Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 4400
Toplam 15280549
En Fazla 20355
Ortalama 2610
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 

 
Vahyin Dilinden
04/04/2012 - 14:27
 
Yaþar Deðirmenci
“Þüphesiz Allah kimseye zerre miktarý haksýzlýk yapmaz. Eðer kulun zerre kadar hayýrlý bir iþi varsa onu kat kat arttýrýr. Ayrýca kendi katýndan büyük bir mükâfat verir.” (4 Nisâ 40)



 

Allah Rasulünden 

Hz. Enes (r.a) anlatýyor:

Bir zat, Allah Rasulüne gelerek:

-Ya Rasulallah! Ben yolculuða çýkmak niyetindeyim. Bana (manevi) azýk ver, dedi. Allah Rasulü:

-Allah seni takva ile azýklandýrsýn, buyurdu. Adam:

-Artýr, dedi. Allah Rasulü:

-Günahlarýný baðýþlasýn, buyurdu. Adam:

-Biraz baha artýr, dedi.

Allah Rasulü de:

-Nerede olursan ol, Allah sana hayýr iþlemeyi kolaylaþtýrsýn, buyurdu.” 

Günün Sözü 

“Fikir adamýnýn vazifesi kucaðýnda yaþadýðý toplumu gaflet ve yalanlardan kurtarmaktýr. Millet kendi istikametini kendisi tayin eder, yeter ki, gözlerindeki bað çözülsün, yeter ki bu garip tehlikeli hastalýktan –kendini bir baþkasý sanma hastalýðýndan- kurtarýlsýn.”

Cemil MERÝÇ 

DOSTÇA 

Yaþar DEÐÝRMENCÝ 

Biraz iç dünyamýza dönmeye ne dersiniz? 

Her Müslüman “gönül adamý”dýr. Ýbadetin verdiði þuur, bizi diri tutar. Etrafa ýþýk saçar, bulunduðu topluma bir güzellik katar. Baþý dara düþenin aradýðý adamdýr Müslüman! Ýnsanýmýzýn üzüntüsünü, sýkýntýsýný, sevincini paylaþtýðý adamdýr. Derdi, sancýsý, sýzýsý olan adam. Derdini seven adamdýr. “Adam gibi adam”dýr.

Bir Batý’lý “Bir tek kalbin kýrýlmasýný önleyebilirsem boþuna yaþamýþ olmayacaðým. Bir hayattan acýyý hafifletebilirsem, ya da bir kuþu yeniden yuvasýna koyabilirsem, boþuna yaþamýþ olmayacaðým.” diyebiliyorsa, ya bizde bulunmasý gereken incelik? Ýslam ahlaký ve Müslümanýn zarafeti bir karakter haline gelmeli, tavýr ve sözlerimize yerleþmeli. “Kabalýk ve katýlýktan hoþlanmam” diyen, mezarýn üzerine atýlan topraðý düzelterek  bunun ‘ölüye faydasý da zararý da yoktur. Ancak daðýnýklýk dirinin gözüne zarar verir. Allah, kul bir iþ yapýnca onu güzel yapmasýný sever’ buyuran bir Peygamberin Ümmetindeki bu kabalýk neyle izah edilebilir? Böyle bir tavrý müminlerde görmek insana hüzün veriyor. Müminin mümeyyiz vasfý nezaket ve zarafettir. Bunu kaybetmeyelim. Ýyilik, hayata mânâ kazandýrýr. Ýyilik öyle bir dildir ki hem dilsizler konuþabilir onunla hem de saðýrlar iþitir onu… Hayat bir iyilik yarýþýdýr ve sevmektir. Sevmek ise boþ sözle olmaz. Sevmek ilgilenmektir. Sevmek bedel ödemektir. Zaman ayýrmaktýr. Paylaþmaktýr. Yaþananlardan habersiz, vurdumduymaz olamayýz. Derdimiz, sancýmýz, ýzdýrabýmýz, hassasiyetlerimiz, derdimiz olmalý. ‘Bîdert olanýn derdine derman olunmaz.’  sözü ne kadar güzel. Üretim-tüketim, alýþ-veriþ, harcama, para, konfor, ihtiyaç, mefruþat, teþrifat vs. Ýnsan “nerede” insan. Dünyanýn her hal ve þartta bir “imtihan dünyasý” olduðunu unutmadan. Küçüðü ile büyüðü ile, kazananý ile kaybedeni ile… Hastalýðý-saðlýðý, varlýðý-yokluðu, kanaati-rýzasý, sabrý-þükrü, sevinci-üzüntüsü ile fânilikler içinde ebedilik arayýþýmýzla devam edecek. Kazanýlan “Allah Rýzasý” salih amellerle noktalanan iman yürüyüþü, “hayýr insaný” olma gayreti belki muhtemel sýnavlardan baþarýyla çýkmamýzýn vesilesi olacak. Belki toplayacaðýz sokaklardan  köprüaltý çocuklarýný. Uzatacaðýz ellerimizi çaðýn yetimlerine, öksüzlerine, kimsesizlerine, itilmiþ-kakýlmýþlarýna.

Ýslam kardeþliðini, fedakârlýðý, vefayý, digergâmlýðý, cömertliði hayata hâkim kýlmamýz gerekiyor. Fitne, fesat, dedikodu, gýybet, riya alýp baþýný gitmiþse, Peygamberimizin buyurduklarý veçhile: "Evimizin demirbaþý" olmamýz icab ediyor. Tabii demirbaþ olacak ev bulmakta, o eve kendini atacak insan bulmakta zorlaþtý. Kaygan zeminde ayakta durmaya çalýþýyoruz. Bu kaygan zeminde ayakta durmak da birbirimize sahip çýkmaktan, ‘saflarý sýklaþtýrmak’tan geçiyor. Tabii saflarý da vücutlarýn, kollarýn, omuzlarýn temasýndan ibaret görmeyip; sevinçlerin, hüzünlerin, acýlarýn, dertlerin, sýzýlarýn hep beraber hissedilmesi olduðunu unutmamak! Yoksa metrobüslerdeki kalabalýklarda saflar bir hayli sýkýþýk(!)

Þer gibi gözükenler, hayýr; hayýr gibi gözükenler þer olabilir. En büyük saadetler, çekilen çilelerin kazanýlan imtihanlarýn sonucudur. Ýlkokul çocuklarýnýn sorularýyla üniversite sýnav sorularý ayný mýdýr? Hangi öðrenci “bu sorular zor, deðiþtirip sor!” diyebilir öðretmenine. Hangi hoca sorularý cevap anahtarýyla daðýtýr? Dünya sýnavý bile böyle olursa ya ebedî hayatý kazanacaðýmýz imtihan nasýl olur? Mevlana diyor ya “Gerçeði öðrendim bir gün... Ve gerçeðin acý olduðunu... Sonra dozunda acýnýn, yemeðe olduðu kadar hayata da
“lezzet” kattýðýný öðrendim.”  Müslüman her hal ve þartta þanslýdýr. Belalara musibetlere sabreder, mükafatýný alýr. Nimetlere þükreder ecrini alýr. O halde ikazlarla, dertlerle, sýkýntýlarla ve belalarla beraber yaþamayý öðrenmeliyiz. Teknoloji her gün hayatýmýza yeni imkanlar sunuyor! Peki neden insanlýk maddeten ve manen kan-revan içinde? Bu basitlik, bu yozlaþma, bu kirlenme, bu ufunet neyin nesi? ‘Rabbinsurnî alel gavmil müfsidîn.” (Ahlaki çürümeye yol açan þu topluma karþý bana yardým et!) duasýna sýðýnma zamaný herhalde.

Fakir, garip bir mümin: ‘Ya Rabbim, sana þükürler olsun, ben ne kadar zenginim.’ dermiþ. Duyanlar bu sözlere þaþar kalýr, ‘Senin neren zengin? Bir abandan ve çarýklarýndan baþka hiçbir þeyin yok ki.’ deyince de, derin bir nefes alýr, kollarýný açar, tekrar havayý içine çeker, ‘Bütün bu hava benim deðil mi? Ýstediðim kadarýný ciðerlerime doldurmuyor muyum?’ der, yine ‘Ben ne kadar zenginim,’ sözünü tekrarlarmýþ. ‘Senin neren zengin?’ suali bir daha sorulunca da, tekrar kollarýný açar, etraftaki aðaçlarý, çiçekleri, gökyüzünü gösterir, ‘Bütün bunlarý gözlerimle görebiliyorum. Bunlar benim sayýlmaz mý, bu zenginlik deðil de nedir?’ diye cevap verirmiþ. Mutluluðun sadece maddenin satýn aldýðý þeylerle elde edilemeyeceðini ne zaman anlayacaðýz? Nimetler elimizden çýkmadan, ne zaman þükrünü eda edeceðiz? Bir þeyin þükrünün, o nimeti verenin arzusuna uygun yerde kullanmakla olduðunu ne zaman idrak edeceðiz?

Çocuklarýmýza sadece paranýn (maddi imkanlarýn) temin edeceði lüks ile mutlu olmak yerine, bahþedilen nimetlerin farkýna varmayý öðretebilsek, daha büyük bir iyilik yapmýþ olmaz mýyýz? Hatta psikologlar ‘mahrumiyet eðitimi’nden bahsediyorlar. Varlýk içinde yaþarken yokluðu bilmek! Sabýr/kanaat/þükür istikametinde yürümeyi temin etmek.

Kendimizi aþmamýz, nefsimize uymayýp olgunluk göstermemiz, vefalý olmamýz, bizi biz yapan deðerleri hayata hâkim kýlmamýz, kaybolan insanlýðý bulmamýza vesile olacaktýr. Lokman Hekim’in tavsiyesi üzere kendisine yapýlan iyilikleri ve ölümü unutmayýp, kendisine yapýlan kötülükleri ve kendi yaptýðý iyilikleri unutacak seviyeye gelme kývamýný tutturmamýz gerekiyor. “Örnek Olma”nýn önemini kavrasak! Bizim yüzümüzden sun’î gündemler oluþmasa. Her halükârda dinimizi en iyi temsil etmenin, mukaddeslerimizden mahrum olanlara usül hatasý yapmadan en güzel þekilde mesajlarýmýzý verebilmenin hassasiyeti içinde olsak. Dinimizi sadece ibadetlerden ibaret bir din olarak görmeyip onun ahlâk-muâmelat boyutlarý olduðunu da hatýrýmýzdan çýkarmasak.

Mesele ahlak meselesidir, sorumluluk þuuru meselesidir, tefekkür meselesidir, denge meselesidir. Kýrdýðýn deðil, kazandýðýn gönüllerdir o dünyada sana fayda saðlayacak olanlar. Paylaþtýðýn ilmin, sanatýn, aþýn, ilim yolunda çektiðin yorgunluklar, Hak dostlarý sohbetleri, yapýlan hayýrlar, kendi aczini idrak edip Cenab-ý Hakk’ýn azameti karþýsýnda titremen, ibâdetlerin huzur ve sükûn veren hâli. Ölümden bile korkmayan halle hallenme. Mevlana’nýn dediði gibi: “Sen ölümden korkma, kendinden kork; zira ölüm, dosta dost, düþmana düþmandýr.” Bir baþka gönül dostunun tavsiyesi: “Sen doðduðunda herkes güldü, sen aðladýn; öyle bir hayat yaþa ki, sen öldüðünde herkes aðlasýn, sen gül.” 

AÝLE 

Helalleþme þuuru’nu yerleþtirmeliyiz. 

Helalleþme bir ahlâk haline getirilmelidir. Bunun önemini önce kendimiz, sonra aile efradýmýza izah etmeliyiz. Peygamber Efendimiz’in bizzat kendilerinin helalleþtiðini unutmadan. Ailece “helalleþme þuuru” kazanmalý, hak ve hukuka riayeti hayat prensibi haline getirmeliyiz. Ve mutlaka helallik istenen þahsa durum olduðu gibi anlatýlmalýdýr. Mesela: “senden þu kadar haksýz yere þunu aldým: seni gýybet ettim…” vs. gibi. Ne var ki, aynen anlatma karþý tarafta derin yaralar açacaksa, o zaman mes’ele þerhedilmeden, mutlak olarak helallik istenmelidir. Ýnsanýz ve zayýf taraflarýmýz var. Söylenen söz içimizde bir ukde ve yara olarak kalabilir. Ýnsanýn Cenab-ý Hakk’ýn huzuruna, içinde mü’min kardeþine karþý, herhangi bir ukde varken gitmesi ise büyük bir talihsizliktir. Onun içindir ki, Efendimiz sýk sýk, “Bana arkadaþlarým aleyhinde hiçbir þey söylemeyin. Zira, Rabb’imin huzuruna selim bir kalple gitmek isterim.” der ve mü’min bir kardeþi aleyhine bir þey söylemek isteyenleri böyle ikaz ederdi. O’nda bizim için her hususta üsve-i hasene (en güzel örnek) vardýr. Bu mevzuda da rehberimiz,  Resulullah “ Kimin bende hakký varsa gelsin alsýn.Kime vurmuþsam iþte sýrtým gelsin vursun.” Buyurmuþsa bize ne oluyor da hakký-hukuku hatýrýmýza bile getirmiyoruz? 

NOKTA 

Bir yudum sevgi

Bazen "su" olmak lazým , sessiz sakin.!

Bazen "sel" olmak lâzým , öfkeli ve hýrçýn.!

Bazen "mum" alevi olmak lâzým, sabýrla tükenmeyi bekleyen..!

Bazen "volkan" olmak lâzým , önüne gelen her þeyi hýzla tüketen.!

Kimine "su" olacaksýn kimine "sel"!

Kimine "mum" olacaksýn kimine "volkan".!

Kime ne olursan ol, ama Allah'tan baþkasýna asla "kul" olma... 

SABIR 

Tasavvuf büyüklerinin sabrý

Tasavvuf büyüklerinden Malik bin Dinar'ý yolda giderken gören biri der ki:

- Þu adamý görüyorsunuz ya, ihlassýz, gösteriþçi günahkârýn tekidir. Gören halk, onu tasavvuf büyüðü zannediyor!

Malik bin Dinar, sesin geldiði tarafa dönüp adama tebessümle bakar, olanca yumuþaklýðýyla þu cevabý verir:

- Allah razý olsun senden, beni þimdiye kadar hiç kimse böyle doðru tarif etmedi!..

Nasýl, var mýsýnýz böylesine bir tenkite, böylesine gönül rýzasýyla bakmaya, dua ile mukabelede bulunmaya. Derviþ dediðiniz insanlar böyle bir muameleye muhatap olsa herhalde devrilir giderler ettiði hakaretlerle...

Eskiden tasavvufun ismi yoktu, kendisi vardý. Þimdi ismi var, kendisi yok! 

Þiir Defterimden 

Korkuyorum  

korkuyorum

nefes alsam-veremeyeceðim

versem-alamayacaðým! ..

*

korkuyorum

insan yutan bu bataklýktan

düþersem bir daha kalkamayacaðým.

*

korkuyorum

O var, `unutmayan-uyumayan..`

korkusundan korkuyorum

ya beni sevmez-ya beni terk ederse..

*

SEN yoksan nefes alamýyorum

alsam-veremiyorum..

SEN yoksan neye yarar zaten

nefes alýp-vermem..

*

gel sen derdine çareyi uzaklarda arama

yorulursun..

çýkmaz sokaklarda rüzgarlarla

savrulursun..

peþinde koþup gizeminin

 

kaybolursun..

*

korkuyorum

O var, `unutmayan-uyumayan..`

korkusundan korkuyorum

ya beni sevmez - ya beni terk ederse..

*

korkuyorum

insan yutan bu bataklýktan

düþersem bir daha kalkamayacaðým.

*

korkuyorum

nefes alsam-veremeyeceðim

versem…

*

Kenan Mim Eryiðit


Bu Makale 5071 defa okunmuþtur

 

Yazdýr

YAZARIN DÝÐER YAZILARI

©

29/02/2016 - 10:00 Mü’minler izzet ve þerefi nerede arýyorlar?

©

07/04/2015 - 12:35 Modern dünya hepimizi yara bere içinde býraktý

©

17/03/2015 - 11:15 Ýtidal Notlarý

©

13/02/2015 - 16:15 Mü’mince bakýþa olan ihtiyaç

©

26/01/2015 - 14:07 Âlim bedel öder!

©

31/12/2014 - 15:56 Cinnet toplumunun figüraný olmayalým! Mesele yýlbaþý deðil, kimlik kiþilik meselesi

©

03/12/2014 - 16:11 Cihat eðitimi/Eðitimin cihadý

©

04/11/2014 - 19:03 Peygamberlerin yol gösterdiði hicret ve düþündürdükleri

©

13/10/2014 - 16:24 Kardeþlik zamaný!

©

02/09/2014 - 18:35 Dostane bir ikaz!

©

04/08/2014 - 13:32 Ramazan Bayramý sonrasý düþünceler

©

09/06/2014 - 13:56 Âlimler ne zaman celadet gösterecek?

©

06/05/2014 - 10:17 Dinimizi parçalayýp dünyamýza yamadýk!

©

03/04/2014 - 10:09 Mü’min bünyesinde açýlan yara!

©

04/02/2014 - 09:19 Tartýþmanýn galibi yoktur!

©

10/01/2014 - 10:18 Peygamberimize olan hasret ve düþündürdükleri

©

04/12/2013 - 13:13 Bir hadis-i þerif ve düþündürdükleri

©

06/11/2013 - 11:17 Mü’minler aman dikkat!

©

03/10/2013 - 14:06 Haccýn Þuuru

©

12/09/2013 - 12:49 Ýki Üstad Ýki Dergi Necip Fazýl KISAKÜREK Sezai KARAKOÇ Büyük Doðu ve Diriliþ

©

24/08/2013 - 14:12 Unuttuðumuz iki haslet: Dil ve Nezaket

©

08/07/2013 - 12:11 Ramazan ayýný hasret muhabbet ve hürmetle karþýlarken

©

10/06/2013 - 10:42 Üstadýn 30. Seneyi devriyesi münasebetiyle…

©

03/06/2013 - 12:05 Miraç bize ne söyler?

©

13/05/2013 - 18:28 Sessiz çýðlýk: ÖLÜM

©

18/04/2013 - 10:36 ‘Kutlu Doðum Haftasý’ Münasebetiyle

©

10/04/2013 - 11:04 Bir çýnarýn ardýndan

©

17/01/2013 - 11:37 Ümmetin Hastalýðý: Yolsuzluk

©

31/12/2012 - 13:43 Yýlbaþý deðil, kimlik, kiþilik, þahsiyet meselesi

©

20/12/2012 - 11:50 Yüksek binalar ve altýnda ezilen insanlýk!

©

20/11/2012 - 14:20 Hicret hayatýmýzýn neresinde?

©

04/10/2012 - 10:52 Ümmetin Hastalýðý: Dünyevîleþme

©

27/08/2012 - 12:49 Gönül dostlarýna kulak vermek

©

23/07/2012 - 11:44 Hepimiz yolcuyuz

©

25/06/2012 - 11:44 Âyetlerin ýþýðýnda karnemiz!

©

04/06/2012 - 11:45 Müslümanlarýn sorumluluðu ve düþündürdükleri

©

25/04/2012 - 14:32 Cömertliðin önemi ve düþündürdükleri

©

04/04/2012 - 14:27 Vahyin Dilinden
 
 

Site Ýçi Arama

16 Sevvâl 1445 |  25.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirramanirrahim

"Öldükten sonra bize kavuþmayý ümit etmeyip dünya hayatýna razý olan ve onunla yetinenler ve bizim âyetlerimizden gâfil olanlar yok mu, iþte onlarýn kazanmakta olduklarý günahlar yüzünden varacaklarý yer, ateþtir!"

( Yûnus sûresi - 7)

Bir Hadis

Ebu Hüreyre (radýyallahu anh) anlatýyor:

Hz. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:

"Kim, rýzkýnýn Allah tarafýndan geniþletilmesini,
ecelinin uzatýlmasýný isterse sýla-i rahim yapsýn."

Buhari, Edeb 12

Bir Dua

Peygamberimiz (s.a.s.) þöyle buyurmuþtur:

“Allah’ým! Ben gerçekten nefsime çok zulmettim, günahlarý ancak sen baðýþlarsýn, beni katýndan bir maðfiret ile baðýþla, bana merhamet et, þüphesiz sen çok baðýþlayansýn, çok merhametli olansýn.”

(Tirmizî, Deavât, 98)

Hikmetli Söz

Eðitim, eðitim! Bizim için baþka çare yok; eðer yaþamak istersek her þeyden evvel eðitime sarýlmalýyýz. Dünya da eðitimle, din de eðitimle, ahiret de eðitimle…


Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com