Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 206
Toplam 15253951
En Fazla 20355
Ortalama 2608
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 

 
AKILLI ÝNSANLAR
18/02/2010 - 18:39
 
Abdulhamit Kahraman
Akýl; Allah’ýn insana ikram ettiði müthiþ bir cevherdir. Akýl insaný diðer yaratýlmýþlardan ayýran en önemli etmendir.
Her Ýnsan yaratýlýþý itibariyle ortalama bir akla ve bunun sonucu olarakta düþünme kaabiliyetine sahiptir. Ancak insanlar içersinde bazýlarýakýllý, bazýlarý ise daha az akýllýdýr. Bu onlarýn akýl sevyelerinin farklý olduðundan deðil, aklýný kullanma yöntemlerinin farklýlýðýndandýr. Aklýný iyi kullanan insanlar, çoðunlukla aklýnýn farkýna varmýþ, ölçüp biçmeyi baþarmýþ insanlardýr.

Akl-i selim, yaný saf ve temiz olarak kullanýlan bir akýl, dürüst düþünebilen bir akýldýr. Ýþte o kiþi varmak istediði hedefe en saðlýklý bir þekilde ulaþan insan olacaktýr.
 
       AKIL NEDÝR?
       Doðruyu yanlýþtan ayýrabilme, ölçüp biçebilme, ileriye dönük tasarý, plan ve program yapabilme, mevcut durumu deðerlendirebilme, sonuca çýkabilme ve hayal kurma, ayrýþtýrma, sýnýflandýrma ve hükmetme yetilerini içersinde barýndýran müthiþ bir cevherdir.

       AKILLI ÝNSANLARIN ÖZELLÝKLERÝ

      Aklýný Ýyi Kullanýrlar;
      Akýllý insanlar en temelde akýllarýný oldukça iyi kullanýrlar. Bu onlar için önemli bir durumdur. Yaratýlýþ itibariyle her insanda akýl bulunur. Ancak aklý etkileyen dýþ ve iç etmenler mevcuttur. Ýþte bu etkiler kiþilerin birbirlerinden farklý düþünmelerinin ana sebeplerini oluþtururlar.

       Akýllarýný, Duygularýnda ve Hislerden Arýndýrarak Düþünürler;
      Onlar için saf bilginin ve ilmin önemi son derece fazladýr.. Her zaman doðru bilgiye göre hareket etmekisterler. Duygularýný ve hislerinin tesirinde kalmamak için açzami çaba harcarlar. Ýçinde duygu ve hislerin karýþtýðý tüm bilgilere þüpheyle yaklaþýrlar. Her zaman eleme yöntemini kullanýrlar.

       Plan ve Program Yaparak Yaþarlar;
      Alkýllý insanlar için geliþi güzellik, plansýzlýk yoktur. Onlar hiçbir zaman günü birlik yaþamazlar. Sürekli haftalýk, aylýk ve yýllýk planlarý vardýr. Bu planlarý yaparken son derece gerçekçi olurlar. Gerçekleþmesi mümkün olmayan iþlerle uðraþmazlar. Onlar her zaman uzun yol koþucusudurlar. Akýllý insanlarýn çoðu idealist insanlardýr. Gayelerine ulaþmak için yürürken asla yorulmaz ve yýlmazlar.

       Yönetici Ruhlu Ýnsanlardýr;
      Akýllý insanlar bulunduklarý ortamlarda, sürekli öne çýkarlar. Sözleri ve davranýþlarýyla etki oluþturular. Çevresindeki insanlarý etkilemeyi baþarabilen insanlardýr. Yönetici ruhlu olduklarý içinde insanlarý idare etmeyi iyi baþarýrlar. Yöneticilik onlarýn tabiatlarýnda vardýr.

      Gayretli ve Çalýþkan insanlardýr;
      Tembelliði ve uyuþukluðu hiç sevmeyen insanlar olduklarý için sürekli çalýþkan, ve üretken konumdadýrlar. Boþa harcayacak bir dakikalarý bile yoktur.

       Kararlý ve Sabýrlý Ýnsanlardýr;
      Ýdealist insanlar olduklarý için, yakýn, orta ve uzun vadeli kararlar alýrlar. Hiç bir þart ve durumda bu kararlarýndan vazgeçmek istemezler. Eðer almýþ olduklarý kararlarý etlileyecek çok güçlü bir etki varsa ona karþý direnmesini yaný sabretmesini bilirler.

       Dikkatli ve Özenli Ýnsanlardýr;
      Yaptýðý her iþi büyük bir dikkat ve özenle yaparlar. Karþýlaþtýðý her iþin üzerine giderler. Boþvercilik, umursamamazlýk onlarýn anlayýþlarýnda yoktur. Bakýþlarý ve duyuþlarý dikkatlidir. Küçük detaylarý dahi kaçýrmazlar.

       Öðrenmeyi ve Araþtýrmayý Severler;
       Akýllý insanlar belirli bir çok konuya ilgi duyarlar. Öðrenmeyi ve öðretmeyi severler. Genellikle mukayese ve hafýza yönleri güçlü olduðu için düþünmeye yatkýn insanlardýr. Ak sütün içersindeki ak kýlý rahatlýkla görebilirler. Okumaya çok düþkün insanlar olduklarý için entellektüel boyutlarý vardýr.

      Çevresindeki Ýnsanlarý Motive Ederler;
      Ýnsanlarla ilgilenmeyi, onlara yardýmcý olmayý, yol göstermeyi çok severler. Moral deðerleri her zaman yüksek olduðu içinde insanlarý sürekli motive ederler.

      Az ve Öz Konuþmayý Severler;
      Onlar, çok konuþmanýn boþ konuþmak olduðunu bilirler. Gevezelik ve amaçsýz hareket etmek onlara göre deðildir. Dikkatli insanlar olduklarý için nerde ne konuþacaðýna çok dikkat eder, kullandýðý kelimleri özenle seçerler. Her doðruyu her yerde söylemenin doðru olmadýðýný bilirler.

      Ýnandýðý Deðerlere Göre Yaþarlar;
       Akýllý insanlar rüzgara göre yön deðiþtiren insanlar deðillerdir. Onlar bir þeye inanýrlarsa, onu doðru bilirlerse sonuna kadar giderler. Maymun iþtahlý ve aceleci deðillerdir. Ýnanmadýðý ve ikna olmadýðý bir þeyin arkasýndan gitmezler.

       Kendilerine (nefislerine) Hakim, Ýradeli  Ýnsanlardýr;
      Ýnsan nefsi þýmarýklýðý ve sonçta da kötülüðü ister. Akýllý insanlar bunu çok iyi bildiði için, nefsine hakim olan insanlardýr. Bir insan için nefsinin onun önüne geçmesi o kiþinin felaketi olacaktýr.

       Dengeli ve Þahsiyetli insanlardýr;
       Karþýlaþtýklarý ve karar verecekleri her konuda dengeli olurlar. Dengesizlik onlar için felakettir. Ýnsan aklý, mantýklý ve tutarlý olaný tercih eder. Akýllý insanlarda bu konuda oldukça titiz davrananlardýr.
       Þahsiyet, insanýn örtüsüdür. Bu örtü nekadar güzel olursa insanda okadar güzel olur. Akýllý insanlar þahsiyet terbiyesine çok önem verirler. Olgun bir þahsiyet oluþturmak onlarýn idealleri arasýndadýr.

       Temkinli ve Tedbirli Ýnsanlardýr;
        Umursamazlýk ve boþvercilik o insanlarýn yapýsýnda olmadýðý için, yaptýðý her iþte, on ölçer bir biçerler. Aceleci ve rahat davranmazlar. Tedbirli ve temkinli insanlardýr. Her zaman üç beþ hamle sonrasýný düþünerek hareket ederler. Çoðu zaman soðukkanlý ve mantýklý davranýrlar.

       Düþünen Ýnsanlardýr;
       Düþünmek Allah’ýn insana vermiþ olduðu harkulade bir yetenektir. Akýllý insanlar bu müthiþ yeteneðin farkýna varmýþ, inceden inceye düþünen insanlardýr. Doðru ve saf düþünmek onlar için her þeyin baþýnda gelir. Çünkü düþünmeden hareket etmenin geliþi güzel davranmak olduðunu iyi bilirler. Allah’ýn insana vermiþ olduðu bu yeteneði, amacýna uygun olarak kullanýrlar.

       Hiçbirþeyin Aþýrý Baðýmlýsý Deðillerdir;
      Baðýmlýlýk, birþeye tutkuyla baðlanmak, yönelmek adeta ona esir düþmektir. Akýllý insanlar bunu çok iyi bildikleri için hemen hiçbirþeyin aþýrý baðýmlýsý deðillerdir. Baðýmlýlýk zayýflýktýr, baðýmlýlýk iradesizliktir aslýnda baðýmlýlýk bir tür hastalýktýr. Akýllý insanlar zihin ve beden saðlýðýna çok deðer verir. Baðýmlýlýk yapan fiziki yada zihni her türlü durumdan uzak durmaya çalýþýrlar.

       Eþyayý Kullanýrlar Ama Eþyanýn Kendilerini Kullanmasýna Ýzin Vermezler;
       Ýnsan hayatta yaþarken birçok eþyaya ihtiyaç duyar. Ýhtiyaç duyulan bu þeyler, kiþinin hayatýnda son derece etkilidir. Bu doðal bir fitneyi beraberinde getirecektir. Akýllý insanlar çevresindeki eþyaya hakimdir ve onu kullanýrlar, ancak eþyanýn onu kullanmasýna asla müsade etmezler.
      Her insan yapýsýnýn olumlu ve olumsuz yönleri olduðu gibi akýllý insanlarýnda olumsuz yönleri vardýr.
 
      AKILLI ÝNSANLARIN OLUMSUZ YÖNLERÝ:
 
      Aklýna Fazla Güvenebilirler;
       Akýllý insanlar hemen herþeyi düþünerek yaptýðý için bu konularda doðal bir özgüven duygusu oluþabilir. Bu bazen akýlla her þeyin çözülebileceði duygusunu doðurur ki bu son derece hatalý bir durumdur. Eðer buna dikkat edilmezse “akýlcýlýk” ortaya çýkmýþ olacaktýr.

       Akýllý Ýnsanlarýn Bazýlarý Kibirli Olabilirler;
       Akýllý insanlar birçok konuda baþarýlý olduklarý için, bazýlarý ne yazýk ki kendini beðenmiþ ve kibirli insanlar halini alabilir. Buda onlarýn kiþisel çeliþkileridir.

       Akýllý Ýnsanlarýn Bazýlarýnda Ukalalýk ve Çok bilmiþlik Görülebilir;
       Baþarý karþýsýnda þýmarmak insanýn doðasýna yerleþtirilmiþ bir “fitnedir”. Akýllý insanlar bu tuzaða zaman zaman düþebilirler. Çevresinde çok bilmiþ bir edayla dolaþabilir ve insanlarý rahasýz edebilirler.
       Akýllý Ýnsanlarýn Bazýsý Biraz Kuralcý Olurlar;
       Disiplinli ve ileriye dönük yaþayan insanlarda kuralcýlýkta kendiliðinden baþgösterir. Buda onlarýn bir abartýsý, hatta açmazýdýr. Herkezi kendileri gibi kuralcý yapmaya kalkabilirler. Bu durum özü doðru, uslubu yanlýþ bir durumdur.

      Sonuç olarak, tüm bu olumsuz durumlara karþýn akýllý, insanlar artýlarý eksilerinden oldukça fazla olan insanlardýr. Hemen þunu belirtelimki normal bir akla sahip herkez dürüst ve disiplinli bir çalýþmayla akýllý insanlar dairesine dahil olabilirler. Bu, kiþinin iyi niyetli istemesi ve çabasýna  baðlýdýr.
     
       Allah indinde akýllý insan, tüm bu saydýklarýmýzla birlikte vahyi ciddiye alan ve yüzü ahirete dönük yaþayandýr.
       Allah için akledenleri Allah sever...     

 

[email protected]


Bu Makale 4853 defa okunmuþtur

 

Yazdýr

YAZARIN DÝÐER YAZILARI

©

27/02/2023 - 09:24 DEÐERLÝ HOCALARIM

©

28/09/2022 - 14:27 TEKFÝRCÝ..

©

31/01/2022 - 10:18 CÂMÝLERÝMÝZ BU TOPLUMA NE KATIYOR?

©

24/01/2022 - 09:30 KARDAN HEYKELLER YAPMAK

©

27/12/2021 - 12:53 ÂÝLEYE SAHÝP ÇIK 

©

06/12/2021 - 09:31 DÝN SORGULANABÝLÝR MÝ?

©

27/10/2021 - 15:39 ELEÞTÝRÝ BÝR NÝMETTÝR

©

23/09/2021 - 11:47 ÝMAM HATÝP NESLÝ NASILDIR?

©

14/06/2021 - 09:27 GENÇLÝÐE DÝKKAT EDÝNÝZ

©

02/04/2021 - 10:43 FELSEFENÝN ÇALDIÐI ÝNSANLAR

©

12/01/2021 - 11:22 ÝÞTE TOPLUMUMUZUN HÂLÝ BU

©

21/07/2020 - 13:18 GENÇLÝK NEREYE GÝDÝYOR?

©

21/07/2020 - 13:14 ÞÝMDÝ TAM ZAMANI

©

21/04/2020 - 09:14 CÂMÝLER KAPATILDI CUMALAR KALDIRILDI AMA..

©

21/05/2019 - 10:06 UYARI VE HATIRLATMA

©

22/04/2019 - 09:46 ALLAH'IN (cc) DÝNÝNE YARDIM EDÝNÝZ

©

09/01/2018 - 09:50 HADÝSLER KUR'AN'A ARZ EDÝLEBÝLÝR MÝ?

©

02/12/2016 - 13:24 SURÝYE'DE NELER OLUYOR?

©

23/06/2016 - 12:02 VE RAMAZANIN SULTANI Ý'TÝKAF GELDÝ..

©

03/06/2016 - 16:49 BU RAMAZAN FARKLI OLSUN

©

21/05/2016 - 15:00 BU GECELER BÝDAT MÝ DÝR ?

©

29/02/2016 - 12:16 28 ÞUBAT BÝTTÝ MÝ, SÝNDÝ MÝ?

©

19/07/2013 - 19:54 SÜNNET NEDEN ÖNEMLÝDÝR?

©

30/07/2012 - 10:55 UNUTULAN SÜNNETLER

©

03/04/2012 - 12:46 EÐÝTÝMDE EBEVEYN HATALARI

©

26/01/2012 - 14:22 YEDÝÐÝMÝZ HER ÞEY HELAL MÝ­­­?

©

08/12/2011 - 11:15 HÝCRÝ YENÝ SENE (1433)

©

21/09/2011 - 11:53 AKIL VE DOÐRU DÜÞÜNME

©

25/04/2011 - 11:45 Hz.PEYGAMBER (sav)’ÝN SAHABEYÝ YETÝÞTÝRME YÖNTEMÝ

©

11/03/2011 - 11:32 KOMPLEKSLÝ ÝNSANLAR

©

07/01/2011 - 15:12 BENCÝL ÝNSANLAR

©

03/12/2010 - 17:23 HAYANIN ERÝMESÝ

©

14/10/2010 - 17:51 Menfaatçilik Hastalýðý ve KREDÝ KARTI GERÇEÐÝ

©

26/07/2010 - 14:45 RAMAZAN ve Ý'TÝKAF

©

21/06/2010 - 12:22 HIRÇIN ÝNSANLAR

©

22/03/2010 - 14:57 ZEKÝ ÝNSANLAR

©

18/02/2010 - 18:39 AKILLI ÝNSANLAR

©

21/01/2010 - 18:05 ZULMÜN VE ZALÝMÝN PSÝKOLOJÝSÝ..

©

31/12/2009 - 21:57 HÝCRÝ YENÝ SENE (1431)

©

25/11/2009 - 11:26 KALBÝN TERBÝYESÝ

©

30/09/2009 - 14:22 ERGENLÝK PSÝKOLOJÝSÝ VE DÝNÝ EÐÝTÝM - 1

©

20/08/2009 - 17:20 RAMAZAN ve Ý’TÝKAF

©

25/07/2009 - 11:01 RAMAZANIN HALET-Ý RUHÝYEMÝZE ETKÝLERÝ

©

02/07/2009 - 11:32 ÝDEOLOJÝK EÐÝTÝM SÝSTEMÝ VE SONUÇLARI

©

02/05/2009 - 16:15 POPÜLER KÜLTÜR KISKACINDA ÝNSAN ve ARINMA

©

08/04/2009 - 17:41 AÝLEDE SAYGI VE ANLAYIÞ

©

04/02/2009 - 23:37 FESADIN PSÝKOLOJÝSÝ

©

31/12/2008 - 17:47 HÝCRÝ YENÝ SENE (1430)

©

10/11/2008 - 22:11 Ýslamýn Ýnfak Anlayýþý

©

15/09/2008 - 23:12 CÝMRÝLÝÐÝN PSÝKOLOJÝSÝ

©

05/06/2008 - 23:18 KUR’AN’DA ÝNSANIN TERBÝYE SÜRECÝ
 
 

Site Ýçi Arama

11 Sevvâl 1445 |  20.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Mü'min erkekler ve mü'min kadýnlar birbirlerinin velisidirler. Ýyiliði emreder, kötülükten men ederler. Namazý (doðru) düzgün kýlarlar, zekatý verirler ve Allah'a ve Resûlü’ne itâat ederler.

Ýþte Allah'ýn kendilerine merhamet edeceði bunlardýr. Muhakkak ki, Allah, azizdir, hakimdir.

( Tevbe sûresi - 71)

Bir Hadis

Ýbnu Mes'ud (radýyallahuanh) anlatýyor:

Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Benden bir þey iþitip onu (artýrýp eksiltmeden) iþittiði þekilde baþkasýna ulaþtýran kimsenin (Kýyamet günü) Allah yüzünü taze kýlsýn. Zira, kendisine ulaþtýrýlan öyleleri var ki, bizzat anlatandan ve aktarandan daha iyi kavrar."



Tirmizî, Ýlm 7

Bir Dua

Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur:

“Allah’ým! Sen yardým istenilensin, dualar ancak sana ulaþýr, dualarý sen kabul edersin, güç ve kuvvet ancak Allah ile birlikte vardýr.”

(Tirmizî, Deavât, 94)

Hikmetli Söz

Üç þey üzüntü ve kederi giderir, gönlü açar: Allah’ý anmak, Allah dostu ile buluþmak, hikmet sahibi kimselerin sözlerini dinlemek.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com