, zenginler gibi
hesap verirler.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com