Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 1537
Toplam 15269753
En Fazla 20355
Ortalama 2609
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci
 
 

Kur’an-ý Kerim’de hak kavramý

Bireylerin menfeatlerine bakýlmaksýzýn toplumun menfaitini saðlamayý ve kamu düzenini korumayý hedefleyen hükümler, Allah Hakký olarak isimlendirilmiþtir.
05/10/2012

Herhangi bir kavramýn yeri ve önemi o kavramýn, içerisinde yer aldýðý dildeki diðer kavramlarla meydana getirdiði iliþkinin veya gramer baðlarýnýn zenginliði ve çeþitliliðinden anlaþýlmaktadýr. Bu açýdan bakýldýðýnda denilebilir ki hak kavramý, Kur’an’ýn en temel kavramlarýndan biridir. Çünkü bu kavram insanýn manevi hayatýyla birlikte maddi hayatýný da kuþatmaktadýr. Manevi tarafýyla insanýn Allah’a ve nefsine karþý olan haklarý, maddi tarafýyla da sözgelimi, fakirin hakký, dostluk hakký, akraba hakký, komþu hakký, koca hakký, zevce hakký, misafir hakký, yolcu hakký, hayvan hakký vb. haklarý ifade etmektedir. Manevi haklarýn baþýnda yer alan hukukullah (Allah hakký) tabii ki, önem ve öncelik bakýmýndan bütün haklarýn önündedir. Çünkü bu haklar, tüm varlýðýmýzý kendisine borçlu olduðumuz yaratýcýmýzýn bizim üzerimizdeki haklarýdýr. Hâl böyle olunca onlarý görmezden gelmek kulluða asla yakýþmayacak bir davranýþtýr. O hâlde her insanýn baþta gelen en temel görevi, bu haklardan doðan sorumluluklarý yerine getirmek olmalýdýr. Bu da hiç kuþkusuz iman ve ibadet sorumluluðu anlamýna gelmektedir.

Ancak bir bireyin iman edip bütün zamanýný ibadetle geçirerek biraz önce ifade etmeye çalýþtýðýmýz beþerî iliþkilerden doðan maddi haklar konusunda ihmalkâr davranmasý, Ýslam hukukuna göre ahlaki deðildir. (Buhari, Savm, 51–55.) Bu bakýmdan denilebilir ki, kul haklarý da tartýþmasýz derecede önemlidir. Esasen böyle olduðu içindir ki, fert ve toplumlarýn hak ve sorumluluklarýnýn belirlenmesi ve dengelenmesi konusunda Kur'an azami titizliði göstermiþtir. Hatta haklarýn ýskatý açýsýndan bakýldýðýnda kul haklarýnýn çok daha aðýr olduðu anlaþýlmaktadýr. Zira Allah Teala, merhametlilerin en merhametlisidir. Dilerse kulu üzerindeki -þirk hariç- tüm haklarýndan vazgeçebilir. Ama hak sahibi kullarý razý edip helalleþmek o kadar kolay deðildir. Bu yüzden kul hakkýyla Allah’ýn huzuruna gitmemeye büyük ölçüde özen göstermek gerekmektedir. Aksi hâlde ahirette Hz. Peygamber’in diliyle müflis kiþi konumuna düþmemek elde deðildir.

Ýslam âlimleri haklarý Allah hakký, kul hakký diye iki ana esas üzere tasnif etmiþlerdir. Bu tasnif daha çok hakkýn sahibine, mahiyetine ve saðladýðý yararýn genel ve özel oluþuna göre düzenlenmiþtir.

Allah hakký

Bunlar herhangi bir þahsa has olmayýp herkesin yararýna olan haklardýr. Yüce Allah’ýn tüm emir ve yasaklarýný bu grupta deðerlendirmek mümkündür. Zira kullarla ilgili olsa da her þer'i hüküm ayný zamanda Allah’ýn hakkýdýr. Çünkü haklarý kullara bahþeden Allah’týr. Esasen bu tür haklarýn Allah’a izafe edilmesi, tüm toplumun menfaatini ilgilendiren ve toplum hayatýnýn devamý için vazgeçilmez nitelikteki hükümlerle ilgili olmalarý sebebiyledir. Bundan dolayýdýr ki, bireylerin menfaatlerine bakýlmaksýzýn toplumun menfaatini saðlamayý ve kamu düzenini korumayý hedefleyen hükümler, Allah hakký olarak isimlendirilmiþtir. (Hasan Hacak, “Hak”, Ýslam’da Ýnanç, Ýbadet ve Günlük Yaþayýþ Ansiklopedisi, Ýstanbul 1997, II, 137.) Sözgelimi namaz, zekât, oruç, hac gibi ibadetler bunlardan bazýlarýdýr. Zira namaz sahibini kötülüklerden ve fuhuþtan alýkoymakta, zekât kiþiye malýný baþkalarýyla paylaþma alýþkanlýðý kazandýrmak suretiyle ruh temizliði gibi ahlaki bir erdemliliðe ulaþtýrmakta; oruç mümine fakir kimselerin durumlarýný düþünme fýrsatý vererek yardým etme bilinci kazandýrmakta; hac ise sosyal ve ekonomik katkýlarýyla tüm Müslümanlara maddi ve manevi yarar saðlamaktadýr. 

Allah'ýn kullar üzerindeki haklarýndan bazýlarý da dini yalnýz Allah’a has kýlmak (Bakara, 2/193.), Allah’a ortak koþmamak (Lokman, 31/13.), Allah’ý mutlak þari olarak kabul etmek (En’am, 6/57.), verdiði nimetlere karþý Allah’a þükretmek (Bakara, 2/172.), O’na secde etmek (Fussýlet, 41/37.), haccý Allah için yapmak (Âl-i Ýmran, 3/97.), ganimetlerin taksimi konusunda Allah’ý hakem kabul etmek (Enfal, 8/1.), þefaat yetkisinin sadece Allah’ýn iznine baðlý olduðuna inanmak (Zümer, 39/44.), tüm ibadetleri Allah’a tahsis edip O’nun için yaþamak (En’am, 6/162.) vb.den ibarettir.

Esasen tüm haklarýn belirleyicisi Allah'týr. Bu yüzden haklarý Allah hakký, kul hakký diye birbirinden kesin hatlarýyla ayýrmak da pek mümkün deðildir. Ancak burada asýl olan Allah haklarýnýn önceliðidir. Yani ister Allah’ýn kendi zatýný ilgilendiren ister kamu yararýna belirlenen haklar olsun, Allah hakký olarak bilinen tüm haklar kul haklarýna nispetle uygulamada mutlak bir önceliðe sahiptirler. Nitekim bir hadiste kulun ahirette ilk olarak Allah hakký olan namazdan hesaba çekileceði, þayet namazýnda bir eksiklik söz konusu ise, bu durumda kiþinin hüsrana uðrayacaðý belirtilmektedir. (Tirmizi, Salat, 188.) Ancak bütün bunlara raðmen Kur’an, þirk hariç Yüce Allah’ýn irade etmesi neticesinde tüm haklarýndan vazgeçerek kullarýn günahlarýný baðýþlayacaðýný da ifade etmektedir.

Kul hakký

Bireylerin menfaatleriyle ilgili olan ve fertlerin söz sahibi olduðu haklara da kul hakký denilmektedir. Kul haklarý genel ve özel olmak üzere iki kýsma ayrýlmaktadýr. Genel olanlar, toplumda bulunan bütün fertleri ilgilendiren yani onlarýn ortaklaþa sahip olduklarý haklardýr. Özel olanlar ise, kamuya açýk olmayýp bireyin kendisine ait olan haklardan ibarettir. Sözünü ettiðimiz özel haklar arasýnda yaþama hakký, kiþisel özgürlükler, özel hayatýn gizliliði, seyahat etme ve yerleþme hürriyeti, mülkiyet hakký, düþünce ve inanç özgürlüðü, öðrenim hakký bunlardan bazýlarýdýr. Bu haklar içerisinde en önemlisi, yaþama hakkýdýr. Bu yüzden Kur’an yaþam hakkýný hiçbir etnik ayýrýma gitmeden, hiçbir inanç ve düþünce mensubiyeti gözetmeden mutlak olarak savunmaktadýr. O, bir taraftan “Hata en olmasý dýþýnda bir müminin baþka bir mümini öldürmesine asla izin verilemez…” (Nisa, 4/92.), “Kim bir insaný kasten öldürürse, onun cezasý cehennemdir ve o kimse Allah’ýn lanetine müstahak olmuþtur.” (Nisa, 4/93.) diyerek, haksýz yere cana kýymayý çok büyük bir günah sayýp yasaklarken; diðer taraftan da "Her kim bir kiþiyi haksýz yere öldürürse, bütün insanlarý öldürmüþ gibidir…” (Maide, 5/32.) þeklinde evrensel bir ilke koyarak bir insaný öldürmeyi bütün insanlýðý öldürmekle eþ deðerde görmektedir. Allah Rasulü (s.a.s.) de ayný amacý gerçekleþtirme adýna Veda Hutbesi’nde: “Ey insanlar! Bugünleriniz nasýl mukaddes bir gün, bu aylarýnýz nasýl mukaddes bir ay, bu þehriniz (Mekke) nasýl mübarek bir þehir ise, canlarýnýz, mallarýnýz ve namuslarýnýz da öyle mukaddestir, her türlü tecavüzden korunmuþtur…” (Tirmizi, Cihad, 28; Ýbn Mace, Menasik, 84; Ebu Davud, Menasik, 67.) demek suretiyle yaþam dokunulmazlýðýnýn kutsallýðýna vurgu yapmaktadýr.

Ancak bütün bunlara raðmen günümüz Ýslam dünyasýnda haksýz yere kýyýlan canlar, dökülen kanlar nedeniyle yaþam hakký gibi en temel hak ve hürriyetlerin ihlal edilmesini, üstüne üstlük Türkiye gibi cennet bir vatanda özellikle kadýnlara yönelik çoðu ölümle sonuçlanan insanlýk dýþý eylemleri anlamak mümkün deðildir. Hele hele son günlerde Türkiye'deki bazý erkeklerin eþlerine yönelik cahiliye dönemini bile geride býrakan yaþam hakký saldýrýlarý, genelde tüm insanlýðý özelde ise ülkemizde yaþayan herkesi derinden üzmektedir. O hâlde bu tür hak ihlallerine son vermek hem dýþ dünyada hem de kendi ülkemizde insan hak ve hürriyetlerine saygýlý bir toplum oluþturmak için baþta yaþam hakký olmak üzere, Kur'an'ýn kiþi hak ve hürriyetleriyle ilgili deðer hükümlerini hayata geçirmekten baþka çaremiz yoktur.

 

Bu yazý 6448 defa okunmuþtur...

Yorum Ekle

Yazdýr

YORUM LÝSTESÝ

KATEGORÝDEKÝ DÝÐER HABERLER

n

06/10/2020 - 01:41 DÝNÎ HAYATIN ÜÇ BOYUTU: DAVRANIÞ, DUYGU VE BÝLGÝ 

n

23/04/2020 - 04:57 DOÐRUNUN YARDIMCISI ALLAH’TIR / Dr. Abdülkadir ERKUT 

n

23/04/2020 - 03:55 RAMAZANDA TAKVA EÐÝTÝMÝ / Dr. Ekrem KELEÞ 

n

30/03/2020 - 10:58 DÜNYA, ÝMTÝHAN DÜNYASIDIR / Nurcan SOLAK 

n

03/02/2020 - 10:48 PEYGAMBER EFENDÝMÝZE SALAT Ü SELAMIN MANASI  / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

14/10/2019 - 11:50 ÝNSANLIÐA ÖRNEK VE ÖNDER TOPLUM / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

16/09/2019 - 10:34 BARIÞ DÝNÝ ÝSLAM / Dr. Abdülkadir ERKUT

n

17/12/2018 - 01:23 ALLAH DOSTLARI KÝMLERDÝR?

n

19/11/2018 - 10:32 Kur'an'ýn ýþýðýnda insanlýða model gençler

n

17/10/2018 - 03:33 Kur'an ile Dirilmek

n

10/04/2018 - 01:33 DÜNYA HAYATINDA  ALLAH’IN TARAFINDA OLMAK

n

30/03/2018 - 12:04 DÜNYA VE AHÝRET MUTLULUÐUNUN YOLU: AMEL-Ý SALÝH

n

30/03/2018 - 11:39 RABBÝMÝZÝN BÝZLERE KUTSAL EMANETLERÝ: TOPRAK, SU, HAVA

n

30/03/2018 - 11:31 KUR’AN’DA MUSÝBET KAVRAMI  ÜZERÝNE PSÝKO-SOSYOLOJÝK  DEÐERLENDÝRMELER

n

29/03/2018 - 01:10 ÝSLAM MEDENÝYETÝNÝN BAÞKENTLERÝ: MEKKE, MEDÝNE, KUDÜS

n

03/01/2018 - 11:26 TAKLÝDÝ ÝMANDAN TAHKÝKÝ ÝMANA; GELÝN KUTSAL KÝTABIMIZI DOÐRU OKUYALIM

n

10/11/2017 - 01:44 TAKLÝDÝ ÝMANDAN TAHKÝKÝ ÝMANA: GELÝN RABBÝMÝZÝ DOÐRU TANIYALIM

n

02/10/2017 - 04:12 YARATILIÞ GAYEMÝZ: ÝBADET/ALLAH’A KULLUK

n

02/10/2017 - 03:43 ÝBADETLERÝN  BÝRLÝÐÝMÝZE KATKISI

n

03/07/2017 - 04:09 AHD ve MÝSAK SORUMLULUKTUR

n

13/06/2017 - 12:10 MANEVÝ BAKIM AYI: RAMAZAN

n

18/04/2017 - 09:24 ÝLAHÎ RÝSALET ELÇÝLERÝNÝN MÝSYONU: ÝNSANLIÐI ÇATIÞTIRMAK DEÐÝL BARIÞTIRMAKTIR

n

28/03/2017 - 03:11 TEFEKKÜR

n

20/03/2017 - 01:07 ÝSLAM’IN HEDEFÝNDE ÝNSAN VARDIR

n

17/02/2017 - 11:41 KUR’AN-I KERÝM’DE MÜNAFIKLARIN ÖZELLÝKLERÝ

n

29/12/2016 - 10:57 Kur’an’la Ýliþkilerimizde Týkanýklýk Var

n

19/12/2016 - 03:08 Kur’an’la Ýliþkilerimizde Týkanýklýk Var

n

07/11/2016 - 12:31   KUR’AN’DA VELÂYET KAVRAMI

n

18/10/2016 - 04:51 YÜREKLER ve YÖNELÝÞLER

n

21/09/2016 - 03:28 ÝSLAM'IN ÝSTEDÝÐÝ DÜZEYE ULAÞMAK

n

14/06/2016 - 11:19 Mescitler Arasýnda Mescid-i Aksa’ya Dair

n

10/06/2016 - 10:09 GÜNLÜK HAYATIMIZDA KUR’AN

n

07/06/2016 - 02:46 Ýnsan Dünyaya Emanet

n

02/05/2016 - 12:32 KUR’AN AÇISINDAN MESCÝD GERÇEÐÝ

n

18/01/2016 - 02:22 EÐER BÝLMÝYORSANIZ

n

01/12/2015 - 03:35 KUR’AN’A GÖRE SAHABE GERÇEÐÝ

n

20/11/2015 - 01:28 TAKVA

n

09/10/2015 - 02:44 Zaman, Ýnsan ve ziyan

n

07/09/2015 - 03:47 KUR’AN EÐÝTÝMÝ

n

08/08/2015 - 10:46 KOMÞULUKTA KUR’ANÝ ÖLÇÜ

n

06/07/2015 - 12:38 AZIKLARIN EN HAYIRLISI  VE EN SONSUZ OLANI

n

11/05/2015 - 02:51 HEPÝNÝZ ÂDEM’DENSÝNÝZ Âdem ise Topraktan

n

27/04/2015 - 12:27 Kur’an’ý, Tabiatý ve Tarihi Anlamak

n

23/12/2014 - 03:22 Þükür-Þâkir

n

27/10/2014 - 03:11 KURÂN KARÞISINDAKÝ DURUÞUMUZ

n

24/10/2014 - 03:42 KURÂNIN METÝNLEÞME TARÝHÝ

n

04/07/2014 - 04:28 Haram Lokma ve Toplumsal Kaos

n

30/06/2014 - 06:05 Oruç Kalkandýr

n

05/05/2014 - 01:01 21. YÜZYILDA KUR’AN’I HAYATA TAÞIMAK

n

09/04/2014 - 03:17 Küfür-Kâfir

n

09/04/2014 - 12:49 HALKIN KUR’AN ANLAYIÞI

n

21/03/2014 - 05:05 Sorumluyu Baþka Yerde Aramak

n

21/03/2014 - 03:35 Samimiyet: Hakikati, Fazileti ve Afetleri

n

10/02/2014 - 02:22 Her Dem Ýmtihan

n

04/10/2013 - 05:10 Kur’an’da Öfke Kontrolü

n

22/07/2013 - 03:37 Kimlik inþasýnda Kur’an öðretimi ve öðreniminin önemi

n

19/06/2013 - 04:10 Günümüz Gençliði

n

18/06/2013 - 03:35 Kur'an ve Sünnete Göre Kavmiyetçilik

n

15/05/2013 - 11:32 Þeytanýn kardeþleri kimlerdir?

n

14/03/2013 - 01:30 KUR’AN’DA KARDEÞLÝK

n

14/03/2013 - 11:10 KURÂNIN BUGÜNE SESLENÝÞÝ

n

28/01/2013 - 01:55 KUR’ÂN’IN HAYATA MÜDAHALESÝ

n

28/01/2013 - 01:51 KURANI OKUMA VE ANLAMA SORUMLULUÐU

n

28/12/2012 - 11:53 KUR’AN KENDÝNÝ NASIL TANITIYOR?

n

27/12/2012 - 04:19 KUR‘AN‘IN ANLAM DÜNYASI ÝLE BULUÞMAK

n

22/11/2012 - 11:38 Buhranlarýmýz günahlarýmýzdandýr

n

05/10/2012 - 02:30 Kur’an-ý Kerim’de hak kavramý

n

03/09/2012 - 04:28 Þeytanýn kardeþleri kimlerdir?

n

03/09/2012 - 02:28 Kur’an karþýsýnda nebevi duruþ

n

13/07/2012 - 11:07 Aðýr emanet

n

13/07/2012 - 10:59 Kur’an’ý öðrenmeyi/ öðretmeyi öðrenme üzerine

n

27/06/2012 - 11:06 Kur’an’a koþun

n

26/06/2012 - 04:04 Kendi dilinden Kur’an

n

25/04/2012 - 04:13 Hayata kulluk mührünü vurmak

n

02/04/2012 - 03:41 Ya Rabbi! Müminlere kin beslemekten bizleri koru!

n

12/03/2012 - 02:06 Duanýn Önemi

n

12/03/2012 - 01:28 Kur'an-ý Kerim'de söz

n

05/03/2012 - 01:41 Müminler ancak kardeþtir

n

23/01/2012 - 12:31 Dua Kavramýnýn Anlamý

n

16/01/2012 - 01:48 Dinin þiarý:Ezan

n

03/01/2012 - 01:29 Kur’an’da Tevbe Kavramý

n

12/10/2011 - 02:01 Allah’a Gerektiði Gibi Ýnanmak

n

12/10/2011 - 01:58 Kur’an’ýnTevhid Felsefesi

n

11/07/2011 - 03:04 Kur'an'ý sen de oku,anla ve yaþa!

n

06/06/2011 - 02:34 Kur’an’ýn deðerleri ve onlarýn sýra düzeni

n

14/02/2011 - 16:28 Sahabenin Kur'an'ý öðrenme ve öðretme gayretleri

n

17/01/2011 - 14:37 Kur’an’ýn Öngördüðü Model Mü'min

n

02/12/2010 - 17:03 Kur’an ve Hikmet Peygamberi

n

02/12/2010 - 16:10 Son Elçi ve Son Mesaj HZ.Muhammed ve Kur'an-ý Kerim

n

15/10/2010 - 18:42 Kur’an hayatýmýzýn neresinde?

n

10/08/2010 - 14:58 Düþünmek Kur'anýn Emri

n

28/04/2010 - 11:55 Ýlk muhatabýnýn dilinden Kur’an

n

21/01/2010 - 10:31 Kur’an’ýn Iþýðýnda Sorumluluk Duygusu ve Davranýþ Bilinci   

n

20/01/2010 - 10:54 Allah’a Tevekkül… AMA NASIL?

n

06/07/2009 - 15:11 Günlük Hayatýmýzda Kuran

n

06/07/2009 - 15:07 Kuran'i Kerimi Okuyanlar

n

04/05/2009 - 14:45 Kuran'i Kerimi Okuyanlar

n

04/05/2009 - 14:35 Kur'anla Baðlantý Ýçinde Olmak

n

21/03/2009 - 10:19 Kur'an'ý Nasýl Okuyalým ?

n

19/03/2009 - 15:17 Ashabýn Kur'ân'ý Ezberleme ve Yazmadaki Gayretleri
 

Site Ýçi Arama

15 Sevvâl 1445 |  24.04.2024

Bir Ayet

Bismillahirramanirrahim

Oysa sen içlerinde bulunduðun sürece, Allah onlarý azablandýracak deðildir. Ve onlar, baðýþlanma dilemektelerken de, Allah onlarý azablandýracak deðildir.

( Enfâl sûresi - 33)

Bir Hadis

“Enes (r.a.) kendisine sunulan kokuyu reddetmez,

Resulullah (s.a.v.)’in de koku reddetmediðini söylerdi.”

Buhârî 10/312

Bir Dua

Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur:

“Allah’ým! Müslümanlar olarak canýmýzý al, Müslümanlar olarak dirilt, rezil olmadan ve fitneye uðramadan salih kullarýnýn arasýna dâhil eyle.”

(Hâkim, Deavât, No:1868)

Hikmetli Söz

Cefa yüzünden vefayý terketme !

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com